ریواس و خواص آن
كمتر كسي پيدا ميشود كه نوشيدن يك ليوان شربت ريواس خنك و تگری يشابور را در فصلهاي گرم سال تجربه نكرده باشد چرا كه مادرها و مادربزرگها هميشه معتقد بودند ريواس حالمان را جا ميآورد و در عين حال كلي خاصيت به بدنمان ميرساند!البته آشنايي با ريواس فقط به شربت ختم نميشود و با آن ميتوانيد خورش، آبگوشت، اشكنه، سالاد، كوكو و حتي لواشك هم تهيه كنيد. ريواس سرشار از عناصر معدني و انواع ويتامينهاست و به هضم غذا كمك ميكند. حال اگر كنجكاو شدهايد كه با ساير خواص و مضرات احتمالي اين گياه خوشرنگ و لعاب و دستورات غذايي آن آشنا شويد، با دلگرم همراه باشيد.
ریواس یا ریباس، گیاهی است از تیره ی ترشک ها ( هفت بندها ) و دارای ساقه های هوایی و برگ های آن محتوی مواد ذخیره ای و اسیدی است و به همین جهت مورد استفاده ی خوراکی قرار می گیرد.ریواس هنگام بهار در نواحی گوناگون ایران، دامنه ی کوه ها، کنار رودخانه ها و مناطق برخوردار از آب های راکد می روید و برگ ضخیم و گوشت دار این گیاه مصرف غذایی دارد. تکثیر ریواس معمولاً با کشت در خزانه و انتقال به کشتزار و یا از طریق کشت بذر تازه صورت می گیرد.
خواص دارویی و درمانی ریواس
ریواس طبیعت سرد دارد و دارای ویتامین ها و املاح معدنی گوناگونی است. برای تمامی اعضای بدن، ماده ی غذایی بسیار ممتازی شمرده می شود و اثر شگفت انگیز و معجزه آسایی دارد.
قابض است و برای تقویت معده و کبد مفید می باشد. خوردن ریواس برای بیماران تب دارو بی اشتها مفید بوده و یرقان ، وسواس ، سستی را درمان می نماید. در این گونه موارد می توان 100 گرم از آب ریواس یا رب ریواس را میل کرد. صفرا و دل به هم خوردگی را رفع می کند و برای حصبه و اسهال گرم صفراوی مفید بوده و کرم کُش است. خوردن ریواس را نباید در برنامه ی غذایی از یاد بُرد. ریواس را برای تهیه ی خورش، کمپوت، مربا و شربت مورد استفاده قرار می دهند. سعی کنید در مصرف ریواس زیاده روی نکنید.
مفیدترین طریقه مصرف آن، مصرف آب ریواس همراه با آب هویج ، کرفس ، خیار و سیب می باشد که یک سوم آب ریواس و دو سوم بقیه مواد است.
ریواس اثر ملین داشته و اشتها آور است و برای افزایش اشتها و یبوست مفید می باشد. مصرف ریواس برای مبتلایان به سنگ کلیه و ناراحتی های مثانه خطرناک است.شیر مادرانی که ریواس می خورند، در نوزادان تولید اسهال می کند. ریواس، مقوی قلب و اعصاب بوده و برای درمان بواسیر مفید است.ریواس به عنوان فعال کننده ی عملکرد دستگاه گوارش، ناقل نمک های صفراوی و محرک ترشح کبد شناخته شده است. نخستین کار کرد آن در دهان این است که با تحریک جوانه های چشایی به واسطه ی مزه ی تلخ خوشایندش، موجب پاک شدن حفره ی دهان شده و دهان را برای چشیدن غذای بعدی آماده می سازد. این گیاه در معده سبب افزایش ترشح معدی و تحریک آن می شود.
در نتیجه به طور کلی باعث بهبود عملکرد معده می گردد.علاوه بر این با تحریک ترشح نمک های صفراوی از کبد، به تنظیم جذب چربی از روده کمک می کند.ریواس خاصیت مسهلی، ضد التهابی و متعادل کننده ی عملکرد روده ها (درمان یبوست و اسهال) را داشته و در درمان یرقان، خونریزی معدی- روده ای، اختلال قاعدگی، ورم ملتحمه ی چشم، جراحات ناشی از ضربات و صدمات جسمانی، زخم های چرکی سطحی و سوختگی های حاصل از حرارت کاربرد دارد.
