به گزارش سلام نو به نقل از خبرآنلاین، نایب رئیس انجمن داروسازان گفت: کمبود دارو به یک وضعیت رو به رشد تبدیل شده است، هر روز شرایط پیچیده تر و فهرست کمبود داروها بحرانی تر می شود. اکنون نمی توان داروی خاصی را نام برد، از داروهای ایرانی گرفته شده است. کمبود داروهای خاص و وارداتی برای بیماران وجود دارد».
علاوه بر درد، رنج بیماری را نیز به رنج بیافزایید. بیماران از این داروخانه به داروخانه دیگر می روند تا برای درمان خود دارو پیدا کنند، اما دارویی وجود ندارد. این هم خبری نیست، زمانی که تحریم ها اقتصاد ایران را هدف گرفته بود، سلامت مردم هم در خطر بود، ارز گران شد، تولیدکننده دیگر نتوانست با همان قیمت های قبلی دارو تولید کند و خط تولید را متوقف کرد، مشکل ارز. انتقال دارو نیز از واردات دارو جلوگیری کرد، بنابراین قفسه های داروخانه برای بیماران منتظر مناسب نیست. همین یک ماه پیش، نایب رئیس اتحادیه صنف صاحبان صنایع دارویی ایران گفته بود: «در صورت ادامه وضعیت فعلی، متاسفانه طبق پیشبینیها، کمبود دارو در ماههای آینده به 300 تا 400 واحد خواهد رسید».
الان کمبود دارو بیش از هر زمان دیگری در داروخانه ها احساس می شود، یعنی در داروخانه های بزرگ شهر، اگر فردی مستاصل می شد، به 13 داروخانه آبان، هلال احمر یا داروخانه 29 فروردین مراجعه می کرد، اما اعتصاب علی فاطمی، نایب رئیس انجمن داروسازان ایران، اکنون این داروخانهها به بیماران کمک نمیکنند، میگوید: «کمبود دارو به یک وضعیت رو به رشد تبدیل شده است، هر روز شرایط پیچیدهتر میشود و فهرست کمبود داروها بحرانیتر میشود. اکنون نمی توان داروی خاصی را نام برد، از داروهای ایرانی گرفته تا داروهای بیماران خاص و کمبود کالاهای وارداتی وجود دارد.
وی ادامه می دهد: اکنون داروخانه های دولتی و خصوصی با کمبود دارو مواجه هستند، تعداد داروخانه ها نیز افزایش یافته است، اما به دلیل کمبود دارو مردم از این داروخانه به آن داروخانه سرگردان هستند، داروخانه های بزرگی مانند 13 آبان، 29 فروردین. و هلال احمر هم کمبود دارو دارد.»
فاطمی با بیان اینکه «سامانه TITEC فراگیر شده و دیگر نمی توان گفت که قاچاق معکوس عامل کمبود دارو است» درباره دلایل این کمبودها اظهار می کند: «دلیل این کمبودها محدود بودن تولید کارخانه های داخلی است. برای برخی از کارخانههای داخلی دیگر دارو تولید نمیشود.”، چون بیشتر مواد اولیه داروها وارداتی است و واردات آنها به دلیل محدودیت منابع ارزی محدود است، از طرفی بسیاری از اقلام گران شده، اما قیمت داروها افزایش نیافته و حمایتی هم از آنها صورت نگرفت، بنابراین تولید بسیاری از کارخانه ها نیز به دلیل هزینه بالای تولید کاهش یافت. از سوی دیگر داروهای وارداتی به دلیل محدودیت منابع ارزی محدودتر شده است.
درور چیست؟
تحریم، افزایش بی رویه تورم و قیمت ها و همچنین بدون تغییر قیمت دارو، همگی باعث شده تا شرکت های تولیدی نتوانند داروهای مورد نیاز خود را تامین کنند.مهدی پیرصالحی، یکی از اعضای اتحادیه صنف صاحبان صنایع دارویی انسانی پیشتر گفته بود: وی ادامه داد: متاسفانه تا زمانی که تحریم وجود دارد، تامین دارو نیز مشکلات خاص خود را دارد، اما انتظار داریم دولت چابک تر باشد و مشکلات داخلی، مشکلاتی مانند تغییرات در قانون مالیات بر ارزش افزوده، گمرک و … را کاهش دهد. تنظیم قیمت دارو بر اساس تورم
اما یکی از نگرانیهای چنین اقدامی افزایش ناگهانی قیمت دارو و پرداخت هزینههای کلان از جیب مردم بود، وضعیتی که کارشناسان پای بیمهها را کشیدند و پیشنهاد کردند که بیمهها افزایش دارو را جذب کنند. قیمت.
