گشودن روزنه امید به احیای یوزپلنگ ایرانی


به گزارش ایرنا ، طی چند روز اخیر توله سگ شیر در باغ وحش ساری از طریق لقاح مصنوعی متولد شد که نتیجه یک تحقیق 5 ساله توسط دامپزشک برای کسب دانش در مورد پرورش گربه مصنوعی در ایران است. خورشید یکی از دو توله شیر است که به این روش متولد شده و زنده مانده است. برادرش پس از زایمان به دلیل افتادن زیر جناغ درگذشت ، اما خورشید زنده ماند.

تولد خورشید نتیجه یک مطالعه پنج ساله است که توسط دکتر بهرنگ اکرامی ، دامپزشک متخصص زنان و زایمان و استادیار دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه آزاد اسلامی در چالوس انجام شده است. حدود پنج سال پیش وی برای تحقیق روی نطفه پلنگ در مازندران مطالعه کرد و سپس این تحقیق را روی گونه های دیگر مانند گوزن ایرانی ، سیاه گوش ، گربه وحشی و گربه اهلی ادامه داد و سرانجام نتایج این مطالعات را روی شیر انجام داد.

دامپزشک و ماما و متخصص بیماری های تولید مثل به ایرنا گفت: تلقیح مصنوعی شیر یک برنامه تحقیقاتی برای کسب دانش در مورد پرورش مصنوعی گربه ها و استفاده از این دانش در کشور برای محافظت از گونه های با ارزش در معرض خطر انقراض مانند یوزپلنگ و پلنگ ایرانی بود. خوشبختانه بعد از مدتها تحقیق و تلاش ، کار تمام شد.

اکرامی افزود: “ما در باغ وحش های مختلف گربه های مختلفی داریم که معمولاً در اسارت جفت نمی شوند.” در سال های اخیر ، متخصصان خارجی دو سال روی موفقیت یوزپلنگ های ما در پارک پردیسان و باغ وحش ارم کار کرده اند اما موفقیتی نداشته اند. امیدواریم در این مرحله و تولد شیر موفقیت کسب کنیم تا بتوانیم این روش تولید مثل مصنوعی را روی گونه های بومی خود به ویژه یوزپلنگ و پلنگ ایرانی انجام دهیم.

بیشتر بخوانید  حرکت غافلگیرانه احسان علیخانی برای تولد ژاله صامتی

گشودن روزنه امید به احیای یوزپلنگ ایرانی

وی درباره روند انجام این مطالعه خاطرنشان می کند: ابتدا به صورت رساله روی گربه اهلی ، القای فحلی را با روش تخمک گذاری انجام دادیم که م wasثر بود. سپس تصمیم گرفتیم که دانش به دست آمده در این مطالعات را که قبلاً در آفریقای جنوبی و سنگاپور در دسترس بود و اکنون نیز به آن دست یافته ایم ، برای انجام تحقیقات کامل در مورد گونه های غیر بومی گربه و بنابراین شیر به عنوان یک نوع غیر بومی که من شدم ، ایجاد کنیم باردار. ما انتخاب کردیم.

یک استادیار دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه آزاد اسلامی واحد چالوس افزود: “با موافقت صاحب باغ وحش ساری ، سه شیر به طور همزمان تخمک گذاری کردند و در روز تلقیح بعد از بیهوشی از مرد جوان در باغ وحش منی گرفتیم. . “با ارزیابی زیست شناسی و شمارش و تقسیم اسپرم ، ما تخمدان ها را با لاپاراتومی بررسی کردیم ، شکمی در شکم شیرهای ماده ایجاد کردیم و رحم را برداشتیم و به هر تخمدان اسپرم تزریق کردیم که مناسب تر بود.

اکرامی اظهار داشت: “یکی از این سه شیر بارداری کاذب داشت و با وجود علائم بارداری ، سونوگرافی نشان داد که او باردار نیست ، اما شیر دیگر که علائم زیادی نداشت ، با سونوگرافی باردار شد و دو جوان “طبق دوره استاندارد شیردوشی ، یعنی 115 تا 120 روز ، زایمان انجام شده و دو جوان متولد شده اند ، اما فرزند پسر به دلیل سهل انگاری مادر لگدمال شده و درگذشته است.

نامزد فیروز و ایران

بیشتر بخوانید  ستاره سابق فوتسال درگذشت | خبرگزاری فارس

وی گفت: “این روش در پرتوریا ، آفریقای جنوبی در سال 2018 و در سنگاپور در سال 2021 بر روی شیر انجام شد و ما سومین کشوری هستیم که این روش را در مورد بارداری و تلقیح مصنوعی انجام می دهیم.” البته ، این گونه محلی ما نیست ، اما بسیار مهم است که ما موفق به استخراج این روش از مقالات خارجی شدیم. با استفاده از این تکنیک اکنون می توانیم به افزایش تعداد گونه های بومی گربه ، به ویژه یوزپلنگ و پلنگ ایرانی امیدوار باشیم. هدف اصلی دستیابی به این روش برای پشتیبانی از تولید مثل گونه های با ارزش بود.

گشودن روزنه امید به احیای یوزپلنگ ایرانی

دامپزشک مورد اعتماد اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران اظهار داشت: گام بعدی و اولویت اصلی ما اجرای این روش بر روی یوزپلنگ های ایرانی است و در صورت عدم موفقیت جفت گیری طبیعی ، از روش تولید مثل مصنوعی استفاده خواهیم کرد. ما اخیراً یوزپلنگ ایرانی به نام “فیروز” را احیا کردیم تا با یوزپلنگ ماده ای بنام ایران جفت شود ، اما با توجه به اینکه یوزپلنگها در اسارت رفتار خاصی دارند ، احتمالاً از این روش برای بارداری یوزپلنگ ماده استفاده خواهیم کرد.

او اضافه می کند: دلبار و کوشاکی دو یوزپلنگ از پارک پردیسان هستند در سالهای اخیر اقدامات لقاح مصنوعی بر روی آنها انجام شده است. به دلیل سن بالا ، آنها شرایط بارداری را ندارند و به همین دلیل جفت گیری و تولید مثل مصنوعی احتمالی فیروز و یوز ، ماده ای به نام “ایران” که در محل توران ذخیره می شود ، برنامه ریزی شده است.

بیشتر بخوانید  طلا هنوز در محدوده خطر است

کوشاکی و دلبار دو یوزپلنگ نر و ماده هستند که به ترتیب در 31 دسامبر 1993 از پناهگاه حیات وحش و در 31 دسامبر 1993 از ذخیره گاه زیست کره توران آمده اند. تولید مثل در اسارت و برای انجام تحقیقات در مورد رفتار گربه ها ، آنها را به پارک پردیسان در تهران منتقل کردند.

کوشکی؛ یوزپلنگ های نر در فوریه 2007 در چهار ماهگی و یوزپلنگ های ماده مورد علاقه در آوریل 2011 در سه ماهگی صید شدند. سپس به دلیل اهمیت حفاظت از این گونه ارزشمند و در معرض خطر انقراض به پارک پردیسان منتقل شدند.

دیدگاهتان را بنویسید