مجله گردشگری

پربازدیدترین‌ها
لینک های مفید

آیا با خواص فوق العاده ی پودر ماهی آشنا هستید؟

به قلم زود نیوز
به قلم زود نیوز
سرفصل‌های مقاله



پودر ماهی غنی ترین منبع تامین پروتئین


به منظور تامین پروتئین مورد نیاز بدن دام و طیور از منابع مختلف حیوانی و گیاهی استفاده می گردد. در این بین پودر ماهی به عنوان غنی ترین منبع جایگاه ویژه ای دارد.با دلگرم همراه شوید.


پودر ماهی منبع غنی پروتئین


یکی از منابع غنی پروتئین حیوانی است که مقادیر قابل توجهی متیونین، لیزین، کلسیم و فسفر قابل استفاده دارد. مقدار پروتئین آن بین ۵۰ تا ۶۰ است و انرژی آن بسته به چربی موجود در آن متغیر می باشد.


آیا با خواص فوق العاده ی پودر ماهی آشنا هستید؟


خصوصیات و ویژگی های پودر ماهی


پودر ماهی بر اساس نوع ماهی مورد استفاده در تهیه آن و روش فرآوری رنگی متغیر میان خاکستری و قهوه ای روشن تا تیره دارد. معمولا در تهیه پودر ماهی ایرانی، پودر ضایعات کشتارگاه دام و طیور و انواع ناخالصی های دیگر به آن می افزایند. به همین دلیل باید در تهیه و خرید پودر ماهی به مقدار کل ازت آزاد یا TVN آن به عنوان یکی از شاخصه های فساد پذیری توجه کرد و به وسیله انجام آزمایش از میزان یاد شده اطمینان حاصل کرد.


پودر ماهی باکیفیت


گفته می شود بهتر است میزان کل ازت آزاد منابع پروتئین حیوانی از ۱۳۰ میلی گرم در ۱۰۰ گرم کمتر باشد. پودر ماهی باید از نظر کشت قارچی، شمارش کلی میکروب ها و عدم آلودگی به سالمونلا نیز آزمایش شود تا موجب بروز مشکلات بهداشتی در جیره نگردد.


محدودیت های استفاده از پودر ماهی


یکی از مشکلات استفاده از پودر ماهی در جیره طیور فرسایش سنگدان و ایجاد جراحت در آن است. این پدیه مربوط به فعالیت زیاد تیامیناز در پودر ماهی هایی است که حرارت کافی ندیده اند. علاوه بر آن، هیستامین موجود در پودر ماهی محرک تولید اسید در پیش معده می باشد و این امر نیز سبب بروز جراحت در سنگدان می شود.

بیشتر بخوانید  ۱۰ خاصیت بی نظیر ورمیشل (رشته سوپی) برای سلامت بدن


گیزروسین هم ترکیبی شبیه هیستامین است که در پودر ماهی وجود دارد و با تحریک ترشح اسید معده منجر به ایجاد جراحت سنگدان می گردد.


شایان ذکر است بخش عمده تاثیرات منفی یاد شده در اثر پخت و روش استخراج روغن کاهش یافته یا از بین می رود. همچنین به علت وجود تری متیل آمین در پودر ماهی و روغن ماهی و ناتوانی پرندگان در تجزیه این ماده طعم و بوی ناخوشایندی در تخم مرغ و گوشت طیوری که به مقدار زیاد از پودر ماهی تغذیه کرده باشند دیده می شود.


مزایای استفاده از پودر ماهی


پودر ماهی ترکیب اسید آمینه ای مناسبی برای دام و طیور دارد و میزان پروتئین غیر قابل تجزیه یا پروتئین عبوری از شکمبه نیز بالاست. علیرغم خطرات و محدودیت هایی که پودر ماهی فراوری نشده دارد، چون منبع غنی انرژی، پروتئین، اسید های آمینه، کلسیم و فسفر است، استفاده از آن در جیره دام و طیور، البته با لحاظ کردن محدودیت مصرف آن به بهبود کیفی جیره کمک می نماید.


مزایای تغذیه ای پودر ماهی


  • انواع پودر ماهی منابع عالی پروتئین هستند .

  • کیفیت و ارزش غذایی انها بسته به فرآیندتولید و مدت زمان بین صید ماهی تا تولید و تازه بودن مواد خام مورد استفاده ، متغیر است . ت

  • ازه بودن مواد خام مورد استفاده به معنای تجزیه کمتر اسیدهای آمینه بوده که همین امر باعث خوش خوراکی بهتر و قابلیت هضم بیشتر پودر ماهی می گردد.

  • معمولا هرچه فرآینده خشک کردن ملایم تر صورت گیرد، کیفیت پودر حاصله بالاتر خواهد بود .

  • خشک نمودن مستقیم با شعله که سریع ترین روش خشک کردن است باعث وارد آمدن بیشترین آسیب خواهد شد .

  • معمولا در حین فرآوری ، استفاده از درجه حرارت های بالا باعث می شود درصد بیشتری از بخش پروتئینی دچار آسیب گردد. عقیده بر این است که بهترین طریقه خشک کردن روش غیر مستقیم با هوای داغ است . ا

  • گرچه در این روش سرعت خشک شدن کمتر است ، اما معمولا محصول تولیدی از کیفیت بهتری برخوردارخواهد بود.

  • محصولات خشک شده با شعله معمولا میزان خاکستر بالایی دارند و پرورش دهندگان در درجه اول این محصولات را انتخاب نخواهند کرد.

  • پودر ماهی از ترکیب اسید آمینه خوبی برای تمام حیوانات برخوردار بوده و میزان پروتئین غیر قابل تجزیه آن برای نشخوارکنندگان بالا است . پروتئین آن ممکن است بسته به نوع ماده اولیه از 70-60 درصد متغیر باشد. از اسید های آمینه لیزین و متیونین ، مواد معدنی و ویتامین های غنی است .

  • کیفیت تغذیه ای محصولات مخلوط نسبت به محصولی که از یک منبع حاصل شده و بصورت غیر مخلوط استفاده می شود ، ممکن است کمتر باشد.


محدودیت های مصرف ( عوامل ضد تغذیه ای )


در صورتی که جیره گاوهای شیری حاوی سطوح بالایی از روغن ماهی باشد ، ممکن است شیر آنها طعم و بوی ماهی دهد. پودر ماهی حاوی سطوح بالایی از خاکستر است. استفاده از مقادیر بالای این محصول در جیره طیور ممکن است منجر به عارضه فرسایش سنگدان گردیده و همچنین ممکن است باعث ایجاد طعم و بوی ماهی در تخم مرغ تولیدی شود.


گردآوری شده مجله ی دلگرم


مریم امینی


بیشتر بخوانید  نارگیل و معرفی خواص بینظیر این میوه
ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید.
ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید.
نظرتون رو بنویسید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *