مجله گردشگری

پربازدیدترین‌ها
لینک های مفید

اصول کاشت و نگهداری درختچه عشقه

به قلم زود نیوز
به قلم زود نیوز
سرفصل‌های مقاله





معرفی گیاه عشقه


عشقه یا پاپیتال گیاه پوششی و همیشه سبزی است که دارای ساقه های دائمی چوبی و بالا رونده چسبنده می باشد. زیستگاه اولیه آنها اروپا، آسیا و شمال آفریقا بوده است. این گیاه همیشه در بیشه ها، پرچینها و محلهای سایه رشد کرده و برای پوشش دیوارها و فنسها ایده آل می باشد.




به طور کلی نسبت به شرایط محیطی دارای قدرت سازگاری بالایی می باشد و در حرارت بالا و پایین و روشنایی کم و زیاد می تواند رشد کند. آن دسته از پاپیتالها که برگهای ابلق دارند، نسبت به سرما و خسارات ناشی از باد متحمل تر می باشند. انواع ضعیف عشقه را میتوان در گلخانه و محیط های بسته پرورش داد.




این گیاه پوششی تا هنگامیکه در کنار یک مانع عمودی قرار نگیرد بالا نمیرود. اگر مانع عمودی یک درخت باشد بهتر است از بالاروی پاپیتال جلوگیری نمود و یا اینکه به صورت کنترل شده آن را هدایت کرد زیرا تجمع آن روی تنه درخت سبب خشک شدن درخت می گردد.


پاپیتال




نیازهای اکولوژیک عشقه




نور: محیطی نیمه سایه یا سایه بر روی دیوارهای شمالی و شرقی مناسب است اما دیواره های جنوبی روشن «آفتابگیر» برای این گیاه بسیار گرم است. انواع عشقه که دارای برگ سبز هستند قادر به تحمل محیط های سایه شدید میباشند، در حالی که انواع ابلق آن طالب نور بیشتری هستند و در نور آفتاب رنگ زیباتری دارند.




خاک: انواع مختلف خاکها را به شرط آن که زهکش خوبی داشته باشند تحمل می کنند اما در خاکهای غنی و آلی سریعتر ریشه دوانی می نمایند. خاک با اسیدیته بین ۷ ـ ۶ برای آنها مناسب است اما اغلب پاپیتالها در شرایط کمی قلیایی نیز رشد می کنند.


آبیاری: عشقه اگر به خوبی استقرار یافته باشد می تواند شرایط کم باران و درجه حرارت بالا را برای مدتی تحمل کند اما اگر آبیاری عمیق صورت گیرد رشد گیاه بهتر و انبوه تر خواهد بود. بهتر است فواصل آبیاری طوری تنظیم شود که خاک رطوبت متعادلی داشته باشد (یعنی در فصل تابستان دور آبیاری را کوتاه و در پاییز و زمستان زیاد نمایید). باید به این نکته توجه داشت که خشکی بیش از حد باعث کندی رشد و آبیاری زیاد سبب زردی برگها و ریزش آنها می گردد.

بیشتر بخوانید  لیست تلفن و آدرس دفاتر پیشخوان دولت خرم آباد


روش کاشت و تکثیر عشقه


بهترین روش تکثیر این گیاه قلمه گیری است و بهترین زمان قلمه گیری از اواخر مرداد تا اواخر مهر می باشد. قلمه های تهیه شده را باید در مخلوط پیت و ماسه در مکان گرم و سایه قرار داد تا ریشه دهند (بین ۴ تا ۶ هفته) سپس آنها را جابجا نمود. بهترین زمان انتقال آنها به زمین اصلی از پاییز تا بهار است. عملیات هرس آنها را می توان در بهار و تابستان انجام داد.


عشقه را می توانید به آسانی از اواسط بهار تا اواخر تابستان تکثیر کنید. البته گیاهانی که در بهار تکثیر می شوند مقاوم تر هستند. با یک چاقوی تیز قلمه های ساقه ای و یا انتهایی را به طول ۱۰تا ۱۲ سانتیمتر، از ساقه های رونده جدا کنید و به روش کشت مستقیم قلمه درون گلدان ، آنها را در گلدانی با قطر دهانه ۹ سانتیمتر ، حاوی کمپوست بذر و قلمه بکارید.


خاک را نسبتا مرطوب کنید و با کیسه پلاستیکی شفاف قلمه ها را بپوشانید . بعد از یک ماه ریشه دهی انجام می شود. شما می توانید کیسه پلاستیکی را برداشته و گلدان را در تور مناسب ، ولی دور از تابش مستقیم خورشید قرا دهید. قلمه ها در آب هم ریشه می دهند. پاپیتالها در هوای خنک هم رشد می کنند اما سعی کنید در طول تکثیر ، دمای محیط ۱۸ تا ۲۰ درجه سانتیگراد باشد.


عشقه


هرس درختچه عشقه




این گیاه به هرس خاصی نیاز ندارد اما در گیاه جوان، شاخه ها و ساقه هایی را که ضعیف به نظر میرسند حذف مینمایند تا رویشهای قویتری رشد کنند. پس از تثبیت گیاه نیز هر از چندگاهی آن را سر شاخه زنی نمایید تا رشد آن کنترل شود. اما هیچگاه حذف شاخه ها و ساقه ها را تا محل ساقه های مسن تر از ۴ تا ۵ سال انجام ندهید زیرا ساقه های با این سن، بسیار کند تجدید حیات می نمایند.




