نرخ بهره بین بانکی ، به عنوان یکی از انواع نرخ بهره بازار پول ، به نرخ بهره یا نرخ بهره در بازارهای دیگر اشاره دارد ، در واقع این نرخ قیمت ذخایر بانک ها است حتی اگر در پایان دوره کوتاه مدت کسری داشته باشند. روز یا هفته مالی اندوخته ها از بانک های دیگر در بازار بین بانکی یا از بانک مرکزی وام گرفته می شود.
بعد از 9 ماه ، این درصد در حال حاضر زیر 18 درصد است و به سطح 17.95 درصد رسیده است. این در حالی است که سود بین بانکی سال گذشته روند متفاوتی را طی کرده است. در ابتدای سال و در سه ماه اول ، نرخ بهره بین بانکی رو به کاهش بود ، به طوری که در ژوئن به هشت درصد رسید.
از این ماه تا نوامبر ، سود بین بانکی روند متفاوتی را در پیش گرفت و افزایش یافت. این روند صعودی به حدی رسید که در ماه نوامبر نرخ بهره بازار بین بانکی از سقف راهرو فراتر رفت و به بیش از 22 درصد رسید.
با این حال ، از ماه نوامبر روند سود بین بانکی تغییر کرده و دوباره کاهش یافته است. از دسامبر سال گذشته تا ابتدای ژوئن سال جاری نرخ بهره بین بانکی در بازه زمانی 19 تا 20 درصد تثبیت شد تا اینکه روند نزولی در ماه مه آغاز شد.
کاهش سود بین بانکی از کجا ناشی می شود؟
در همین رابطه ، کامران نادری ، اقتصاددان ، علل و تأثیر پایین بودن نرخ بهره را بررسی می کند و می گوید: “دلیل اصلی کاهش نرخ سود بین بانکی ، برداشت حقوق از دولت است ، زیرا از پایه پولی و ذخایر آن پیروی می کند. . “بانک مرکزی در بازار بین بانکی در حال افزایش است که روند نرخ بهره را در این بازار کاهش می دهد.
وی افزود: با توجه به روند رو به رشد تورم در کشور ، هیچ دلیلی وجود ندارد که بانک مرکزی اجازه این کاهش نرخ بهره در بازار بین بانکی را بدهد ، زیرا این روند نزولی در بلندمدت باعث افزایش قیمت ها در همه بازارها می شود ، که باعث افزایش دارایی خواهد شد و بازارهای سهام زودتر اتفاق خواهند افتاد و سپس قیمت های بالاتری در بازار کالاها و خدمات خواهیم داشت.
کاهش نرخ بهره بین بانکی ؛ تهدید یا فرصت؟
این اقتصاددان ادامه داد که کاهش یک تا دو درصدی نرخ بهره بین بانکی تأثیر قابل توجهی نخواهد داشت ، اما در شرایط فعلی تورم ، این کاهش باید متوقف شود زیرا تهدیدی است که نشان دهنده افزایش نرخ بهره است. نقدینگی و نقدینگی.
به گفته نادری ، کاهش نرخ بهره بین بانکی در دوران رکود طبیعی و مناسب بود ، اما در شرایط فعلی ، این نشان می دهد دولت برای جبران کسری بودجه خود به منابع بانک مرکزی متکی است.
وی همچنین با تأکید بر اینکه کاهش نرخ سود بین بانکی یک سیاست گسترده است که باعث افزایش همزمان افزایش قیمت در همه بازارها نمی شود ، گفت: “سقوط فعلی نرخ بهره بین بانکی به اندازه بازار سرمایه قابل توجه نیست و افزایش قیمت ها تأثیر می گذارد. .
بنابراین ، در حالی که کارشناسان معتقدند عامل اصلی نرخ بهره بازار بین بانکی وام های دولتی از بانک مرکزی به صورت برداشت است ، اما آمارهای اخیر مبنی بر پایه پولی به عنوان متغیر اصلی در تغییر نقدینگی نشان می دهد که پایه پولی در پایان ماه مه با شش درصد افزایش در مقایسه با آوریل ، به حجم 489 تریلیون تن رسید که در ماه 14 ماه گذشته رشد بی سابقه ماهانه است و رشد دقیق این متغیر پولی در ماه مه حدود 30.6 درصد بوده است.
در همین راستا ، بانک مرکزی از افزایش قابل توجه پایه پولی در ماه مه به دلیل افزایش سقف حساب چرخشی حقوق وزارت دارایی براساس قانون بودجه 1400 خبر داد.
222322