برفک دهان چیست؟ علل، علائم، تشخیص و درمان برفک دهان
برفک چیست و چرا در دهان نوزادان و بزرگسالان یافت می شود؟
آیا سفیدی دهان نشانه برفک دهان است؟
برای درمان برفک چه بخوریم و چه نخوریم؟
توصیه های طب سنتی برای درمان برفک دهان چیست؟
با این قسمت از دلگرم کننده با من باش.
استوماتیت کاندیدیال یا برفک دهان به صورت برجستگی های سفید مایل به خاکستری روی غشاهای مخاطی دهان و زبان ایجاد می شود که باعث خونریزی در این ضایعات می شود. ضایعه اغلب دارای اگزودای سفید رنگ است. برفک دهان در اثر از بین رفتن باکتری های مفید در دهان ایجاد می شود و با این شرایط، قارچ های کاندید در دهان از این رشد بیشتر کرده و به صورت برفک در دهان ظاهر می شوند.
برفک دهان اغلب توسط قارچ های Candida albicans و گاهی قارچ های Candida glabrata و Candida tropicalis ایجاد می شود.این بیماری را نباید با لکوپلاکیا اشتباه گرفت. ضایعات لکوپلاکیا بیشتر در طرفین زبان دیده می شود، در حالی که ضایعات برفی بیشتر در زبان و سایر قسمت های دهان دیده می شود.
علائم و نشانه های برفک دهان
که در دهان سفید، کرمی یا زرد هستند. این نکات نیز تا حدودی برجسته شده است. معمولا این لکه ها دردناک نیستند و در صورت خراشیدگی زخم های کوچکی ایجاد می شود که کمی خونریزی می کند. برفک دهان در بزرگسالان می تواند باعث سوزش ناخوشایند در دهان و گلو شود.
علت بروز برفک در نوزادان و بزرگسالان چیست؟
کاندیدا تقریبا نیمی از جمعیت میکروارگانیسم های دهان ما را تشکیل می دهد. تمام افرادی که از دندان مصنوعی استفاده می کنند کاندیدا نیز دارند، اما این لزوماً منجر به علائم و عوارض بیماری نمی شود، وجود کاندیدا در دهان تا زمانی که تغییر شیمیایی به نفع کاندید تغییر نکند مشکل خاصی نیست. .
ایجاد برفک در نوزادان
در نوزادان، شیرخوار اغلب پس از عبور از کانال زایمان و وجود کاندیدا در آن به این بیماری مبتلا می شود.
علت ساقه در بزرگسالان
به طور کلی افراد مستعد ابتلا به برفک دهان به دلیل شرایط خاص دسته بندی می شوند. کدام افراد به برفک دهان مبتلا می شوند یا باید از خود بپرسیم که چه چیزی باعث برفک دهان در بزرگسالان می شود؟
1- کسانی که از دندان مصنوعی استفاده می کنند.
2. کسانی که از سوء هاضمه رنج می برند.
3. کسانی که دیابت دارند.
4- کسانی که در دوره پریود از آنتی بیوتیک یا دهانشویه های آنتی باکتریال استفاده می کردند.
5- مصرف کنندگان مواد مخدر
6. افراد مبتلا به سوء تغذیه
7. افراد دارای سیستم ایمنی معیوب
8- افرادی که داروهای استروئیدی خوراکی یا اسپری های استروئیدی مصرف می کنند
9- افراد تحت درمان با آنتی بیوتیک یا شیمی درمانی
10- استرس: استرس شدید و طولانی مدت در بدن باعث ترشح هورمون کورتیزول می شود. این هورمون با کاهش ایمنی بدن و افزایش قند خون می تواند باعث برفک دهان شود.
11- زنان باردار
تشخیص
- فراموش نکنیم در صورت مشاهده این علائم در دهان فرد حتما به دندانپزشک مراجعه کند تا با تشخیص دقیق درمان مناسبی صورت گیرد.
