روز جهانی پوکی استخوان


 پوکی استخوان

مصرف کلسیم 800 میلی گرم در روز و 1200 میلی گرم در زنان باردار و شیرده به ویژه با مصرف لبنیات روند پوکی استخوان را به تاخیر می اندازد. ویتامین دی برای سلامت استخوان و جذب کلسیم، لازم و ضروری است. بنابراین لازم است زمانی را در خارج از منزل سپری کنید تا نور خورشید پوست را برای تولید ویتامین D تحریک کند.

پوکی استخوان

شرح فرصت
آنها در 30 سال گذشته محقق بوده اند بیماری های قلبی عروقی به عنوان یک تهدید جدی در کشورهای در حال توسعه هشدار داده شد. متأسفانه، این هشدارها اغلب نادیده گرفته شده و اکنون در کشورهای در حال توسعه گسترده شده است. بیماری های قلبی عروقی ما مواجه هستیم

پزشکان معتقدند که ما نباید اجازه دهیم همان اتفاق بیفتد پوکی استخوان افتادن. متأسفانه، غفلت از پوکی استخوان هنوز به وضوح در بین متخصصان مراقبت های بهداشتی، بیماران و عموم مردم دیده می شود. 20 اکتبر (28 اکتبر) هر سال به عنوان روز جهانی پوکی استخوان نامگذاری شده است.

امروزه برنامه های مختلفی در سرتاسر دنیا برای اطلاع رسانی به مردم در مورد پیشگیری از این بیماری اجرا می شود که هنوز اکثر مردم دقیقاً از آن اطلاعی ندارند. در واقع، اهداف برنامه آموزشی پیشنهاد شده توسط سازمان جهانی بهداشت، افزایش آگاهی عمومی در مورد نحوه عملکرد استخوان ها و پوکی استخوان و در نتیجه افزایش آگاهی در مورد عوامل خطر زمینه ای، پیشگیری از بیماری و درمان است.

در حال حاضر بیش از 200 میلیون نفر در جهان به پوکی استخوان مبتلا هستند. پوکی استخوان ) هستند. طبق گزارش سازمان بین المللی پوکی استخوان، هر 30 ثانیه یک نفر در اتحادیه اروپا دچار شکستگی ناشی از پوکی استخوان می شود. درمان پوکی استخوان و پیامدهای آن به طور مستقیم در اروپا و ایالات متحده بالغ بر 27 میلیون دلار در سال است. تخمین زده می شود که تعداد شکستگی های لگن به دلیل پوکی استخوان تا اواسط قرن جاری سه برابر شود.

بافت استخوان از سلول های زنده و مواد متغیر تشکیل شده است. پوکی استخوان یا « پوکی استخوان این درد که به عنوان درد کسل کننده نیز شناخته می شود، وضعیتی است که در آن تراکم سلول های استخوانی کاهش می یابد و قدرت طبیعی آنها کاهش می یابد. در این حالت استخوان شکننده می شود و حتی با ضربات کوچک احتمال شکستگی افزایش می یابد.

پوکی استخوان یک بیماری شایع است. سیر این بیماری از 35 سالگی شروع می شود. حدود نیمی از زنان بالای 45 سال و 90 درصد زنان بالای 75 سال به پوکی استخوان مبتلا می شوند. در ایران 50 درصد زنان بالای 40 سال و 90 درصد زنان بالای 75 سال به این بیماری مبتلا هستند. تقریباً از هر سه زن یک نفر و از هر 12 مرد یک نفر به پوکی استخوان مبتلا می شود که منجر به ده ها هزار شکستگی ناتوان کننده در سال می شود. با این حال، متأسفانه تعداد کمی از افراد مبتلا به پوکی استخوان تخمین زده می شوند.

بیشتر بخوانید  پاکسازی بدن با رژیم غذایی سم زدا یا دتوکس در 5 روز

عوامل مختلف

پوکی استخوان به دلایل مختلفی در انسان ایجاد می شود، از جمله این عوامل که باعث افزایش سن افراد می شود که خطر ابتلا به پوکی استخوان را در انسان افزایش می دهد. در واقع بعد از 30 سالگی، هر 10 سال، علائم تحلیل استخوان به تدریج افزایش می یابد. جنسیت، یائسگی، سابقه خانوادگی، وزن و اندازه استخوان، بیماری، دارو، عدم تحرک، سیگار کشیدن و کمبود کلسیم و ویتامین های موجود در غذا از دیگر علل پوکی استخوان هستند.

