پلویی خوش عطر برای همراهی با غذاهای دریایی



روش تهیه گشنیز پلو و آموزش کامل درست کردن آن


گشنیز پلو به واسطه داشتن گشنیز جزو یکی از برنج های معطر محسوب می‌شود. سبزی گشنیز یک سبزی خوش عطر است که یک پای ثابت سبزی های ماهی است. مثلا در قلیه ماهی و میگو پلو سبزی مورد استفاده گشنیز است چون این سبزی به واسطه عطر عالی که دارد بوی ماهی و میگو را می‌پوشاند.


گشنیز پلو در اصل یک پلوی مکزیکی ساده است که می‌توان آن را با هر چیزی همراه کرد از گوشت سرخ کرده تا کباب مرغ و یا کوفته قلقلی اما بهترین راه سرو کردن آن همراه با غذاهای دریایی است.


گشنیز پلو با طعم لیمو


اکثر ما ایرانیها عاشق برنج هستیم و این ماده مغذی باید بخشی از سفره‌های ما را تشکیل دهد. انگار حذف برنج از غذاهای روزانه گاهی غیر ممکن به نظر می‌رسد و ما هم منکر این قضیه نیستیم.


برنج ساده باید همراه با یک غذای رنگی دیگر مثل انواع خورش باشد در غیر اینصورت باید به برنج عطر و بو اضافه کرد. گشنیز پلو به تنهایی خوش طعم و عطر است و می‌توان آن را تنها با یک سالاد همراه کرد تا بتواند رضایت خاطر شما را فراهم کند.


شما می‌توانید مرغ برشته، ماهی کبابی، کوفته قلقلی یا خورش گوشت ساده را در کنار آن سرو کنید.


مواد تشکیل دهنده گشنیز پلو چه هستند؟


  1. برنج سفید دانه بلند: اگر برنج را آبکش کنید بهتر است البته من خودم اغلب از برنج عنبربو و بدون آبکش کردن استفاده می‌کنم.

  2. روغن زیتون: برای سرخ کردن سیر و پیاز روغن زیتون از همه بهتر است. این روغن گیاهی بافت سبکی دارد و برنج شما را هم سبک می‌کند.

  3. پیازچه: من پیازچه را ترجیح می‌دهم چون نسبت به پیاز قرمز ملایمتر است و عطر خوبی دارد.

  4. سیر: سیر طعم برنج را بهتر می‌کند همانند چلوگوشت هویج که به واسطه سیر طعم خوبی دارد. اما اگر سیر دوست ندارید می‌توانید آن را حذف کنید.

  5. لیموی تازه: برای اینکه طعم عالی داشته باشید از لیموی تازه استفاده کنید.

  6. گشنیز: برای درست کردن پلوی گشنیز باید فقط از گشنیز تازه استفاده کنید، گشنیز خشک طعم آن را کاملا متفاوت می‌کند.


گشنیز پلو لیمویی : پلویی خوش عطر برای همراهی با غذاهای دریایی


برای تهیه گشنیز پلو می‌توان از برنج قهوه‌ای استفاده کرد؟


برنج قهوه‌ای نسبت به برنج سفید ارزش غذایی بیشتری دارد.


پخت این نوع برنج زمان بیشتری طول می‌کشد. بنابراین زمان پخت را به ۴۵ تا ۵۰ دقیقه برسانید، میزان آب را به ۳ پیمانه افزایش دهید و مرحله آبکشی را حذف کنید.


چه مقدار گشنیز کافی است؟


من از ۱/۳ پیمانه گشنیز استفاده کردم و فکر می‌کنم کافی باشد اما اگر شما می‌خواهید برنجتان معطرتر شود و بخش سبز آن بیشتر مشخص شود می‌توانید از ۱/۲ پیمانه گشنیز خرد شده استفاده کنید.


