بر اساس گزارش رسمی اداره کل هواشناسی خراسان شمالی ، حدود 82 درصد از 2.8 میلیون هکتار واقع در قسمت شمال شرقی کشور تحت تأثیر خشکسالی قرار گرفته و تحت تأثیر این پدیده قرار گرفته است و برخی از شهرهای استان ، از جمله مانه و سملقان. بیش از سایر شهرها تحت تأثیر خشکسالی قرار گرفتند.
بر اساس این گزارش ، 13.1 درصد استان تحت تأثیر خشکسالی شدید است و مانه و اسمولقان جزو هشت شهر این منطقه در قسمت شمال شرقی کشور هستند ، زیرا مرکز کشاورزی بیشترین منطقه تحت تأثیر خشکسالی را دارد ، بنابراین امروزه خشکسالی و گرمای زودرس در مرکز کشاورزی خراسان شمالی که از اهمیت ویژه ای در تولید انواع محصولات کشاورزی و دانه های روغنی برخوردار است ، به روستاهای این شهر پشت کرده و به گفته مسئولان بیش از 70 درصد محصولات گندم را نابود کرده است تنها.
مهاجرت در مرکز کشاورزی در کمین است
خشکسالی در شهرستانهای مانه و سملقان و از بین رفتن 70٪ محصولات کشاورزی باعث کاهش درآمد کشاورزان این منطقه شده و برخی از جوانان را مجبور کرده است برای راه اندازی تجارت به شهرهای بزرگ استان و حتی استانهای همجوار مانند مشهد بروند. و استانهای شمالی کشور را هدایت کرد ، به طوری که طبق آمار 150،000 جوان جویای کار که خراسان شمالی را به مقصد استانهای دیگر ترک کرده اند ، حداقل 10 تا 20٪ آنها ساکن این شهر هستند.
محمد شهریاری ، کشاورز در مانه و سملگان گفت: “یک دهه کنترل خشکسالی بر این استان باعث کاهش شدید درآمد کشاورزان در این منطقه شده است و طبق یک روز قانونی ، بسیاری از جوانان مجبور به یافتن کار می شوند. شهرهای بزرگ استانها مهاجرت کردند و با این روند روستاها از نیروهای جوان و فعال تخلیه شدند.
وی افزود: بسیاری از این جوانان پس از مهاجرت كمتر بازگشت می كنند و برای جلوگیری از مهاجرت دائمی طبقه كارگر روستایی ، دولت باید با پرداخت تجهیزات ارزان قیمت ، حمایت خود را از كشاورزی و مكانیزه افزایش دهد.
این کشاورز خراسان شمالی کشاورزی سنتی را یک مشکل عمده در این بخش می داند و می گوید: در شرایط فعلی ، بیش از 70 درصد کشاورزی این استان ، به ویژه مانه و سملگان ، سنتی است و نوسازی مکانیزه فقط یک خرید کوتاه است ، کمتر به توسعه محصولات گلخانه ای ، کشت محصولات کم آب و آبیاری مدرن توجه می شود.
وی افزود: اگرچه در سال های اخیر با حمایت دولت برای اجرای پروژه های جدید آبیاری و گلخانه ای تسهیلات خوبی فراهم شده است ، اما این روند باید با قدرت بیشتری ادامه یابد و علاوه بر این ، این مناطق با کمبود آب جدی روبرو هستند. آنها همچنین باید از کشت محصولات آبزی مانند برنج جلوگیری کنند.
حسین احمدی ، یکی دیگر از کشاورزان با بیان اینکه برنامه ای برای رشد محصولات کشاورزی وجود ندارد ، به ویژه در استانهایی مانند خراسان شمالی که چندین سال است با خشکسالی روبرو هستند ، افزود: در شرایط فعلی ، کشاورزی بدون توجه به خشکسالی به طور سنتی کشت می شود . “اصرار بر رشد برنج با وجود کمبود آب نمونه ای از کشاورزی بدون برنامه است.
وی عدم برنامه ریزی با عدم آموزش صحیح و عدم حمایت صریح وزارت جهاد کشاورزی از جهاد کشاورزی را تشریح کرد و گفت: الگوی کشت باید در استانهای کشور بویژه این شهرستان که به عنوان مرکز کشاورزی. تغییر در مدل کشاورزی باعث اطمینان خاطر کشاورزان می شود که درآمد آنها کاهش نخواهد یافت و در صورت وقوع این امر ، با پرداخت خسارت آنها را جبران می کند.
گندمی که به زور از خاک خارج شده است
یک کشاورز جوان در مانه و سملگانی گفت: “ما با هزاران امید در روزهای دشوار اقتصادی و تاج ، کود خریداری کردیم ، زمین خود را شخم زدیم تا بخشی از هزینه های جاری گندم و جو را تأمین کند ، اما آنچه که در هنگام برداشت محصول دیدیم ما این هستیم ، این محصولی است که به زور از قلب زمین برداشته می شود و فقط برای خوراک دام استفاده می شود.
حسین نجاتی افزود: امسال با کاهش بارندگی ، بیش از 50 درصد گندم که کاشته ام ، به هیچ وجه قابل برداشت نیست و در 50 درصد آینده ، هر خوشه گندم بیش از 10 دانه ندارد ، در حالی که در گذشته سال ، هر خوشه 60 گندم داشت. “
وی در رابطه با بیمه کشاورزی گفت: متأسفانه عملکرد ضعیف صندوق بیمه کشاورزی در سالهای اخیر باعث شده کشاورزان علاقه کمتری به بیمه داشته باشند و در این شهر که مرکز کشاورزی است کمتر از 30 درصد باغ و زمین های کشاورزی “آنها تحت پوشش بیمه هستند و از این نظر کشاورزان خسارات زیادی را متحمل می شوند.
