چرا در ناحیه فک احساس درد می کنید؟
با دلگرم کننده به روز باشید راه های مناسب برای درمان درد فک آن ها ملاقات می کنند.
درد فک چیست؟
مفصل گیجگاهی فکی (TMJ) فک پایین را به پوست سر متصل می کند و باعث حرکت فک پایین می شود. اختلال دندان، سایش دندان که فشار زیادی بر مفصل ایجاد می کند، استرس، آرتریت روماتوئید و آرتروز و سایر بیماری های خودایمنی باعث درد مفاصل می شود، اتفاق می افتد که بر جویدن و حرکت فک کنترل دارند. به این مشکلات سندرم TMJ، اختلال عملکرد فک بالا و پایین یا مشکلات فک (TMD) نیز گفته می شود.
مفصل فک (TMJ) محل اتصال فک پایین (فک) با استخوان تمپورال جمجمه است که مستقیماً در جلوی گوش در دو طرف سر شما قرار دارد. این مفصل انعطاف پذیر است و به فک اجازه می دهد تا به آرامی بالا و پایین و از یک طرف به طرف دیگر حرکت کند. این به شما امکان می دهد صحبت کنید، غذا بجوید و خمیازه بکشید. عضلات متصل به مفصل فک و اطراف آن موقعیت و حرکات فک را کنترل می کنند. این بیماری دردی در ناحیه مفصل فک است که ناشی از درگیری عضلات و اعصاب در ناحیه مفصل است که در اثر آسیب به مفصل فوقانی ایجاد می شود.
تعدادی از مشکلات وجود دارد که می تواند باعث درد فک شود:
- برخی از آنها شامل شکستگی فک است
- قرار دادن نامناسب
- آرتروز
- آبسه دندان
- ارتودنسی را برای درمان برخی از مشکلات فک که نمونه های رایج در این ناحیه هستند انجام دهید. با این حال، مشکلات مفصل فک یا TMJ شایع ترین علت درد فک است.
این مشکلات معمولاً به دلیل دندان قروچه در هنگام خواب یا زمانی که فرد احساس استرس و فشار عصبی می کند ایجاد می شود. درد فک پایین نیز می تواند ناشی از جویدن آدامس یا جویدن ناخن باشد. در این راستا، مهم است که به محض مشاهده مشکل، سعی کنید علت را با مراجعه به متخصصان تشخیص دهید.
علاوه بر این، درد فک در دهان می تواند نشانه مشکلات جدی تری مانند حمله قلبی یا آنژین باشد. درمان درد فک نیز برای جلوگیری از التهاب، مشکلات جویدن و غذا خوردن و همچنین محدودیت در حرکت فک ضروری است.
علائم و نشانه های درد فک
افراد مبتلا به مشکلات فک درد و ناراحتی شدید در فک را تجربه می کنند که می تواند موقتی باشد یا چندین سال طول بکشد. زنان بیشتر از مردان به این مشکلات مبتلا می شوند و این در افراد بین 20 تا 40 سال بیشتر دیده می شود. علائم شایع درد فک پایین شامل موارد زیر است:
- درد یا حساسیت فک در صورت، ناحیه فک، گردن و شانه ها و اطراف فک هنگام جویدن، صحبت کردن یا باز کردن بیش از حد دهان
- باز کردن بیش از حد دهان را محدود کنید
- احساس “چسبندگی” یا “قفل شدن” فک هنگام باز کردن یا بستن دهان
- صدای مفصل فک هنگام باز یا بسته شدن دهان (که ممکن است دردناک باشد یا نباشد
- احساس خستگی در صورت
- مشکل در جویدن غذا یا درد ناگهانی هنگام گاز گرفتن در صورتی که دندانهای بالا و پایین به درستی روی هم قرار نگیرند.
- تورم در اطراف صورت
سایر علائم طبیعی شامل مشکلات فک است فک و دندان درد، سردرد، گردن درد، سرگیجه، گوش درد، مشکلات شنوایی، درد بالای شانه و وزوز گوش (وزوز گوش) است.
علل و علل درد فک
علت دقیق درد در فک بالا و پایین مشخص نیست، اما دندانپزشکان معتقدند علت این درد در فک مربوط به عضلات فک یا قسمت هایی از خود مفصل است. آسیب به فک، مفصل فک یا عضلات سر و گردن می تواند باعث درد در فک صورت شود. سایر دلایل احتمالی این مشکل به شرح زیر است:
- ساییدن یا ساییدن دندان ها به یکدیگر که فشار زیادی بر روی مفصل فک ایجاد می کند
- قرارگیری نادرست حامل نرم یا دیسک بین مفصل کروی و حفره
- استئوآرتریت یا آرتریت روماتوئید در مفصل فک
- استرسی که می تواند باعث انقباض عضلات صورت و فک یا دندان قروچه شود.
