خواص دارویی و درمانی باصفایا


خواص دارویی گیاه بسپیج (باسپیج، باسفایح)

با این قسمت از دلگرم کننده به روز باشید فواید جالب گیاه باصفایج آن ها ملاقات می کنند.

خواص دارویی گیاه باصفایج

پولیپودیوم ولگار

  • نام علمی: polipodium vulgar
  • نام رایج: polypodia
  • نام انگلیسی: polipodi common
  • نام عربی: بسبایج
  • نام فرانسوی: polipode vulgarize
  • نام آلمانی: Engelsus
  • نام خانوادگی: polipodiaceae (سرسس)

باسفج گیاهی علفی همیشه سبز با قسمت بالای زمین 30 سانتی متر است. این گیاه دارای ریزوم افقی به قطر متوسط ​​یک سانتی متر است که با فلس های قهوه ای نازک پوشیده شده است. در انتهای ریزوم ریشه های نازکی وجود دارد. برگ های باسفای به طول تا 25 سانتی متر، کشیده و نوک تیز هستند که با برش های متعدد به قطعات تقسیم می شوند. قسمت های دو طرف برگ ها به طور متناوب نسبت به هم روی دمبرگ اصلی قرار دارند. قسمت های بالایی برگ ها به تدریج کوچکتر می شوند.

محورهای برگ در قسمت های دو طرف برگ و موازی با رگبرگ اصلی هر قسمت قرار دارند. قسمت دارویی گیاه ریزوم است که از زمین استخراج می شود و پس از خشک شدن مورد استفاده قرار می گیرد. ریزوم های خشک شده قطعاتی به رنگ قهوه ای مایل به قرمز با برآمدگی ها، گره ها و خارهای کوچک روی برگ ها و ریشه ها هستند. طعم ریزوم در گیاهان تازه ملایم و شیرین است و به تدریج کدر و ناخوشایند می شود.

بوی ریزوم های خشک شده ناخوشایند است. بسفایج عمدتاً در مناطق جنگلی و مرطوب به حالت خودکار می رود. مناطق رو به رشد آن در جهان شامل آفریقا، اروپا، کانادا، آمریکا، ترکیه، شرق آسیا و ایران است. این گیاه در اکثر مناطق شمالی ایران شیوع دارد.

پولیپودیوم ولگار

تاریخ باصفای

باصفایگ از قدیم الایام در بین اقوام مختلف به عنوان یک گیاه دارویی مورد استفاده قرار می گرفته است. در قرن اول بعد از میلاد، دیوسکوریدس بسفیج را برای درمان ترک‌خوردگی دست‌ها، زخم‌های بین انگشتان و به‌عنوان ملین توصیه کرد. بسفیج در طب قدیم برای درمان مشکلات تنفسی به ویژه سرفه و همچنین سرماخوردگی استفاده می شد و تا قرن بیستم در داروخانه های کشورهای مختلف ثبت می شد و استفاده از آن رایج بود.

بیشتر بخوانید  بیماری بوون چیست و چه علائمی دارد؟

از دیگر کاربردهای باصفای در قدیم می توان به درمان روماتیسم به عنوان ملین و همچنین ملین اشاره کرد. بومیان آمریکا که در آمریکای شمالی زندگی می کنند از ریزوم ریزوم برای کاهش سرفه های دردناک و گلودرد استفاده می کردند. از ریزوم ها حتی برای طعم دادن به غذا استفاده شده است. هندی ها از بسافیج به عنوان چای برای تسکین دردهای معده، گلودرد، ذات الریه، کهیر و ضماد آن برای رفع التهاب و ورم استفاده می کردند.

پولیپودیوم ولگار

مزایای باصفای از نظر طب سنتی

پولیپودیوم ولگار

1. طبع آن گرم و خشک است.

2. برای درمان بالقوه مفید است.

3. برای درمان نفریت مفید است.

4. به عنوان ضماد برای روماتیسم استفاده کنید.

5. برای تصفیه خون مفید است.

6. باصفای را برای نفخ می توان استفاده کرد.

7. برای سرماخوردگی مفید است.

8. برای کبد مفید است.

9. برای طحال مفید است.

10. برای درمان نقرس قابل استفاده است.

11. ضد بلغم و سودا است.

12. برای سوء هاضمه مفید است.

13. به عنوان کمپرس برای رگ به رگ شدن استفاده می شود.

14. برای آسم و تنگی نفس مفید است.

15. دردهای قدیمی قلب را از بین می برد.

16. صفرا جوشانده ریشه آن مفید است.

17. برای درمان بواسیر 2 گرم باسفج و 10 دانه عناب در 200 متر مکعب آب جوشیده به مدت 15 روز میل شود.

18. مفید برای صرع و دل درد.

19. برای سرفه و برونشیت: 2 گرم باسفاج، بادیان و شیرین بیان را در 200 سی سی آب جوش ریخته و میل کنید.

20. برای کولیت مفید است.

21. برای مالیخولیا تا یک هفته 2 گرم ریحان و 2 گرم لوبیا نخی بخورید.

22. برای جذام به عنوان شماره 21 استفاده کنید.

23. خوردن باصفای باعث سقط جنین می شود.

24. این گیج کننده است.

25. در التهاب مثانه مفید است.

26. ضد انگلی است روزی 4 گرم دم کنید.

27. ملین است.

28. برای یرقان مفید است.

29. برای التیام زخم های بین انگشتان دست و پا از ضماد باصفای استفاده کنید.

30. دم کرده باصافیا فشار خون را کاهش می دهد.

