آشنایی با انواع مختلف سرطان پوست



علائم سرطان پوست چیست؟


سرطان پوست (به انگلیسی: Skin cancer) سرطانی است که از پوست ناشی می‌شود. این دسته سرطان‌ها به دلیل رشد غیرعادی سلول‌ها که توانایی حمله یا انتشار به دیگر قسمت‌های بدن را دارند، بوجود می آیند.


سه نوع عمده سرطان پوست وجود دارد:


سرطان سلول پایه‌ای (BCC)، کارسینوم سلول-سنگفرشی (SCC) و ملانوما.


دو مورد اول به همراه تعدادی از سرطانهای پوستی که زیاد شایع نیستند تحت عنوان سرطان پوستی غیر ملانومی شناخته می‌شوند(NMSC).سرطان سلول بازال به آهستگی رشد می‌کند و می‌تواند به بافت اطراف آن آسیب برساند اما بعید است به به مناطق دور گسترش یابد یا به مرگ منجر شود.


معمولاً به شکل قسمتی از پوست که بالاآمده و بدون درد نیز می‌باشد به نظر می‌رسد، که ممکن است براق باشد با عروق خونی کوچک که روی آن جریان دارند یا ممکن است به شکل یک ناحیه از پوست که بالا آمده به همراه یک زخم بروز می‌کند.


احتمال انتشار سرطان سلول‌های سنگفرشی بیشتر است. این سرطان معمولاً به شکل یک توده با سری پوسته پوسته بروز می‌کند اما ممکن است به شکل زخم نیز بروز نماید. .ملانومها تهاجمی‌ترین نوع سرطان پوستی هستند. نشانه‌های آن عبارتند از مول که دارای شکل، رنگ، و اندازه متفاوتی هستند، لبه‌های نامنظم دارند، بیش از یک رنگ دارند، همراه با خارش یا خون‌ریزی هستند.


بیشتر از ۹۰درصد موارد به دلیل قرار گرفتن در معرض اشعه فرابنفش خورشید خورشید ایجاد می‌شود. این قرار گرفتن در معرض نور خورشید خطر ابتلاء به هر سه نوع سرطان را افزایش می‌دهد.قرار گرفتن در معرض اشعه خورشید تا حدی به دلیل نازک شدن لایه ازون تخت‌های برنزه منبع رایج دیگری است که منجر به قرار گرفتن در معرض اشعه‌های فرابنفش هستند.


در مورد سرطان‌های ملانوم و سلول‌های بازال قرار گرفتن در معرض نور خورشید در سنین کودکی بسیار مضر است.در مورد سرطان سلول‌های سنگفرشی کلاً در معرض نور خورشید قرار گرفتن، مهم است و زمان قرار گرفتن آن چندان اهمیتی ندارد. بین ۲۰ تا ۳۰ درصد از ملانوم‌ها از خال‌ها شروع می‌شوند.


افرادی که پوست روشن‌تری دارند در معرض خطر بیشتری هستند و افرادی که سیستم ایمنی آن‌ها به دلیل استفاده از داروها یا بیماری‌هایی مثل ایدز ضعیف شده‌است. تشخیص از طریق بافت‌برداری صورت می‌گیرد.


 سرطان پوست


کاهش قرارگیری در معرض نور خورشید و اشعه فرابنفش و استفاده از ضدآفتاب می‌تواند روش‌های مؤثری برای جلوگیری از ملانوم و سرطان سلول‌های سنگفرشی باشد. اینکه آیا کرم‌های ضد آفتاب بر خطر ابتلاء به سرطان سلول‌های بازال تأثیر دارند یا خیر مشخص نیست.

بیشتر بخوانید  تقویت غدد فوق کلیه برای حفظ سلامتی


مطالعات محققان نشان می‌دهد استفاده از nicotinamide که یکی از مشتقات ویتامین B3 است می‌تواند به‌طور قابل ملاحظه‌ای احتمال بروز سرطان پوست غیر ملانوم را در افراد پرخط کاهش دهد.


سرطان‌های غیر ملانومی پوست معمولاً قابل درمان هستند. درمان به‌طور کلی توسط عمل جراحی با برداشتن توده صورت می‌گیرد اما ممکن است با پرتودرمانی یا مصرف داروهای موضعی مانند فلوروراسیل هم صورت گیرد گرچه این شیوه کمتر رواج دارد.درمان ملانوم ممکن است ترکیبی از عمل جراحی، شیمی درمانی، پرتودرمانی و درمان موضعی باشد.


