مرکبات; این چهار فصل عشق برای خیلی ها مثل یک اکسیر جادویی است، اکسیری که هر دردی بی درمان را دوا می کند.
خانواده ای پرمشغله و رنگارنگ با اعضایی متنوع که اکثر آنها در تمام فصول سال حضور دارند و اگرچه از نظر خواص سلامتی به عنوان دارو عمل می کنند، اما طعم و عطر بی نظیر مرکبات را به پرمصرف ترین و مورد علاقه ترین میوه ها تبدیل کرده است.
البته با فرض اینکه مرکبات تعریف کاملی برای مصرف این گروه خوشمزه نباشد. مرکبات دور ریخته نمی شوند و تمام قسمت های آن را می توان از گوشت و پوست خورد. از آنها در آشپزی به عنوان عطر و ادویه استفاده می شود و اسانس آنها در صنایع آرایشی و بهداشتی استفاده می شود.
مرکبات یکی از بهترین منابع ویتامین و آنتی اکسیدان هستند و مصرف روزانه آنها توصیه می شود. اگرچه مرکبات برای همه شناخته شده است، اما مروری کوتاه بر خواص مفید فراوان آنها خالی از لطف نیست.
نارنجی، ایرانی زیبا
معروف ترین و معروف ترین عضو خانواده مرکبات، مصرف آن توسط انسان به صدها سال قبل از میلاد مسیح باز می گردد. اصالتاً از چین، پرتقال اصلی میوه ای ترش، کوچک و مغذی بود که بیشتر به دلیل خواص آن مصرف می شد.
در طول قرن ها، همانطور که کشاورزی پیشرفت کرده است، پرتقال به میوه های شیرین و شور تبدیل شده است که تازگی یا محصولات تولیدی آن بخشی جدایی ناپذیر از زندگی غذایی ما است.
برخلاف تصور رایج که پرتقال در زمستان مقاوم است، این درخت گیاهی همیشه سبز و نیمه گرمسیری است. نکته جالب در مورد پرتقال این است که نام انگلیسی آن Orange از خانواده فارسی واژه orange و کلمه سانسکریت نارنجی است اما ایرانی ها به این میوه در زبان خود نارنجی می گویند.
زیرا تاجران پرتغالی در قرن پانزدهم این نوع شیرین را از هند به کشور خود آوردند و آن را کشت کردند. بدین ترتیب طعم ترش ترنج ایرانی به فراموشی سپرده شد و پرتقال های شیرین و آبدار از غرب کشور وارد شد. البته در کشورهای دیگر مانند ترکیه، یونان و کشورهای عربی نام این میوه از پرتغال گرفته شده است. معروف ترین پرتقال ها واشنگتن، تامسون، والنسیا و پرتقال خونی او بیان کرد.
ماندارین، میوه ضد سرطان
اگرچه بسیاری از مردم نارنگی را یک میوه جدید می دانند، اما خوب است بدانید که این میوه قدیمی ترین عضو خانواده مرکبات است و تا آنجا که به پرتقال معروف مربوط می شود، از قلمه های نارنگی به دست می آید.
تنوع نارنگی بسیار زیاد است و انواعی با پوست سبز و نارنجی، ترش، صاف یا شیرین در بازار وجود دارد. مزیت بزرگ نارنگی نسبت به سایر مرکبات این است که به راحتی پوست می گیرد و به همین دلیل به یکی از محبوب ترین میوه ها در بین کودکان تبدیل شده است.
ماندارین طبیعت سرد و سرشار از فسفر و کلسیم است که در تقویت استخوان ها و کمک به رشد کودکان موثر است.
مقدار زیاد ویتامین A نارنگی را به یکی از موثرترین میوه ها در مبارزه با سرطان تبدیل می کند و ویتامین های B1 و B2 موجود در آن به آرامش اعصاب و خواب راحت کمک می کند. معروف ترین نارنگی های ژاپنی، پاکستانی، یافا و بندر معروف و خوشمزه نارنگی است. زادگاه اصلی وی استان هرمزگان به ویژه روستای سیاهو است.
گریپ فروت، اشتها و چربی سوزی
نام فارسی او دارابی است که تقریباً فراموش شده است. این یکی از بزرگترین اعضای خانواده مرکبات است که از قلمه های پرتقال و یکی از مرکبات آسیای شرقی به نام پوملا به دست می آید.
گریپ فروت یا توت نامیده می شود زیرا آنها به صورت خوشه در گروه های 10 تا 15 به هم متصل هستند.
طعم آن ترش و تلخ است که بسیاری از مردم آن را دوست ندارند، اما خواص معجزه آسای آن بسیاری را مجبور کرده است که آن را در برنامه غذایی خود بگنجانند.
