آنتی هیستامین چیست؟
داروهای آنتی هیستامین با خنثیکردن عمل هیستامین باعث می شوند که خارش و آبریزش بینی و عطسهکردن تسکین یابد. همچنین این داروها علایم مربوط به آلرژی در مناطقی غیر از بینی مثلاً کهیرها یا دانه های پوستی را بهبود می بخشند.
داروهای آنتی هیستامین را در صورت امکان باید پیش از حمله آلرژی مصرف کرد. داروهای آنتی هیستامین به اشکال مختلف قرص، قطره چشمی، شربت و اسپری بینی وجود دارند. در بسیاری موارد این داروها در دو شکل سریع الاثر و با اثر تدریجی هم وجود دارند.داروهای آنتی هیستامین مشکلاتی هم به وجود می آورند.
از آنجایی که این داروها ترشحات مخاطی را غلیظ می کنند ممکن است در مورد سینوزیت عفونی یا باکتریایی باعث بدتر شدن علایم شوند، بنابراین افراد مبتلا به سینوزیت باکتریایی یا عفونت باکتریایی بینی حتی در فصل آلرژی نباید آنتی هیستامین مصرف کنند. مشکل دیگر آن است که آنتی هیستامین ها در طول زمان اثربخشی شان را از دست می دهند و بیماران مجبورند نوع متفاوتی از آنها را به کار برند.
داروهای آنتی هیستامین به دو گروه قدیمی تر یا نسل اول و جدیدتر یا نسل دوم تقسیم می شوند؛ تفاوت عمده این دو گروه در میزان عارضه جانبی خواب آلودگی است. آنتی هیستامین های نسل دوم بر خلاف نسل اول کمتر این عارضه شایع را به وجود می آورند.
آنتی هیستامین های نسل اول:
از این گروه می توان به داروهای دیفن هیدرامین، کلماستین و کلرفنیرامین اشاره کرد.داروهای این گروه به خاطر آنکه غیراختصاصی عمل می کنند و اثر ضدکولینرژیک هم دارند (اثر استیل کولین یک پیغامبر عصبی را مهار میکنند) ممکن است عوارض جانبی متعددی ایجاد کنند.
از جمله این عوارض جانبی می توان به اینها اشاره کرد: خواب آلودگی و اشکال در تفکر: این عارضه از این لحاظ خطرناک است که ممکن است در بزرگسالان باعث حوادث کاری و تصادفات اتومبیل شود، اما تحقیقات موجود نشان می دهد که کودکانی که از این داروها استفاده می کنند کمتر دچار این عارضه می شوند.خشکی دهان – سرگیجه – اضطراب – تپش قلب – گلودرد در مردان مبتلا به بزرگی پروستات مصرف این داروها ممکن است اشکال در ادرار کردن را بدتر کند.
همچنین بخوانید: خشکی دهان: ۱۶ روش خانگی درمان دهان خشک (کلویید)
برای تطبیق پیدا کردن با اثر خواب آلوده کننده این داروها رعایت نکات زیر کمک کننده است:
-
دارو را در خانه چند ساعت پیش از خواب مصرف کنید. -
از سایر داروهایی که اثر خواب آور دارند پرهیز کنید. -
در حین استفاده از این داروها از رانندگی و کار با ماشین های سنگین خودداری کنید. -
اثر خواب آلوده کننده این داروها در طول زمان ممکن است کاهش یابد.
داروهای آنتیهیستامین نسل دوم
از داروهای آنتی هیستامین نسل دوم می توان به فکسو فنادین، لوراتادین، سیتریزین و آکرواستین اشاره کرد. این داروها خاصیت ضدکولینرژیک ندارند و بنابراین در مقادیر تجویز شده، خواب آلودگی ایجاد نمیکنند.
