دلیل بی اشتهایی
علت بی اشتهایی موضوع مورد بحث ماست. بسیاری از افراد با مشکل بی اشتهایی برای غذا خوردن مواجه هستند. بعضی از افراد حتی به گونه ای هستند که با وجود گرسنگی باز هم میلی به درست غذا خوردن ندارند.
در برخی افراد، این مشکل با حالت تهوع قبل یا بعد از غذا همراه است. از دست دادن اشتها از لحاظ علمی بی اشتهایی نام دارد و معمولا یک یا دو روز به طول می انجامد. اگر بی اشتهایی بیشتر از دو یا سه روز طول بکشد، به مشکلی نگران کننده تبدیل میشود.
چرا بی اشتها می شویم ؟
1. استرس و فشارهای احساسی علت بی اشتهایی
استرس و وضعیت روحی تأثیر زیادی بر اشتهای فرد دارند. به همین دلیل شرایط استرس زایی مانند از دست دادن شغل، از دست دادن عزیزان، امتحانات خیلی مهم و افسردگی، بر اشتهای فرد تأثیر منفی میگذارند.
همچنین شادی و هیجان زیاد مانند ازدواج، پیدا کردن شغل جدید و ترفیع شغلی نیز میتوانند به طور موقت اشتها را کاهش بدهند. باید علت بی اشتهایی را شناسایی و با کمک پزشک آن را درمان کنید.
2. علت بی اشتهایی: بارداری
بسیاری از زنان از بی اشتهایی در دوران بارداری شکایت دارند. این اتفاق بیشتر در سه ماهه ی اول بارداری اتفاق می افتد. بی اشتهایی در دوران بارداری معمولا با علائمی مانند استفراغ و حالت تهوع همراه است و در آن زنان دوست دارند فقط غذاهای خاصی را مصرف کنند.
ممکن است در مراحل انتهایی بارداری، فشار رحم بر روده نیز باعث یبوست و بی اشتهایی فرد شود. مصرف آب فراوان، صرف تعداد وعدههای غذایی بیشتر ولی سبک تر در طول روز و اجتناب از مصرف غذاهای چرب، بهترین اقداماتی هستند که زنان باردار و بی اشتها میتوانند انجام بدهند.
اگر پس از مدتی این علائم برطرف نشدند، بهتر است با پزشک زنان مشورت کنید.
3. عفونت ها یکی از دلایل بی اشتهایی
برخی از عفونت های ویروسی، باکتریایی و قارچی نیز میتوانند موجب بی اشتهایی فرد شوند. عفونتهایی مانند آنفولانزا، سینهپهلو، عفونتهای کبدی مانند هپاتیت A و B، التهابات کبد، عفونت های ریه مانند سل، عفونتهای کلیه مانند پیلونفریت، ایدز و کولیت زخمی میتوانند عامل بی اشتهایی در کودکان و بزرگسالان باشند.
البته این بیماری ها علائم دیگری نیز دارند که باعث میشود تشخیصشان کار آسانی شود. برخی از علائم رایج عفونتها عبارتند از: درد، تب، سرماخوردگی، گرفتگی عضلات شکمی، اسهال و استفراغ.
4. بی اشتهایی ناشی از بیماری های جدی
بی اشتهایی میتواند از علائم بیماری های سختی مانند نارساییهای کلیوی، کبدی، قلبی و نارسایی مزمن غدد فوق کلیوی باشد. همچنین بیماری های قلبی، کلیوی، کبدی، سیروز، پانکراتیت (التهاب لوزالمعده)، آپاندیسیت و سندروم رودهی تحریک پذیر نیز میتوانند موجب بی اشتهایی شوند.
انواع سرطانها مانند سرطان روده بزرگ، سرطان خون، سرطان کلیه، سرطان ریه و سرطان معده نیز میتوانند دلیل بی اشتهایی فرد باشند. این بیماریها بهندرت اتفاق میافتند ولی علائمی دارند که نباید از آنها چشم پوشی کرد. به همین دلیل توصیه میشود بی اشتهایی مداوم را نادیده نگیرید و به پزشک مراجعه کنید.
5. اختلالات خود ایمنی علت بی اشتهایی
اختلالات خودایمنی مختلف مانند دیابت، بیماری های خودایمنی، اسکلرودرمی (نوعی بیماری رماتیسمی) و انواع التهابات مفصلی مانند رماتیسم مفصلی نیز میتوانند علت بی اشتهایی افراد باشد. بی اشتهایی ممکن است به دو شکل تدریجی یا ناگهانی اتفاق بیفتد.
اختلالات خودایمنی علاوه بر بی اشتهایی ممکن است علائمی مانند کاهش وزن، کاهش قند خون، استفراغ و درد مفاصل را نیز در فرد به وجود بیاورد. اگر بی اشتهایی تان طولانی شد و در خانواده تان سابقهی اختلالات خودایمنی وجود دارد، بهتر است زودتر به پزشک مراجعه کنید.