تشخیص درد فک
از آنجایی که بسیاری از بیماریهای دیگر مانند دندان درد، مشکلات سینوسی، آرتروز یا بیماری لثه میتوانند علائمی مشابه درد استخوان فک داشته باشند، دندانپزشک یا پزشک شما میتواند با بررسی تاریخچه و آزمایشهای بالینی علت درد فک را تشخیص دهد. دندانپزشک می تواند موقعیت مفصل فک شما را از نظر درد یا حساسیت بررسی کند، به صداهای فک در حین حرکت گوش دهد و مواردی از محدودیت حرکت یا قفل شدن فک هنگام باز کردن یا بستن دهان را جستجو کند.
علاوه بر این، پزشک می تواند وضعیت دندان های شما و همچنین عملکرد عضلات صورت را بررسی کند. گاهی اوقات از رادیوگرافی پانورامیک برای بررسی دقیق سوژه استفاده می شود. این رادیوگرافی امکان معاینه کامل استخوان فک، مفصل فک و دندان ها را فراهم می کند تا مطمئن شود که هیچ مشکل احتمالی دیگری که باعث علائم درد فک می شود وجود ندارد. گاهی اوقات بیمار نیاز به یک عکس اضافی مانند MRI یا سی تی اسکن دارد.
تصویر MRI بافت نرم مانند دیسک فک را بررسی می کند تا حرکت مناسب فک تشخیص داده شود. سی تی اسکن می تواند جزئیات استخوان فک را نشان دهد. در صورت نیاز به درمان اضافی در این زمینه، دندانپزشک یا پزشک ممکن است شما را برای جراحی صورت، دهان و فک معرفی کند.
درمان های خانگی برای درد فک
1. غذاهای نرم بخورید.
از باز کردن بیش از حد فک مانند خودداری از جویدن و آواز خواندن با صدای بلند خودداری کنید. هنگام خمیازه کشیدن فک خود را زیر فک خود نگه دارید تا زیاد باز نشود.
3. تمریناتی را انجام دهید که عضلات مفاصل و فک را شل می کند. دندانپزشک متخصص می تواند به شما آموزش دهد.
نیم ساعت ورزش هوازی سه تا چهار بار در هفته می تواند استرس را کاهش دهد و اندورفین را در بدن آزاد کند که باعث کاهش درد می شود.
یاد بگیرید چگونه استرس را کاهش دهید. مراقب باشید در شرایط استرس دندان قروچه نکنید.
6- به پشت یا یک طرف بدن بخوابید. اگر روی شکم بخوابید و یک طرف صورت خود را روی بالش بگذارید، مشکلات فک شما بدتر می شود.
7- صاف راه بروید، عضلات پشت گردن باید حمایت خوبی داشته باشند.
8- در صورت استفاده طولانی مدت از گوشی، قرار دادن گوشی بین عضلات شانه و گونه فشار زیادی به گردن و مفصل فک وارد می کند. پس از هندزفری استفاده کنید.
9- در صورت احساس درد شدید، تکه های یخ را در یک حوله نازک قرار دهید و به مدت ده دقیقه (بیشتر از 20 دقیقه) روی ناحیه فک قرار دهید. در صورت لزوم هر دو ساعت یکبار تکرار کنید.
10. در صورت احساس درد مبهم، بهتر است از گرما استفاده کنید. این باعث افزایش جریان خون در عضلات مفصلی می شود. یک حوله را در آب گرم خیس کنید و به مدت 20 دقیقه روی ماهیچه های ناحیه مچ دست قرار دهید.
درمان های پزشکی برای درد فک
1- داروها: گاهی به صلاحدید دندانپزشک متخصص می توان از داروهای ضد التهاب، شل کننده عضلانی و یا داروهای ضد افسردگی استفاده کرد.
2- تثبیت اسفنج: ممکن است استفاده از محافظ دهان (به طور مختصر و تحت نظر پزشک) ضروری باشد.
3- درمان های فیزیوتراپی: استفاده از لیزر سرد (سونوگرافی)، گرما و سرما درمانی و ….
4- تزریق بوتاکس: تزریق بوتاکس باعث کاهش درد به مدت سه تا هشت ماه می شود که نتایج آن همچنان در حال بررسی است.
درمان های گسترده: اگر تغییرات برگشت ناپذیر در مفصل و علائم ثبات در مفصل مشاهده شود، ممکن است به درمان های گسترده تری مانند جراحی مفصل یا استفاده از پروتز مفصلی نیاز باشد.
گردآوری شده توسط مجله اینترنتی تشویق
مرجان امینی