مواد لازم برای گشنیز پلو


  1. ۱ و ۱/۲ پیمانه برنج سفید دانه بلند

  2. ۲ قاشق غذاخوری روغن زیتون

  3. ۱/۳ پیمانه پیازچه خرد شده

  4. ۱ و ۱/۲ قاشق چایخوری سیر رنده شده (۱ حبه بزرگ)

  5. ۲ و ۳/۴ پیمانه آب داغ

  6. ۲ قاشق غذاخوری آب لیموی تازه

  7. ۱/۲ قاشق چایخوری نمک

  8. ۱/۳ پیمانه گشنیز خرد شده (زیاد ریز نکنید)


طرز تهیه :


برنج را در یک کاسه ریخته و چند بار در آن آب ریخته بشویید. می‌توانید آن را در یک آبکش خیلی ریز بریزید و زیر آب بگیرید تا خوب شسته و تمیز شود.


روغن را در قابلمه روی حرارت متوسط گرم کنید. پیازچه و سیر را اضافه کرده و حدود ۳۰ ثانیه تفت دهید.


آب را در قابلمه ریخته، ۱ قاشق غذاخوری آب لیمو به اضافه نمک بریزید. آن را روی حرارت متوسط رو به بالا گرم کنید تا آب به جوش آید.


برنج را اضافه کرده و به طور یکدست در قابلمه پهن کنید. حرارت را به حالت ملایم کاهش دهید، درب قابلمه را بگذارید و اجازه دهید برنج به آرامی بجوشد تا زمانی که آب آن جذب شود یعنی حدود ۱۸ تا ۲۰ دقیقه. برنج را زیر و رو کنید و بگذارید دم بکشد.


گاز را خاموش کرده و مدت ۱۰ دقیقه یا حداکثر ۳۰ دقیقه بگذارید بماند.


گشنیز و باقیمانده آب لیمو را اضافه کنید. گرم سرو کنید.


می‌توانید این پلو را با انواع غذاهای دریایی، مرغ سرخ شده، کوفته قلقلی و سایر غذاهای گوشتی مصرف کنید.


همچنین برای طعم دار کردن برنج می‌توان موقع سرخ کردن پیاز، مقداری فلفل سبز به آن اضافه کنید.


بیشتر بخوانید :


آموزش پخت گشنیز پلو با گوشت یا مرغ


۲ روش سنتی برای پخت زیره پلو : زیره پلو با گوشت و ساده


طرز تهیه ی شوید پلو با مرغ شیک و مجلسی


خواص بی نظیر گشنیز


گشنیز گیاه بومی جنوب اروپا و مناطق مدیترانه است و در بیشتر نقاط ایران نیز می روید. از زمان های قدیم وجود داشته و حتی مورد مصرف مصری ها بوده است.


بقراط این گیاه را می شناخته و برای درمان بیماری های مختلف از آن استفاده می کرده است. در قرون وسطی ضعف جنسی را با گشنیز درمان می کردند.


پزشکان قدیم عقیده داشتند گشنیز از سرایت امراض جلوگیری می کند، از این رو به افراد مبتلا به آبله دستور می دادند که آب گشنیز را به دور چشمهایشان بمالند تا میکروب آبله به چشم ها سرایت نکند.


گشنیز گیاهی است علفی و یک ساله، به رنگ سبز که ارتفاع آن تا 80 سانتی متر نیز می رسد. برگ های آن به دو شکل ظاهر می شوند. آنهایی که در قاعده ساقه وجود دارند به شکل دندانه دار و دیگری در طول ساقه که باریک و نخی می شود.


قسمت مورد استفاده گیاه، ساقه، برگ و میوه آن است. میوه گشنیز گرد و به رنگ زرد است. بوی تازه آن مطبوع نبوده و تقریباً بد بو است ، ولی بر اثر خشک شدن این بو از بین رفته و خوشبو می شود.


موارد استفاده گشنیز


گشنیز تازه گیاه معطری است که در کوکو و آش استفاده می شود. تخم آن را نیز تفت داده و پودر می کنند و به عنوان ادویه خصوصاً در غذاهای هندی ، در ادویه گرام ماسالا استفاده می کنند.


مخلوط پودر تخم گشنیز و زیره سبز در غذاهای ایرانی مثل خورش ها، عدسی و عدس پلو استفاده می شود.


خواص دارویی گشنیز


گشنیز و تخم گشنیز از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است.


بیشتر بخوانید  طرز تهیه شیره خرمالو به روش سنتی

دیدگاهتان را بنویسید