همه چیز درمورد نان سنگک
هر کاری که هوشمندانه و برای رضای خدا و خدمت به خلق انجام شود، دوام و ماندگاری خواهد داشت از جمله این کارهای عام المنفعه چگونگی تهیه و پخت نان سنگک است که داستان آن به زمان شیخ بهایی برمی گردد.
اعجوبه ای که نه تنها در زمینه ریاضیات، فلسفه، منطق و… سرآمد بود بلکه همیشه برای رفع مشکلات مردم پیش قدم می شد. اختراع نان سنگک به قدری با دقت عملی شده که پس از گذشت چند صد سال هنوز به همان صورت اولیه پخته می شود و محبوب ترین نان ایرانی هاست.
شاه عباس برای رفاه حال لشکریان خود که غالباً در سفر احتیاج به نان و خورش داشتند و لازم بود به هرشهری می رسند، نانواهایی باشند که بتوانند به قدر مصرف سربازان نان تهیه کنند، درصدد چاره برآمد و حل این مشکل را از «شیخ بهایی» خواست که یکی از دانشمندان ایران بود.
چون در سفر، لشکریان مجبور به تهیه آرد از شهرهای مختلف بودند و آرد هر شهر با شهر دیگر تفاوت داشت، باید طوری این نان پخته میشد که از هم وا نرود و قابل استفاده باشد. پس آرد آن مخلوطی از انواع آردها بود و همچنین باید با سبوس گندم نیز برای سهولت در هضم مخلوط می شد. و اینگونه بود که نان سنگک اختراع شد.
رنگ این نان تیره و به دلیل وجود انواع آرد، قدرت چسبندگی آن کم است و باید حتما روی سنگ پهن شود تا نریزد.
کالری و ارزش غذایی نان سنگک
هر ۵۶ گرم نان سنگک ۱۰۰ کالری دارد.
مقدار |
56 گرم |
کالری |
100 |
چربی کل |
۲ گرم |
کلسترول |
۰ میلی گرم |
کربوهیدرات کل |
۱۷ گرم |
پروتئین |
۴ گرم |
بیشتر بخوانید:
دانستنی های طلایی درمورد کالری انواع نان
کالری نان تست : 100 گرم نان تست چقدر کالری دارد ؟
خواص نان سنگک
نان سنگک حاوی ویتامین ها، کلسیم، پروتئین و آهن است. نان سنگک از آرد سبوس دار درست می شود. از ویژگی های خوب این نان طعم، عطر، مغذی بودن و قابلیت سیر کنندگی آن است. شیوه پخت سنتی این نان و شکل و طعم متمایز آن از سایر نان ها باعث شده در فرهنگ و سفره ایرانی ارزش بالایی داشته باشد و به خصوص برای صبحانه، وجود نان سنگک در اولویت قرار گیرد.
نان سنگک برای کودکان نیز بسیار مفید است، مخصوصاً در دورانی که سلول های عصبی در حال رشد هستند، آهن موجود در نان سبوس دار سبب باهوشی و رفتار خوب کودکان می شود. از طرفی چون برای نان سنگک، بیشتر از آرد کامل استفاده می شود و آرد کامل، ویتامین ها و املاح آن حفظ شده است، مصرف این نوع نان بیشتر توصیه می شود.
نان سنگک به دلیل این که فیبر زیادی دارد، هضم آن آسان و از ارزش غذایی بالایی برخوردار است.
خواص نان سنگک که از نظر مزه، طعم، هضم، بهداشت و سلامت بهترین نان ایرانی است از ترکیب آرد مرغوب و سالم، آب خالص و کمی نمک پخته می شود. به اعتقاد کارشناسان، آن چه بیش از همه موجب شده نان سنگک در صدر نان های سنتی ایران قرار گیرد؛ آرد این نان است.
آرد این نان باید از گندم مرغوب و سالم و بدون هیچ نوع آرد دیگری مانند آرد جو یا حبوبات باشد. میزان سبوس گیری آرد سنگک، باید ۷ درصد باشد اما برخی نانواها از آرد تافتون یا لواش که میزان سبوس گیری آن ۱۳ درصد است، استفاده می کنند. هر چند سبوس گیری بالا موجب می شود نان قدری شفاف تر شود اما کیفیت لازم را ندارد.
