به گزارش نمایندگی فارس از سنندج ، سنندج دارای بناهای تاریخی مانند عمارت های آصف ، مشیریدیوان ، وکیل ، سالار سعید و خسروآباد با معماری منحصر به فرد در طول تاریخ دوران است. صفوی قاجار و پهلوی امروز تأسیس و ساخته شده اند و به عنوان یک جاذبه تاریخی زیبا شناخته می شوند.
مانور خسروآباد یکی از این بناهای تاریخی و منحصر به فرد است که در سال 1223 توسط مسیح ساخته شده است. از امان الله خان اردلان ، والی و حاکم کردستان ، با مساحت 6000 متر مربع.
باغ حیاط خسروآباد علاوه بر دو قسمت اصلی ، یعنی کاخ سلطنتی با ورودی ستونی به غرب و ساختمان شرقی با واکرهای مخصوص بردگان و ایوان ستونی مشرف به حیاط منزل و نمای بیرونی ساختمان ، قسمت دیگری نیز دارد. فضاهایی مانند حمام ، اتاق کلاه یا کلاه.
تزئینات معماری این بنا شامل ملحفه ، آجرکاری ، تزئینات زیبا و حوض صلیبی شکل در داخل عمارت است.
آنچه براساس شکل و ترکیب بنای خسروباد می توان در نظر گرفت ، نوع بافت و ترکیب مصالح و سبک کلی کاخ ، آشپزخانه ، حمام و اصطبل و همچنین دیوارهای دفاعی شرقی ، غربی و جنوبی است که متعلق به یک دوره است.
سبک روس ها در کاخ تفاوت قابل توجهی با قسمت شرقی دارد ، بنابراین قسمت غربی با آجر تزئین می شود ، و در قسمت شرقی و درب بیشتر گچ است.
زیباترین راه برای رسیدن به این عمارت تاریخی و زیبا عبور از جاده ای است که در ابتدای آن مجسمه اردلان ، بانوی اول مورخ جهان قرار دارد.
دیدگاه اول این بنای تاریخی قبل از عبور از درب اصلی عمارت ، یک استخر مستطیل شکل وجود دارد که آب آن از چشمه های روان سرچشمه می گیرد و از یک طرف آن همیشه جریان دارد و خنکی دلپذیر زیر سایه درختان در روزهای گرم سال ، نشاط و آرامش عجیبی به مرد.
پس از عبور از درب چوبی بزرگ این عمارت ، وارد ایوان این بنای تاریخی می شوید ، فضای بسته ای که تقریباً در بیشتر عمارت های تاریخی سنندج وجود دارد.
با عبور از فضای بسته دهلیز به فضای باز و تمیز حیاط خواهید رسید ، گویی دهلیزها بسته شده اند تا جذابیت حیاط های ایران را برای شما دو چندان کنند و از همه این تقابل های دلپذیر در کنار هم لذت ببرند.
عمارت خسروآباد به گونه ای ساخته شده است که حیاط آن در وسط قرار گرفته و منظره زیبایی را ایجاد کرده است.
حیاط با استخر صلیبی شکل ، جایی که نور آب و پرش ماهی های بزرگ و کوچک و بالا و پایین پریدن اردک های کودک سمفونی زندگی را در گوش انسان بازی می کند.
نظریه های مختلفی در مورد این بنای تاریخی وجود دارد ، بنابراین برخی از کارشناسان قسمت شرقی ساختمان را که کاخ نامیده می شود مربوط به دوران زندیه و توسعه و تکمیل آن می دانند. که اعتقاد بر این است که مربوط به دوره امان الله خان اردلان است.
عمارت خسروآباد ، در کنار دو قسمت اصلی ، از جمله کاخ سلطنتی با یک ستون ورودی به غرب و ساختمان شرقی با واکر برای بردگان و یک ایوان ستونی مشرف به حیاط حیاط و نمای بیرونی ساختمان ، مکان های دیگری برای خدمه وجود دارد و بندگان
بنابر گزارش های گذشته ، ساخت سالن تشریفات این بنا به اواخر دوره زندیه و ییلاق خسروحان اول در اردلان برمی گردد.
