آداب کلامی و رفتاری بیمار را ویزیت می کند
نحوه ویزیت بیمار موضوع بحث ماست. یکی از مسائلی که بیش از همه بیماران را آزار و اذیت می کند، مراجعه مکرر ویزیت کنندگان است. آری، اسلام بر عیادت بیماران تأکید فراوان دارد و آن را جزء حقوق واجب مسلمانان می داند; اما او همچنین توصیه می کند که لازم نیست هر روز به آنها سر بزنید. در عوض، فکر خود را به چیزهای خوب در زندگی منحرف کنید، مانند ملاقات با یک بیمار هر چهار روز یک بار.
آداب معاشرت با بیمار چیست؟
1. هدیه دادن به بیمار
یکی از آداب و رسوم بسیار مناسب، آوردن هدیه برای عیادت از بیمار است. این هدیه معمولاً اسباب بازی کودکان بیمار و برای بزرگسالان شیرینی یا چیزهایی است که قوای جسمی یا روحی بیمار را تقویت می کند و باعث آرامش بیمار می شود.
2. بر بالین بیمار دعا کنید
دعا برای سلامتی و تندرستی بیمار از دیگر آداب عیادت است. سلمان می گوید پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم به دیدار من آمدند. در حالی که من را به تخت بسته بودند. امام در حق من دعا کرد و فرمود: «اى سلمان خدا، رنجت را برطرف کن و اجر خود را زیاد کن و بدن و دینت را تا آخر عمر حفظ کن».
رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم سفارش کرده که هفت جمله بر بالین بیمار گفته شود. «از خداوند متعال، پروردگار عرش بزرگ، شفای شما را بخواهید. به او بگویید اگر قرار ملاقات نگرفت خوب شود.
3. به بیمار امید بدهید
یکی از مشکلات بیماری؛ به ویژه بیماری های صعب العلاج را طولانی می کند و درمان آنها را دشوارتر می کند که ناامیدی از سلامتی و تضعیف روحیه است. اسلام بر این باور است که وظیفه ملاقات کنندگان این است که روحیه امید را در بیمار زنده کرده و او را به سلامتی امیدوار کنند.
4. بیمار اجازه ملاقات با بیمار را ندارد
فقط بچه ها نیستند که نباید به بیمارستان بروند. برخی دیگر به دلیل شرایط خاص بهتر است برای ویزیت بیمار به بیمارستان مراجعه نکنند. افرادی که عفونتی مانند آنفولانزا دارند به هیچ وجه نباید بیمار را ملاقات کنند، زیرا وجود آنها میکروارگانیسم ها را به محیط منتقل می کند که می تواند برای بیمار مشکل ساز شود. در واقع این افراد به دلیل شرایط بیمار نباید به بیمارستان مراجعه کنند، در حالی که دیگران برای حفظ سلامت خود از رفتن به بیمارستان منع می شوند، این افراد به هر دلیلی آسیب پذیر هستند، مانند افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، افراد HIV مثبت. ، کسانی که شیمی درمانی یا کورتیکواستروئید مصرف می کنند، کسانی که پیوند عضو داشته اند و کسانی که داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی مصرف می کنند.
باید بخوانید:
نکاتی برای بازدیدکنندگان
- نیت خوبی برای تمرکز بر آنچه برای شما و دیگران مهم است داشته باشید. اگر به این کار اعتقاد داشته باشی نه طلبکار مهربانی می شوی و نه می گویی که من مهربان بودم و به دیدار فلانی رفتم و به همین دلیل پولی در کار نیست چون برای خودت قدم برداشتی.
- زمانی را در نظر بگیرید که سر بیمار را شلوغ نکنید.
- به زمان کوتاه ویزیت توجه کنید زیرا ویزیت طولانی مدت برای بیمار خسته کننده است. متون علمی بین یک ربع و نیم ساعت توصیه می کنند، مگر اینکه بیمار برای مدت طولانی اصرار کند. پیامبر اسلام (ص) وقت ملاقات را نوشیدن شیر شتر می دانست.
- خرید هدیه را فراموش نکنید. حضرت علی (ع) می فرمایند وقتی برای زیارت رفتید هدیه بگیرید. تحقیقات امروز محققان نیز نشان می دهد که بهترین هدیه گل است، اما بسته به بخش و حساسیتی که گل ایجاد می کند، گاهی گل نیز ممنوع است.
- باید تا حدودی با نوع بیماری فردی که به ملاقاتش می آیید آشنا باشید تا بهانه ای برای آموزش باشید.
- همکاری با کارکنان بیمارستان نیز مهم است. نیازی نیست مدام به دنبال اعتراض باشید. ما باید بدانیم که همه، از پزشکان و پرستاران گرفته تا نگهبانان بیمارستان، می خواهند به بیمار ما کمک کنند.
- به آرامی بالای سر بیمار صحبت کنید. شما باید به بیمار انرژی مثبت بدهید و این با کلمات ملایم و لبخند شما امکان پذیر است.
- لباس مناسب بپوشید. رنگ و نوع لباس و آراستگی شما تاثیر زیادی روی بیمار دارد.
- به یاد داشته باشید که در کار کارکنان دخالت نکنید. حتی اگر پرستار یا پزشک باشید. اگر متوجه شدید که مشکلی برای بیمار وجود دارد، باید موضوع را به صورت خصوصی در اتاق پرستاری و البته شفاهی مطرح کنید.
مقدمه ای بر تاثیر ویزیت بیمار
روانپزشک ویزیت بیمار آستانه تحمل خود را افزایش داد و ملاقات های کوتاه مدت و مکرر را در درمان بیماری های جسمی و روحی مؤثر دانست. علی باغبانیان با بیان اینکه زیارت از نظر تعلیمات دینی و روانشناسی بسیار ستودنی و بسیار مؤثر است، گفت: ضایعه دائمی را می توان با عیادت تسکین داد و عیادت دوست را درمان می کند. کمترین فایده ای که ویزیت برای بیمار دارد، حضور اطرافیان اوست.
افرادی که بیمار را ویزیت می کنند نباید در مورد مسائل تخصصی بیمار صحبت کنند یا مثلاً به او پیشنهاد کنند که دارو را قطع کند یا با پزشک مشورت کند، زیرا با اعتماد و عمل به دستورات پزشک باعث عصبانیت بیمار و افزایش اضطراب او می شود. در طی این بازدید، بازدیدکننده متوجه می شود که افرادی هستند که از بیماری ها و ناراحتی های جدی تری رنج می برند.تحقیقات نشان داده است که وقتی فرد دوستان و عزیزان خود را می بیند، مغز او انتقال دهنده های عصبی را آزاد می کند که باعث درمان بیماری، کاهش درد و شادی می شود. و این یکی از بهترین هاست آثار عیادت بیمار این امر زمانی حاصل می شود که به بالین بیمار برسیم و با عشق و علاقه از او عیادت کنیم. وقتی فردی بیمار است و دیگران به ملاقات او میروند، این نگرش شکل میگیرد که دیگران نه تنها زمانی که سالم است به او ارزش میدهند، بلکه این ارزش برای شخصیت بیمار است و نه سلامت و موقعیت او. او را آرام می کند و اعتماد به نفس بیمار می شود. از طرفی سلام دادن به بیمار و دادن امید و آرامش باعث آرامش او می شود.