در مورد انواع عشقه نیز به محض ظهور شاخه های سبز یک دست آنها را حذف نمایید چرا که این شاخه های سبز مقاوم تر هستند و اگر حذف نگردند، غالب شده و به تدریج شاخه ابلق در روی گیاه دیده نمیشود. در مناطقی که احتمال نشستن گرد و غبار بر روی شاخه و برگ این گیاه وجود دارد نیز هر چند وقت یکبار گیاه را سرشاخه زنی نمایید.

بیشتر بخوانید  چگونه یک مصاحبه شغلی خوب داشته باشیم؟




اگر هدف شما از هرس، جوان نمودن یک گیاه پیر و نافرم است تمام شاخه ها و ساقه های گیاه را در راستای تکیه گاه به طور عمودی نگاه دارید و به کمک جاروی دستی آن را تمیز نمایید و شاخه های اضافی را حذف نمایید . در طول مدت یک ماه یا در همین حدود شاخه های برهنه به وسیله برگهای سبز و تازه پوشیده می شوند.




آفات و بیماریهای عشقه و روش درمان آن


  • برگها در تابستان رنگ خود را از دست داده اند: نور زیاد است،گیاه را به محل کم نور منتقل کنید.

  • لکه های نقره ای روی برگهاست: حشره تریبس عامل این نارسایی است،سمپاشی با سم نفوذی حشره کش هر دو هفته یکبار طبق دستور توصیه میشود.

  • برگها چروکیده و خشک می شوند: هوا گرم و خشک است،غبارپاشی را فراموش نکنید،گلدان را به محل خنک و مرطوب منتقل نمایید.

  • برگها بد شکل و حشرات چسبنده و سبز رنگی روی انها مشاهده می شود: با سم حشره کش نفوذی و سمپاشی طبق دستور این افت را از بین ببرید.

  • برگها رنگ پریده و لکه های قهوه ای روی انها ظاهر می شوند: لکه ها را با پنبه آغشته به محلول سم حشره کش نفوذی خیس کنید و یا ظبق دستور تا رفع علائم هر دو هفته یکبار سمپاشی کنید

  • برگها حالت ابلق بودن خود را از دست داده اند و رنگ ها سبز است: تغذیه مصنوعی زیاده از حد عامل ان است،یا محیط تاریک،گلدان را به محل روشن تر منتقل نمایید یا تغذیه را تا بهار اینده قطع کنید.

  • برگها زرد و در زیر انها تارهای عنکبوت به چشم می خورد : با سم کنه کش کنه های قرمز رنگ ریز را طبق دستور از بین ببرید.

  • ساقه ها بلند و منحرف شده اند و فاصله بین دو برگ زیاد و برگها می افتند: هوا سرد است و نور کافی نیست،گلدان را به محل گرم و با نور بیشتر منتقل کنید.

  • برگها در تمام سطوح گلدان سیاه می شوند :ابیاری زیاده از حد عامل ان است،فاصله بین دو ابیاری را تا خشک شدن خاکهای سطحی گلدان به تعویق بیاندازید

  • لکه های سیاه ابکی روی برگهاست: قارچ عامل این بیماری است،با سم قارچ کش طبق دستور سمپاشی کنید.


گیاه عشقه




کاربرد درختچه عشقه


از گیاه عشقه می توان به عنوان یک گیاه پوششی استفاده کرد. گیاهان پوششی این حسن را دارند که اولاً، زمین را می پوشانند و در نتیجه زمین برهنه نمی ماند. دوماً ، از رویش علفهای هرز جدید جلوگیری می کند البته باید توجه نمود که گیاهان پوششی نمی توانند از رشد گیاهان هرز استقرار یافته جلوگیری نمایند.


پرورش گیاه عشقه بر روی ساختمانهای یک طبقه و ویلایی به شرط آن که دیوارهای آن از نوع تو خالی باشد و ضخامت دیوار کم نباشد منظره زیبایی را ایجاد میکند اما اگر ضخامت دیوار کم باشد شاخ و برگ پاپیتال که یک گیاه همیشه سبز است و در چهار فصل سال بر روی گیاه حضور دارند رطوبت را در یک بارندگی سخت در خود نگه می دارد و به تدریج به گچ دیوار پس می دهد و موجب مرطوب شدن دیوارها و ایجاد مشکل می شود.


اگر می خواهید عشقه را روی ساختمانهای بلند پرورش دهیم بهتر است در پای دیوار آن را پخش نموده و هرس کنیم و از رها کردن گیاه به حال خود به نحوی که رشد نماید و شاخ و برگ آن تا لب پشت بام گسترش یابد بپرهیزیم.


خواص دارویی عشقه


این گیاه فعالیت کیسه صفرا و کبد را تحریک می کند . برگ های خرد شده تازه گیاه و جوشیده آن در کمپرس زخم هایی که به سختی خوب می شوند به کار می رود . همچنین برگ های خرد شده را برای از بین بردن پوست های مرده کف پا استفاده می کنند. این گیاه در عین حال می تواند باعث تحریک و آسیب پوست های حساس شود.


separator line


بیشتر بخوانید:


آشنایی با روش کاشت بادام درختی و نگهداری از آن


راهنمای کاشت درخت زیبای سرو کوهی


روش های کاشت و نگهداری درخت بید مجنون


separator line


بیشتر بخوانید  لیست آموزشگاه های رانندگی در بجنورد
ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید.
ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید.
نظرتون رو بنویسید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *