حقایقی درباره رژلب، خطرات و مضرات آن
خوردن رژ لب چه عوارض و خطراتی دارد؟
اکثر شما تا حدودی از عوراض استفاده بیش از حد لوازم آرایشی اطلاع دارید. یکی از پرکاربردترین لوازم آرایشی در بین زنان و دختران رژلب هایی با جنس و برندهای مختلف هستند. گاهی خانم ها ناخواسته با خوردن رژلب مواد سمی داخل آن را وارد بدنشان می کنند.متاسفانه درصد بالایی از رژلب ها دارای مواد اکسیدآهن، پلی اتیلن و دی اکسید تیتانیوم هستند و خطر ابتلا به سرطان های ریوی و سینه هنگام استفاده از آن بالاست.
یک متخصص پوست ومو بیان کرد:
رژلب، به عنوان اولین ابزار آرایشی و بهداشتی شناخته شده است و تا به امروز همچنان مورد استفاده بانوان قرار می گیرد. رژلب های شیمیایی که امروزه مصرف بسیار زیادی دارند، دارای سرب زیادی برای ماندگاری رنگدانه هستند.
سرب رژلب با خوردن رژلب وارد بدن می شود
سرب ماده ای است سمی که از طریق پوست جذب می شود و برای بدن بسیار ضرر دارد.فرمالدئید که در خیلی از محصول ها مثل رژلب، لاک ناخن و.. یافت می شود، باعث التهاب و تحریک پوستی و درصورت تماس مزمن باعث ضعف عمومی می شود. رنگ های شیمیایی متعددی که در محصول های مختلف به ویژه محصول های زیبایی و آرایشی مصرف می شود.
می تواند درصورت رعایت نکردن استانداردهای خاص، مشکل ساز باشد. گاهی این رنگ ها برای ایجاد رنگ خاصی با هم ترکیب می شوند که علاوه بر عوارض پوستی، می تواند عوارض متعدد داخلی نیز داشته باشد. به ویژه در مورد رژلب که در طول روز چند بار تکرار می شود و احتمال دارد با خوردن هر نوع ماده غذایی مقداری از آن مستقیما نیز وارد بدن شود.
رژلب از چی ساخته میشه که خوردن رژلب سرطان زاست؟
اگرچه مقدار هر یک از این مواد در ساخت رژهای لب متفاوت است، اما مواد اصلی تشکیل دهنده انواع رژلب به این شرح است:
موم:موم به دلیل حالت پذیری زیادی که دارد، به عنوان عنصری شکل دهنده در رژهای لب مورد استفاده قرار می گیرد. ترکیبی از سه موم را می توان در رژهای لب یافت:موم زنبور عسل، موم گیاه کندلیلا و موم کارنابا که از برگ های نخل برزیلی گرفته می شود و گران تر از بقیه موم ها است.
روغن:روغن کرچک، روغن نباتی، لانولین و روغن معدنی در تهیه رژهای لب استفاده می شوند. همچنین کره کاکائو نیز از اجزای تشکیل دهنده رژها است.
موم و روغن از مهم ترین اجزای تشکیل دهنده رژلب هستند و حدود 60 درصد وزن آن را شامل می شوند.
مواد سمی موجود در برخی رژلب ها
سرب:عوارض سرب در صورت استفاده غیر مجاز این ماده سمی در ترکیب رژلب و خورده شدن آن شامل ناباروری، کم خونی، عقب ماندگی ذهنی و سرطان است.
قطران زغال سنگ:به عنوان رنگدانه برای رنگ آمیزی رژهای قرمز استفاده می شود. این مخلوط سمی درصورت بلع باعث تهوع، سردرد و سوزش پوست می شود.
رنگ های دریاچه ای:استفاده از رنگ های محلول در آب دریاچه ها (که در اثر واکنش های شیمیایی، گیاهان و سنگ های موجود در رودخانه ها به وجود می آیند، بسیار سمی و سرطان زا هستند که باعث تحریک پوست و ایجاد سرطان های پوستی می شوند.
خوشبوکننده ها:این نوع عطرها به دلیل دارا بودن ترکیبات شیمیایی، می توانند التهاب، خشکی و ترک خوردگی لب ها را باعث شوند.
