ارتباط مصرف قهوه و ناراحتی معده
چه ترکیباتی ممکن است معده را ناراحت کنند ؟
قهوه حاوی ترکیبات مختلفی است که ممکن است معده شما را ناراحت کنند. در ادامه به برخی از این ترکیبات اشاره می کنیم.
کافئین یک محرک طبیعی در قهوه است که به شما کمک می کند هوشیارتر شوید. یک فنجان ۸ اونسی قهوه (۲۴۰ میلی لیتری) حاوی تقریبا ۹۵ میلی گرم کافئین است.
اگرچه کافئین یک محرک ذهنی قوی است، اما تحقیقات نشان داده اند که می تواند دفعات انقباضات را در دستگاه گوارش افزایش دهد.
درست است که اغلب کافئین موجود در قهوه باعث ناراحتی معده شود، اما مطالعات نشان داده اند که اسیدهای موجود در قهوه نیز ممکن است نقشی در این بین داشته باشند.
قهوه حاوی اسیدهای زیادی مانند کلروژنیک اسید و N-آلکانویل -۵-هیدروکسی تریپتامید است که به نظر می رسد تولید اسید معده را افزایش می دهند.
اسید معده به تجزیه مواد غذایی کمک می کند تا ذرات غذا بتوانند در روده جذب شوند. گفته می شود، در حالی که برخی از افراد گزارش داده اند که قهوه ممکن است علائم سوزش سر دل را در آنها تشدید کند، اما تحقیقات انجام شده در این زمینه بی نتیجه بوده و ارتباط معنی داری را نشان نمی دهند.
- سایر مواد افزودنی
در بعضی موارد، نه کافئین و نه اسیدهای قهوه، هیچ کدام علت ناراحتی معده نیستند. در حقیقت ناراحتی معده می تواند ناشی از افزودنی هایی مانند شیر، خامه، شیرین کننده ها یا شکر باشد.
طبق آمارها، بیش از دو سوم آمریکایی ها این مواد افزودنی را به قهوه خود اضافه می کنند.
به عنوان مثال، تقریباً ۶۵٪ از مردم سراسر جهان نمی توانند به طور مناسب لاکتوز (قند موجود در شیر) را هضم کنند.
بنابراین افزودن این ماده به قهوه ممکن است علائمی مانند نفخ، گرفتگی معده یا اسهال را ایجاد کند. البته علائم این افراد با خوردن هر نوع محصول لبنی ممکن است ایجاد شود.
آیا قهوه بدون کافئین می تواند معده را ناراحت کند؟
در بعضی موارد، مصرف قهوه بدون کافئین به جای قهوه کافئین دار می تواند از ناراحتی معده جلوگیری کند. این موضوع عمدتاً در صورتی صدق می کند که کافئین مقصر اصلی مشکل باشد.
گفته می شود، قهوه بدون کافئین حاوی اسیدهای قهوه، مانند اسید کلروژنیک و N-آلکانویل -۵-هیدروکسی تریپتامید است که با افزایش تولید اسید در معده و انقباضات روده مرتبط هستند.
بنابراین اگر ناراحتی معده مربوط به این اسیدها باشد؛ مصرف قهوه بدون کافئین کمکی به شما نمی کند.
علاوه بر این، اضافه کردن شیر، خامه، شکر یا شیرین کننده ها به قهوه بدون کافئین ممکن است باعث ایجاد مشکلاتی در معده افراد حساس به این افزودنی ها شود.
نکات مفیدی که برای جلوگیری از ناراحتی معده مفیدند
اگر با مصرف قهوه با ناراحتی معده مواجه می شوید؛ می توانید با رعایت چند نکته ساده، اثرات آن را کاهش دهید. مثلا به افراد حساس توصیه می شود که قهوه را جرعه جرعه و به صورت آهسته مصرف کنند.
همچنین سعی کنید از نوشیدن قهوه با معده خالی خودداری کنید. قهوه اسیدی محسوب می شود. بنابراین نوشیدن آن در کنار غذا یا بعد از آن می تواند از ایجاد مشکل جلوگیری کند.
