آشنایی با گیاهان آبزی و آکواریومی
گیاهان آبزی و آکواریومی درست مثل درختان عمل می کنند و محیط آکواریوم را زیباتر و سالم تر می کنند. دی اکسید کربن و گازهای زیان آور را از آب می گیرند و اکسیژن پس می دهند. محلی برای مخفی شدن بعضی گونه های ماهی ایجاد میکنن و محرکی هستن برای تولید مثل بیشتر ماهی ها.
مواد معلق در آب را جذب می کنند و باعث شفاف شدن آب می شوند. بعضی از باکتریهای مضر و معلق در آب را هم جذب می کنند و باعث سلامتی محیط آب می شوند و بطور کلی نقش بسیار مهمی در ایجاد تعادل و پایداری اکوسیستم یک آکواریوم زیبا و سالم ایفا می کنند.
گیاهان، اولین چرخه تولید مواد غذایی هستند. آنان با جذب نور و گازکربنیک از محیط، عمل فتوسنتز انجام می دهند. نتیجه این فرایند، تولید اکسیژن است. این عمل در طی شب و در مدت زمان تاریکی، بالعکس می شود.
این قاعده در مورد گیاهان آبزی نیز صادق است. گیاهان آبزی با جذب نور اگرچه آن نور مصنوعی باشد و گرفتن گاز کربنیک از محیط آب، تولید اکسیژنمی نمایند. این فرایند نقش بسیار حیاتی در تامین اکسیژن آب جهت تنفس ماهی ها و در کل، آبزیان دارد. به علاوه، وجود پوشش گیاهی به عنوان سایه بان، پناهگاه، مخفیگاه و زایشگاه طبیعی در مخازن آکواریوم پر اهمیت است.
نحوه کاشت گیاهان آبزی و آکواریومی
به دو صورت می توان گیاهان آبزی را در آکواریوم کاشت می توانید به جای آنکه تمامی کف آکواریوم را بستر دهید، ظروفی مانند تشت، یا گلدان، به اندازه های دلخواه آماده کنید و بستر مربوط به کشت گیاه را در آن تشت ها و گلدان ها آماده کنید سپس آن را در آکواریوم قرار داده و انتهای ساقه گیاهان را با کمک انگشت در شن یا همان بستر مربوطه فرو کنید.
نوع بستر گیاهان آبزی و آکواریومی
برای تهیه بستر لازم نیست راه دوری بروید کافی است به مقداره کافی شن معمولی که برای مصارف ساختمانی به کار می رود در اختیار داشته باشد ( فقط دقت کنید شن ها آلوده به مواد خارجی نباشد ). همچنین لازم نیست که تمامی شن مورد نظر را شستشو دهید زیرا املاح موجود در آن برای ریشه گرفتن گیاهان لازم است، اما پس از کف آکواریوم را به قطر سه سانتیمتر از شن ناشسته بستر دادید مجددا با یک لایه دیگر (حدود سه سانتیمتر) از شن کاملا شسته شده و لای گرفته روی بستر قبلی را پوشش دهید تا گل و لای موجود در شن، آب آکواریوم را گل آلود نکند.
شرایط نگهداری گیاهان آبزی و آکواریومی
گیاهان آبزی به همان آب و دمایی احتیاج دارند که ماهیان زینتی آکواریومی احتیاج دارند، منظور ماهیان گرم آبی هستند که در آب شیرین زندگی می کنند. دمای 22 درجه تا 27 درجه و ph خنثی برای نگهداری مطلوب است، همچنین نور طبیعی مناسب تر از نور مهتابی است، به ویژه آنکه نور طبیعی چرخه منظم خواب و بیداری را برای گیاه و ماهی حفظ می کند و بدیهی است که گیاه زنده در شرایط طبیعی بهتر از هر کس و هرچیز می تواند خودش را ترمیم کند.