گریپ فروت یکی از موثرترین میوه ها در کاهش کلسترول و چربی خون است به شرطی که با نمک مصرف نشود. این میوه به دلیل خواص لذیذی که دارد، می تواند در سالاد و به عنوان پیش غذا مصرف شود، البته خاصیت چربی سوزی آن را به یکی از بهترین انتخاب های طبیعی برای کاهش وزن تبدیل کرده است. معروف ترین گریپ فروت نوع پخته آن است.
لیمو شیرین، معجزه ای برای سلامت پوست و قلب
تنها عضو کاملا شیرین از خانواده مرکبات که در فصل سرد بسیار توصیه می شود. منشا این میوه هندی است و در مقایسه با سایر مرکبات عطر ملایم تری دارد.
لیمو شیرین علاوه بر اینکه یکی از بهترین منابع ویتامین C است و برای درمان سرماخوردگی بسیار مفید است، یک تب طبیعی است. این میوه سرشار از مواد معدنی مانند منیزیم و فسفر است و به بهبود عملکرد قلب کمک می کند. مصرف آبلیمو تاثیر بسیار مثبتی روی پوست دارد و از ترک خوردن آن به خصوص پوسته شدن لب ها در هوای سرد و خشک جلوگیری می کند. لیمو شیرین مصرف خوراکی خاصی ندارد اما با افزودن آب آن به چای طعم و عطر خاصی می گیرد. در نظر داشته باشید که لیموهای شیرین را باید بعد از برش سریع مصرف کرد، زیرا در مجاورت هوا تلخ و بی مزه می شود.
لیمو، اکسیر نشاط و جوانی
اکسیر جوانی شاداب کننده روح و جسم و سلطان بلامنازع طعم غذا. کافی است همیشه یک لیموی کوچک همراه خود داشته باشید و گاهی آن را روی پوست بخراشید و بو کنید تا از استرس خلاص شوید و شاد باشید. لیمو مانند سیر دارای خواص بی شماری است و تقریباً در همه زمینه ها قابل استفاده است.
لیمو علاوه بر خواص تغذیه ای بی شمار برای رفع بوی بد دهان، رفع بوی سیر و بوی ماهی و گوشت استفاده می شود. کشت لیمو به لطف آب آن است، اما از پوست آن به عنوان غذا برای تهیه اسانس برای استفاده در صنایع آرایشی و بهداشتی استفاده می شود.
به خاطر داشته باشید اگر می خواهید از پوست لیمو رنده شده در غذا استفاده کنید، آن را خوب بشویید، زیرا لیمو را معمولا با نوعی موم برای ماندگاری بیشتر روغن کاری می کنند که اگر تمیز نشود غذا را تلخ می کند.
لیمو انواع مختلفی دارد اما در ایران دو نوع آن بیشتر است. لیموی شیرازی که کوچک و معطر و پوست نازکی دارد و لیموترش معروف به لیمو از سنگ که درشت و پر گوشت است، اسیدیته آن کمتر و کمتر معطر است. یکی از بهترین و با کیفیت ترین محصولات لیموترش در ایران در شهرستان میناب در استان هرمزگان تولید می شود.
نارنجی و محبوبیت از گل تا چرم
یکی از محبوب ترین مرکبات است که گوشت، پوست، آب و حتی گل های آن را مصرف می کند. پرتقال را در زبان انگلیسی Bitter Orange می گویند و در بعضی جاها فقط به عنوان گیاه زینتی استفاده می شود.
پرتقال در ایران بسیار پرطرفدار است و در فصول سرد سال به بازار می آید و جایگزین مناسب و شایسته ای برای لیمو است. مصرف پرتقال در غذاهایی مانند سوپ قرمز نه تنها طعم ترش و ملایمی به غذا می دهد، بلکه از تیره شدن سوپ و خوش رنگ شدن آن نیز جلوگیری می کند.
پرتقال تمام خواص رایج مرکبات را دارد اما ویژگی منحصر به فرد آن این است که از گل تازه آن برای تهیه مربا و خشک کردن در انواع چای و دمنوش استفاده می شود.
بالانگ
یکی از عجیب ترین مرکبات که پوست آن بیشتر از گوشت داخلی است. میوه ای بزرگ با ظاهری عجیب و پوستی متورم که گاهی بیش از یک کیلوگرم وزن دارد.
بیشترین مصرف شبدر مربوط به پوست آن است و مربای خوشمزه ای از آن تهیه می شود که کم کم فراموش می شود. جالب است بدانید یکی از کلاهبرداری های مکرر در تهیه این مربا استفاده از پوست هندوانه خیسانده در آب آهک به جای خیار است که تشخیص آن برای بسیاری غیر ممکن است.
گوشت میوه قاصدک چندان طرفدار ندارد، اما گفته می شود که خشک کردن آن به جای نفتالین برای جلوگیری از پختن بیش از حد آن بسیار مفید است.
مجموعه: مجله اینترنتی تشویقی