با مجله دلگرم همراه باشید تا با طرز تهیه کلانه آشنا شوید
کلانه (به کردی: کهلانه Kelane) اگرچه بیشتر به عنوان یک نوع نان شناخته شدهاست اما در واقع یک وعده غذایی کامل است که مخصوص به کردستانات است و میتوان از آن به عنوان قدیمیترین فست فود در جهان نام برد که بر خلاف فست فودهای رایج علاوه بر خوشمزگی از سلامت غذایی و غنی بودن از انواع ویتامینها و فواید بهداشتی در زمره سالمترین غذاها قرار دارد که در بسیاری از مناطق کردستان پخته میشود. در خمیر آن از آرد گندم و با نوعی گیاه کوهی به نام پیچک در فصل بهار و در سایر فصول با پیازچه پر میکنند و سپس بر روی ساج پخته و با کره یا روغن حیوانی چرب میکنند و همراه با دوغ و ماست محلی میل میکنند.
مواد لازم جهت تهیه کلانه
نمک: به میزان لازم
روغن حیوانی: ۱۵۰ گرم
پیچک یا پیازچه خرد شده: ۱ کیلوگرم
آرد گندم: ۱ کیلوگرم
طرز تهیه کلانه
ابتدا یک کیلوگرم آرد را ۳ مرتبه به خوبی الک می کنیم
بعد در ظرفی گود می ریزیم و وسط آن را گود می کنیم یعنی آرد را کنار می گذاریم که وسط آن خالی شود.
خمیر مایه را با آب ولرم مخلوط کرده و ۱۵ دقیقه در جای گرم قرار می دهیم تا عمل بیاید. سپس آن را به آرد اضافه می کنیم.
کمی نمک می ریزیم و بعد به میزان لازم کم کم آب را اضافه می کنیم تا خمیر نرم و لطیفی به دست آید.
خمیر را آنقدر ورز می دهیم تا دیگر به دست و ظرف نچسبد. روی خمیر را با سلفون روکش غذا یا کیسه نایلون فریزر می پوشانیم و بعد پارچه تمیز و ضخیمی را کمی نمدار کرده و رویش می اندازیم و ظرف را در جای گرمی قرار می دهیم تا به مدت ۳ ساعت استراحت کند و به حدی که به دست نچسبد.
سبزیجات مورد نظر مثل پیچک یا پیازچه را خرد و ریز کرده، خمیر را باز کرده و مثل نان لواش نازک می کنیم و سزیجات را داخل نصفش قرار داده و طرف دیگر خمیر را رویش بر می گردانیم.
یک ماهی تابه بزرگ یا سینی فر (یا ساج مخصوص نانوایی) را روی بزرگترین شعله گاز می گذاریم و مطمئن می شویم ماهی تابه یا سینی فرمان روی حرارت مناسب و خوب داغ شده است.
ولی آنقدر زیاد داغ نباشد که نان هایمان بسوزد. از پشت یک سینی گرد و نسبتا بزرگ و یا تخته آشپزخانه استفاده می کنیم و را طرف نان را کمی برشته می کنیم و پس از آن از روغن حیوانی برای چرب کردنش استفاده می کنیم.
ویدیو آموزشی طرز تهیه کلانه
نکات قابل توجه
* در صورت تمایل مقداری زعفران هم به نان اضافه کنید
* می توانید مقداری سیر را رنده کرده روی خمیر بریزید
* پیچک نوعی گیاه است که کوه های کرمانشاه می روید
* ساج وسیله ی دایره شکل است که جهت پختن نان استفاده میشود و باید برروی آتش گذاشت
تهیه شده مجله دلگرم
مرضیه ملایری