عوارض شایع این گروه داروها شامل سردرد، خشکی دهان و خشکی بینی می شود که اغلب موقتی هستند و در طول درمان برطرف می شوند. در موارد نادری تپش قلب و احساس سنگینی بر روی قفسه سینه در حین مصرف این داروها رخ می دهد که در این صورت باید فوراً به پزشک مراجعه کرد .زنان باردار و شیرده باید از این داروها اجتناب کنند، مگر اینکه پزشک مصرف آنها را تجویز کند.
همچنین بخوانید: چگونه تپش قلب را در بیماران قلبی تشخیص دهیم ؟
اسپریهای بینی آنتیهیستامین
اخیراً داروی آنتیهیستامین موضعی به صورت اسپری بینی هم به بازار دارویی آمده است. این دارو که آزلاستین (نام تجارتی Astelin) نام دارد میتواند جایگزین داروهای خوراکی آلرژی های فصلی شود و پرخونی و گرفتگی بینی و سایر علایم آلرژی را برطرف کند. عوارض جانبی این اسپری، مزه تلخ، قیمت بالا و اثر خواب آلودگی آور آن است.
حتما خیلی از شما میدانید که سر کردن با آلرژی فصلی در بهار میتواند تا چه اندازه آزاردهنده باشد. عطسه، خارش چشم، گرفتگی بینی و التهاب سینوسها ممکن است در فصل بهار خیلی شدید و غیرقابل تحمل شود.
حتما شما هم مثل بقیه وقتی دچار آلرژی میشوید به سراغ داروهای آنتی هیستامین دمدستی مثل سیتریزین، لوراتادین، تلفست و… برای کاهش علائم آلرژی فصلی میروید؛ اما تمایل دارید که راهکار دیگری امتحان کنید که شما را مجبور به مصرف این قرصها نکند. در این مقاله چند آنتی هیستامین طبیعی برای کاهش آلرژی فصلی به شما پیشنهاد میکنیم که تاثیر خود را به خوبی نشان دادهاند.
همچنین بخوانید: چگونه عفونت سینوزیت را در منزل درمان کنیم؟
داروهای ضد آلرژی که پزشکان تجویز میکنند و داروهای رایج و دمدستی که خودمان مصرف میکنیم، همگی برای از بین بردن یا کاهش علائم آلرژی فصلی، تب مالت یا آلرژی مخاط بینی (رینیت آلرژیک) ساخته شدهاند.
اما باید بدانید که همه داروهای ضد حساسیت عوارض جانبی خود را دارند.درک این موضوع که «هیستامینها چطور کار میکنند» باعث میشود متوجه شوید انواع آنتی هیستامین طبیعی چگونه در فصل آلرژی به کمک ما میآیند.
همچنین بخوانید: علت تب مالت چیست؟
آنتی هیستامین طبیعی چطور کار میکند؟
آلرژی شما در واقع واکنش سیستم ایمنی بدنتان به مواد خارجی بیخطر است. این مواد که شامل خاک، ذرات معلق یا گردهها میشوند، با سلولهای مخاط موجود در بینی، دهان، گلو، ریه، معده و حتی روده شما تماس پیدا میکنند و باعث آزاد شدن هیستامین در بدن میشوند.
هیستامین بخشی از سیستم ایمنی بدن است که عامل تمام علائم آلرژی یعنی عطسه و واکنشهای شبیه به سرماخوردگی ما در فصلی مثل بهار است. آنتی هیستامینها با جلوگیری از فعالیت هیستامینها باعث متوقف شدن علائم آلرژی میشوند.
بسیاری از انواع داروهای آلرژی موجود در قفسههای داروخانه، به عنوان آنتی هیستامین در بدن عمل میکنند. اما غذاها و عصاره گیاهان خاصی هم در طبیعت وجود دارند که تاثیر مشابهی روی تولید هیستامین در بدن میگذارند و میتوانیم به جای قرص از آنها همانند یک آنتی هیستامین طبیعی استفاده کنیم.
