اصول کاشت و تکثیر گوجی بری 





معرفی گیاه گوجی بری




گوجی‌ بری (Goji Berries) بومی هیمالیا است و میوه‌های خوراکی حاوی مقدار زیادی آنتی اکسیدان، آمینو اسید، مواد معدنی و پروتئینی ضروری، تولید می‌کند. کسانی که مایل به استفاده از این میوه‌های سالم هستند می‌توانند با کاشت این گیاه پول خود را ذخیره کنند. شکل ظاهری این گیاه به صورت درختچه است و در زمستان‌های سرد دوام میاورد و برای میوه دادن 2 سال زمان می‌برد. کاشت گیاه گوجی‌بری نیاز به داشتن صبر و آگاهی از الزامات نحوه‌ی مراقبت دارد.


گوجی بری که از خانواده تمشک به شمار می رود؛ از جمله بذرهاییست که شما به راحتی می توانید در باغچه منزل یا حتی در گلدان بکارید و از تماشای رشد و میوه دهی آن لذت ببرید. اهمیت و محبوبیت گوجی بری در میان مردم به دلیل ارزش غذایی بالای میوه های آن می باشد. کسانی که مایل به استفاده از میوه های سالم و حاوی مقدار زیادی آنتی اکسیدان، آمینو اسید، مواد معدنی و پروتئینی هستند؛ بهتر است باکاشت بذر گوجی بری به خواسته خود جامه عمل بپوشانند.


از جمله فواید گوجی بری می توان به سم زدایی کبد و کلیه اشاره کرد. همچنین این میوه در افزایش نرخ باروری و آرامش ذهنی نیز بسیار تاثیرگذار می باشد. با توجه به افزایش مضرات ناشی از زندگی ماشینی در قرن جدید و گسترش انواع سرطان ها در دنیا، استفاده از میوه ها و گیاهانی که به کاهش سرعت رشد و پیشرفت سلول های سرطانی، کند کردن روند تشکیل تومورها و کاهش عوارض شیمی درمانی کمک نمایند، بسیار حائز اهمیت اند. گوجی بری از جمله این میوه هاست که علاوه بر خاصیت ضد سرطانی اش به عنوان اکسیر جوانی و سلامتی شناخته می شود. گوجی بری یکی از قوی ترین چربی سوزهای طبیعی است که می تواند به کاهش 3 الی 4 کیلوگرمی وزن در هر ماه منجر شود. این میوه کمیاب و گران قیمت سرشار از آهن و اسید فولیک و ویتامین آ می باشد که در بهبود بینایی چشم بسیار اثر گذار است. مصرف گوجی بری برای بیماران دیابتی به شدت توصیه می گردد.


گوجی بری


گیاه شناسی گوجی بری


گوجی بری به صورت بوته یا درختچه کوتاه قد به ارتفاع 1 الی 2 متر رشد می کند و پس از تبدیل شدن به بوته تا رسیدن به مرحله نهال، حداقل به دو سال زمان نیاز دارد.

بیشتر بخوانید  چه روز هایی در سال طلاق ممنوع است ؟


گوجه بری ظاهری شبیه زرشک و ذغال اخته دارد. اندازه میوه گوجی بری کوچک (قطر 1 الی 2 سانتی متر) می باشد. رنگ آن در ابتدا متمایل به نارنجی است که با رسیدن میوه به رنگ قرمز تغییر می کند. طعم آن بسیار شیرین است؛ به طوری که خشک شده آن به صورت کشمش و همراه با چای مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین از گوجی بری به صورت پخته شده و در تهیه سس ها استفاده می کنند. علاوه بر این از برگ ها و میوه های گوجی بری در تهیه دمنوش و چای می توان بهره برد.


نیاز های اکولوژیک گوجی بری


بهترین زمان کاشت بذر گوجی بری


گوجی بری در تمام مناطق کشور به جز مناطق گرمسیر (جنوب کشور) قابل کشت و محصول دهی می باشد و یکی از ویژگی های مهم و جالب آن توانایی تحمل سرمای منفی 27 درجه سانتی گراد است. در همه ی فصل ها می توان نسبت به کاشت بذر گوجی بری اقدام نمود؛ ولی بهترین زمان آن نیمه دوم سال می باشد. گل های درخت گوجی بری در اواخر خرداد ماه و اوائل ماه تیر پدیدار می گردند؛ سپس گلها بعد از گذشت 45 الی 85 روز تبدیل به میوه می شوند و می توان آنها را برداشت نمود.


نیاز نوری برای کاشت بذر گوجی بری


گیاه گوجی بری در زمره گیاهان آفتاب دوست جای دارد و باید روزانه 7 الی 8 ساعت در معرض تابش مستقیم آفتاب قرار گیرد تا میوه های مغذی بیشتری تولید نماید.


خاک مناسب برای کاشت بذر گوجی بری


گوجی بری از جمله صیفی جاتی است که توقعات خاکی چندانی ندارند و در هر نوع خاکی می توان آنها را پرورش داد. بهترین نوع بستر برای کاشت بذر گوجی بری ترکیب خاک شنی، رسی و ماسه ای است. برای تولید محصول با کیفیت و با کمیت بهتر است خاک را با اضافه کردن کود حیوانی یا کمپوست غنی سازی کرد. بهترین PH خاک بین 7 الی 8 است. همچنین برای داشتن ریشه سالم، ضروری است که خاک به دقت زهکشی شود.

