حساسیت قرمزی صورت چیست؟
حساسیت قرمزی صورت ممکن است تحت تاثیر عوامل مختلف التهاب زا ایجاد شود . عوامل مختلفی میتوانند باعث ایجاد التهاب پوست صورت و قرمزی آن گردد. این عوامل ممکن است باعث ایجاد حساسیت موقتی یا مشکلات پوستی مزمن شوند. عوامل اصلی ایجاد التهاب پوست صورت و لکههای قرمز عبارتند از: خشکی پوست، آفتاب سوختگی، رزاسیا (تورم مویرگها)، آکنه، آلرژی و اگزما.
پوست به طور طبیعی به وسیله سلولهایی که به صورت فشرده کنار هم قرار دارند و با داشتن خاصیت ارتجاعی، از آسیبهای گوناگون محافظت میشود. با تبخیر آب پوست و همچنین برداشت چربی روی آن (که رطوبت پوست را نگه میدارد) خاصیت ارتجاعی کاهش پیدا میکند و باعث التهاب و قرمزی پوست و بروز حساسیت های پوستی می شود. پوست قرمز و حساس ممکن است دچار برآمدگی و خارش گردد و بافت دانه دانه پیدا کند. در موارد ابتلا به رزاسیا، قرمزی پوست می تواند در اثر گرما یا برانگیختگی احساسی و عاطفی تشدید گردد.
سایر دلایل قرمزی پوست، آفتاب سوختگی، قرار گرفتن در شرایط آب و هوایی سرد، بودن در محیطی گرم برای طولانی مدت، مصرف زیاد الکل و استرس بیش از حد در زندگی است. خوشبختانه راههای ساده و موثر زیادی وجود دارد که میتواند این علائم را در صورتتان تسکین بدهد.
علائم حساسیت قرمزی پوست
-
قرمزی پوست صورت در ناحیه گونهها و روی استخوان بینی؛ -
مشخص بودن رگهای عنکبوتی و کوچک روی گونه و بینی؛ -
زبری، برآمدگی و جوش روی پوست بههمراه احساس ناخوشایند سوختگی و گزیدگی؛ -
تخریب پوست، ناصافی پوست و ضخیم شدن پوست بهویژه در ناحیهی بینی؛ -
قرمز شدن چشمها، آب آمدن از آنها و تحریکشدن این ناحیه
چه کسانی بیشتر در معرض حساسیت قرمزی پوست صورت هستند؟
-
افرادی که پوست صورت رنگپریده و بیرنگ دارند؛ -
زنان بیشتر در معرض دچار شدن به قرمزی پوست صورت هستند؛ -
مردان درصورت دچار شدن به قرمزی پوست صورت این مشکل را شدیدتر تجربه میکنند؛ -
کسانی که سریع سرخ میشوند و این حالت توأم با ایجاد گرما در پوست است؛ -
افرادی که الکل مصرف میکنند.
چه موقع حساسیت قرمزی پوست صورت بیشتر رخ میدهد؟
-
قرمزی پوست صورت معمولا در تابستان رخ میدهد، زیرا: -
گرما باعث گشاد و باز شدن رگها میشود؛ -
قرار گرفتن پوست درمعرض خورشید و باد باعث تحریک، خشکی و سوختگی آن میشود؛ -
هنگام ورزشکردن نیز بهدلیل گردش خون بیشتر، امکان سرخ شدن زیاد است؛ -
در هنگام استرس نیز فشار خون افزایش مییابد؛ -
تغییر دما مانند رفتن از مکانی گرم به محیطی سرد نیز پوست را قرمز میکند.
آیا قرمزی پوست مشکلی جدی است؟
قرمز شدن پوست صورت بهشکل خفیف بهندرت مشکلی جدی ایجاد میکند. البته ازلحاظ کاهش اعتماد به نفس و در جمع میتواند باعث اثرات و عواقبی شود که روابط و حرفهی فرد تحتالشعاع آنها واقع میشود. اگر پوست دائما دچار قرمزی میشود، باید این موضوع را پیگیری کرد، زیرا ممکن است ریشهی قرمزی پوست صورت در بیماریهای جدیتری باشد. اگر قرمز شدن پوست همراه با آزردگی و درد چشمها یا ضخیمشدن پوست در ناحیهی بینی باشد، احتمال کاهش دید چشم، بدشکل شدن پوست یا مسدود شدن راههای تنفسی وجود دارد.