6. مقطع سنی عامل بی اشتهایی
سن یکی از مؤلفه های اصلی در به وجود آمدن اشتها و یا بی اشتهایی به شمار می آید. در بسیاری از کودکان دیده شده که علاقه ای به خوردن غذاهای متنوع از خود نشان نمی دهند و والدین باید با زور به آن ها غذا بخورانند !
برای رفع این مشکل بهتر است علت اصلی کودکان برای اجتناب از غذا خوردن را پیدا کنید. برخی از کودکان ممکن است نوعی غذای خاص را دوست نداشته و فقط به آن واکنش منفی نشان می دهند، که این کاملا طبیعی است.
علاوه بر کودکی، در سن بلوغ و کهنسالی نیز با مشکل بی اشتهایی رو به رو خواهند شد. در سن بلوغ به دلیل تغییرات هورمونی در بدن نوجوانان و یا تغییر مزاج آن ها، تا حدی بی میلی به غذا طبیعی است و اصلا جای نگرانی نیست.
در سنین بالا و کهنسالی نیز علت بی اشتهایی به دلیل کم شدن کارایی بدن و مشکلات عدیده ی جسمی و روحی مانند آلزایمر، درد های مفصلی، نبود دندان های مناسب برای جویدن غذا و حتی ناتوانی در خوردن نیز دلایلی برای بی اشتهایی افراد خواهد شد.
7. تاثیر محیط و جامعه در بی اشتهایی
اگر نگاهی دقیق به رسانه های اجتماعی و فضای مجازی بیاندازید، خواهید دید که در نود درصد مواقع، لاغری، کم خوری و هیکل های استخوانی مورد تشویق کاربران قرار گرفته و جامعه را به سمت داشتن هیکل های به اصطلاح مانکن سوق داده است.
در چنین شرایطی برخی از افراد به مقایسه ی هیکل خود با دیگران پرداخته و احساس نارضایتی به آن ها دست خواهد داد؛ و یا در صورت داشتن اندکی اضافه وزن، اعتماد به نفس خود را از دست داده و نسبت به خوردن خوردن غذا دچار بی میلی شدید خواهد شد.
که این کار بسیار خطرناک بوده و موجب ابتلا به بیماری هایی که در اثر فقدان ویتامین و پروتئین های لازم است می شود. البته محیط خانه و اعضای خانواده نیز در به وجود آمدن بی اشتهایی افراد دخیل هستند !
8. مصرف برخی از داروها علت بی اشتهایی
در بعضی از موارد، علت بی اشتهایی مصرف برخی از داروها بوده که موجب لطمه زدن به حس چشایی و گاهی بد مزه کردن غذا در دهان شده و بی اشتهایی به وجود می آورند.
قرص های ضد افسردگی، آنتی بیوتیک ها و آزیترومایسین، جز این دسته از داروها بوده که اغلب بر روی دستگاه گوارش انسان تاثیر منفی داشته و موجب بی میلی انسان به غذا خواهد شد. برخی از قرص های ویتامین نیز به انسان احساس سیری کاذب داده و از این نظر موجب بی اشتهایی خواهند شد.
9. عادات بد زندگی موجب بی اشتهایی می شود
یکی دیگر از دلایل بی اشتهایی، به کار گیری عادات نادرست در زندگی روزمره است. کم خوابی و نداشتن تایم استراحت کافی، موجب خستگی مفرط و بی میلی می شود. یا مثلا خوردن غذاهای بسیار تند و یا شور، موجب احساس سیری زودرس در بدن می شود و بی اشتهایی را به دنبال خواهد داشت.
استفاده از مواد مخدر و سیگار، موجب پایین آمدن سطح ایمنی بدن شده و در نتیجه ریسک ابتلا به بیماری ها را نیز افزایش می دهد، طبیعی است که با مبتلا شدن به بیماری، سطح اشتهای افراد با کاهش جدی رو به رو خواهد شد.
اغلب غذاهای فست فودی دارای کالری زیادی می باشند که با خوردن آن ها، به بدنتان انرژی کاذب رسیده، در نتیجه در وعده ی بعدی، احساس بی اشتهایی به شما دست خواهد داد.
هیچوقت خودتان را مجبور به خوردن غذا نکنید، چرا که نتیجه ای عکس خواهید گرفت ! در واقع ذهن خود را درگیر این موضوع خواهید کرد و با ایجاد تنش، از میل و اشتهای خود می کاهید.
راه های مناسب برای درمان بی اشتهایی با گیاهان دارویی
۱۳ درمان خانگی بی اشتهایی کودکان