وی اظهار داشت: به نظر می رسد دولت باید بیمه محصولات كشاورزی را تا حدودی اجباری كند و علاوه بر این ، مانند طرح جدید آبیاری ، 80٪ هزینه یارانه ها را تأمین كند تا همه محصولات كشاورزی تحت پوشش بیمه قرار گیرند. “آنها در صورت بروز بلایای طبیعی لازم نیست منتظر کمک های دولتی باشند.
تنش آبی در 52٪ روستاهای مانه و سملقان
فرماندار مانه و سملقان گفت: خشکسالی شدید حدود 70 درصد از مساحت این شهرستان را تحت تأثیر قرار داده و به همان میزان خسارت به محصولات کشاورزی و کشاورزان منطقه وارد کرده و شرایط سختی را در منطقه ایجاد کرده است که باید “او از پشتیبانی کامل دولت برخوردار است.
محمودرضا ماموری در گفت و گو با ایرنا افزود: خشکسالی علاوه بر محصولات کشاورزی که باعث کمبود آب در حدود نیمی از روستاهای سطح شهر نیز می شود ، بنابراین حدود 70 روستا با تنش آبی شدیدی روبرو هستند که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته روستاهای در معرض تنش آبی دو برابر شده اند.
وی افزود: اکثر این روستاها از طریق یک مخزن آب رسانی می شوند به طوری که اهالی روستا در تأمین آب مورد نیاز خود با مشکلات کمتری روبرو می شوند.
وی یادآور شد: سال گذشته فقط 35 روستا با تنش آبی روبرو بودند که با کمک مردم و شرکت آب شهر با تأمین آب مخزن تا حدودی مشکلات اهالی روستا برطرف شد و امسال با افزایش روستاها ، آب عرضه در اولویت است.
فرماندار مانه و سملقان با اشاره به پیش بینی وضعیت هوا برای افزایش دما و کاهش بارندگی اظهار داشت: امکان افزایش روستاها با تنش آبی وجود دارد که باید با صرفه جویی در برخی از مشکلات این مشکل کاهش یابد.
مأموری با اشاره به اینکه مانه و سملقان به عنوان یک مرکز کشاورزی بیشترین آسیب را از خشکسالی در استان می بینند ، خاطرنشان کرد: بسیاری از محصولات این شهرستان در اثر خشکسالی شدید از بین رفته است.
در استان خراسان شمالی ، طبق آخرین گزارش شرکت آب ، حدود 265 روستا با تنش آبی روبرو هستند و برای رفع تشنگی در این روستاها به 1500 میلیارد تن اعتبار نیاز دارند. امسال حدود 230 میلیارد تن وام در قانون بودجه تصویب شد.
1400 میلیارد خسارت از کشاورزی در اثر خشکسالی
مدیر جهاد کشاورزی مانه و سملقان گفت: خشکسالی و کاهش بارندگی 1400 میلیارد ریالی به کشاورزی این شهرستان 110 هزار نفری در خراسان شمالی آسیب رسانده است که بیشتر آن مربوط به محصولات زراعی است.
هادی گرامانیان افزود: در سال برداشت فعلی 26 هزار هکتار از اراضی شهرستان به کشت گندم اختصاص یافت که امسال به دلیل کاهش 50 درصدی بارندگی و گرمای هوا 19 هزار هکتار زمین از دست داد.
وی افزود: از 18 هزار هکتار گندم آبی ، 8 هزار هکتار به دلیل این پدیده طبیعی خسارت دیده است.
قهرمانیان گفت: اگرچه امسال 40 هزار تن گندم در این شهرستان تولید می شود اما كشاورزان تاكنون فقط 5 هزار و 578 تن به مراكز خرید گندم تحویل داده اند.
مدیر جهاد کشاورزی مانه و سملقان خاطرنشان کرد: با توجه به شرایط نامساعد بذر در شهرستان ، به کشاورزان توصیه می شود سال آینده بذر لازم برای کشت را نگهداری کنند.
وی با اشاره به اینکه خشکسالی به 835 هکتار کلزا دانه های روغنی نیز خسارت وارد کرد ، گفت: خشکسالی در بخش جو باران به 5 هزار و 500 هکتار و آبیاری جو – 5 هزار هکتار خسارت وارد کرد.
گرامانیان با اشاره به کاهش تولید علوفه در مراتع این شهرستان اظهار داشت: علاوه بر خسارات ناشی از خشکسالی محصولات ، کاهش تولید علوفه مورد نیاز کشاورزان را نیز در سال برداشت فعلی و ماه گذشته 1600 تن یارانه شاهد بوده ایم. کنسانتره در بین کشاورزان مانه و سملقان اختصاص داده شد و در حال حاضر 700 تن کمک هزینه جو اختصاص داده شده است.
وی افزود: با توجه به کاهش خوراک دام ، اگرچه آماری از میزان فروش یا کشتار دام های مولد وجود ندارد ، اما هر روز حیوانات کم و سبک به کشتارگاه ارسال می شوند.
شهر 110 هزار نفری مانه و سملقان در 45 کیلومتری غرب بجنورد واقع شده است که دارای 85000 هکتار زمین کشاورزی است.
شهرهای مانه و اسمولگان به عنوان مرکز کشاورزی استان بیشترین مناطق تحت تأثیر خشکسالی را دارند و پس از آن شهرهای اسفراین ، راز و یورگلان که بیشترین مناطق کشاورزی تحت تأثیر خشکسالی را دارند ، قرار دارند.
شهر 110 هزار نفری مانه و سملقان در 45 کیلومتری غرب بجنورد واقع شده است که دارای 85000 هکتار زمین کشاورزی است.