درمان های خانگی حساسیت قرمزی پوست
۱. کمپرس سرد
برای درمان قرمزی خفیف پوست صورت، کمپرس سرد بسیار مفید است. سرما کمک میکند رگهای خونی زیر پوست منقبض شده در نتیجه قرمزی به حداقل برسد. ضمنا کمپرس سرد، از خارش و التهاب نیز میکاهد.
مقداری یخ را در حولهای نازک بپیچید و این کمپرس را به آرامی به مدت یک دقیقه روی تمام صورتتان حرکت دهید. ۱۰ دقیقه فاصله بگذارید و مجددا این کار را انجام دهید. هرگز یخ را مستقیما روی پوست نگذارید چون سرما میتواند به سلولهای پوست آسیب بزند.
۲. آلوئه ورا
میتوانید از ژل آلوئه ورا برای برطرف کردن قرمزی پوست کمک بگیرید. آلوئه ورا خاصیت التیام بخش روی پوست دارد چون ویژگیهای ضد التهابی دارد که به کاهش التهاب، خارش و خشکی پوست کمک میکند.
یک برگ آلوئه ورا را برش بزنید و ژل آن را خارج کنید. ژل را به پوست صورتتان بمالید و اجازه دهید خودش خشک شود. با آب ولرم آبکشی کرده و با یک حولهی نرم خشک کنید. چند بار در روز این کار را انجام دهید تا قرمزی برطرف شود.
۳. جو دوسر کلوئیدی
یک درمان بسیار معروف برای قرمزی پوست صورت، جو دوسر کلوئیدی خیس خورده است که کاملا باز و له شده است. این مرهم، خاصیت مرطوب کنندگی برای پوست دارد که میتواند قرمزی پوست ناشی از خشکی و اگزما را برطرف کند. ضمنا، خاصیت ضد التهابی دارد که به کاهش التهاب کمک کرده و سطح pH پوست را تعدیل میکند.
مطالعهای که در سال 2007 انجام شد نشان داد جو دوسر کلوئیدی خاصیت مرطوب کنندگی، نرم کنندگی، مراقبت کنندگی و ضد التهابی دارد. ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری جو دوسر کلوئیدی را با مقدار کافی آب ترکیب کنید تا خمیری چسبناک درست شود، آن را به پوستتان بزنید و اجازه دهید ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بماند و سپس با آب گرم آبکشی کنید. این راهکار ساده را هر روز به کار ببرید تا دیگر قرمزی روی صورتتان بماند.
۴. خیار
خیار حاوی ویتامینها و مواد معدنی است، ضمنا محتوای آب بالایی داشته که کمک میکند پوستتان سالم و هیدراته بماند. خاصیت قابض خیار، رگهای خونی پوست را منقبض کرده و از قرمزی پوست کم میکند.
ویژگی خنک کنندگی خیار کمک میکند پوست ملتهب، آرام شود. ضمنا خیار، خارش و تورم پوست را هم کم میکند. برشهای نازکی از خیار تهیه کنید و این برشها را به مدت ۲۰ دقیقه در یخچال خنک کنید. یک برش را یک دقیقه روی ناحیهی مورد نظر قرار دهید و بعد با برش خنک دیگری جایگزین کنید. این کار را حداقل ۱۰ تا ۱۵ دقیقه انجام دهید و چند بار در روز تکرار کنید.
۵. چای سبز
پلی فنولهای موجود در چای سبز، خاصیت جوان سازی پوست دارند و میتوانند هر گونه قرمزی صورت را از بین ببرند. چای سبز خاصیت ضد التهابی هم دارد که رگهای خونی را منقبض کرده و در نتیجه از التهاب و قرمزی میکاهد.
یک فنجان چای سبز درست کنید و آن را ۳۰ دقیقه در یخچال خنک کنید. پارچهی تمیزی را به آن آغشته کرده و چند دقیقه روی صورتتان بگذارید. این کار را ۲ تا ۳ بار در روز انجام دهید.
