به گزارش سلام نو به نقل از ایسنا، معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به سرعت انتشار، علائم و شدت بیماری زایی سویه BA5 آمیکرون و همچنین تاریخ انتشار استفاده از کرونا وی در عین حال تاکید کرد که واکسن آسترازنکا به زودی منقضی شده است، مصرف اقلام موجود در کشور خارج از چرخه مراکز بهداشتی و درمانی است.
دکتر محمدرضا سهرابی با بیان اینکه در سه هفته اخیر تعداد موارد ابتلا به کرونا، بستری شدن و درمان سرپایی افزایش یافته و در برخی روزها به دو تا سه برابر رسیده است، گفت: این آمار حکایت از آغاز هفتم ماه جاری دارد. . موج کرونا سویه رایج این موج BA5 است که در کشورهای دیگر نیز با نام BA4 دیده شده است و قطعا ایران از این سویه مصون نخواهد بود.
از دست دادن حس بویایی و چشایی در سویه جدید کرونا
وی با اشاره به ویژگی های این سویه جدید تصریح کرد: این سویه باعث ایجاد بیماری شبه آنفولانزا می شود که دوره نهفتگی آن بین سه تا پنج روز است. همچنین، اختلالات بو و طعم به مجموعه علائم کرونا در این سویه جدید بازگشت، در حالی که این علائم در سویه آمیکرون وجود نداشت.
سیر بیماری در سویه جدید آمیکرون
سهرابی با بیان اینکه دوره بیماری پنج تا شش روز و گاهی تا 10 روز طول می کشد، خاطرنشان کرد: خوشبختانه شدت بیماری در این سویه خفیف تر از سویه های قبلی است اما نکته مهم شدت آلودگی در این سویه است. که از سویه های قبلی قوی تر است و بسیار مسری است. در آمیکرون، یک نفر می تواند تا 10 نفر باشد، اما این سویه جدید می تواند تا 18 نفر را از یک نفر آلوده کند.
میزان انتشار BA5 و نگرانی در مورد جهش دیگری
وی این شدت عفونت را نگرانکننده دانست و اظهار داشت: وقتی ویروس با این سرعت در گردش است مهمترین نگرانی ما ظهور جهش دیگری است.
وی با تاکید بر لزوم تکمیل واکسیناسیون همه هموطنان در برابر کرونا، گفت: 50 درصد مردم هنوز نوبت سوم را تزریق نکرده اند و کسانی که تزریق قبلی را به مدت شش ماه انجام داده اند می توانند تزریق بعدی را تزریق کنند. برخی از افراد ممکن است خود را با بیان اینکه این سویه خفیف است توجیه کنند و واکسن را تزریق نکنند. اما باید بدانیم با سرعت بالای گردش ویروس ممکن است جهش دیگری رخ دهد و مشکلات دوباره شروع شود.
سهرابی همچنین با تاکید بر اثربخشی واکسن ها خاطرنشان کرد: واکسن ها با ورود به بازار چندین بار آزمایش می شوند، بنابراین اثربخشی و کارایی آن تایید می شود.
امکان ثبت واکسن تاریخ مصرف گذشته وجود ندارد
با تاکید بر اینکه اگر واکسن ها تاریخ مصرف آنها تمام شده باشد نمی توان به صورت خودکار در سامانه تی تک ثبت نام کرد، افزود: سامانه تی تک به گونه ای راه اندازی شده است که اگر واکسن منقضی شده باشد امکان ثبت آن وجود ندارد.
وی با بیان اینکه تاریخ انقضای واکسن ها به معنای آخرین تاریخ مصرف زمانی است که واکسن موثر و کارآمد باشد، با اشاره به شواهد وزارت بهداشت مبنی بر اینکه واکسن ها پس از عرضه به بازار آزمایش می شوند تا میزان پایداری مواد موثره آن بررسی شود. هستند. مدت استفاده از واکسن ها نه تنها در ایران، بلکه در کشورهای خارجی نیز قابل تمدید است. زیرا واکسن هنوز پایدار است و اثر خود را دارد.