علاوه بر این، پوکی استخوان به طور ثانویه در افراد مبتلا به اختلالات هورمونی و متابولیک مانند بیماری مزمن کبدی و کلیوی، دیابت نوع 1 و اختلالات رشدی و هورمونی شایع تر است. پوکی استخوان نیز از عوارض مصرف طولانی مدت کورتیکواستروئیدها است.

زنان 4 برابر بیشتر از مردان

اگرچه مردان و زنان با افزایش سن بیشتر در معرض ابتلا به پوکی استخوان هستند، زنان چهار برابر بیشتر از مردان در معرض ابتلا به پوکی استخوان هستند. دلیل آن این است که استخوان‌های زنان کوچک‌تر و نازک‌تر از مردان است و استخوان‌های مردان متراکم‌تر است.

زنان بالای 75 سال به طور متوسط ​​25 درصد از حجم استخوان ضخیم و 40 درصد از حجم استخوان را دارند. اسفنج استخوانی شانه های خود را از دست می دهند و به طور کلی 84 درصد از زنان بالای 80 سال به پوکی استخوان مبتلا می شوند. از سوی دیگر، هرچه یائسگی زودتر در سنین پایین‌تر شروع شود، خطر پوکی استخوان بیشتر می‌شود.

یائسگی معمولا در حدود 50 سالگی اتفاق می افتد و با شروع آن سطح استروژن در تخمدان ها کاهش می یابد. این هورمون با کمبود، نقش مهمی در استحکام استخوان دارد هورمون استروژن تخریب بافت استخوانی افزایش می یابد. زنانی که یائسگی زودرس دارند (45 سال پیش) و همچنین زنانی که تخمدان آنها با جراحی برداشته شده است، بیشتر در معرض ابتلا به پوکی استخوان هستند.

زنانی که بسیار لاغر هستند و استخوان های نازکی دارند بیشتر از زنان چاق یا افرادی که اسکلت بزرگی دارند در معرض ابتلا به پوکی استخوان هستند. طبق آمار در کشور ما 30 تا 50 درصد زنان و 20 تا 30 درصد مردان به پوکی استخوان مبتلا هستند.

بیشتر بخوانید  اطلاعات دارویی کامل کپسول رامیپریل

آمار بالا در ایران

مطالعه اخیر وزارت بهداشت نشان می دهد که 47 درصد زنان و 44 درصد مردان بالای 50 سال در ایران به این بیماری مبتلا هستند. عدم وجود تراکم استخوان 4.6 نفر 20 تا 70 ساله در ایران مبتلا به پوکی استخوان ستون فقرات هستند. همچنین هر چهارم زن ایرانی بالای 50 سال به پوکی استخوان مبتلا است.

این در حالی است که آمارهای جهانی با آمار کشور ما تفاوت چشمگیری دارد. در سراسر جهان از هر سه زن یک نفر و از هر پنج مرد بالای 50 سال یک نفر به پوکی استخوان مبتلا هستند. مطالعه دیگری در ایران نشان داد که نیمی از زنان بالای 45 سال و 90 درصد زنان بالای 75 سال در ایران به پوکی استخوان مبتلا هستند.

بیماری خاموش

ممکن است فرد بدون آگاهی به پوکی استخوان مبتلا شود، به همین دلیل است که پوکی استخوان را بیماری خاموش می نامند. متاسفانه علائم بالینی در مراحل اولیه بیماری وجود ندارد. اما در مراحل پیشرفته وجود این بیماری از عوارض قابل تشخیص است. عوارض این بیماری عبارتند از: شکستگی خودبخودی با کمترین تاثیر بر روی استخوان ها به خصوص در ناحیه ران و لگن، پشت و ستون فقرات که اغلب اولین علامت است. کمردرد شدید در نقطه خاصی که نشانه شکستگی است.

شکستگی های حاصل عمدتاً در گردن، استخوان ران، مهره ها و مفاصل رخ می دهد و گاهی اوقات حتی شکستگی های خود به خودی مهره ها، گردن و استخوان ران نیز گزارش شده است. هنگامی که بیماری بسیار جدی است، فشار خفیف مانند خم شدن به جلو، عطسه یا سرفه نیز می تواند باعث شکستگی مهره شود.