۶. عنبر سایل
عنبر سایل نیز با قرمزی پوست مبارزه میکند. این گیاه یک قابض طبیعی است که با انقباض رگهای خونی و مسدود کردن حفرههای سطح پوست، تظاهر قرمزی پوست را به حداقل میرساند.
عنبر سایل حاوی تانین نیز هست که مهار کنندهی واکنشهای التهابی در پوست است. یک پنبهی توپی را به عصارهی عنبر سایل آغشته کرده و ۵ دقیقه به صورتتان بمالید. این کار را ۲ تا ۳ بار در روز انجام دهید.
۷. عسل مانیوکا
عسل مانیوکا سرشار از آنتی اکسیدانها بوده و خاصیت ضد التهابی قوی دارد که به کاهش قرمزی پوست ناشی از آکنه کمک میکند. این عسل خواص ضد باکتری دارد که با باکتریهای آکنه که میتوانند دلیل قرمزی پوست باشند مبارزه میکند. ضمنا عسل مانیوکا بدون اینکه پوست را چرب کند، آن را مرطوب نگه میدارد.
کمی عسل مانیوکا را به پوست صورتتان بمالید و اجازه دهید ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بماند و سپس با آب ولرم آبکشی کنید. بعد از خشک کردن یک مرطوب کنندهی سبُک بزنید. این کار را روزی یک بار انجام دهید.
۸. سرکه سیب
سرکه سیب دارای خواص ضد التهابی بوده که به کاهش قرمزی پوست ناشی از مشکلاتی چون جوشهای ملتهب، اگزما و رزاسه کمک میکند. ضمنا خاصیت اسیدی سرکه سیب، پوست را ضد عفونی میکند. عفونت هم میتواند التهاب و قرمزی ایجاد کند.
مقادیر مساوی آب و سرکه سیب خام را با هم ترکیب کنید و یک پنبهی توپی را به این محلول آغشته کرده و به ناحیهی مورد نظر بمالید. بگذارید ۱۰ دقیقه بماند و سپس با آب ولرم آبکشی کنید. این کار را هر روز انجام دهید. همچنین میتوانید برای درمان عمقیتر پوست، ۲ قاشق چایخوری سرکه سیب خام را با یک قاشق چایخوری عسل خام و یک فنجان آب مخلوط کرده و آن را روزی دو بار بنوشید.
۹. روغن نارگیل
یک راه طبیعی دیگر برای برطرف کردن قرمزی پوست صورت، روغن نارگیل است. اسید چرب بالای روغن نارگیل به کاهش التهاب و احیا کردن پوست کمک میکند. همچنین خاصیت مرطوب کنندگی روغن نارگیل، با خشکی پوست که علت عمدهی قرمزی پوست است مبارزه میکند.
یک پنبهی توپی را به روغن نارگیل بکر آغشته کرده و به آرامی روی پوست ماساژ دهید. بگذارید در طول شب روی پوستتان بماند و صبح با آب ولرم آبکشی کنید. این کار را هر روز انجام دهید. یک راه دیگر هم این است که ۲ تا ۳ قطره روغن درخت چای را با یک قاشق غذاخوری روغن نارگیل ترکیب کرده و آن را به قسمت مورد نظر بزنید. ۱۵ تا ۲۰ دقیقه صبر کنید و سپس با آب ولرم آبکشی کنید. میتوانید این درمان را دو تا سه بار در روز بکار ببرید.
۱۰. آسپرین
آسپرین برای برطرف کردن قرمزی خفیف پوست بسیار سودمند است. آسپرین حاوی اسید سالیسیلیک است که رگهای خونی را منقبض کرده و از التهاب پوست صورت کم میکند.
یک یا دو عدد قرص آسپرین را کاملا پودر کنید و با مقداری آب ترکیب کنید تا خمیر نرمی درست شود. این خمیر را با یک پارچهی نخی به پوستتان بزنید. بگذارید ده دقیقه بماند و سپس با آب ولرم آبکشی کنید. این راهکار را دو بار در روز بکار ببرید.
