آیت الله سید ابراهیم رئیسی در جریان انتخابات تاکید کرد که اهل نشستن در حجره ها و مشاهده و مدیریت ناظران نیست و البته سنت سفرهای استانی را با اصلاح نقاط ضعف آن آغاز خواهد کرد. سفر به 31 استان ایران در کمتر از یک سال برای رئیس جمهوری که در یکی از سخت ترین شرایط کشور را اداره کرده است، دستاورد قابل توجهی است. آیت الله رئیسی به جز چند روز، تمام آخر هفته های سال گذشته را در فقیرترین نقاط کشور سپری کرد.
سفرهای استانی رئیسی با روسای جمهور قبل از خود متفاوت بود و به دلیل همین اختلافات بود که در کمتر از یک سال می توان رکورد زد و به تمام استان های ایران سفر کرد. سرعت؛ یکی از مهم ترین ویژگی های این سفرها و تفاوت آفرینان ذکر شده است. قبل از شروع هر سفر استانی، کارگروه ویژه ای نیازهای اساسی و معوقات استان را شناسایی و تصمیمات و اقدامات لازم برای رفع آن نیازها و بهبود روال در تهران اتخاذ و اجرا شد که یکی از مواردی بود که مهمترین دلایل شتاب برخلاف روال گذشته، این سفرها فشرده و حداکثر 2 روز به طول انجامید و تصمیم رئیس جمهور مبنی بر برگزاری آن در روزهای تعطیل و آخر هفته اگرچه باعث خستگی وی و دولتش شد، اما تمرکز آن را برای دولت فراهم کرد. باید در روزهای کاری وظایف خود را در مرکز انجام دهد.
تمام تلاش آیت الله رئیسی و هیئت همراه در این سفرها کاهش هزینه ها و صرفه جویی در وقت بود. جلسات مردم به درخواست رئیس جمهور به ویژه در زمان شیوع ویروس کرونا متوقف شد و با وجود اینکه وی در هر سفری از این توقف ابراز ناراحتی می کرد، اجرای قانون و تصمیمات ستاد کرونا را در اولویت قرار داد. نظارت دقیق و هفتگی بر مصوبات مصوب استان و تصمیمات اتخاذ شده، سفرهای استانی آیت الله رئیسی را متمایز کرده است و این مسئولیت مهم بر عهده صولت مرتضوی معاون اجرایی رئیس جمهور است. حضور وزرا و معاونان رئیس جمهور در هر سفر استانی و سفر به شهرهای مختلف استان به نمایندگی از آیت الله رئیسی نیز نشان از حضور تمامی اعضای کابینه در صحنه برای ارتباط مستقیم با مردم و مشکلات آنان بود. اکنون در آستانه سالگرد دولت سیزدهم، نگاهی می اندازیم به سفرهای استانی رئیس جمهور، مصوبات، شایستگی ها و دستاوردهای وی.
چرا خوزستان؟
شب سوم شهریور 1400 تکلیف کابینه دولت سیزدهم مشخص شد و وزرای پیشنهادی رئیس جمهور (به جز یک وزیر) از سوی نمایندگان شورای اسلامی رای اعتماد گرفتند. و تعدادی از وزرای کابینه به استان خوزستان اطلاع دادند.
خوزستان در آن روزها به دلیل بحران کم آبی، مشکلات تاریخی فاضلاب در این استان و مصائب مزمنی چون بیکاری و رکود و انتخاب این استان برای اولین بار در استان، روزهای آتشین و سختی را پشت سر می گذاشت. به خاطر همین مشکلات و التهابات بود که نشان می داد دولت سردمدار آتش است و سختی آن اجتناب ناپذیر نیست و در میان این چالش ها حضور در کنار مردم را برگزید. خوزستان از اوایل سال گذشته با چالش آب مواجه بوده و اعتراضات مردمی را در پایین دست رودخانه کرها برانگیخته است. به گزارش آبفای خوزستان، تابستان گذشته 702 روستای خوزستان با کم آبی مواجه شدند.
