چهل و ششمین نشست کمیته میراث جهانی یونسکو از ۲۱ جولای شروع شده و تا ۳۱ جولای هم در دهلی نو کشور هندوستان ادامه خواهد داشت در این اجلاس که ۲۷ مکان پیشنهادی برای ثبت در فهرست جهانی مورد ارزیابی اعضا قرار میگیرد، ایران هم پرونده هگمتانه و مرکز تاریخی همدان را ارائه کرده است تا یکی از پروندههایی باشد که فهرست ۲۷ اثر جهانی ایران را کامل میکند.
به همین دلیل لحظاتی پیش پرونده ایران مورد بررسی نهایی قرار گرفت و با نظر اکثریت اعضا در فهرست جهانی ثبت شد.
در این نشست نماینده قطر در این نشست اعلام کرد هگمتانه جایی بوده که تمدن ایرانی از آنجا شکل گرفته است. نماینده ترکیه هم با نظر قطر موافق بود.
نماینده کنیا هم از قطر حمایت کرد و نماینده رواندا گفت که هگمتانه باید سالها قبل در فهرست جهانی قرار میگرفت.
هم اکنون تعدادی از کارشناسان میراث فرهنگی به همراه علی دارابی قائم مقام میراث فرهنگی ایران در کشور هند حضور داشته و در این کمیته نیز شرکت کردهاند.
پیش از این شورای جهانی بناها و محوطههای تاریخی (ایکوموس) در گزارش نهایی خود این پرونده را «دیفر» کرده و خواستار تعلیق شده بود. اما در فرایند بررسی، اشکالات مرتفع و دوباره به یونسکو فرستاده شد.
ایکوموس جهانی معتقد است سایت هگمتانه و بافت شهری یک خط منسجم و یک سناریو بههمپیوسته را دنبال نمیکنند.
پیرو ثبت جهانی هگمتانه علی دارابی معاون میراث فرهنگی ایران گفت: این محوطه با شواهدی بی نظیر از دوره ماد، هخامنشی، اشکانی و ساسانی به ثبت جهانی رسید. ایکوموس پرونده ایران را که شامل محوطه باستانی و مرکز تاریخی شهر همدان بود دیفر کرد. اما با مشورتهای کارشناسی اصلاح آن در دستور کار قرار گرفت.
وی از تحقق برنامهای برای ارتقای کیفی و کمی ثبت جهانی ایران در دولت جدید خبر داد.