آزار جنسی زنان در سینمای ایران; از شکایت از یک بازیگر مشهور تا اظهارات بی سابقه یک کارگردان سینما



Zdravo Novo – اداره فرهنگ و هنر: همه چیز از شکایت دستیار کارگردان علیه این بازیگر مشهور شروع شد. سمیه میرشمسی، دستیار کارگردان و برنامه‌ریز، در توییتی نوشت که فرهاد اصلانی، بازیگر سرشناس سینمای ایران، متهم به آزار و اذیت مردم در پشت صحنه است. روایتی که البته اولین اتهام به اصلانی بود، به هر حال مختصرترین و به نوعی مشهورترین از همه بود. ادعایی که سلام نو نمی تواند آن را رد یا تایید کند.

سماجه میرشمسی در توییت خود با اشاره به اینکه در پروژه های کوچکتر که کارگردان شناخته شده حضور ندارد، این اتفاقات بیشتر می شود، گفت: وقتی یک بازیگر بزرگ با یک کارگردان کوچک کار می کند، همه می دانیم که سلطان صحنه کیست.

شهرت میرشمسی از یک سو و شهرت اصلانی از سوی دیگر، داستان را بیش از پیش نمایان کرد. انجمن برنامه ریزان و دستیاران مدیران اولین اتحادیه ای بود که به سخنان میرشمسی پاسخ داد و از آن حمایت کرد. این انجمن نوشت: «با توجه به آگاهی از گذشته همکارمان سرکار خانم سماجا میرشمسی، در کل صمیمیت ایشان را تایید می کنیم.

این اتحادیه گفت: این اولین بار نیست که چنین اتفاقاتی رخ می دهد و چنین حوادثی سابقه دارد و اتحادیه برنامه ریزان و دستیاران کارگردان نسبت به آن اقدام خواهد کرد.

صدها بازیگر و کارگردان سرشناس زن از جمله هدیه تهرانی، نیکی کریمی، پوران درخشنده، ترانه علیدوستی، سحر دولتشاهی، نرگس آبیار، تهمینه میلانی، میترا حجار، ویشکا آسایش، نگار جواهریان، مریم پالیزبان، هایانقای اینده‌جاواده، فرشته حسینی، کتایون ریاحی و ملیکا شریفی نیا در اعتراض به وجود خشونت علیه زنان در سینمای ایران اعلام کردند: ما هرگونه خشونت، آزار و اذیت و آزار جنسی در محل کار را محکوم می کنیم و خواستار عواقب قانونی جدی برای متخلفان برای توقف آن هستیم.

بیشتر بخوانید  معترضان یارانه می خوانند/ ملاک رمزگشایی خانوارهای خودرویی گردش مالی و سود بانک ها است + جزئیات

در بخش دوم این بیانیه آمده است: آنچه واضح است ماهیت سیستماتیک خشونت است. نه تنها هیچ مکانیسمی برای بازدارندگی دولت از خشونت وجود ندارد، بلکه یک توافق نامه نانوشته خشونت علیه زنان را در محیط کار عادی می کند و هیچ عواقب جدی برای زورگویان و عاملان وجهه و اعتبار به دست آمده توسط حامیان آنها ندارد. بیا، از دست دادن این جنایات نترس.

همانطور که ترانه علیدوستی، یکی از پایه گذاران اصلی بیانیه سینماگران در مصاحبه اخیر خود با خبرنگاران گفت، این وضعیت دیگر نمی تواند ادامه یابد و باید برای آن فکر کرد. با این حال علیدوستی اذعان داشت که «ما به عنوان طرفداران سینمای ایران و دلسوزان باید آن را اصلاح کنیم، «ما و هیچکس بیرون، ما و هیچکس بیرون، ما و هیچکس از رهبری و حکومت».

علی‌رغم تاکید علیدوستی، به استثنای یک فدراسیون سینمایی، سایر اصناف سینمایی به حواشی و اظهارات اخیر بازیگران زن ایرانی پاسخی نداده‌اند. حتی تعداد قابل توجهی از بازیگران مرد و چهره های قابل توجه سینماگران زن به حواشی اخیر واکنشی نشان ندادند و ترجیح دادند ماجرا را مسکوت نگه دارند.

تاکنون اتهامات فرهاد اصلانی رسما ثابت نشده است. تاکنون مسئولان نسبت به ادعاها و موضوعات مطرح شده سکوت کرده اند. و اکثر رسانه های رسمی سعی کردند تا حد امکان بی تفاوت یا ساده از این ماجرا چشم پوشی کنند. در عین حال به نظر می رسد توجه بیشتر به این موارد باعث شفافیت سینما، امنیت بیشتر فیلمسازان و امنیت اخلاقی واقعی در سینما و جامعه ایران می شود و سکوت تنها باعث جسارت بیشتر متجاوزان می شود.

بیشتر بخوانید  غیبت احتمالی بازیکنان والیبال ایران در مراسم افتتاحیه

دیدگاهتان را بنویسید