بازدیدهای ضربتی از نقاط مختلف استان، نشستن به پای درد و دل مردم و بررسی مستقیم مشکلات موجود، تأمل برانگیخته و استقبال از این سفر را برانگیخت. اقدامی که با تایید و تمجید رهبر انقلاب اسلامی در اولین جلسه اعضای دولت انجام شد و ایشان اظهار داشتند: این حرکت بسیار خوب و توصیه شده دیروز توسط آقای رئیسی که به خوزستان رفتند انجام دادند. ” در میان مردم از آنان شنیده شد و گفتند این مظهر مردم بودن است که بسیار نیکو است».
آیت الله رئیسی پس از این سفر به استان، سه بار دیگر میهمان مردم شریف و صبور خوزستان بود. آیت الله رئیسی 16 آبان ماه سال گذشته برای رسیدگی به وضعیت مردم زلزله زده اندیکا خوزستان به این شهرستان سفر کرد. سفر به اندیکا بعد از زلزله، رفتن به خوزستان در نوروز و خواندن اولین پیام نوروزی اش از مسجد جامع خرمشهر و در نهایت سفر به آبادان در جریان ریزش ساختمان کلانشهر.
اتفاقی که در اولین سفر استانی رئیس جمهور افتاد
هواپیمای آیت الله رئیسی ساعت 14 روز جمعه 5 شهریورماه به همراه وزرای کشور، جهاد کشاورزی، نیرو، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و رئیس سازمان برنامه و بودجه در فرودگاه شهید سلیمانی اهواز به زمین نشست تا اولین سفر استانی آغاز شود. سفر 13. دولت ها. وی در همین فرودگاه از حق بزرگ مردم خوزستان صحبت کرد و خاطرنشان کرد: در این سفر به دنبال راه حلی است تا سریعا برای رفع مشکل گام بردارد.
برنامه های فشرده بلافاصله شروع شد. آیت الله رئیسی از پروژه آبرسانی، بیمارستان رازی اهواز و بخش عروق کرونر، کارگاه جمع آوری پساب اهواز در کوی ملت (کوروش)، منطقه کم برخوردار «منبع آب» اهواز بازدید کرد. وی سپس با هلیکوپتر به منطقه جفیر رفت تا وضعیت هورالعظیم و رودخانه کره نور را از نزدیک بررسی کند و مسائل و مشکلات را از نزدیک مشاهده کند تا تصمیمات نهایی در دولت اتخاذ شود. وی در دیدار با اقشار آسیب پذیر روستای جفیر در مراسم افتتاحیه آبرسانی این منطقه گفت: حل معضل بیکاری یکی از مهمترین دغدغه های این دولت است و از تمام توان خود در این زمینه استفاده خواهیم کرد. بدین ترتیب. .
او در دیدار صمیمی با عشایر عرب خوزستان از دغدغه های آنان شنیده، اما این را از زبان «شیخ سمیر باوی» از بزرگان عشایر عرب نیز شنیده است که: «مردم خوزستان وفادارند. به نظام مقدس جمهوری اسلامی علیرغم همه مشکلات زندگی که دارند اما مهار شده اند و در خط ولایت هستند.» رئیس جمهور همچنین به عشایر عرب قول داد که با تشکیل شورای راهبردی خوزستان، دولت بهتر به مشکلات این استان رسیدگی کند. همچنین در جلسه شورای اداری استان گفت: با توجه به شرایط خاص خوزستان و برای رفع مشکلات موجود باید مدیرانی را در استان مستقر کنیم و مدیران پروازی نمی توانند بر مشکلات استان فائق آیند.
