درمان فتق شکم و فتق بعد از عمل
با دلگرم کننده به روز باشید بیماری فتق و راه های مناسب برای درمان این بیماری آن ها ملاقات می کنند.
فتق چیست؟
امروزه مردم به برآمدگی کشاله ران فتق یا باد فتق می گویند. نکته این است که فتق می تواند در هر جایی از بدن ظاهر شود. دررفتگی بدن از موقعیت طبیعی خود را فتق می گویند.فتق فتق دیواره شکم، فتق روده یا فتق مغزی نیز وجود دارد، اما بیشتر افراد با فتق اینگوینال و ناف آشنا هستند. انواع و علل مختلفی برای فتق دیواره شکم وجود دارد.
شایع ترین فتق دیواره شکم فتق اینگوینال یا اینگوینال است بیشتر در سمت راست دیده می شود. فتق دیواره شکم می تواند در جاهای مختلف و به نام های مختلف وجود داشته باشد.در اینجا منظورم فقط فتق اینگوینال و فتق نافی است.اصولا فتق دیواره شکم علل مختلفی دارد اما به دو گروه مادرزادی و اکتسابی تقسیم می شود.
به طور کلی در مورد فتق یک سوال مهم که باید به آن توجه شود این است که فتق شامل چه اندام ها و عناصری است. فتق دیواره شکم عمدتاً اندام های داخل شکم و روده و امنتوم (چادورین) را درگیر می کند و باید مورد توجه قرار گیرد. مهم نیست علت فتق چیست، در هر صورت باید عمل شود.
چگونه بفهمیم فتق داریم؟
- مناطقی که معمولاً فتق در آن رخ می دهد، کشاله ران، ناف یا ناحیه ای است که عمل جراحی انجام شده است.
- تشخیص فتق معمولا ساده است: شما می توانید یک توده را زیر پوست احساس کنید. یا ممکن است هنگام بلند کردن اجسام سنگین، سرفه، زور زدن هنگام ادرار یا مدفوع، یا نشستن یا ایستادن برای مدت طولانی احساس درد کنید.
- درد ممکن است شدید یا خفیف باشد و در طول روز تشدید شود.
- درد شدید و مداوم، قرمزی، فشار، نشانه هایی از گیرکردن فتق یا قانقاریا هستند. در صورت مشاهده این علائم، باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.
- هنگامی که فتق رخ می دهد، دیواره شکم که یک لایه محافظ در برابر روده ها و بافت های داخلی است، توانایی نگه داشتن فشار احشایی را از دست می دهد و روده ها از قسمت ضعیف تر از زیر چربی و ماهیچه های پشت پوست عبور می کنند.
- مردان بیشتر در معرض خطر فتق هستند. توده بیرون زده از شکاف در این ناحیه می تواند بزرگتر و بزرگتر شود و حتی به داخل کیسه بیضه بیفتد.
- انسداد اندام منجر به سکون خون در قسمت بیرون زده می شود و مشکلات بیشتری مانند سیاه شدن، سوراخ شدن یا کثیفی روده و غیره ایجاد می کند.
- اگر چه می توان بیرون زدگی فتق را در حالت دراز کشیدن یا فشار دادن ناحیه بیرون زده نادیده گرفت، اما هر چه بیشتر طول بکشد، بهبودی سخت تر و دیرتر بهبود می یابد.
انواع فتق
- فتق اینگوینال (فتق مغبنی)
این فتق در مردان 20 برابر بیشتر از زنان است و در دیواره پایین شکم ایجاد می شود و دو نوع مستقیم و غیر مستقیم دارد.
فتق مستقیم اینگوینال معمولاً در مردان بالای 40 سال شایعتر است و در افراد مبتلا به سرفه مزمن، آسم، چاقی، یبوست و دستشویی بیشتر شایع است. این فتق بیشتر در دو طرف کشاله ران دیده می شود و به دلیل وجود نقص آناتومیک در دیواره شکم نیاز به جراحی دارد.
به شکل غیرمستقیم که در زنان نیز دیده می شود به صورت توده ای برآمده در کشاله ران به خصوص هنگام سرفه دیده می شود و در کودکان و نوجوانان گاهی مادرزادی است و می تواند باعث هیدروسل شود.
درمان غیر مستقیم فتق اینگوینال نیز جراحی است. فتق مغبنی در نوزادان باید به محض تشخیص انجام شود. بستری شدن، ترمیم و بخیه زدن عضله شکافته شده یا جراحی سرپایی با بی حسی موضعی معمولاً برای درمان فتق های کوچک استفاده می شود.
این فتق در قسمت داخلی ران ایجاد می شود و در زنان بیشتر دیده می شود، اما در مردان و کودکان نیز دیده می شود. درمان فتق فمورال نیز جراحی است، زیرا می تواند باعث انسداد روده شود.
این فتق در نوزادان، مردان بالغ و زنان چاق و چندقلویی بیشتر دیده می شود. این فتق در نوزادان مبتلا به کم کاری تیروئید یا نوزادان نارس نیز شایع است.درمان فتق ناف نیز جراحی است.