-
باعث كاهش خونريزي از معده و روده ميشود. -
به رفع اختلالات قاعدگي كمك ميك -
ند. ورم ملتحمه چشم را كاهش ميدهد. -
به ترميم جراحات، زخمهاي چركي سطحي و سوختگيهاي پوستي كمك ميكند. -
مسرتبخش است و باعث رفع افسردگي ميشود. لوزالمعده را وادار به ترشح -
انسولين كرده و قند خون را كاهش ميدهد. -
كاهنده چربي و كلسترول خون است و از ايجاد لخته در رگها جلوگيري ميكند. -
مصرف مداوم آن باعث تصفيه خون و رفع جوش و دمل ميشود. -
كاهنده شهوت است.زخمهاي دهان را درمان ميكند. -
سرگيجه و وزوز گوش را كاهش ميدهد. -
فيبر و پتاسيم موجود در آن سوخت و ساز بدن را بالا ميبرد و باعث كاهش وزن ميشود. -
اسيد معده را متعادل ميكند. -
برطرف كننده استرس، ترس و وسواس است.
ارزش تغذیه ای 85 گرم ریواس
-
انرژی … 29 کیلو کالری -
چربی … 2/0 گرم -
پروتئین … 8/0 گرم -
کربوهیدرات … 7 گرم -
کلسیم … 266 میلی گرم -
سدیم … 5 میلی گرم -
پتاسیم … 148 میلی گرم -
ویتامین ث … 7 میلی گرم -
ویتامین آ … 100 تا 300 واحد بین المللی.
همه کاربردهای ریواس
جهت بهرهمندي از خواص ريواس حتما لازم نيست آن را بخوريد. ريواس علاوه بر اينكه بر ارگانهاي داخلي بدن تاثير ميگذارد كاربردهاي ويژه ديگري هم دارد؛ از جمله اينكه:
-
جهت پاك كردن آثار سوختگي از ظروف، مقداري ريواس را همراه با آب در آنها بجوشانيد. اسيد موجود در ريواس چربيهاي سوخته و چسبيده به ته ظرف را پاك ميكند. -
برگهاي ريواس به دفع حشرات موزي كمك ميكنند. -
مصرف جوشانده ريشه ريواس روي موها باعث طلايي شدن موهاي قهوهاي رنگ ميشود. -
براي روشن شدن مو همچنين ميتوانيد 50 گرم ريواس را در يك ليتر آب به مدت 30 دقيقه بجوشانيد. سپس اين محلول را صاف كرده و موها را چندبار با آن خيس كنيد.
ماسک ریواس برای برطرف کردن جوشهای چرکى:
پودر گل ریواس را با یک قاشق ماست مخلوط کنید و هفته اى سه بار روى پوست صورت بمالید.
معجون رنگ پريدگی ریواس:
برای رفع پريدگی رنگ صورت آب ريواس؛ آب هويج (زردك) و آب سيب سرخ را به نسبت مساوی با هم مخلوط نمایید و اين نوشيدنی را بنوشید.
لوسیون ریواس برطرف کننده جوش و لک:
ریواس رنده شده را با آب لیمو مخلوط نمایید و این لوسیون را به پوست خود بمالید این لوسیون موجب از بین رفتن جوش و لک می شود.
ماسک ریواس:
ریواس له شده را با مقدارى سرکه مخلوط نمایید و روى تمام صورت بمالید این ماسک براى از بین بردن کک و مک و جوش هاى چرکى و از بین بردن لک و جاى جوش مفید است.
در چه ظرفی ریواس بپزیم؟
هنگام خريد، ساقههاي جوان و ترد ريواس را انتخاب كنيد. براي آمادهسازي آن نيز بايد ريواس را پوست كنده، خرد كنيد و بشوييد. بهتر است بيشتر از قسمتهاي ترد، نازك و روشن ريواس استفاده كنيد زيرا قسمتهاي سبز و تيرهتر آن كمي به تلخي ميزنند.قسمتهاي سفتتر آن هم بعد از پخت ريشريش ميشوند و سفت باقي ميمانند. لازم به ذكر است كه ريواس براي پخت به يك جوش كوتاه احتياج دارد و اگر مدت طولاني روي حرارت بماند، له ميشود. به همين دليل بايد آن را در پايان پخت به غذا اضافه كرد. همچنين به دليل اگزالات پتاسيم موجود در آن، بهتر است در ظروف فلزي به خصوص مسي پخته نشود زيرا مس با غذاهاي اسيدي واكنشهاي مضري ايجاد ميكند.