در افرادی که بیماری به سایر نقاط بدن آن‌ها انتشار یافته‌است، مراقبت تسکینی برای بهبود کیفیت زندگی افراد استفاده می‌شود. ملانوم یکی از سرطانهایی است که احتمال بقا در آن نسبت به سایر سرطانها بیشتر است، در بریتانیا بیش از ۸۶٪ و در آمریکا بیش از ۹۰٪ بیش از ۵ سال احتمال بقا.


سرطان پوست شایعترین نوع سرطان است که به‌طور جهانی حداقل ۴۰ درصد از مواردانواع سرطان را تشکیل می‌دهد.به ویژه بین افراد با پوست روشن این نوع سرطان بسیار شایع است. شایعترین نوع آن سرطان پوستی غیر ملانومی است، که حداقل در ۳–۲ میلیون نفر در سال به آن مبتلا می‌شوند.


با این حال این یک برآورد تقریبی است، چون آمار مناسبی در دسترس نیست.در موارد سرطانهای پوستی غیر ملانومی، حدود ۸۰ درصد آن‌ها سرطان سلول‌های بازال و ۲۰ درصد آن‌ها سرطانهای سلول‌های سنگفرشی هستند. سرطان سلول‌های بازال و سرطان سلول‌های سنگفرشی به ندرت منجر به مرگ می‌شوند. در ایالات متحده کمتر از ۰٫۱ درصد از مرگ و میرهای ناشی از سرطان به دلیل این نوع خاص از سرطان است.


در سراسر جهان در سال ۲۰۱۲ ملانوم در ۲۳۲۰۰۰ نفر دیده شده‌است و منجر به مرگ ۵۵۰۰۰ نفر شده‌است.بالاترین میزان ملانوم در دنیا در دوکشور استرالیا و نیوزلند دیده می‌شود.سه نوع شایع سرطان پوست در ۲۰ تا ۴۰ سال گذشته رواج بیشتری داشته‌است، به ویژه در مناطقی که افراد در آن سفیدپوست هستند.


ملانوما




سرطان پوست


ملانوما مرگبارترین نوع سرطان پوست و از انواع نادر این بیماری محسوب می شود. ملانوما به واسطه رشد کنترل نشده یک نوع سلول پوستی به نام ملانوسیت شکل می گیرد.


چگونه ملانوما را شناسایی کنیم؟

بیشتر بخوانید  موارد مصرف و عوارض کپسول لانزو


برای تشخیص ملانوما می توانید موارد زیر را مد نظر قرار دهید:


عدم تقارن: آیا هر دو نیمه‌ی ضایعه یکسان به نظر می رسند؟ ضایعات ملانوما می توانند ظاهری نامتقارن داشته باشند، در شرایطی که خال های بی خطر و سالم به طور معمول شکلی متقارن دارند.


مرز: لبه های نامنظم و دالبرشکل ممکن است به ملانوما اشاره داشته باشند. خال های عادی دارای لبه هایی منظم و یکدست هستند.


رنگ: ضایعات ناشی از ملانوما به طور معمول چند رنگ – سیاه، قهوه ای، قرمز، و/یا آبی – هستند. خال های سالم به طور معمول تک رنگ یا شاید دو رنگی باشند، اما این رنگ به طور مساوی توزیع شده است. این خال ها به طور بالقوه خطرناک نیستند.


قطر: اگر یک خال بیش از شش میلیمتر قطر داشته باشد باید به دقت مورد بررسی قرار بگیرد.


تکامل: اگر متوجه خالی شده اید که با گذشت زمان از نظر اندازه، شکل، رنگ، مرز، و یا بافت تغییر می کند یا در این نقطه با خارش یا خونریزی مواجه هستید به پزشک مراجعه کنید.


separator line


آکتینیک کراتوزیس




سرطان پوست


آکتینیک کراتوزیس که به نام کراتوزیس خورشیدی نیز شناخته می شود، یک پیش سرطان یا ضایعه پیش سرطانی است. این نوع از سرطان پوست به واسطه قرار گرفتن بیش از حد در برابر نور خورشید شکل می گیرد. آکتینیک کراتوزیس در برخی افراد به سرطان پوست سلول سنگفرشی تبدیل می شود، از این رو شناسایی آن پیش از پیشرفت بیماری اهمیت دارد.


