ورق سیاه از جمله صفحات فولادی است که هم به صورت مستقیم در صنعت و ساختمان سازی مصرف میشود و هم برای تولید بسیاری از ورقهای صنعتی دیگر مورد استفاده قرار میگیرد. ورقهای رنگی، گالوانیزه و اسید شویی برخی از مهمترین انواع پلیت های صنعتی هستند که با انجام عملیاتهایی روی صفحات فولادی ایجاد میشوند. به همین خاطر، این ورق، مادر سایر شیت های صنعتی بوده و از کاربردهای بسیار فراوانی در صنعت برخوردار است. با توجه به اهمیت بالای این ورق، در ادامه به معرفی آن پرداخته و پلیت هایی را که از این ورق تولید میشوند، بررسی خواهیم کرد.
ورق سیاه چیست؟
پلیت های فولادی به طور کلی با دو روش نورد گرم و نورد سرد تولید میشوند. این نوع ورق از جمله شیت هایی است که در فرایند نورد گرم تولید شده و دلیل نامگذاری آن هم روش تولیدش میباشد. با توجه به این که ورق سیاه در دماهای بسیار بالا و نزدیک به ۱۰۰۰ درجه سانتی گراد تولید میشود، فشار و دمای بالا موجب مات شدن رنگ آن میگردد؛ همچنین سطح ورق زیاد براق و صیقی نیست. همین موضوع سبب شده تا پلیت های تولید شده در فرایند نورد گرم را با نام ورق سیاه بشناسند.
روش تولید صفحات فولادی
ورق های سیاه از جمله شیت های فولادی هستند که در فرایند نورد گرم ایجاد شده و از استحکام بالایی برخوردارند. به این ترتیب که مواد اولیه مورد نیاز برای تولید پلیت ها در کوره های با درجه حرارت بالا ریخته میشوند تا به دمای ذوب برسند. در حال حاضر، مواد اولیه ساخت ورق سیاه عمدتا شمش و تختال آهن هستند. پس از این که شمش ها به دمای ذوب نزدیک میشوند، آن ها را وارد خط نورد میکنند.
غلتک های موجود در خط نورد، از هر دو طرف به شمش های ذوب شده فشار وارد میکنند تا ضخامت آن ها کاسته شود. به همین شکل، ضخامت ورق ها تا میزان لازم کاهش پیدام میکند. در ادامه، این ورق ها وارد فرایند نورد نهایی شده و در سایزهای مورد نیاز برش داده میشوند. در آخرین مرحله هم خنک سازی ورق ها انجام گرفته و برای بسته بندی و انبار کردن، آماده میشوند.
کدام پلیت ها و شیت ها از ورق سیاه تولید میشوند؟
ورق سیاه نه تنها به صورت مستقیم برای کاربردهای گوناگون صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد، بلکه برای تولید برخی از شیت های مهم فولادی هم از آن استفاده میشود. به همین خاطر، در صنعت با عنوان مادر ورق های صنعتی هم شناخته میشود. ورق های رنگی، گالوانیزه و اسیدشویی از جمله رایج ترین پلیت های فولادی هستند که پایه تولیدشان ورق سیاه است. در این بخش، هر یک از آن ها و روش تولیدشان را به صورت مختصر بررسی میکنیم:
ورق گالوانیزه
پس از این که فرایند تولید ورق های سیاه به صورت نهایی انجام میگیرد، از آن ها برای تولید شیت های گالوانیزه استفاده میشود. برای ساخت این ورق ها، یک لایه روی بر سطح ورق سیاه قرار میدهند که این کار خود با دو روش مشهور غوطه وری یا الکتروگالوانیزاسیون انجام میگیرد. فلز روی از مقاومت بالایی در برابر رطوبت و خوردگی برخوردار است. به همین دلیل، پلیت های سیاه با گالوانیزه شدن در کاربردهای جدیدی مورد استفاده قرار میگیرند. ساخت مخازن نگهداری آب و مایعات و تولید سایر ورق ها از جمله کاربردهای ورق گالوانیزه به شمار میآیند.
ورق های رنگی
شیت های رنگی از جمله دیگری مواردی هستند که پایه تولیدشان ورق سیاه بوده و به صورت غیر مستقیم از این پلیتها تولید میشوند. به عبارت دیگر، صفحات سیاه فولادی ابتدا به ورق گالوانیزه تبدیل شده و سپس این موارد با رنگ آمیزی، به پلیت های رنگی تبدیل میشوند. رنگ آمیزی شیت های گالوانیزه به دو دلیل مهم انجام میگیرد که اولین مورد مربوط به شکل ظاهری و تزئینات است؛ چرا که از این ورق ها در صنایع گوناگون از جمله خودروسازی و ساخت لوازم خانگی استفاده میشود. علاوه بر آن، رنگ آمیزی ورق مقاومت آن در برابر رطوبت و خوردگی را تا حد زیادی افزایش میدهد.
ورق اسیدشویی
همانگونه که از نام این شیت ها هم مشخص است، از شست و شوی ورق سیاه با انواع اسید ایجاد میشوند. پلیت های تولید شده در فرایند نورد گرم به دلیل تحمل فشار و دمای بالا، معولا سطح صاف و صیقلی ندارند. به همین خاطر، آن ها را با اسیدهای مختلف شست و شو میدهند تا سطحی صاف و ظاهری مطلوب تر به دست آورند. از این ورق های سیاه یا به اصطلاح اسید شویی برای مصارفی که نیاز به کیفیت بالاتری دارند، استفاده میشود.
قیمت و خرید ورق سیاه
قیمت ورق سیاه به گرید و کارخانه تولید کننده آن بستگی دارد. St37، St52 و A516 از پر استفادهترین صفحات فولادی هستند. قیمت ورق گرید St37 نسبت به دو گرید دیگر پایینتر است. این گرید بیشتر در ساختمان سازی کاربرد داشته و برای ساخت اسکلت فولادی سازهها مورد استفاده قرار میگیرد. زیرا قابلیت جوش پذیری خوبی داد و از انعطاف پذیری قابل قبولی هم برخوردار است. جهت خرید بی واسطه این محصول، با ما در شرکت آنلاین سازه تماس بگیرید: 66396090- 021