دستیار ظریف: طالبان با گفتگوهای سیاسی مشروعیت بین المللی را بدست می آورند



طبق گزارش ها خبرآنلاینسید رسول موسوی در مصاحبه ای با وب سایت شورای راهبردی روابط خارجی گفت که نشست افغانستان و افغانستان در تهران ناگهانی نبود و سابقه طولانی داشت. او به تهران سفر كرد و در گفتگو با طالبان از ايران كمك خواست.

وی افزود: در آن زمان ، به درخواست طرف افغان ، ایران تماس با طالبان برقرار کرد و آنها با گفتگوهای صلح موافقت کردند. آقای شمانی سپس به کابل سفر کرد و در آنجا با آقای حمدالله محب ، مشاور امنیت ملی وقت افغانستان گفت وگو کرد و آمادگی طالبان را برای گفتگو اعلام کرد. در طی این سفر ، دولت افغانستان مجبور شد تصمیم خود را برای انجام مذاکرات به ما اطلاع دهد ، اما متأسفانه مورد پیگیری قرار نگرفت.

این دیپلمات ارشد گفت: “بر اساس اطلاعاتی که ما داریم ، ایالات متحده از شکل گیری این گفتگوهای بین افغان جلوگیری کرده است.” در آن زمان ، آمریکایی ها دیدگاه دیگری نسبت به صحنه واقعیت افغانستان داشتند و در اتحاد استراتژیک با دولت افغانستان ، معتقد بودند که بر افغانستان حکومت کرده اند و به دولت افغانستان اجازه نمی دهند کاری خلاف منافع آنها انجام دهد.

وی در ادامه با بیان اینکه در آن زمان ایالات متحده مذاکرات صلح بین طالبان و دولت را به ضرر خود در نظر می گرفت ، افزود: ایران می خواهد در این گفتگوها به هر دو طرف کمک کند.

موسوی یادآور شد: “بنابراین ، ایده مذاکرات بین افغانی ایده جدیدی نیست و مبتنی بر خواست طرف افغان است. اما متأسفانه اقدامات آمریکایی ها مانع شکل گیری این مذاکرات در آن سال ها شد. اگر این مذاکرات در آن زمان صورت می گرفت ، ما شاهد این همه قتل و خشونت نبودیم. در همان زمان ، سطح خواسته های طالبان در آن زمان نسبت به امروز محدودتر بود و متأسفانه فرصتی که پیش آمد از دست رفت.

وی در مورد چشم انداز مذاکرات افغانستان و افغانستان در تهران ، با وجود پیچیدگی وضعیت فعلی افغانستان ، توضیح داد: در مورد اوضاع افغانستان ، گرایش های مختلفی پیشنهاد شده است ؛ آمریکایی ها در روند دوحه در حال پیشرفت هستند و روند مسکو به شکل 1 + 5 است. قرار بود ابتکاری در استانبول تشکیل شود ، اما عملی نشد. سازمان ملل متحد ابتکار دیگری در قالب 2 + 6 دارد که سرنوشت مشخصی ندارد.

بیشتر بخوانید  سجاد گنج‌زاده، تا سرحد مرگ برای سومین طلا!

موسوی علاوه بر ابتکار عمل تهران ، طرح آمریكا را مهمترین طرحی كه هم اكنون برای دستیابی به صلح در افغانستان در دست اجرا است ، شناسایی كرد و گفت: “آنچه در برنامه آمریكا می بینیم این است كه وضعیت فعلی افغانستان است. اجرای طرح آمریکایی. آنها به دنبال صلح نبودند. بلکه هر اتفاقی که در افغانستان بیفتد ، آنها فقط می خواستند از جنگ خارج شوند!

وی با تأکید بر اینکه ایران همیشه خاطرنشان کرده است که خروج اشغالگران از افغانستان باید مسئولیت پذیر باشد و نباید خلا sudden ناگهانی قدرت را ایجاد کند ، ادامه داد: باید ساختارهایی ایجاد شود که بتواند نظم امنیتی کشور را حفظ کند. علاوه بر این ، آنها مجبور بودند برای حل مسالمت آمیز اوضاع ، همراه با ساختارهای مستقر ، یک گفتگوی بینافغانی تشکیل دهند.

وی افزود: اما آمریکایی ها و اشغالگران این موضوعات را نادیده گرفته اند و در نتیجه وضعیت فعلی افغانستان ایجاد شده است. در چنین شرایطی ابتکاری به نام ابتکار تهران پیشنهاد شد و طبق تاریخچه آن عملیاتی شد.

موسوی به این بیانیه در شش ماده در اجلاس بین افغانستان در تهران اشاره کرد و تأکید کرد: طالبان و نمایندگان جمهوری در تهران جمع شدند و به این نتیجه رسیدند که جنگ راه حل نیست و باید یک راه حل سیاسی یافت. آنها با هم خشونت و حمله به خانه ها ، اماکن عمومی ، بیمارستان ها و مساجد را محکوم کردند و نتیجه گرفتند که باید در رایزنی های کلی و جامع تری برای آینده سیستم سیاسی افغانستان راه حلی پیدا کنند. این تایید می کند که اجلاس تهران موفقیت بزرگی داشته است.