31. برای درمان ترک خوردگی باسفای را غلیظ بجوشانید و با آب بشویید.

بیشتر بخوانید  خشم باعث پوکی استخوان می شود

32. برای درمان سرماخوردگی و درد معده باید 2 گرم ریحان و 2 گرم سنبل الطیب بپزید.

33. عرق بسفایج عفونت کلیه و مثانه را برطرف می کند.

34. برای درمان زخم آکنه در هر 300 سی سی آب جوشانده 5 گرم انیسون 3 بار به مدت 15 روز مصرف شود و خانم ها 12 روز پس از پاکسازی مصرف کنند.

35. برای رفع رطوبت یخ زده معده 5 گرم صبح در 200 گرم آب جوشیده میل شود.

پولیپودیوم ولگار

عوارض جانبی بیسفای

تاکنون گزارشی از عوارض این گیاه از نظر مصارف پزشکی گزارش نشده است. برخی از گونه های دیگر حاوی مواد سرطان زا (سرطان زا) هستند که باید با دقت استفاده شوند تا مورد سوء استفاده قرار نگیرند. بسیاری از بیس فسفات ها حاوی آنزیم تیامیناز هستند که می تواند ویتامین B1 را تجزیه کند. البته به اندازه دارو و مصرف معمولی عوارضی ایجاد نمی کند اما در مصرف زیاد بخشی از این ویتامین در بدن تجزیه می شود. خوشبختانه این آنزیم با خشک کردن گیاه و حرارت از بین می رود. پس مصرف به صورت خشک یا پخته مشکلی ایجاد نمی کند.

پولیپودیوم ولگار

ابن سینا در کتاب قانون گیاه باصفای گفته است:

بسپیک درختی است نازک، خاکی، گره دار و کمی سیاه یا قرمز یا سبز. شاخه های کرم مانندی دارد که پاهای بلندی دارند. طعم آن کمی شیرین و ترش است. بهترین مرد به اندازه انگشت کوچک ضخیم و قرمز رنگ است. یک نوع زرد پررنگ، آبدار و ترد خوب است که کمی تلخی و طعم همراه با شایعه و طعم میخک دارد. طبیعت آن گرم و خشک و به شدت خشک است. ضد نفخ و رطوبت گیر. کمپرس آن برای دردهای عصبی مفید است. معده را روان می کند و مخاط را دفع می کند.

داروخانه باصفای می گوید:

ریشه ای سیاه و باریک شبیه به هزار پا و یک گره دارد و از هر گره ریشه های باریکی بیرون می آید و بهترین آنها طعم غلیظ و میخک با کمی شیرینی و تلخی دارد و وقتی می شکند. رنگ داخل آن سبز پسته ای است و با اینکه قدیمی است به رنگ قرمز متمایل به سیاه درآمده است. طبیعت آن گرم و خشک است. خاصیت ملین و ضد نفخ و ضد نفخ دارد. در درمان گرفتگی عضلات، جذام، مشکلات مفصلی، پاکسازی تنقیه، سوء هاضمه، سرفه و آسم موثر است. نوشیدن آب جوشیده با ماءالشعیر یا آب و عسل برای رفع گرفتگی و نفخ و دفع خلط مفید است. کمپرس آن برای تسکین درد اعصاب و ترک بین انگشتان مفید است.

بیشتر بخوانید  ادویه هایی که باعث کاهش وزن می شوند

پولیپودیوم ولگار

یادداشت ها قابل توجه است

1- در گزارش های قدیمی ماده ای به نام گلیسیریزین در ریزوم بسفا ذکر شده است. تحقیقات اخیر این مرکز را شناسایی نکرده است.

2- ترکیبات فنل و بنزیل الکل به خودی خود سمی هستند اما در ریزوم گیاه این اجسام با رزین مخلوط شده و مخلوط آنها غیر سمی بوده و اثر ضد کرمی قابل توجهی بر روی ریزوم دارد.

در سالهای اخیر گلوکوزیدهایی از ریزوم بی پیج جدا و شناسایی شده است که از مهم ترین آنها می توان به پلی پادین و سامبابائین اشاره کرد. این مواد باعث ترشح صفرا می شوند و خواص صفراوی گیاه تا حد زیادی به آنها مربوط می شود.

4. سایر ترکیبات مهم از جمله استیستروئیدها از نسپاجا که قبلاً از حشرات جدا شده بود جدا شده است. این مواد دارای خواص هورمون مانند هستند و می توانند عضلات نعوظ را تقویت کنند و برای تقویت قوای جنسی از آنها استفاده کنید. محصولاتی با این نام در حال حاضر در دست تهیه است که حاوی گیاهانی مانند باسفج است.

5- در مقالات جدید از کاربرد قدیم باصفای به آثار زیر اشاره شده است:

جوشانده ریشه باسفای تازه یا پودر آن برای رفع دردهای مالیخولیایی و روماتیسمی (ورم مفاصل)، یرقان، تصفیه خون، آسیت و همراه با کشک برای رفع سفتی طحال، درد لگن و گرفتگی عضلات استفاده می شود. ریزوم باصافیا و عرق برگ در گذشته برای تسکین تب و لرز توصیه می شده است. ریزوم های تازه یا خشک مخلوط با عسل نیز برای درمان پولیپ بینی با قرار دادن آنها در بینی استفاده شده است.

پولیپودیوم ولگار

گردآوری شده توسط مجله اینترنتی تشویق

مرجان امینی


دیدگاهتان را بنویسید