- جالب است که در بسیاری از موارد دندانپزشکان از این طریق به وجود دیابت پی می برند. یعنی اگر فردی بیش از یک بار بدون هیچ دلیل مشخصی دچار عفونت برفک شود. پزشک یا دندانپزشک از جمله دلایلی که در تشخیص افتراقی آنها باید در نظر گرفته شود عبارتند از:
- دیابت، سرطان، عفونت HIV
- در چنین مواردی آزمایش خون و سایر اقدامات تشخیصی ضروری است. برفک دهان نیز پس از مصرف داروهای کاهش دهنده بزاق ایجاد می شود.
درمان برفک زبان و دهان
حاوی داروهای ضد قارچ است که دندانپزشک میزان و نوع دارو و روش مصرف را توصیه می کند.
اگر به گفته دندانپزشک شما علت برفک دهان مصرف داروهای کاهش دهنده بزاق است، در این صورت باید با نظر پزشک نوع دارویی که باعث خشکی دهان می شود را تغییر دهید.
البته گاهی اوقات نمی توان این دسته از داروها را تغییر داد که در این صورت فرد باید از مرطوب کننده ها یا بزاق مصنوعی به عنوان جایگزین استفاده کند، هرگز قارچ ها (برفک دهان) را دست کم نگیرید، زیرا در افراد ضعیف و دارای نقص ایمنی عفونت به مری و دستگاه گوارش سرایت می کند. رساله
بهداشت برای درمان برفک دهان در بزرگسالان
دندانپزشکان برای درمان برفک دهان حداقل دو بار در روز مسواک زدن و نخ دندان کشیدن را توصیه می کنند. بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید و اگر مشکلات جسمی یا حرکتی دارید از مسواک برقی استفاده کنید. استفاده از دهانشویه های آنتی باکتریال را محدود کنید، زیرا استفاده طولانی مدت باعث برهم خوردن تعادل میکروب ها در دهان می شود.
درمان خانگی و تغذیه مناسب برفک
- برای درمان برفک از خوردن غذاهای ترش و شیرین خودداری کنید. این غذاها عبارتند از:
- بقیه پنیر
- تمام مشروبات الکلی
- مواد قندی مختلف
- ادویه هایی که حاوی شکر و سرکه و انواع سس است.
- سبزیجاتی مانند خیار و کاه و کنسرو گوجه فرنگی
- گوشت هورمونی
- فست فود و غذاهای منجمد
- شکلات
- میوه (خشک و تازه)
- غذای تخمیر شده
- قارچ
- سرکه و ترشی های حاوی سرکه (ترشی پیاز، ترشیجات)
- درمان برفک با طب سنتی:
- دستور العمل های طب سنتی برای درمان برفک می تواند در درمان سریع این مشکل در کودکان و بزرگسالان موثر باشد.
دستور العمل های طب سنتی و تخم گشنیز برای درمان برفک دهان
1- تخم گشنیز یک داروی فوق العاده برای درمان برفک دهان است و هم در بزرگسالان و هم در نوزادان موثر است. برای درمان برفک بزرگسالان می توان علاوه بر استفاده از عصاره های صنعتی تهیه شده از دانه گشنیز، گلوی دانه گشنیز را پس از سرد شدن چندین بار شستشو داد و برای از بین بردن برفک دهان این عمل را چند روز متوالی تکرار کرد.
اما در نوزادان به دلیل حساسیت و قدرت کم سیستم ایمنی آنها استفاده از عصاره صنعتی تهیه شده از دانه گشنیز که در داروخانه ها یا فروشگاه های گیاهی به فروش می رسد توصیه می شود. برای استفاده از این عصاره کافی است یک قطره از آن را روی یک سواب پنبه ای بریزید و به آرامی روی برفک دهان نوزاد یا نوزاد بمالید.
اگر برفک دهان دارید، دهان خود را با دهانشویه نمکی (نصف قاشق چایخوری نمک در یک لیوان آب گرم) یا جوش شیرین (یک قاشق چایخوری جوش شیرین در آب گرم) بشویید. دهانشویه را قورت ندهید.
گردآوری شده توسط مجله اینترنتی تشویق
مرجان امینی