مصوبات و وام سفر به خوزستان
67 مصوبه با 34 هزار میلیارد تومان حاصل سفر استانی آیت الله رئیسی خوزستان است که بر اساس برنامه کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت اعلام شده طی سه سال برنامه ریزی شده است. سال گذشته 2000 میلیارد تومان وام نقدی به استان ارسال شد. صادق خلیلیان استاندار ویژه خوزستان از اختصاص 25 درصد از کل بودجه مصوب آذرماه گذشته برای سفرهای استانی رئیس جمهور به خوزستان خبر داد و این امر را نشان از اراده جدی دولت برای حل مشکلات این استان دانست. و بهبود زندگی و رفاه مردم این استان. بر اساس اعلام مسئولان استانی، دولت پنج هزار و 510 میلیارد ریال به مناطق زلزله زده هندوستان اختصاص داده است.
پروژه آبرسانی غدیر یکی از مهمترین پروژه های دولت سیزدهم در خوزستان تشنه بود. طرحی که باید 52 درصد از جمعیت شهرهای خوزستان را پوشش دهد، طرحی که برای تکمیل آن 25 هزار میلیارد تومان نیاز بود. طرح نوسازی و بهسازی شبکه فاضلاب اهواز از کلان پروژه خوزستان و سایر پروژه های مرتبط با فاضلاب استان، محورهای مواصلاتی استان مانند جاده ایذه به چهارمحال و بختیارا و رامهرمز بهبهان، احداث 9 پروژه جدید. بیمارستان ها، مسکن، اشتغال، پروژه های کشاورزی به ویژه ۵۵۰ هزار هکتار برنامه ریزی رهبر معظم انقلاب، ارتباط استان با کشورهای مرزی، تدوین و اجرای دستورالعمل مسئولیت اجتماعی شرکت ها و صنایع، تخصیص درصدی از سود خالص از شرکت ها به مسئولیت اجتماعی، انتقال مالیات از شرکت های بزرگ به استان و در نهایت توسعه فعالیت بنگاه های دانش بنیان در خوزستان از مهم ترین محورهای مصوبه دولت در 13. سفر استانی به خوزستان.
یک سال بعد از سفر
همانطور که گفته شد، رئیس جمهور کارگروه ویژه ای را به سرپرستی معاون اجرایی خود برای نظارت بر مصوبات استانی منصوب کرد و صلاح مرتضوی در یک سال گذشته به استان های مختلف سفر کرده و این مصوبات و اقدامات را رصد می کند. معاون اجرایی رئیس جمهور دی ماه سال گذشته در سفر به خوزستان از انتقال فاضلاب شرق و غرب اهواز در آینده نزدیک با اجرای 2 خط تصفیه خانه خبر داد.
وی با اشاره به بازدید از مناطق زلزله زده اندیکا گفت: در حال حاضر 400 واحد مسکونی در مرحله اسکله گذاری است و نزدیک به 600 واحد زیر بنا و هزار و 500 واحد مسکونی در حال نوسازی است.
به گفته «مهرداد نیک» رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی خوزستان؛ پروژه آبرسانی غدیر تا 7 مردادماه امسال با پیشرفت فیزیکی 48 درصدی، قادر است آب مورد نیاز بخشهایی از شهرهای اهواز، آبادان و خرمشهر را از آب سد کرخه تامین کند.
پروژه نوسازی و بهسازی شبکه فاضلاب اهواز 42 درصد پیشرفت داشته است و بر اساس برنامه ریزی های انجام شده با تحقق پروژه های فاضلاب تا 2 سال آینده شاهد حل کامل مشکل این منطقه در استان خواهیم بود. . از 9 بیمارستان مورد نیاز استان؛ پیشرفت فیزیکی ساخت بیمارستان قلب خرمشهر مطلوب ارزیابی می شود و به منظور کاهش بیکاری در استان به دنبال ایجاد منطقه ویژه پتروشیمی شماره 2 و تعیین مکان است. مسیرهای صادراتی به کشورهای همسایه به ویژه عراق تسهیل شد و صادرات به این کشور در سال 1400 به 8.9 میلیارد دلار رسید و 18.7 درصد افزایش نشان می دهد. در دولت سیزدهم راه اندازی مجتمع آزادگان 1، مجتمع آزادگان 2 در شهرستان کارون، توسعه مجتمع آبزی پروری خرمشهر و مجتمع پرورش میگو در چوئبده آبادان برای توسعه آبزی پروری و در نتیجه افزایش صادرات محصولات ماهی به عراق. مورد تاکید قرار گرفته و طرح های مربوطه در حال اجراست. مسکن برای 8200 متقاضی مسکن انتقالی در استان ضمین تامین و جانمایی شده است.