یکی از مهمترین عوامل پوسیدگی گیاهان در آکواریوم های خانگی استفاده از داروهای گوناگون و به ویژه نمک در آب آکواریوم است که برای درمان یا نگهداری ماهی های بیمار به آب اضافه می کنند. لذا باید ضمن آنکه ماهی را از فروشگاه قابل اطمینان تهیه می کنید همچنین در صورتی که یکی از ماهی ها گرفتاره یکی از بیماری خاصی شد آن را از محل آکواریوم به ظرف دیگری منتقل نمود و پس از درمان کامل و طی دوره قرنطینه مجددا به آکواریوم اصلی باز گردانید.
هدف از نگه داشتن گیاهان آبزی و آکواریومی
1- منافع اکوسیستمی
2- تزئین آکواریوم
3- تغذیه ماهیها
امّا متاسفانه شما در هر لحظه فقط دو تا از این موارد رو باهم می توانید داشته باشید :
-
یا منافع اکوسیستمی و تزئین رو انتخاب می کنید. که در این صورت گیاهی انتخاب می شه که ماهیها نمی خوردن مثل کریپتون که تلخه -
یا منافع اکوسیستمی رو انتخاب میکنید با تغذیه ماهی ها، که در این صورت دیگه گیاه قشنگی نخواهید داشت. چون دائم در حال خورده شدن هست و به خاطر رشد سریعش جیگزین می شه اما همیشه نصفه نیمه است و بد منظره -
یا گیاهی میزارین که هم قشنگه و هم ماهی ها ازش می خورند. که البته این حالت فقط با گیاه مصنوعی و برگ کاهو اتفاق میوفته و هیچ حسنی هم برای اکوسیستم شما نداره!
برای داشتن گیاهان آکوتریومی به موارد زیر توجه کنید :
1- گیاهی انتخاب کنید که به دمای آکواریومتون بخوره
2- با گونۀ ماهی هاتون سازگار باشه
3- اکسیژن رسانی به گیاه کامل و صحیح باشه
4- قرار گیری صحیح ریشه در محل مناسب (از مهمترین موارد)
5- انتقال خیلی سریع گیاه به آکواریم جدید
6- رها نکردن اشیاء متفرقه که ظاهراً گیاه خیلی دوست دارند تو آکواریوم
PH مناسب برای رشد و نمو گیاهان آبزی و آکواریومی
به طور کلی PH مناسب برای رشد و نمو گیاهان بین 7 تا 5/7 می باشد .بعضی گیاهان در آبهای خنثی یا آبهای کمی قلیایی رشد و نمو بهتری خواهند داشت .برای بیشتر ماهی ها نیز همین حد PH مناسب است .
ضد عفونی کردن گیاهان آبزی و آکواریومی
رشد و نمو بیش از حد خزه ها ممکن است گاهی شفافیت آب آکواریوم را از بین برده و ظاهر آنها را ناخوشایند سازد .در اینگونه موارد می توان از پر منگنات پتاسیم برای ضد عفونی کردن آنها استفاده نمود .برای این منظور باید ابتدا ماهی های داخل آکواریوم را بیرون آورد و به ازای هر لیتر آب آکواریوم 15 میلیگرم پر منگنات پتاسیم که قبلا به صورت محلول در آمده است به آب اضافه کرد .بعد از دو ساعت باید آب محتوِی پر منگنات تخلیه و به جای آن آب تمیز به آکواریوم اضافه شود .هنگام تخلیه اگر مقداری آب محتوِی پر منگنات در کف آکواریوم باقی ماند، اشکالی نخواهد داشت .
گزینش گیاهان آبزی و آکواریومی
همواره باید از گیاهان جوانتر و شادابتر برای کاشتن در آکواریوم استفاده نمود زیرا گیاهان جوانتر به مراتب بهتر از گیاهان مسن می توانند خود را با شرایط جدید آکواریوم سازش دهند .
بیشتر بخوانید:
روش نگهداری و تکثیر سنبل آبی
آشنایی با ویژگیهای گیاهان گوشتخوار
آشنایی با گیاهان و درختان مناسب روف گاردن