اگر هرم بینی را به دو قسمت بالا و پایین تقسیم کنیم قسمت فوقانی استخوانی و قسمت تحتانی غضروفی است. عوارض زیبایی در قسمت تحتانی بینی یکی از مهم ترین عوارض جراحی زیبایی بینی است.
اما با دانش، تجربه و مهارت جراح، بروز چنین عوارضی به حداقل می رسد.
علائم شکست در جراحی بینی
جبران پوست از دست رفته در برخی موارد مستلزم برداشتن پوست پیوند شده از نواحی دیگر مانند پرده گوش است.
این عوارض شامل موارد زیر است:
1- فرورفتگی بالای نوک بینی:
این عارضه در اثر برداشتن غضروف تیغه بینی یا قسمت میانی بینی ایجاد می شود. معمولاً در هفته های اول پس از عمل، تورم در بافت ها از بروز کامل عارضه جلوگیری می کند.
2- فرورفتگی پره های بینی:
این عارضه معمولاً پس از برداشتن غضروف پره های بینی برای جمع آوری نوک بینی رخ می دهد.
در مواردی که نوک بینی بیش از حد گران است، فقدان غضروفی که نوک بینی را نگه می دارد و نزدیکی این غضروف ها به یکدیگر می تواند علاوه بر ظاهر بیش از حد مقعر، باعث ایجاد مشکل در تنفس از طریق بینی شود.
3- انحراف قسمت غضروفی بینی:
این عارضه معمولاً به دلیل انحراف تیغه داخلی بینی ایجاد می شود. در صورت انحراف قابل توجه تیغه بینی، در نتیجه اسکلت غضروفی بینی نیز منحرف می شود.
4- دست و پا چلفتی شما کشیده شده است:
اصطلاح “کلوملا” به بال میانی بینی اشاره دارد. البته از نظر زیبایی بینی از نظر نیمرخ باید تیغه وسط بینی در پشت تیغه های شانه دو طرف بینی ظاهر شود.
5- برداشتن بیش از حد پره های بینی:
در مواردی که بیشتر پره های بینی برداشته شده باشد، به دلیل صاف شدن چین های بین بینی و صورت، اثر بخیه ها بر روی پوست صورت قابل مشاهده است. باریک شدن بیش از حد سوراخ های بینی نیز می تواند باعث مشکلات تنفسی بینی شود.
اصلاح این عارضه یکی از مشکلات جراحی بینی است، زیرا جایگزینی پوست از دست رفته در برخی موارد مستلزم برداشتن پوست پیوند شده از قسمت های دیگر مانند پرده گوش است.
به همین دلیل است که امروزه برای برداشتن پره های بینی بسیار دقت می شود و باله های بیش از حد قابل رویت که عملکرد طبیعی بینی دارند، بسیار بهتر از باله های کوچک شده که باعث مشکلات تنفسی می شوند، هستند.
6- فرورفتگی کامل نیمه پایینی بینی:
اگر برداشتن بیش از حد غضروف بینی همراه با برداشتن بیش از حد غضروف جانبی قسمت میانی بینی باشد، عواقب تنفسی بدتر خواهد بود.
در این حالت کلاپس دوطرفه کامل باعث باریک شدن بیش از حد بینی در قسمت میانی و تحتانی و همچنین تنگی شدید راه های هوایی می شود. برای درمان این بیماری از ترکیبات انبساطی استفاده می شود.
7- بلند کردن بیش از حد نوک بینی:
برداشتن بیش از حد غضروف و پوست قسمت تحتانی بینی می تواند منجر به بلند شدن بیش از حد نوک بینی شود و بینی خوکی شکل ایجاد کند. در این صورت عمق سوراخ های بینی از دور قابل مشاهده است و حالتی کاملا مصنوعی و غیر طبیعی به بینی می دهد.
اصلاح این وضعیت نیز مشکلی در جراحی بینی است، زیرا برداشتن بافت همیشه راحت تر از اضافه کردن بافت است.
8- باریک شدن بیش از حد نوک بینی:
نوک بینی طبق اصول زیبایی شناسی دارای پهنایی متناسب با قسمت های بالایی است. اگر نوک بینی بیش از حد باریک شود، ارتباط بین قسمت بالایی و پایینی بینی به هم می خورد و قسمت بالایی پهن تر به نظر می رسد. این وضعیت معمولاً می تواند منجر به مشکلات تنفسی شود.
9- تلانژکتازی نوک بینی:
در این صورت مویرگ های زیادی روی پوست نوک بینی ظاهر می شود. اعمال مکرر و دستکاری گسترده بافت گوشتی زیر پوست نوک بینی در حین عمل از عوامل مستعد کننده این عارضه است.
10- اسکار کلوملا روی پوست:
در جراحی بینی عدم وجود لبه های پوست هنگام بخیه زدن پوست باعث ایجاد خطوط اسکار و ایجاد فاصله بین دو لبه می شود. حداکثر دقت و ظرافت در بستن برش های پوستی از بروز این عارضه جلوگیری می کند.
11- نکروز پوست نوک بینی:
یکی از ناخوشایندترین عوارض جراحی بینی است. همانند قسمت فوقانی بینی، آسیب جدی به شبکه مویرگی زیر جلدی و دستکاری بیش از حد بافت زیر جلدی نوک بینی توسط جراحی که تجربه، دانش و تخصص کافی را ندارد از علل مهم ضایعات پوستی بینی است.
در موارد بسیار شدید، حتی ممکن است کل پوست نوک بینی از بین برود. ترمیم چنین عارضه جدی مستلزم استفاده از روش های ترمیمی با استفاده از پوست سایر قسمت های صورت مانند پوست پیشانی یا پوست بین لب و بینی است.
12- قوس محدب پشت بینی غضروفی:
علت این عارضه می تواند برداشتن بیش از حد پشت استخوانی بینی یا برداشتن ضعیف پشت بینی غضروفی باشد.
دکتر محمد مهدی طرزی – متخصص گوش و حلق و بینی