11- پوست تان را ویتامینه کنید
ویتامین A: کمبود این ویتامین باعث التهاب روده ها، ریه ها و پوست می شود. ویتامین A خواص آنتی اکسیدانی دارد و با رادیکال های آزاد مقابله می کند. رادیکال های آزاد مولکول هایی هستند که باعث پیری زودرس سلول های پوستی می شوند؛ پس هویج، سیب زمینی شیرین، اسفناج، زردآلو و طالبی میل کنید تا التهاب و قرمزی از پوست تان دور شود.
ویتامین B6: این ویتامین محلول در آب است؛ یعنی وقتی آب بدن تبخیر شود این ویتامین نیز از بین می رود. برای جذب هر چه بیشتر این ویتامین حتماً گوشت گاو، بوقلمون، آجیل ها، دانه ها، مرکبات و ماهی بخورید.
ویتامین C: این ویتامین برای تولید کلاژن لازم است. کلاژن عنصر اصلی پوست است که با ترکیبات آسیب رسان پوست مقابله می کند. برای جذب ویتامین C بیشتر بروکلی، فلفل دلمه ای، کیوی، توت فرنگی، فلفل، مرکبات و… مصرف کنید.
12- زینک را دریابید
گاهی قرمزی پوست به دلیل ترشح زیاد چربی طبیعی پوست است. در این مواقع از زینک استفاده کنید چون خواص ضد التهابی دارد و مانع از ترشح زیاد سبوم می شود.
روش مصرف: اگر پوست تان ملتهب شده از کپسول های زینک به صورت موضعی استفاده کنید. توصیه می شود به صورت ناشتا و بعد از غذا از این مکمل ها استفاده کنید. اگر مصرف این قرص ها بین غذا باشد در معده می مانند و وارد جریان خون نمی شوند. اگر در حال مصرف داروهای خاصی هستید یا در مصرف آنها دو به شک شده اید، حتماً با پزشک مشورت کنید.
چند توصیه در رابطه با حساسیت قرمزی پوست
-
علت قرمزی و التهاب پوستتان را پیدا کنید تا از عوامل برانگیزانندهی آن اجتناب کنید. -
از صابونها و مواد شیمیایی تند برای صورتتان استفاده نکنید چون موجب حساسیت و قرمزی پوست میشوند. -
وقتی محصول مراقبت از پوست جدید میخرید، همیشه قبل از استفاده ترکیبات آن را چک کرده و کمی از آن را تست کنید. -
بعد از شستن صورت، همیشه فورا لوسیون یا کرم مرطوب کننده بزنید تا رطوبت پوست حفظ شده و دچار خشکی پوست نشوید. -
همیشه قبل از رفتن به رختخواب آرایش صورتتان را پاک کنید تا آلودگیها و مواد شیمیایی و باکتریها روی پوستتان باقی نمانده و حفرهها را مسدود نکنند. -
صورتتان را زیاد لمس نکنید. -
هر وقت قرار است در معرض نور خورشید قرار بگیرید، کلاه لبهدار سرتان کنید و صورتتان را در سایه نگه دارید، البته ضد آفتاب را فراموش نکنید. -
روشهایی برای کاهش استرس پیدا کنید که مناسب شما باشد و مرتبا آن را بکار ببرید، چون استرس هم میتواند پوست را قرمز و ملتهب کند. -
مقدار زیادی آب بنوشید تا بدنتان دهیدراته نشود. -
غذاهای آب رسان به بدن، بیشتر مصرف کنید، مانند هویج، سیب زمینی شیرین، سیب، کرفس، نارگیل، خیار، هندوانه، هلو، پاپایا، اسفناج و بروکلی تا رطوبت پوستتان از درون نیز حفظ شود. -
از مصرف غذاهای پُرادویه، نوشیدنیهای داغ، کافئین و الکل پرهیز کنید، این محصولات، مشکلات پوستیتان را تشدید میکنند. -
اگر قرمزی پوستتان همراه با تورک لبها یا زبان است یا تنگی نفس هم دارید هر چه زودتر به پزشک مراجعه کنید.
بیشتر بخوانید:
حساسیت صبحگاهی و علل آن
حساسیت لب و درمان های خانگی آن
حساسیت تماسی و راههای درمان آن
گردآوری توسط بخش سلامت
مجله دلگرم