سالن ورودی به نام غلامگردش در دوره قاجار به عمارت اضافه شد ، فضایی که برای جلسات مهمانی دولت و محلی مورد استفاده قرار می گرفت.
از کلاه مانور برای پذیرایی از میهمانان خارجی نیز استفاده می شد و در طول حیات خود میهمانان زیادی را از فرهنگ ها و کشورهای مختلف پذیرا بود.
مانور خسروآباد شاخص ترین بنای استان است که به عنوان مقر دولت فرمانداران اردلان مورد استفاده قرار گرفت.
در طول ساخت و ساز و ساخت کاخ خسرو آباد ، سنگر دولت اهل سنت در مرکز شهر به عنوان مقر دولت سیاسی و نظامی باقی ماند و اعتبار خود را از دست نداد. اگرچه پس از مدتی از عمارت خسرو آباد به عنوان مقر دولت استفاده می شد ، اما بیشتر به عنوان محلی برای تشریفات و استقبال از پادشاهان و محل اقامت والیان اردلان مورد استفاده قرار می گرفت ، بنابراین عروسی حسنی جهان ، تنها دختر فت علی شاه قاجار با خسرو خان ، فرزند امان الله خان در سال 1232 توسط هزار در این کاخ برگزار شد.
به محض ورود ناصرالدین شاه در سال 1275 (1233 ه.ق) چادر برای وی در خسروآباد برپا شد و در سال 1317 (1275 ه.ق) علی اکبر خان شرف الملک اردلان ، نوه امان الله خان ، فرماندار و وارث باغ و کاخ خسروآباد ، این را داد مجتمع میرزا فاروک سرداک.
شگفتی ها و زیبایی های خانه های ایرانی به حیاط بیرونی آنها محدود نمی شود ، اگر از پنجره های بال عبور کرده و وارد خانه شوید ، شگفتی های اصلی را خواهید دید ، زیبایی هایی که در چنین بناهای تاریخی قطعاً زیباتر هستند.
پس از عبور از پله های ساختمان کاخ که شیب تندی هم دارد ، در طبقه سوم ساختمان یک استخر زیبا در وسط اتاق ظاهر می شود ، استخری شبیه چشم گریان.
برای رسیدن به اتاق خسروحان و همسرش باید از 15 پله مارپیچ بالا بروید ، اتاقی که آن روزها فقط مستوره اردلان حق ورود به آن را داشت.
درب اتاق اردلان کوتاه است ، بنابراین امکان ورود کامل وجود ندارد ، این به دلیل موقعیت این شاعر است ، به طوری که افراد می توانند هنگام ورود سر خود را خم کنند.
کتیبه در ورودی این عمارت تاریخی بودن آن را تأیید می کند. شنی به گفته هیلدا با نام فتحعلی شاه قاجار و حاکم کردستان امان الله خان در سال 1223 حک شده و در قالب شعری از هورامکوردستان توصیف شده است.
این بنای تاریخی که با شماره 1491 در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده ، شاهد دو واقعه تاریخی حسنی جهان ، تنها دختر فتحعلی شاه قاجار با خسروحان و زندگی مستوره اردلان به عنوان اولین زن مورخ و مورخ در جهان و یکی توسط شاعران بزرگ و مشهور. اینها کردستان و ایران بودند.
این بنای تاریخی قبل از انقلاب و برای سالها پس از آن در مالکیت خصوصی خانواده صادق وزیریها بود ، اما سالها بعد به میراث فرهنگی تبدیل شد ، ثبت و مرمت ملی شد. در قالب توجه جدی شده است
املاک خسروآباد قبل از شیوع ویروس ویروس کرونا در فصول مختلف سال ، به ویژه در تعطیلات نوروز و تابستان ، میزبان گردشگران از سراسر کشور است.
دوشنبه شب ، عمارت خسروآباد با حضور وزیر میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی به عنوان کاخ موزه افتتاح شد. موزه های زیادی در این کاخ موزه ایجاد می شود.
انتهای پیام / 2330/70