یکی دیگر از عوارض این بیماری تغییر شکل ستون فقرات است که باعث انحنای پشت یا پشت می شود. رشد کم را نیز می توان از عوارض این بیماری دانست.حتی برخی از محققان معتقدند از دست دادن دندان در سنین بالا ناشی از این پوکی استخوان است.

بهترین راه برای تشخیص پوکی استخوان در حال حاضر اندازه گیری تراکم استخوان یا تراکم سنجی است. امروزه دستگاه های جدیدی برای اندازه گیری تراکم استخوان ساخته شده است که می تواند تراکم استخوان و نسبت های نسبی آن را در رابطه با استخوان سالم و سن با دقت نسبتاً بالایی اندازه گیری کند. تست تراکم استخوان بدون درد بوده و فقط چند دقیقه طول می کشد، همچنین نیازی به آمادگی قبلی ندارد و هیچ دارویی برای آن استفاده نمی شود. این آزمایش به پزشک اجازه می دهد تا استحکام استخوان را اندازه گیری کرده و شدت پوکی استخوان را تعیین کند.

بیشتر بخوانید  معجزه نوشیدن آب ولرم

جوش شیرین به جای شیر

موسسه تحقیقات تغذیه ایران در بررسی های خود به این نتیجه رسیده است که مصرف کم لبنیات باعث شده 90 درصد خانواده های ایرانی کلسیم کمتر از حد استاندارد دریافت کنند. نکته تاسف باری که ریشه در این کمبود گسترده کلسیم دارد این است که سن ابتلا به پوکی استخوان در زنان ایرانی به 35 سال رسیده است و اکثر این زنان با پوکی استخوان وارد دهه چهارم زندگی خود می شوند. موضوع نگران کننده دیگر استفاده از جوش شیرین در پخت نان به ویژه در تهران است.

جوش شیرین موجود در نان از جذب کلسیم غذا جلوگیری می کند و در نتیجه روند پوکی استخوان را تسریع می کند. در واقع خانواده های ایرانی به جای مصرف شیر که می تواند از پوکی استخوان جلوگیری کند، از جوش شیرین استفاده می کنند که باعث تشدید بیماری می شود.

پیشگیری آسان

پیشگیری همیشه بهتر از درمان است، به خصوص اگر بسیار ساده باشد. در واقع، راه های ساده ای برای کاهش خطر پوکی استخوان وجود دارد: تغذیه، روشی بسیار موثر برای پیشگیری از پوکی استخوان. رژیم غذایی روزانه ما به خصوص باید حاوی نمک کافی باشد کلسیم و ویتامین ها کاهش سرعت روند پوکی استخوان ضروری است. بهترین منبع کلسیم و پروتئین شیرپنیر، ماست و غذای دریایی مخصوصا ماهی.

مصرف روزانه کلسیم 800 میلی گرم و در زنان باردار و شیرده 1200 میلی گرم مخصوصاً از طریق مصرف لبنیات پوکی استخوان تاخیر. ویتامین D برای سلامت استخوان و جذب کلسیم ضروری است. بنابراین لازم است زمانی را در خارج از منزل سپری کنید تا نور خورشید پوست را برای تولید ویتامین D تحریک کند. علاوه بر این، خوردن منابع غذایی و مکمل‌های حاوی ویتامین D که به جذب کلسیم کمک می‌کنند، از راه‌های اصلی پیشگیری هستند. پوکی استخوان است.

ورزش منظم تراکم سلول های استخوانی را افزایش می دهد، بنابراین ورزش هایی مانند پیاده روی سریع و شنا توصیه می شود. ورزش هایی با بار مانند بارفیکس، پیاده روی سریع، بالا رفتن از پله ها، پیاده روی و ورزش های روزانه به بازسازی و ساخت بافت استخوانی کمک می کند. به طور کلی، فعالیت بدنی باعث تقویت عضلات و افزایش تعادل بدن می شود. در نتیجه از افتادن که عامل اصلی شکستگی است جلوگیری می کند. در نهایت، شما باید از موادی که باعث افزایش پوکی استخوان می شوند، مانند الکل، سیگار، قهوه سنگین و نوشابه خودداری کنید.

منبع: جام جم


دیدگاهتان را بنویسید