گزارش کردن تو خبر: آکنه یک مشکل پوستی است که زمانی رخ می دهد که فولیکول های مو با چربی و سلول های مرده پوست پر شود. آکنه معمولا در پوست صورت، گردن، سینه، شانه ها و زیر بغل ایجاد می شود. برخی از افراد از آکنه هایی به نام سر سیاه، سر سفید، جوش، آکنه صورت و غیره رنج می برند.
جوش یا آکنه در بین نوجوانان بسیار شایع است و معمولاً بعد از سال های نوجوانی شروع به بهبود می کند. علائم آکنه عبارتند از: جوش های سرسیاه، جوش های قرمز، جوش های سرسفید و غیره که می توانند در هر نقطه از پوست از جمله صورت ظاهر شوند و در صورت عفونی شدن می توانند دردناک باشند.
آکنه می تواند ناراحت کننده باشد، جای زخم ها و جوش ها دیر بهبود می یابند و قبل از اینکه جوش های قبلی به طور کامل بهبود یابند، جوش دیگری روی پوست ظاهر می شود. بسته به شدت آکنه، می تواند باعث مشکلات عصبی، استرس و ناراحتی و همچنین ایجاد زخم های پوستی شود.
علل آکنه در صورت و سایر آکنه های بدن
آکنه یا جوش زمانی ایجاد می شود که فولیکول های مو با سبوم و سلول های مرده پوست پر شود. فولیکول های مو به غدد چربی متصل هستند. این غدد نوعی چربی به نام سبوم ترشح می کنند که پوست و مو را روان و مرطوب می کند.
سبوم معمولاً همراه با مو از پوست بلند می شود، سپس از منافذ فولیکول مو خارج شده و به سطح پوست می رود. وقتی بدن شما بیش از نیاز خود سبوم (روغن) ترشح می کند و سلول های مرده بیشتری دارد، هر دوی این عوامل در فولیکول مو جمع می شوند و یک محیط باکتریایی ایجاد می کنند. این تجمع می تواند باعث تورم دیواره فولیکول و تشکیل جوش های سر سفید یا باز شدن آن و تشکیل جوش های سرسیاه شود. انواع دیگر جوش ها و کیست ها نیز در اثر تعامل و شرایط مختلف این چربی انباشته شده و سلول های مرده ایجاد می شوند.
عوامل تشدید کننده آکنه در صورت و سایر قسمت های بدن
عواملی که می توانند باعث ایجاد جوش در صورت و سایر قسمت های بدن یا بدتر شدن جوش های موجود شوند عبارتند از:
هورمونها: هورمونهای آندروژن که در دوران بلوغ در پسران و دختران ترشح میشوند و همچنین در دوران بارداری و مصرف قرصهای ضدبارداری ترشح میشوند، باعث افزایش سبوم و در نتیجه بدتر یا بزرگتر شدن جوشها میشوند.
برخی داروها – داروهایی که حاوی کورتیکواستروئید، آندروژن یا لیتیوم هستند نیز می توانند باعث این عارضه شوند.
رژیم غذایی – محققان بر این باورند که برخی مواد غذایی مانند لبنیات و غذاهای پر از کربوهیدرات می توانند باعث ایجاد زخم شوند.
لوازم آرایشی – برخی از انواع لوازم آرایشی به خصوص آنهایی که چرب و چرب هستند می توانند این عارضه را ایجاد کنند.
استرس – به خاطر داشته باشید که استرس باعث آکنه نمی شود، اما اگر استرس دارید، می تواند آن را بدتر کند.
عواملی که بر روی آکنه یا جوش های صورت و بدن تاثیر کمی دارند یا هیچ تاثیری ندارند عبارتند از:
غذاهای چرب و شکلات – این غذاها تاثیر کمی بر زخم دارند یا هیچ تاثیری ندارند.
پوست کثیف – پوست کثیف و کثیف باعث آکنه نمی شود. در واقع شستن و شستشوی زیاد پوست با صابون و مواد شیمیایی آکنه را بدتر می کند. پاکسازی و شستشوی معمولی تمام چیزی است که برای از بین بردن چربی و سلول های مرده پوست نیاز دارید.
درمان آکنه روی صورت
درمان این بیماری با کاهش چربی پوست، افزایش سرعت از بین رفتن سلول های مرده، درمان عفونت های باکتریایی، کاهش التهاب یا هر چهار عامل ذکر شده انجام می شود. با اکثر درمان های تجویزی آکنه برای صورت و سایر قسمت های بدن، نتیجه مطلوب در 4 تا 8 هفته اول دیده نمی شود و حتی قبل از شروع بهبود، ممکن است پوست شما بدتر شود. نقاطی از بدن که پزشک می تواند برای درمان آکنه شما از آنها استفاده کند.
درمانهای موضعی ساده – این درمانها شامل استفاده از محلولها و محصولات بدون نسخه است که با کاهش چربی پوست، کشتن باکتریها و بهبود حذف سلولهای مرده به درمان جوشها کمک میکنند. این محصولات برای زخم های خفیف تا متوسط مفید هستند.
درمانهای موضعی تجویزی – اگر جوشهای شما به درمانهای موضعی ساده پاسخ نمیدهند و پس از استفاده بهبود نمییابند، ممکن است پزشک از این نوع درمان برای شما استفاده کند. این درمان شامل استفاده از داروهای ترکیبی یا انواع مختلف داروها و محلول ها است که برای بهبود آکنه صورت و سایر قسمت های بدن استفاده می شود.
درمان های آنتی بیوتیکی – زمانی که این عارضه مکرر و شدید باشد، ممکن است یک دوره کوتاه مصرف آنتی بیوتیک ضروری باشد.
درمان با ایزوترتینوئین – آنتی بیوتیک ها برای درمان جوش هایی که به کیست تبدیل شده اند کافی نیستند. این نوع داروها برای درمان آکنه کیستیک یا آکنه ای که به درمان های مرسوم پاسخ نمی دهد استفاده می شود. از آنجایی که این داروها عوارض جانبی جدی دارند، فرد باید در طول دوره مصرف به طور منظم به پزشک خود مراجعه کند.
قرص های ضد بارداری – برخی از این داروها می توانند به بهبود این وضعیت در زنان کمک کنند.
لیزر درمانی و نور درمانی – در طول درمان های لیزری با آسیب رساندن به غدد چربی باعث کاهش ترشح چربی می شوند. نور درمانی باکتری هایی را که باعث التهاب آکنه می شوند هدف قرار می دهد و آنها را برای التیام آکنه روی صورت و بدن از بین می برد.
لایه برداری و لایه برداری یکی دیگر از روش های درمان آکنه صورت و بدن است.
پیشگیری از جوش های آکنه
اگرچه هیچ راه مطمئنی برای جلوگیری از آکنه یا جوش وجود ندارد، اما اقدامات زیر می تواند میزان عود جوش ها را کاهش دهد:
قبل از رفتن به رختخواب آرایش خود را پاک کنید.
دوش گرفتن بعد از ورزش یا تعریق زیاد.
از آرایش های سنگین خودداری کنید.
پوست را به آرامی بشویید و از شوینده های ملایم استفاده کنید