بر اساس آمار جمع آوری شده، صرف نظر از جذب پوستی مواد آرایشی، زنان در طول زندگی خود حدود 2 کیلوگرم رژلب را می بلعند که خطر ابتلا به سرطان های ریه و سینه را در زنان به طرز چشمگیری افزایش می دهد.اکنون که به مواد تشکیل دهنده رژلب ها پی بردید، موقع انتخاب آن بیشتر دقت کنید و رژلبی را برگزینید که تا حد امکان حاوی ترکیبات طبیعی باشد و مواد سمی در آن به کار نرفته باشد.
ژلبهای حجمدهنده یا ۲۴ ساعته یا اکلیلدار چطور؟
بهتر است رژلبهایی تهیه کنید که ماندگاری طولانی ندارند و با شوینده به سادگی پاک میشوند. ترکیبهای اکلیلدار یا رژهای ۲۴ ساعته ترکیبهای افزودنی بیشتر و مسلما میزان سمیت بالاتری دارند. حین خرید، حتما رژلب خوب تهیه کنید و مدت زمانی که رژ روی لب میماند، تا جای ممکن کوتاه کنید.
رژلبهای گیاهی چطور؟
این نوع رژلبها تنوع رنگ کمتری دارند، دوامشان کمتر است و تقریبا بدون سرب و فلزات سنگین هستند.
چه بیماریهایی ممکن است با رژلب منتقل شود؟
برخی بیماریهای عفونی و ویروسی مثل تبخال یا مشکلاتی مثل آلرژی به رژلب. به همین دلیل به خانمها توصیه میکنیم حتما موقع خرید، رژهای مخصوص تست موجود را روی دستشان امتحان کنند و هرگز آن را به لب نزنند زیرا ویروس تبخال از ویروسهایی است که به راحتی منتقل میشود.
هرگز از رژلب مشترک استفاده نکنند و حتی در آرایشگاه اجازه ندهند آرایشگر از قلموی رژ مشترک برایشان استفاده کند. بهترین کار این است که رژ را همراه خود ببرند. در واقع قصد از راه افتادن این کمپینها یا توصیههای پزشکان هم مقابله یا لااقل کاهش درصد ابتلا به بیماریهای ناشی از رژلب است. با رعایت نکتههای ریز این چنینی اگر یک درصد هم از بیماری فاصله بگیرید، به موفقیت رسیدهاید.
حساسیت به رژلب با چه علائمی بروز میکند و برای آن درمان چهکار کنیم؟
پوستهپوسته شدن و خارش و سوزش لب نشانه حساسیت به رژلب است. اگر لب زخم شد، حتما باید از آنتیبیوتیک استفاده کرد تا زردزخم پیش نیاید. در عین حال باید از کرمهای SPFدار استفاده کنید و لب را مرطوب نگهدارید و در این مدت از رژلب استفاده نکنید تا مشکل کامل برطرف شود. بعد از آن هم باید در انتخاب رژلب دقت کرد.
نقش سرب در بلوغ زودرس دختران
به گزارش سایت هلثدی نوولز تحقیقات پژوهشگران انجمن ملی سلامت :
کودکان امریکا روی ۷۰۰ دختر جوان ۶ تا ۱۱ ساله نشان داد کودکانی که بیش از دیگران در معرض سرب هستند و میزان سرب موجود در بدنشان بیش از ۵ میکروگرم در دسیلیتر خون است، ۷۵ درصد بیشتر در معرض بلوغ زودرس هستند. این میزان وقتی مقدار کادمیوم در بدن بالا رود، بیشتر هم میشود و میتواند به کلیه، ریه و استخوانها صدمه بزند و زمینهساز سرطان باشد.
رژلب، آلرژی و تبخال
خانمهایی که پوست حساسی دارند باید روی ترکیبهای رژ لب را بخوانند تا حاوی ائوزین نباشد. بیشتر رژ لبها حاوی این ترکیب شیمیایی هستند که رنگ قرمز ایجاد میکند و بهطور شایعی عامل حساسیت است. اگر خانمی دچار حساسیت و پوسته پوسته شدن لب و قرمزی و خارش شد، باید بلافاصله استفاده از رژ لب خود را کنار بگذارد و بعد از بهبود، رژ لب دیگری که حاوی این ترکیب نیست، استفاده کند.