وی یادآور شد: البته در سند منتشر شده ، آنها اعلام کردند که پس از مشورت با افراد سطح بالا ، دوباره مذاکرات را در تهران انجام می دهند. بنابراین ، ما نشست تهران را به عنوان یک جلسه تکمیل شده نمی بینیم ، بلکه روندی است که در صورت حفظ آن می تواند مشکلات افغانستان را حل کند.

بیشتر بخوانید  جشن تولد کیانوش ساده کیانوش گرامی

این دیپلمات ارشد ایرانی با بیان اینکه افغانستان مشکلات بسیار پیچیده ای دارد و مشخص نیست که چگونه آنها را حل خواهند کرد ، بر اهمیت اوضاع افغانستان برای ایران تأکید کرد و گفت: در هر صورت آنچه برای ما به عنوان همسایه افغانستان مهم است صلح است و آرام “این کشور است. امنیت ، صلح و آرامش در افغانستان مستقیماً بر امنیت ملی ما تأثیر می گذارد و ما باید برای جلوگیری از جنگ داخلی جدید در آن کشور تلاش کنیم و سهم خود را در صلح ، ثبات و آرامش داشته باشیم.

موسوی درباره تحلیلی از طالبان که سعی دارند در هر سفر به تهران امتیازاتی از ایالات متحده بگیرند توضیح داد و درباره نتیجه مذاکرات ابراز تردید کرد: کسانی که چنین موضوعاتی را مطرح می کنند باید در نظر بگیرند که در این شرایط چه کاری می توان انجام داد؟ برخی انتظار دارند که اکنون که ایالات متحده افغانستان را ترک کرده است ، به عنوان مثال ایران برای محافظت از برخی افراد وارد افغانستان شود! اگرچه این روش درستی نیست. کسانی که از همه چیز انتقاد می کنند ، چه فرصتی دارند؟ اگر جلسات مسالمت آمیز بی تأثیر تلقی می شود ، پس چه باید کرد؟ مجبورید بجنگید؟! جنگ قطعاً راه حل نیست.

وی گفت: “برگزاری جلسه و تأكید بر اینكه جنگ راه حل نیست و فقط باید از راه های سیاسی حاصل شود ، موفقیت است.” قطعاً جنگ 40 ساله با یک جلسه یک روزه قابل حل نیست.

موسوی درباره انگیزه طالبان برای ادامه مذاکرات در تهران ، علی رغم پیشرفت و اقدام نظامی که در افغانستان انجام می دهد ، گفت: در هر صورت ، باید امیدوار باشیم. طالبان با قدرت نظامی مشکلی ندارند و می توانند بسیاری از شهرها را تصرف کرده و سرانجام وارد کابل شوند ، اما مسئله طالبان مسئله “شناسایی” است.

بیشتر بخوانید  معما؛ اگر ادعای تیزبینی دارید 5 اشتباه تصویر را زیر 10 ثانیه پیدا کنید؟ + پاسخ

وی توضیح داد: بین سالهای 1975 و 1980 ، طالبان 95 درصد افغانستان را تحت کنترل خود درآوردند ، اما شناسایی نشد. فقط سه کشور – عربستان سعودی ، امارات متحده عربی و پاکستان – طالبان را شناسایی کرده اند. بنابراین این بار ، طالبان باتجربه گذشته متوجه شده اند که می توانند جغرافیا و شهرهایی را با قدرت نظامی تصاحب کنند ، اما نه لزوماً مشروعیت بین المللی.

موسوی تاکید کرد: مشروعیت بین المللی از مذاکرات سیاسی حاصل می شود. خواه این گفتگوها در تهران باشد یا مسکو یا جاهای دیگر. در هر صورت ، صلح و آرامش از طریق توافق نامه سیاسی در افغانستان برقرار خواهد شد. طالبان همچنین می دانند که درگیری طولانی مدت باید سرانجام با یک راه حل سیاسی پایان یابد. بهتر است امروز از فرصت مذاکرات در تهران استفاده کنیم ، در غیر این صورت پس از مدتی مجبور می شوند دوباره به گفتگو متوسل شوند. همه جنگ ها باید از طریق مذاکرات سیاسی پایان یابد.

این دیپلمات ارشد کشور درباره احتمال پایان جنگ و درگیری در چارچوب گفتگوهای بین افغانستان گفت: “تا زمان اعلام آتش بس ، جنگ ادامه خواهد یافت.” برای اعلام آتش بس ، هر دو طرف باید در مورد اصول توافق کنند. آنچه تاکنون در تهران مورد بحث قرار گرفته این است که آنها توافق کرده اند برای دستیابی به این اصول با یکدیگر صحبت کنند. این تصمیم یک گام بزرگ است.

موسوی در قسمت دیگری از گفتگو درباره گسترش درگیری های داخلی افغانستان تا مرز با ایران و نگرانی های ایران در مورد امنیت مرزی با مقامات افغانستان گفت: “ما در جلسه تهران وارد بحث نشدیم و فقط فضا را برای کشورها آماده کردیم. “، اما ما خطوط قرمز برای امنیت ملی خود داریم که همیشه در موارد مختلف آنها را مطرح کرده ایم.

وی تأکید کرد: ما دولت افغانستان را مسئول مسائل امنیتی مرز می دانیم و اگر اتفاقی در مرز رخ دهد ، باید از طریق سازوکارهای محلی و منطقه ای و مطابق با اصول و قوانین بین المللی حل شود.

311311

دیدگاهتان را بنویسید