شهيد بهشتي، عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي با بيان كافئين موجود در چاي، گفت: افراد مبتلا به ناراحتي قلبي، زخم معده و زنان باردار از مصرف چاي پررنگ پرهيز كنند.
چای یکی از محبوب ترین نوشیدنی ها در سراسر جهان است. همه ما می دانیم که این نوشیدنی منحصر به فرد است. اما با وجود این خواص مثبت، برخی از اعمال یا عادات اشتباه مانند استفاده از چای پررنگ می تواند چای را از یک نوشیدنی مفید به نوشیدنی خطرناک تبدیل کند.
چرا چای پررنگ نمی خوریم؟
نوشیدن زیاد چای پررنگ باعث بروز و شیوع کم خونی در انسان می شود. زیرا نوشیدن چای باعث جذب آهن در بدن می شود و این به بروز کم خونی در انسان کمک می کند. اگر مردم می خواهند چای بنوشند، بهتر است آن را به آرامی بنوشند.
ریزش مو نیز ارتباط مستقیمی با کم خونی دارد. از دست دادن اشتها، عصبانیت، از دست دادن حواس و قدرت بدنی، بی حالی و خستگی زودرس از دیگر علائم کم خونی در انسان است.
به همین دلیل بهتر است افراد دو تا سه فنجان رنگ روشن در روز مصرف کنند. همچنین توصیه می شود بلافاصله پس از صرف غذا چای ننوشید. نوشیدن چای پررنگ معمولا برای بدن مفید نیست. افرادی که مشکلات قلبی یا معده حساس دارند باید از خوردن آن اجتناب کنند.
سمیرا ربیعی، استادیار و دکترای تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، چای را حاوی مقدار زیادی کافئین دانست و گفت: هر چه چای تیره تر باشد میزان دریافت کافئین بیشتر می شود.
به گفته وی، کافئین یک ماده شیمیایی خوراکی است که به دو صورت طبیعی و مصنوعی یافت می شود.
وی افزود: شکل طبیعی کافئین در بسیاری از گیاهان از جمله قهوه، دانه های کاکائو و برگ چای و شکل مصنوعی آن در نوشابه های انرژی زا و نوشابه ها یافت می شود.
تاثیر مصرف زیاد کافئین بر بدن
این استادیار با اشاره به تاثیرات کافئین بر بدن گفت: کافئین ادرار آور است. بنابراین نوشیدن چای پررنگ باعث از دست دادن آب بدن و ایجاد یبوست می شود.
ربیعی کافئین را باعث افزایش ضربان قلب و فشار خون ذکر کرد و خاطرنشان کرد: نوشیدن چای پررنگ باعث سوزش در ناحیه سینه و قلب می شود.
این دکترای متخصص علوم تغذیه با بیان اینکه کافئین در جذب آهن غذا اختلال ایجاد می کند، گفت: هر چه چای غلیظ تر باشد، شدت این تداخل بیشتر می شود.
وی توصیه کرد: افراد مبتلا به کم خونی فقر آهن، نوشیدن چای پررنگ را قطع کنند یا مصرف آن را حداقل یک ساعت قبل یا بعد از غذای حاوی منابع آهن به تاخیر بیندازند.
به گفته ربیعی، تاثیر منفی کافئین بر جذب آهن تنها با منابع گیاهی آهن مانند آهن موجود در اسفناج مرتبط است نه منابع حیوانی مانند آهن موجود در گوشت قرمز. بنابراین گیاهخواران باید به این موضوع توجه کنند.
وی با اشاره به اینکه کافئین هوشیاری را افزایش می دهد، گفت: شاید در ظاهر این تاثیر کافئین مطلوب به نظر برسد، اما در واقع نوشیدن چای پررنگ در شب به ویژه در اواخر شب منجر به بی قراری و بی خوابی می شود. و درازمدت.» سطح اضطراب را افزایش می دهد.
موارد منع مصرف چای پررنگ
این استادیار دانشکده علوم تغذیه تاکید کرد: افراد دارای سابقه مشکلات قلبی، زنان باردار، مبتلایان به رفلاکس (سوختگی، سوزش سر دل)، زخم معده و مبتلایان به سنگ کلیه از نوشیدن چای پررنگ پرهیز کنند یا مصرف آن را محدود کنند. .