چگونه آکتینیک کراتوزیس را شناسایی کنیم؟


این ضایعات به طور معمول سخت، قرمز رنگ، و پوسته پوسته هستند و در اندازه های مختلف دیده می شوند. آنها معمولا در صورت، لب ها، گوش ها، پشت دست ها و بازوها شکل می گیرند، اما می توانند در دیگر قسمت های بدن که در معرض نور خورشید قرار داشته اند نیز ظاهر شوند. این ضایعات ممکن است دردناک بوده یا با خارش همراه باشند.


separator line


کارسینوم سلول بازال




سرطان پوست


کارسینوم سلول بازال (سرطان سلول پایه) شایع‌ترین نوع سرطان پوست و یکی از شایع‌ترین انواع سرطان در جهان است. بنابر گزارش انجمن سرطان آمریکا، از هر 10 مورد سرطان پوست، حدود 8 مورد آنها از نوع کارسینوم سلول بازال هستند. این نوع از سرطان پوست رشد کندی دارد و به خوبی قابل درمان است.

بیشتر بخوانید  آشنایی با مزایای درمانی گنادورلین


چگونه کارسینوم سلول بازال را شناسایی کنیم؟


متاسفانه، نادیده گرفتن کارسینوم سلول بازال بسیار آسان است زیرا در بسیاری مواقع افراد فکر می کنند با یک جوش یا مشکل ساده پوستی که بهبود نمی یابد، مواجه هستند. ضایعات ناشی از کارسینوم سلول بازال خال ها یا برآمدگی هایی درخشان یا مروارید گونه هستند. آنها می توانند در هر جایی ظاهر شوند، اما اغلب روی صورت، گردن و گوش ها دیده می شوند. این ضایعات به طور معمول با خارش یا درد همراه هستند، می توانند ظاهری پوسته پوسته داشته، به راحتی خونریزی کرده و با گذشت زمان رشد کنند.


separator line


کارسینوم سلول سنگفرشی


سرطان پوست


کارسینوم سلول سنگفرشی دومین نوع شایع سرطان پوست است که به طور معمول موجب بروز ضایعاتی صورتی رنگ یا وصله هایی می شود که از بین نمی روند. اگرچه این نوع سرطان پوست می تواند به قسمت های دیگر بدن گسترش یابد، این اتفاق به ندرت رخ می دهد و کارسینوم سلول سنگفرشی در صورتی که زود تشخیص داده شود به راحتی قابل درمان است.


چگونه کارسینوم سلول سنگفرشی را شناسایی کنیم؟


ضایعات ناشی از کارسینوم سلول سنگفرشی معمولا به رنگ صورتی تا قرمز هستند که می توانند شبیه به یک وصله مسطح رشد کنند یا بزرگتر شده و حالت متورم پیدا کنند. این ضایعات اغلب سخت هستند و می توانند سطحی زگیل مانند داشته یا پوسته پوسته شده، خونریزی کنند، دچار خارش شوند، و/یا دردناک باشند. بر خلاف کارسینوم سلول بازال، این ضایعات مروارید گونه و درخشان نیستند.


separator line


کارسینوم سلول مرکل


سرطان پوست


کارسینوم سلول مرکل نوعی نادر از سرطان پوست است، اما یکی از خطرناک‌ترین انواع آن محسوب می شود زیرا می تواند به سرعت رشد کرده و به دیگر بخش های بدن گسترش یابد.


چگونه کارسینوم سلول مرکل را شناسایی کنیم؟


کارسینوم سلول مرکل به طور معمول ضایعاتی کوچک، بدون درد، قرمز، بنفش، یا صورتی رنگی ایجاد می کند که بافتی سخت دارند و ممکن است درخشان باشند. آنها به طور معمول روی صورت، گردن، یا بازوها شکل می گیرند، اما می توانند در بخش های دیگر بدن نیز ظاهر شده و به سرعت رشد کنند.


separator line


همچنین بخوانید:


انواع سرطان پوست کدامند و چگونه ایجاد میشوند ؟


آیا میدانید علائم هشدار دهنده سرطان پوست کدام است؟


شناخت خال های سرطانی ملانوم(خوش خیم و بدخیم)


دیدگاهتان را بنویسید