بیشتر بخوانید  لیست دفاتر ازدواج و طلاق اصفهان + آدرس و تلفن


میزان آبیاری موردنیاز برای گوجی بری


در صورت پرورش گیاه گوجی بری در مناطق با آب و هوای مرطوب، فقط زمانی که خاک خشک شد باید آن را آبیاری کرد؛ ولی در صورت وجود شرایط آب و هوایی خشک، آبدهی گیاه باید به صورت روزانه صورت گیرد. آبیاری بیش از اندازه گوجی بری باعث پوسیدگی ریشه و رشد قارچ در آن می شود و در صورتی که گیاه زطوبت کافی نداشته باشد، برگ های آن پژمرده خواهند شد. بهتر است آبیاری گیاه در زمان صبح انجام شود.


درخت گوجی بری


روش کاشت گوجی بری در باغ و باغچه


گوجی بری به دو صورت قابل پرورش است:

1. کاشت بذر

2. قلمه زدن


در صورتی که بخواهید گوجی بری را به صورت مستقیم در زمین اصلی بکارید، بهتر است از نهال گوجی بری استفاده نمایید. در خاک بستر سوراخ هایی به انداره ریشه نهال گوجی بری ایجاد نمایید. نهال را در داخل سوراخ جای دهید و سپس آن را با خاک بپوشانید. برای جلوگیری از رویش علف های هرز و حفظ رطوبت، روی خاک و اطراف گیاه به عمق 5 سانتی متر مالچ بپاشید. به جهت کمک به رشد کامل گوجی بری، پیشنها می شود نهال ها با فاصله 100 الی 120 سانتی متری از هم کاشته شوند.


هرس کردن گوجی بری


هرس کردن درخت گوجی بری از الزامات یک محصول با کیفیت است. هرس سنگین در فصل زمستان و به منظور حذف شاخه های پشتی انجام می گیرد؛ هرس سبک در فصل تابستان و صرفا جهت حفظ جذابیت ظاهری درخت گوجی بری است.


پرورش و کاشت بذر گوجی بری در خانه (گلدان)


  • بذرهای گوجی بری را 3 الی 4 ساعت در داخل آب بخیسانید.

  • لیوان های یکبار مصرف را با ترکیبی از خاک پیت ماوس، کوکوپیت و پرلیت پر کنید.

  • خاک را مرطوب کنید.

  • بذرها را از آب خارج کرده و در داخل خاک به آرامی فشار دهید تا بذر با خاک تماس پیدا کند.

  • روی بذرها به اندازه 2 الی 3 میلی متر خاک بریزید.

  • روی بذرها را با آبپاش مرطوب کنید.

  • روی بستر را با با نایلون شفاف بپوشانید. (برای جلوگیری از کاهش رطوبت)

  • به محض جوانه زدن، پوشش نایلونی را از روی لیوان ها بردارید. (مدت جوانه زنی در شرایط مطلوب: 7 الی 10 روز)

  • با رشد جوانه ها و 3 برگه شدن آنها، گیاه را به گلدان بزرگتری منتقل کنید. (حداقل ظرفیت گلدان 22 لیتر)

  • گلدان ها را در جای پر نور قرار دهید.

  • با گرم شدن هوای بیرون خانه و رسیدن ارتفاع گیاه به 10 سانتی متر، هر روز گیاه را چند ساعت به محیط بیرون ببرید و سپس مجددا به داخل خانه برگردانید. (کمک به مقاوم سازی گیاه)

  • هنگامی که گیاه به ارتفاع 30 سانتی متری رسید، سر نهال را با قیچی ببرید. (کمک به رشد عرضی درخت)

  • گوجی بری برای ایستایی بهتر نیاز به داربست دارد. برای این منظور از میله های چوبی استفاده نمایید.


میوه گوجی بری


خواص میوه گوجی بری


این میوه شبیه به ذغال‌اخته که در چین سالهاست به خواص درمانی‌اش معروف است به رفع خستگی کمک می‌کند و حاوی آنتی اکسیدان بسیار زیادی است. این خوردنی همچنین حاوی ویتامین A است که این ویتامین از کم شدن انرژی در بدن جلوگیری می‌کند.گوجی در آسیا سابقه 1900 ساله در طب سنتی چینی دارد :


  • ضد پیری

  • از کبد محافظت می کند

  • بینایی را بهبود می بخشد

  • عملکدر جنسی و باروری را تقویت می کند

  • پاها را قوی می سازد و سیستم ایمنی را ارتقا می دهد

  • گردش خون را تقویت می بخشد

  • سیستم تمرکز ذهنی و حافظه را تقویت می کند


separator line


بیشتر بخوانید:


اصول کاشت و نگهداری گل آگلونما در خانه


پرورش گل پامچال و دانستنی های جالب درباره نگهداری این گل در آپارتمان


نگهداری و تکثیر گیاه کاکتوس


separator line


بیشتر بخوانید  لیست شعبه های بانک ملی در بوشهر + آدرس و تلفن

دیدگاهتان را بنویسید