علی بهادری جهرمی سخنگوی دولت روز گذشته در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: پیشنهادی که به نظر می رسد تا حدودی واقعی شده است: «سامانه سلامت چتر با اضافه شدن ۶ میلیون هموطن به بیمه، ۳۶۶ داروی پرمصرف و ۱۱۹ داروی تخصصی جامعتر شده است. بر اساس قانون بودجه بخشی از یارانه از واردات به بیمه منتقل شد و طبق وعده رئیس جمهور قیمت داروهای تجویزی برای مصرف کننده نهایی ثابت می ماند.
در ادامه، بهرام عین اللهی وزیر بهداشت با اشاره به طرح درور گفت: هدف اصلی وزارت بهداشت با این طرح افزایش پوشش بیمه ای دارو و پوشش هزینه های بیماران در سراسر کشور است تا بیماران خارج از کشور خارج شوند. پرداخت های جیبی ثابت می ماند یکی از اهداف این طرح بود که در قالب این طرح تعداد داروهای تحت پوشش بیمه افزایش یافت. 100 قلم داروی پرمصرف که جزو بیمه نبودند و همچنین 366 قلم داروی ضروری که به طور گسترده برای بیماران مزمن مانند دیابت، قلبی و عروقی و غیره استفاده می شود را پوشش دادیم. تحت پوشش بیمه است.
و مردم از تولید سود می برند!
به عبارت دیگر، با تک نرخی شدن ارز برای خرید دارو و اقلام اساسی آن، قیمت دارو افزایش مییابد و در این صورت شرکتهای دارویی قادر به تولید دارو خواهند بود. در همین رابطه محمد عبده زاده، رئیس هیئت مدیره اتحادیه صنف صاحبان صنایع دارویی انسانی به خبرآنلاین گفت: اتفاق بزرگی در وزارت بهداشت رخ داد که بالاخره ارز دارو در حوزه تولید تک نرخی شد و قیمت دارو را متعادل کردند، با این طرح دیگر حد تخصیص بالایی نداریم. ارز مورد نظر نداریم و نیمی از ارز به شرکت ها داده می شود، این اقدام هم به نفع تولید است و هم به نفع مردم است، چرا که طبق قانون بودجه 1401 بیمه افزایش یافته و پرداخت بهای تمام شده است. داروهایی که از جیب مردم می آید تغییر نمی کند، یعنی افزایش قیمت داروها تحت پوشش بیمه قرار می گیرد. از طرفی افرادی که بیمه نیستند نیز شامل می شوند. این اقدام از قاچاق معکوس قضات جلوگیری می کند و تا حد زیادی مشکلات کمبود دارو را حل می کند.»
وی ادامه می دهد: حدود 366 قلم داروی پرمصرف و OTC (بدون نسخه) به لیست داروهای تحت پوشش بیمه اضافه شده است، بنابراین در چند سال اخیر که داروهای جدیدی را به لیست بیمه اضافه نکرده ایم، تعداد چیز خوبی است و به نفع مردم است. خواهد بود”.
عبدوزاده درباره اینکه اثر طرح جدید تا چه زمانی در جبران کمبود دارو ادامه خواهد داشت، می گوید: اگر شرکت ها اقدام به حمل مواد اولیه با ارز نیمایی کنند، تحویل این مواد حدود سه تا چهار ماه طول می کشد، اما به نظر من آثار این موضوع را به دنبال خواهد داشت. این طرح از حدود سه ماه بعد احساس می شود، خواهند دید که وزارت بهداشت کار بزرگی انجام داده و نگرانی های ناشی از افزایش قیمت دارو را از جیب مردم برداشته است، تکلیف صنعت هم مشخص شده است. بنابراین ایده خوبی است مگر اینکه در اجرا مشکلی وجود داشته باشد.”
حال باید منتظر ماند و در عمل دید که آیا با تصمیمات اخیر داروهای لازم در داروخانه ها تامین می شود یا خیر؟ آیا جیب مردم هزینه افزایش قیمت دارو را می دهد یا بیمه ها وعده های خوبی خواهند داد و این افزایش قیمت ها را پوشش خواهند داد؟