۱. گیاه گزنه
گزنه جزو گیاهان معروف در طب سنتی است که خواص آنتی هیستامین دارد. در یکی از تحقیقات علائم آلرژی ۵۸ درصد از شرکت کنندگان با مصرف گزنه خشک شده کاهش پیدا کرد و ۶۹ درصد افراد به مفیدتر بودن تاثیر گزنه بر آلرژی رای مثبت دادند.
گیاه گزنه خشک شده را میتوانید از تمام عطاریها تهیه کنید. در این تحقیقات شرکتکنندهها ۳۰۰ میلیگرم گزنه خشک به صورت روزانه استفاده میکردند.
۲. کوئرستین
کوئرستین نوعی آنتیاکسیدان است که به طور طبیعی در پیاز، سیب و برخی میوهها و سبزیجات دیگر وجود دارد. بر اساس تحقیقات کوئرستین تاثیرات خوبی به عنوان یک آنتی هیستامین طبیعی در بدن دارد. تحقیقات روی موشها نشان داده است که کوئرستین با کاهش واکنشهای التهابی در دریچههای هوایی، تاثیرات آلرژی روی دستگاه تنفسی موشها را کاهش میدهد.
همچنین بخوانید: آشنایی با خواص آنتی اکسیدان برای جوان ماندن
شما میتوانید کوئرستین را به صورت کپسول و قرصهای مکمل غذایی از داروخانه تهیه کنید یا غذاهای سرشار از کوئرستین مثل گریپ فروت، سیب و بامیه که منابع بهتری هستند، مصرف کنید.
۳. بروملین
بروملین یکی از ترکیبات طبیعی است که بیش از همه در میوه آناناس و همچنین به شکل قرصهای مکمل غذایی در داروخانهها موجود است. کاهش التهابات دستگاه تنفسی ناشی از آلرژی فصلی و دیگر آلرژیها یکی از خواص بروملین است.
بر اساس یکی از تحقیقات مصرف ۳ وعده ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیگرمی از این ماده در روز برای بهرهمندی از خواص آنتی هیستامین آن لازم است.بهترین شکل توصیه شده برای مصرف بروملین خوردن میوه آناناس است.
۴. ویتامین C
ویتامین C یک آنتی هیستامین طبیعی است که به راحتی پیدا میشود. ویتامین C در تعداد زیادی از میوهها و سبزیجات وجود دارد و همچنین به صورت شربت و قرص مکمل غذایی هم عرضه میشود. از آنجایی که ویتامین C عوارض جانبی ندارد و غیرسمی است، به عنوان راه حل بسیار مناسبی برای درمان آبریزش و علائم ناخوشایند آلرژی فصلی شناخته میشود.
محققین برای رسیدن به بهترین نتیجه از خواص آنتی هیستامین ویتامین C، مصرف حداقل ۲ گرم از آن را به صورت روزانه توصیه میکنند.شما میتوانید با مصرف ۳ تا ۵ میوه از خانواده مرکبات در روز، میزان مورد نیاز ویتامین C را دریافت کنید.
همچنین بخوانید: معرفی کامل مزایا و عوارض مصرف ویتامین C
جمعبندی
خیلی از کسانی که آلرژی فصلی دارند، خلاص شدن از آن را غیرممکن میدانند و به داروهای آنتی هیستامین داخل کابینت خانه قانع میشوند. اما با استفاده از دستورالعمل های طبیعی، مراقبتهای فردی شایسته و پرهیز از مواد یا مکانهایی که آلرژی فصلی را تحریک میکنند، میتوانید به درمان علائم آلرژی کمک کنید.
رژیم غذایی مناسب و ورزش میتواند به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کند تا بهترین عملکرد خود را داشته باشد.با این که منبع آنتی هیستامینهایی که معرفی کردیم مواد طبیعی است، اگر قصد مصرف قرصهای مکمل رژیمی از عصاره این مواد را دارید، فراموش نکنید که با پزشک خود در مورد بهترین برند و میزان مصرف مناسب برای شما، مشورت کنید.