چندین روش دیگر نیز برای به حداقل رساندن اسیدیته قهوه وجود دارد. برخی از این روش ها عبارتند از:
- دانه های برشته تر شده قهوه را برای پودر کردن انتخاب کنید. یک مطالعه نشان داد که دانه های قهوه ای که طولانی تر و در دماهای بالاتر بو داده شده اند، کمتر اسیدی هستند. این به این معنی است که دانه های تیره تر و برشته تر قهوه نسبت به دانه ها بو داده نشده یا کمتر برشته، اسید کمتری دارند.
- قهوه دم کرده سرد را امتحان کنید. تحقیقات نشان داده اند که قهوه دم کرده سرد نسبت به قهوه داغ اسید کمتری دارد.
عوارض مصرف قهوه با معده خالی
تحقیقات نشان داده اند که تلخی قهوه ممکن است تولید اسید معده را تحریک کند. به همین ترتیب، بسیاری از افراد بر این باورند که قهوه معده را تحریک می کند؛ علائم اختلالات روده مانند سندرم روده تحریک پذیر (IBS) را بدتر می کند و باعث سوزش سر دل، زخم های گوارشی، حالت تهوع، رفلاکس اسید و سوء هاضمه می شود.
برخی معتقدند نوشیدن قهوه با معده خالی به ویژه بسیار مضر است. با این وجود، تحقیقات نتوانسته اند ارتباط قطعی بین قهوه و مشکلات گوارشی پیدا کنند.
البته درصد کمی از افراد نسبت به قهوه بسیار حساس هستند و مرتباً سوزش سر دل، استفراغ یا سوء هاضمه را تجربه می کنند. دفعات و شدت این علائم، بدون توجه به نوشیدن قهوه با معده خالی یا با غذا ثابت می ماند.
با این وجود، توجه به نحوه پاسخ بدن بسیار مهم است. اگر بعد از نوشیدن قهوه با معده خالی مشکل هضم را تجربه کرده اید، اما هنگام نوشیدن آن با یک وعده غذایی مشکلی نداشتید، این نکته را در نظر داشته باشید که باید مصرف خود را مطابق بدنتان تنظیم کنید.
آیا قهوه سطح هورمون استرس را بالا می برد؟
بحث دیگر این است که نوشیدن قهوه با معده خالی ممکن است سطح هورمون استرس یا همان کورتیزول را افزایش دهد. کورتیزول توسط غدد فوق کلیوی تولید می شود و به تنظیم متابولیسم، فشار خون و قند خون کمک می کند.
با این وجود، افزایش بیش از حد و دراز مدت آن می تواند باعث مشکلاتی از جمله افت تراکم استخوان، فشار خون بالا، دیابت نوع ۲ و بیماری های قلبی شود.
سطح کورتیزول به طور طبیعی در طول شبانه روز تغییر می کند. در طی روز کاهش می یابد و دوباره با ورود به مراحل اولیه خواب به اوج خود می رسد.
جالب اینکه، قهوه تولید کورتیزول را تحریک می کند. بنابراین، برخی متخصصان معتقدند که نوشیدن قهوه در صبح، یعنی هنگامی که سطح کورتیزول زیاد است، می تواند خطرناک باشد.
با این حال، تولید کورتیزول در بدن در پاسخ به نوشیدن قهوه در بین افرادی که به طور مرتب از آن استفاده می کنند، بسیار پایین است.
به علاوه، شواهد کمی وجود دارد که نشان می دهد نوشیدن قهوه با معده پر باعث کاهش این پاسخ می شود. البته به نظر می رسد افزایش سطح کورتیزول در بدن افرادی که زیاد قهوه مصرف می کنند موقتی است.
بعید است که چنین اوج کوتاهی منجر به عوارض طولانی مدت شود. به طور خلاصه، تأثیرات منفی افزایش این هورمون به احتمال زیاد ناشی از یک اختلال مانند سندرم کوشینگ است.
نتیجه :
قهوه ترکیبات مختلفی دارد که ممکن است معده را ناراحت کنند. این نوشیدنی شامل کافئین، اسید و مواد افزودنی دیگر مانند شیر، خامه، شکر و شیرین کننده ها است.
به غیر از کافئین، بسیاری از این ترکیبات که هم در قهوه بدون کافئین و هم در قهوه کافئین دار یافت می شوند می توانند علت ناراحتی معده باشند.