نان فقط یک غذای سیر کننده نیست. منبعی از کربوهیدرات، فیبر، روغن، املاح و برخی ویتامین هاست. یعنی بخش زیادی از آن چه بدن ما برای سوخت و ساز نیاز دارد، در نان وجود دارد.
نان سالم باید کاملاً پخته و برشته باشد اما سطح آن نباید نشانهای از سوختگی داشته باشد. یک نان خوب، بافت نرم و یکنواختی دارد، به راحتی بریده می شود و زود بیات نمی شود. این ویژگیها نشان می دهد در پخت آن از خمیر مایه استفاده شده است نه جوش شیرین.
بیشتر بخوانید:
کالری نان ساندویچی : 100 گرم نان باگت چقدر کالری دارد ؟
کالری نان لواش : 100 گرم نان لواش چقدر کالری دارد ؟
طرز تهیه نان سنگک خانگی
مواد لازم جهت تهیه نان سنگک:
-
آرد: 500 گرم -
آب ولرم: 500 میلی لیتر -
مخمر: نصف قاشق چای خوری -
نمک: به مقدار لازم -
کنجد: به مقدار لازم -
سنگ ریزه: به مقدار لازم
طرز تهیه نان سنگک:
-
ابتدا یک سوم از آرد را با مخمر مخلوط و به آن ۱ لیوان آب ولرم اضافه می کنیم و با قاشق هم می زنیم تا خوب مخلوط شود. -
بعد روی آن را پوشانده و برای ۲۴ ساعت درون یخچال می گذاریم و بعد از گذشت این مدت، باقی خمیر را با آب ولرم و نمک مخلوط کنید. -
خمیر را با همزن بزنید تا یک دست شود و بعد مایه خمیر را به خمیر تازه اضافه کنید و با هم مخلوط کنید و برای ۲ ساعت دوباره درون یخچال بگذارید تا استراحت کند و خوب جا بیفتد. -
سنگ ریزه ها را که قبلا یک بار پختیم و برای پخت نان، مجددا باید حدود ۲ ساعت سنگ ها را داخل فر با آخرین درجه قرار دهید تا خوب داغ شود. -
بعد از اینکه سنگ ها داغ شد یه کاسه آب بزارید دم دستتون برای باز کردن خمیر و ریختن روی تخته آشپرخونه، کمی دستتون را خیس کنید و روی تخته آشپز خونه بکشید این کار باعث میشه خمیر راحت تر از تخته جدا شود. -
بعد کمی خمیر بردارید و روی تخته پهن کنید. -
وقتی پهنش کردید سینی فر را بیرون آورید و کمی کره جامد روی سنگ ها بمالید تا خمیر به سنگ ها نچسبد و راحت تر جدا شود، خمیر را از یک سمت سنگ ها به آرامی پهن کنید. -
این مرحله کمی طول می کشد تا خمیر از ظرف جدا شود، بعد که خمیر روی سنگ ها پهن شد کمی کنجد روی آن بریزید و درون فر بزارید، برای چند دقیقه تا دورش طلایی شود، وقتی یه طرف نان پخت آن را برگردانید تا طرف دیگر هم بپزد. -
وقتی می خواهید برگردانید نترسید که چرا این همه سنگ بهش چسبیده بعدا جدا میشه اجازه بدهید اون طرف نان هم بپزد بعد از فر بیرون آورید و وقتی خنک شد سنگ ها را از نان سنگک جدا کنید، سپس نوش جان کنید.
نکته: خمیر نان سنگک باید شل و تر باشد، یادتان نرود یک در میان دستتان را خیس کنید.
بیشتر بخوانید:
ذرت چه مقدار کالری دارد ؟ راهکارهای سوزاندن کالری حاصل از ذرت
تخمه چقدر کالری دارد ؟ خواص حیرت انگیز انواع تخمه
بادمجان چقدر کالری دارد ؟ آیا برای مصرف در رژیم لاغری مناسب است ؟
کالری بادام چقدر است ؟ کالری حاصل از بادام را چگونه بسوزانیم ؟
همه چیز درمورد خرما و میزان کالری موجود در آن