6 دستور درماني با ريواس
-
براي درمان كمخوني، از ريشه خشك شده ريواس يا شربت آن همراه با غذا استفاده كنيد. -
براي رفع درد، ناراحتي، گاز و نفخ معده 15 گرم پودر ريشه ريواس را براي 20 دقيقه در 300 سيسي آب جوش دم كنيد و قبل از غذا يك استكان از آن بنوشيد. -
براي استحكام استخوانها، ريشه ريواس را همراه با عرق مرزه در روغن كنجد بجوشانيد و بعد از ولرم شدن آن را روي بدن ماساژ دهيد. -
برای بیماری برص ریشه ریواس را بهصورت پودر درآورده با عسل مخلوط کنید و در محل بمالید. -
برای درمان آبله، پیوره و دندان درد، ساقه ریواس را بجوشانید و بهصورت ضماد روی محل قرار دهید. همچنین میتوانید خود ریواس را بجوید. -
برای درمان سرفههای کهنه و زیادی صفرا گرد ریشه ریواس را با لعاب به دانه، بهصورت حبّ درآورده و زیر زبان قرار دهید.
براي چه كساني مضر است؟!
از آنجايي كه ريواس داراي مقدار زيادي اكساليك اسيد است (460 ميلي گرم در هر 100 گرم)، زيادهروي در مصرف آن ميتواند باعث آسيب به دستگاه گوارش و كليهها و جلوگيري از جذب كلسيم و منيزيم شود. بنابراين خطر پوكي استخوان را بالا ميبرد. افراد بالغ در روز مجاز به مصرف 10 گرم اكساليك اسيد و كودكان مجاز به مصرف 3 تا 4 گرم از اين ماده هستند. البته اين ميزان اكساليك اسيد از چند كيلوگرم ريواس به دست ميآيد، بنابراين مصرف متعادل اين گياه نه تنها خطري ندارد بلكه خواص بسيار زيادي را هم به بدن ميرساند.
اما مبتلايان به سنگ كليه، ناراحتيهاي مثانه، درد سينه و سرفه بهتر است قبل از خوردن ريواس با پزشك خود مشورت داشته باشند.مصرف ريواس توسط مادران شيرده نيز ممكن است باعث ايجاد اسهال در نوزادان شود. مبتلايان به نارساييهاي قلبي هم نبايد در خوردن آن زيادهروي كنند زيرا حاوي مقادير قابل توجهي سديم است و باعث افزايش احتباس آب در بدن ميشود. برگ ريواس نيز بهتر است به صورت خوراكي استفاده نشود زيرا حاوي تركيبات سمي براي بدن است.
سایر مصارف ریواس
-
ریواس به علت خاصیت اسیدی، برای پاک کردن ظروفی که آثار سوختگی مواد غذایی در آنها به جای مانده باشد، مورد استفاده قرار میگیرد. -
افرادی که موی آنها قهوهای کمرنگ است، با استفاده از ریشه این گیاه میتوانند به رنگ موی طلایی دست یابند. برگهای ریواس را میتوان بهعنوان حشره کش موثر برای دفع حشرات به کار برد. -
ریواس با طعم منحصر به فرد خود، در بیشتر دسرها و شیرینیها استفاده میشود. -
ریواس تا یکی دو روز در یخچال قابل نگهداری است. برای نگهداری طولانی تر ریواس، پس از بریدن ساقهها، آن را منجمد میکنند. اگر ساقههای ریواس به طور خام مصرف شود، به شدت ترش خواهد بود. بهطور معمول آن را با شکر یا عسل میپزند یا در کیکها مورد استفاده واقع میشود. همچنین به تنهایی یا همراه با توت فرنگی در تهیه ژله و مرباها به کار میرود. چاشنیهایی که با ریواس مصرف میشوند، عبارتند از لیمو، دارچین و زنجبیل.
نکته :
لازم به ذکر است که برگ ريواس سمی است و بايد از خوردن آن پرهيز کرد.