- فتق تناسلی زنان
این نوع فتق ها با نام های سیستوسل (فتق دیواره مثانه در واژن که می تواند باعث بی اختیاری و تکرر ادرار شود)، رکتوسل (فتق رکتوم داخل واژن) و آنتراکول (فتق روده داخل واژن) شناخته می شوند. درمان هر سه نوع فتق جراحی است.
- فتق های غیر معمول
فتق معده فوقانی (در پایین مری)، فتق دیافراگم (ورود روده به ریه) و فتق دنده نیاز به جراحی دارند. فتق مخچه و مغز و فتق دیسک بین مهره ها کانال نخاعی ناپدید می شود و باعث درد در دیسک و سیاتیک می شود، به خصوص هنگام سرفه و خم شدن و کار کردن.
چه چیزی باعث فتق می شود؟
البته دیواره شکم مناطقی دارد که احتمال ضعیف شدن آنها وجود دارد. فتق می تواند در اثر فشار بیش از حد بر این قسمت های دیواره شکم، افزایش سن، آسیب، بریدگی ها یا زخم های قدیمی یا ضعف مادرزادی ایجاد شود. هر کسی در هر سنی می تواند وزن اضافه کند. بیشتر فتق ها در کودکان مادرزادی هستند. در بزرگسالان، ضعف یا زور زدن طبیعی به دلیل بلند کردن بارهای سنگین، سرفه های مداوم، مشکل در مدفوع یا ادرار منجر به ضعیف شدن یا ترک خوردن دیواره شکم می شود.
درمان های مناسب فتق
مزایای درمان لاپاراسکوپی چیست؟
درمان فتق لاپاراسکوپی تکنیکی است که شامل ترمیم شکاف در دیواره شکم (عضله) با ایجاد برشهای کوچک، استفاده از تلسکوپ و استفاده از توری زخم است. در برخی موارد این روش به بیمار این امکان را می دهد که زودتر و با درد و ناراحتی کمتری به کار و فعالیت های روزانه خود بازگردد.
درمان اصلی فتق مغبنی جراحی و ترمیم فاسیا و دیواره شکم است، البته احتمال عود و عوارض (مانند درد مزمن، انسداد روده) زیاد است. جراحی لاپاراسکوپی اغلب روش ارجح فتق است. در موارد غیر جراحی، اقدامات نگهدارنده مانند استفاده از نوار فتق و پرهیز از افزایش فشار شکمی (مانند سرفه و زور زدن) توصیه می شود.
رایج ترین سوالاتی که مردم می پرسند عبارتند از:
آیا فتق بعد از جراحی عود می کند؟
بسته به تکنیک جراحی، فتق ممکن است بعد از جراحی عود کند. در جراحی فتق گاهی از مش یا مش مصنوعی برای جلوگیری از عود فتق به عنوان پشتیبان استفاده می کنیم، گاهی اوقات عود می کند.
آیا فتق فتق را برطرف می کند؟
خیر – در مورد فتق اینگوینال برای مدت محدودی مشکلی وجود ندارد که بیمار وقت جراحی نداشته باشد، اما آن را درمان نکند.
عوارض جراحی فتق چیست؟
شایع ترین عارضه جراحی فتق درد در آن ناحیه است که گاهی تا یک سال طول می کشد و آزاردهنده است. مصرف داروهای ضد درد و پوشیدن شورت های تنگ که بیضه ها را بلند می کند می تواند کمک کننده باشد.
خونریزی و بزرگ شدن ناحیه می تواند از عوارض جراحی دیرهنگام باشد که معمولاً نیاز به کار خاصی ندارد و با درمان علامتی (کمپرس آب گرم و مسکن) اصلاح می شود.
نکته این است که بیمار بلافاصله پس از عمل نباید فعالیت شدید را شروع کند و خطر عود فتق را افزایش می دهد. عفو زخم، مانند هر زخم دیگری، ممکن است رخ دهد. اصولاً بعد از جراحی فتق تا 48 ساعت نباید زخم را آبیاری کرد اما بعد از آن بیمار می تواند به دستشویی برود.
از دیگر عوارض جراحی فتق می توان به سوزش و خارش ناحیه اشاره کرد که نکته مهمی نیست. در جراحی دو طرفه فتق نیز در مواردی که تکنیک نادرست است، عقیمی دیده می شود که بسیار نادر است. ورزش عضلات شکم به طور کلی از عود فتق جلوگیری می کند. فتق مغبنی در افرادی که عضلات شکمی شل دارند بیشتر دیده می شود، بنابراین باید در نظر داشته باشید که در صورت داشتن فتق، همیشه باید فورا برای مشاوره به جراح مراجعه کنید.
اگر فتق گیر کرد حتما به اورژانس مراجعه کنید زیرا بخشی از اورژانس جراحی است. امروزه برای جراحی فتق از روش های لاپاراسکوپی استفاده می شود که عوارض آن را کاهش می دهد و از نظر زیبایی و مشکلات در محل جراحی نسبت به روش باز قابل قبول تر است البته روش لاپاراسکوپی برای همه انواع فتق استفاده نمی شود. زمان آمیزش بعد از فتق است که ربطی به جراحی ندارد و هر زمان که بیمار درد نداشته باشد می تواند رابطه جنسی داشته باشد.
گردآوری شده توسط مجله اینترنتی تشویق
مرجان امینی