هرگز برای تست رژ لب آن را روی لب نزنید چون از این طریق ممکن است برخی بیماریهای عفونی مثل تبخال و زگیل منتقل شود. هرگز اجازه ندهید کسی رژ لب شما را استفاده کند. خودتان هم به این وسیله آرایشی مثل یک وسیله بهداشتی مثل مسواک و شانه که شخصیاند، نگاه کنید.
هنگام خرید به تاریخ مصرف روی رژ لب دقت کنید. بیشتر کالاهای آرایشی در ایران تایید وزارت بهداشت را با برچسب شبنم دارند که با ارسال کد درج شده روی آن میتوانید از تاریخ تولید کالا باخبر شوید اما اگر تاریخی درج نشده، سعی کنید بعد از باز کردن و استفاده بیش از ۶ ماه تا یک سال رژ لب را نگهندارید. رژ لب را در دمای اتاق و در درجه حرارت ۲ درجه سانتیگراد نگهداری کنید و آن را در معرض گرما یا نور خورشید قرار ندهید.
مواد آرایشی و مسمومیت کودکان با سرب
مسمومیت با سرب در کودکان مشکلی جهانی است که عوارضی مانند عقبماندگی ذهنی و تاخیر رشد جسمانی را به دنبال دارد. در گذشته تماس با مواد رنگی که در نقاشی ساختمانها به کار میرفت، عامل اصلی مسمومیت با سرب بود اما امروزه گرچه میزان سرب موجود در رنگها کاهش یافته اما مسمومیت ناشی از سرب با باتریهای ساعتی که در اسباببازیها استفاده میشود، بتونه دور شیشه پنجرهها، سیمان، مواد آرایشی و جواهرات و بنزین و بخار بنزین جایگزین شده است.
کودکان قد کوتاهتری دارند و سرب چون سنگین است، پایین میآید و کودکان بیشتر در معرض آن قرار میگیرند. همچنین کودکان همه چیز را به دهان میبرند و احتمال اینکه همراه گرد و غبار و رنگ روی وسایل سرب بخورند، بسیار زیاد است. سرعت رشد کودکان بالاتر است و در نتیجه سرب سریعتر جذب استخوانها و ارگانها میشود.
متاسفانه تمام مواد آرایشی، رنگی و روغنی که روی صورت بعضی بچهها استفاده میشود، هرچند استاندارد باشند، آلوده به فلزات سنگین است و این مواد نه تنها باعث انتقال عفونت و گلمژه میشوند، بلکه در درازمدت نیز آسیبزنندهاند.
در سال ۱۹۹۱ تحقیقی در آمریکا انجام شد و مشخص شد از هر ۱۱ کودک یک نفر به مسمومیت با سرب مبتلا است.با اینکه همه میدانند باید تا میتوان امکان تماس با سرب را کم کرد اما میبینیم والدین اجازه میدهند بچهها رژلب بزنند و آن را تفریحی بیخطر میدانند.
خوابآلودگی، نداشتن تعادل، افزایش فعالیت یا تاخیر رشد، افزایش فشار داخل جمجمه و کما از علائم مسمومیت با سرب است که بعد از تشخیص درمان دارد. توصیه میشود برای پیشگیری اسباببازیهای پلاستیکی و باتریها را از دسترس کودکان دور نگهدارید و اجازه ندهید آنها را به دهان ببرند و هرگز برای بچهها مواد آرایشی را مجاز ندانید حتی اگر برای گرفتن عکس یا تفریح کودکانه باشد.
جایگزین کردن رولهای رژلبمانند موجود در داروخانهها که حاوی مواد چربکننده و بیضرر لب هستند، میتواند جایگزین خوبی برای بچهها باشد. اگر یکبار اجازه این تجربه جالب را به بچهها بدهید، خواهان تکرار آن هستند پس بهخاطر سلامت خودشان، به آنها قاطعانه نه بگویید.
همچنین بخوانید:
معرفی بهترین رژلب های حجم دهنده بدون سرب + چگونه لب ها را حجم دهیم
مضرات وجود سرب در رژ لب
مراقبت های مهم بعد از تزریق ژل لب