کاشت کنجد بهترین راه مقابله با کم آبی
دانه کنجد دارای 44 تا 55 درصد روغن، 18 تا 25 درصد پروتئین، 13.5 درصد کربوهیدرات و 5 درصد ماده خشک است و روغن کنجد دارای آنتی اکسیدانهای مفید میباشد. روغن کنجد دارای ویتامینهای مختلف و کنجاله آن دارای 40 درصد پروتئین میباشد که برای غذای دام مناسب است. این گیاه به روزهای گرم و نور فراوان نیازمند است و به حرارت های پایین حساسیت نشان میدهد. با دلگرم همراه شوید.
گیاه کنجد در چه مناطقی کشت میشود؟
خصوصیات ظاهری گیاه کنجد
گیاهی است یک ساله و گاه چند ساله و طول دوره رشد آن 4 تا 6 ماه می باشد. ریشه کنجد مستقیم ، قوی و بسیار گسترده است که به طور متوسط حدود 1 متر در خاک فرو می رود .
ساقه کنجد راست و ارتفاع آن بین 50 تا 200 سانتیمتر واکثراً 70 سانتیمتر است . مقطع ساقه معمولاً مربع شکل و گاه مستطیلی و پهن و دارای شیار های عمودی است و ممکن است صاف ، کمی کرکدار یا زیاد کرکدار باشد.
برگ کنجد در واریته های مختلف و حتی در یک بوته از نظر شکل و اندازه بسیار متنوع است . معمولاً برگ های پایین بوته ، پهن با حاشیه دندانه دار و برگ های میانی ، نوک تیز و گاهی کمی دندانه دار و برگ های بالایی ، باریک تر و نوک تیز هستند . گلها از کنار برگ ها روی قسمت بالای ساقه و شاخه ها می رویند . گل ها به صورت منفرد ظاهر می شوند .
رنگ جام گل معمولاً سفید یا صورتی بسیار کمرنگ می باشد و گاهی ممکن است تیره تر و یا ارغوانی نیز دیده شود و ممکن است سطح داخلی آن خالهای قرمز ، سیاه یا زرد داشته باشد .
میوه کنجد کپسولی است با مقطع مستطیل شکل و شیاردار است.. در هر کپسول حدود 80 دانه معمولاً وجود دارد .
شرایط محیطی برای رشد گیاه کنجد
بیشتر در مناطق گرمسیر و نیمه گرمسیر جهان دیده شده است. برای تولید بذر باید بین واریته ها 20 تا 50 متر فاصله در نظر گرفته شود . گیاهی است روز کوتاه که به هوای گرم و نور زیاد احتیاج دارد .
گرمایی معادل 25 تا 27 درجه سانتیگراد جوانه زدن را سریع و رشد اولیه و تشکیل گل را بهتر می کند.
خاک حاصلخیز و زهکش دار یا خاک هایی متوسط از نظر بافت با ذخیره مواد غذایی بالا ، اسیدیته در حد خنثی یا کمی اسیدی و یا کمی قلیایی بین 5/5 تا 8 .
کنجد گیاهی حساس به شوری است که در اراضی باتلاقی و شور کشت آن نتیجه بخش نخواهد بود .
معمولاً خاک نرم و خاک های شنی یا مخلوط حاصلخیز و غنی نتیجه مطلوبی ببار می آورد .
خواص درمانی و کاربردهای گیاه کنجد
کنجد دارای مواد معدنی کلسیم ، فسفر ، آهن ، سدیم ، پتاسیم و ویتامین های A ، تیامین ، ریبوفلاوین و نیاسین می باشد .
روغن کنجد برای طبخ مواد خوراکی مختلف در صنایع غذایی و همچنین در تهیه عطر ها و به عنوان حلال در داروسازی ، آرایشی و بهداشتی مصرف می شود .
در ایران مصرف اصلی دانه کنجد برای تهیه حلوا شکری ، ارده و شیرینی پزی است .
کنجاله کنجد حدود 40 درصد پروتئین داشته و دوام آن نیز زیاد و فساد نمی یابد و با داشتن اسید آمینه میتونین و کلسیم و فسفر برای دام غذایی بسیار مطلوب می باشد . نیرو دهنده روده می باشد ، باعث ازدیاد اسپرم می شود و ملین است .
نحوه تکثیر گیاه کنجد
چون بذر کنجد کوچک است برای افزایش حجم ، بذر ها را با شن ، خاک یا کنجدخاکستر مخلوط می نمایند تا یکنواخت تر پراکنده شود.
در اراضی دیم روی زمین مسطح یا در درون جوی ها با فاصله 40 تا 45 سانتیمتر و 8 تا 15 سانتیمتر روی ردیف ها می کارند و در شرایط آبی آن را روی پشته ها و با فاصله 45 تا 55 سانتیمتر و فاصله 4 تا 6 سانتیمتر روی ردیف ها کشت می نمایند .
عمق کاشت بسته به نوع خاک بین 2 تا 5 سانتیمتر و می تواند تا 10 سانتیمتر هم باشد.
بیشتر بخوانید :
گیاه تیلاندزیا _ گیاهی که بدون خاک هم رشد میکند!
گردآوری شده مجله ی دلگرم
مریم امینی