بر اساس تاکید رئیس جمهور و استاندار ویژه دولت، 2 درصد از سود خالص شرکت به استان و تعهدات اجتماعی اختصاص دارد. همچنین تا مرداد ماه سال جاری مالیات شرکت های ماتن و آروندان به استان واریز شد. در خوزستان به منظور حمایت از شرکت های دانش بنیان، زیرساخت های پارک علم و فناوری تقویت شده، 20 هکتار زمین در شهرک صنعتی شماره 4 برای انتقال پارک علم و فناوری استان به این مکان اختصاص یافته است. و فضا برای افزایش 86 شرکت به 200 شرکت در حال ایجاد است. 10 درصد از بودجه استانی با حدود 148 میلیارد تومان برای اعطای وام کم بهره به متقاضیان و زیرساخت های ساختمانی در نظر گرفته می شود.
بر اساس اعلام سازمان ها و نهادهای ذی صلاح در خوزستان، از مبلغ اختصاص یافته به استان؛ 840 میلیارد تومان به بخش حمل و نقل و پروژه هایی مانند راه آهن 2 خطه، جاده ایذه – باغملک و جاده رامهرمز – بهبهان اختصاص یافت. 224 میلیارد تومان نیز برای ساخت بیمارستان ماهشهر، دزفول، بهبهان، قلب خرمشهر و مراکز درمانی و منازل متعدد و … به حوزه سلامت اختصاص یافته است.
سفرهای حاشیه به خوزستان
بخشی غیررسمی از سفرهای استانی رئیس جمهور گزارش ها، تصاویر و فیلم هایی است که از این سفرها منتشر می شود و اغلب مورد توجه قرار می گیرد. خبرنگاران خوزستانی به دنبال رئیس جمهور در این سفرها با اتفاقات جالب و بعضا قابل تاملی مواجه شدند که نشان از نجابت و صبر مردم این منطقه دارد. به عنوان مثال، فاطمه پنج ساله، یکی از ساکنان عشایر منطقه «تیحی آرام» شهرستان اندیک، فقط خواستار دیدن عکسش توسط رئیس جمهور یا پیرزنی که از رئیس جمهور خوشحال نیست. آزرده خاطر شده است و خبرنگار در وصفش می نویسد: «کاغذی در دست دارد و تردید می کند.» برای بیرون رفتن، هر که از من دور می شود، دلش به دریا می زند و نزدیک می شود. 50 سالشه و روی تخت سنگی که نشسته ام کنارم می نشیند و می گوید: «داری برام نامه می نویسی؟!»… کاغذ را برمی دارم و می گویم: «خاله، درخواستت را بگو پس بگو. که بتونم برات بنویسم”… از مشکلات خودش گفت: از سختی چادر نشینی و یتیمان بزرگ کردنش، از سرمای شدید تا مشکل آب… وقتی تمام شد گفت: ” می توانی نامه را بخوانی و ببینی چه نوشته ای…». نامه اش را که خواندم سرش را پایین انداخت و چادر سیاه رنگ و رو رفته اش را روی صورتش کشید تا اشک هایش را زیر باران پنهان کند. وی مشکلات خود و مردم روستای خود را با رئیس جمهور مطرح کرد. بعد از اینکه کمی آرام شد، گویی از نوشتن نامه پشیمان شده بود، آن را پس گرفت و گفت: آقای رئیسی سرشان خیلی شلوغ است، نمی خواهم با گفتن مشکلاتم به ایشان آزار بدهم، فقط سلام ما را به آقای رئیسی برسانید. . بالا بردن.”