نمک به دلیل وجود املاحی مانند سدیم و کلر، غذای ارزشمندی برای انسان محسوب می شود. البته زیاده روی در مصرف باعث مشکلات جدی و برخی بیماری ها می شود. بنابراین نیاز روزانه بدن به نمک طبق استاندارد جهانی 3.5 گرم است که بدن باید از طریق مواد غذایی حاوی نمک آن را جذب کند. برای آشنایی با طرز تهیه نمک خوراکی به دل بنشینید.
در طبیعت انواع سنگ نمک (هالیت) وجود دارد که همگی دارای عناصر یونی بوده و رنگ آنها با توجه به عنصر موجود در آنها متفاوت است و به روش های مختلف از هم جدا می شوند و برای مصارف مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. برای این منظور در زیر به طرز تهیه نمک خوراکی و روش های استخراج آن می پردازیم.
طرز تهیه نمک خوراکی خانگی
نمک سفره علاوه بر اینکه به طور طبیعی حاوی سدیم و کلر است، حاوی ید نیز می باشد که در کارخانه ها و هنگام فرآوری نمک به آن اضافه می شود. کمبود ید در بدن باعث گواتر و بسیاری از مشکلات هورمونی می شود. برای تهیه نمک خوراکی باید از منابعی مانند اعماق زمین و دریا استخراج شود. روش های استخراج آن به شرح زیر است:
1- در چشمه های پوشیده از نمک با حفر چاه و ریختن آب در آن، نمک را در آن حل می کنند تا آن را از چاه خارج کرده و برای تصفیه به کارخانجات انتقال دهند. نمک سفره ای که در تهیه غذاهای مختلف در منزل استفاده می کنید با همین روش استخراج می شود که به آن محلول خوری می گویند.
۲- روش دوم که روش سنتی تبخیر نمک (تبخیر خورشیدی) است، عمدتاً در مناطق مدیترانه ای به دلیل شرایط اقلیمی است که در آن نمک تنها یک بار در سال استخراج می شود و فرآیند تبخیر آن نیز انجام می شود. به طور طبیعی با کمک نور خورشید و باد اتفاق می افتد.
3- استخراج از معادن نمک یکی دیگر از روش های تهیه نمک خوراکی است که بیشتر در لایه های زیرین بستر دریا یافت می شود.
4- روش دیگر استخراج، روش دستی است که به راحتی می توان نمک موجود در سطح دریا یا دریاچه نمک را استخراج کرد که به آن نمک دریا می گویند.
طرز تهیه نمک خوراکی
در تهیه نمک خوراکی مرحله بعدی پس از استخراج، تصفیه نمک است که مراحل آن به شرح زیر است:
سنگ زنی (آسیاب) سنگ نمک است. سپس آن را با آب تمیز حل می کنند.
مرحله دوم برای تصفیه نمک، رسوب منیزیم و کلسیم در آن است. برای این منظور مواد شیمیایی به آن اضافه می کنند تا مواد نامحلول از آن خارج شود.
مرحله بعدی در تهیه نمک خوراکی حذف یا جداسازی ذرات بسیار ریز 30 میکرونی است که با عبور محلول آب نمک از فیلترهای شنی انجام می شود.
سپس باید فرآیند خالص سازی انجام شود و کریستال های نمک به دست آمده با سانتریفیوژ از ناخالصی ها جدا شده و شسته شوند و عنصر ید به نمک به دست آمده اضافه شود.
در نهایت فرآیند خشک شدن کریستال های نمک در هوای گرم انجام می شود و سپس به سیلوهای ذخیره نمک منتقل می شوند و مرحله بسته بندی نمک توسط دستگاه های اتوماتیک انجام می شود.
نمک خوراکی در مناطق استوایی
فرآیند تهیه نمک خوراکی در کشورهای مختلف متفاوت است و به روش های مختلفی انجام می شود.در کشورهای گرمسیری تهیه نمک خوراکی بسیار مشکل است زیرا در جزیره یا اطراف مکان های واقع در خط استوا نمک وجود ندارد.خیر، نمک ها هستند. اغلب در مناطق کویری و خشک یافت می شود.کشور ایران و دریاچه ارومیه مکان خوبی است به این معنا که با استفاده از ظرفیت کشور می توان نمک خوراکی زیادی از این دریاچه استخراج کرد، همانطور که می دانید نمک بسیار زیاد است. از آنجایی که در اکثر غذاهای مصرفی ما کاربرد دارد، اکنون می توان با صادرات نمک خوراکی دریاچه ارومیه به کشورهایی که نمک کمتری دارند، مشاغل مختلفی برای کشاورزان جوان ایجاد کرد.
باید بخوانید:
تفاوت بین نمک دریا و نمک یددار چیست؟
نمک تصفیه شده رایج ترین نوع نمک مصرفی در اکثر کشورهاست. بیشتر نمک مشابه است و از کلرید سدیم و مقدار کمی مواد معدنی تشکیل شده است. اکنون در حال بررسی…
تبدیل نمک صنعتی به نمک خوراکی
نمک صنعتی (NaCL) یک ماده معدنی است که همه موجودات زنده برای ادامه زندگی باید آن را مصرف کنند، زیرا غذا را به عنوان یک الکترولیت در بدن حمل می کند.
اما مصرف نمک صنعتی می تواند مشکلاتی مانند مسمومیت غذایی در انسان ایجاد کند، زیرا این نمک معدنی یا صنعتی حاوی فلزات سنگین و مواد مضری است که سلامت انسان را به خطر می اندازد و در نتیجه تبدیل نمک صنعتی به نمک خوراکی و مصرفی می شود.
نمک صنعتی خلوص کمتر از 95 درصد دارد و در صنایع مختلفی مانند خوراک دام، تولید چرم و به عنوان پرکننده در تولید مواد شوینده کاربرد دارد.
چین، هند، کانادا و آلمان کشورهایی هستند که بیشترین نمک را تولید می کنند. جالب اینجاست که در کشور ما ایران تنها 6 درصد نمک تولید شده در دنیا مصرف خوراکی دارد و مابقی آن 12 درصد برای تصفیه آب، 8 درصد برای برف روبی و 6 درصد برای کشاورزی مصرف می شود. در حالی که 68 درصد از درصد باقیمانده در کارخانه ها و سایر فرآیندهای صنعتی استفاده می شود، پلاستیک، پی وی سی و خمیر کاغذ نیز با استفاده از نمک ساخته می شود.