واکسن های موجود AstraZeneca نابود شده اند
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در ادامه یادآور شد: جای نگرانی نیست. زیرا آزمایشگاه های وزارت بهداشت و نهادهای نظارتی بر این موضوع نظارت کامل دارند تا واکسن ها تمام استانداردها را داشته باشند و هیچ کاری انجام نشود که سلامت شهروندان را به خطر بیندازد. همانطور که در حال حاضر، واکسن AstraZeneca از چرخه مراکز بهداشتی خارج شده است. پس از انقضا، به روش های خاصی ثبت و از بین می روند.
سویه های آمیکرون که از واکسن فرار می کنند
این پزشک با اشاره به اینکه برخی از سویه های کرونا به ویژه BA4 و BA5 از واکسن پرهیز می کنند، تصریح کرد: این سویه ها سیستم ایمنی بدن و اثر واکسن را دور می زنند، اما مهم این است که واکسن ها ممکن است خیلی از عفونت جلوگیری نکنند. به این معنی افراد به احتمال زیاد آلوده می شوند، اما از بیش از 80 درصد از بستری شدن در بیمارستان و مرگ جلوگیری می کنند.
سهرابی با بیان اینکه البته واکسن در برابر سویه های جدید عملکرد پیشگیرانه دارد، گفت: از طرفی بعد از مدتی ایمنی بدن کاهش می یابد. بنابراین، دوزهای تقویت کننده واکسن به فعال شدن مجدد سیستم ایمنی بدن و رسیدن سطح آنتی بادی ها به سطحی برای جلوگیری از عفونت مجدد کمک می کند.
نیازی به ایجاد مجدد محدودیت ها نیست
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به اینکه سیاست گذاری در خصوص لزوم ایجاد محدودیت بر عهده ستاد کرونا است، گفت: مشاهدات محیطی نشان می دهد که در حال حاضر نیازی به ایجاد قرنطینه و محدودیت های سختگیرانه نیست. با این حال، مردم می توانند با رعایت پروتکل های بهداشتی و بهداشت فردی در کاهش تعداد موارد کمک کنند. همچنین تجربه سایر کشورها نشان داده است که این فشار آنقدر جدی نشده است که نیاز به بازگرداندن محدودیت های سختگیرانه باشد. اما از آنجایی که کرونا غیرقابل پیش بینی است، باید همیشه مراقب باشیم.
اهمیت رعایت پروتکل و به خصوص پوشیدن ماسک
سهرابی با بیان اینکه همه مردم علاوه بر واکسیناسیون باید پروتکل های بهداشتی دیگری از جمله استفاده از ماسک، رعایت فاصله اجتماعی، شستن دست ها و … را به ویژه در زمان شروع موج جدید رعایت کنند، یادآور شد: نباید منتظر نارنجی شدن شهرها باشیم. و قرمز . سپس پروتکل ها را دنبال کنید. همه باید از این به بعد پروتکل را رعایت کنیم تا در آینده وارد شرایط نارنجی و قرمز نشویم و شرایط بحرانی پیش نیاید. لذا از مردم میخواهیم در مکانهای عمومی و بسته مانند مترو، اتوبوسها، پاساژها، سرویسدهندگان و غیره از ماسک استفاده کنند.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه با سویه جدید کرونا، این بیماری در کودکان بیشتر مشاهده می شود، گفت: به همین دلیل کودکان در این دوره از اهمیت بالینی خاصی برخوردار هستند. با وجود گذشت دو سال از ویروس کرونا، هنوز اطلاعات کافی در مورد عوارض این بیماری در آینده نداریم. بنابراین با پیشگیری از بیماری از عوارض بعدی آن پیشگیری خواهیم کرد.
علائم سرماخوردگی کرونا محسوب می شود
یک دکترای پزشکی اجتماعی با بیان اینکه در شرایط اپیدمی کرونا علائمی مانند تب، آبریزش بینی و … باید بر همین اساس باشد. وی گفت: مگر اینکه خلاف آن ثابت شود، به همه ثابت شده است که افرادی که علائم سرماخوردگی داشته اند عموماً به کرونا مبتلا هستند. با توجه به اینکه مردم تا حد امکان به بهداشت فردی و پروتکل ها پایبند هستند، در این مدت از ابتلا به سرماخوردگی و آنفولانزا به شدت کاسته می شود. بنابراین، زمانی که علائم سرماخوردگی مشاهده شد، باید آن را کرونا فرض کرد و برای بهبودی پنج تا هفت روز خود را ایزوله کرد.
سهرابی در ادامه خاطرنشان کرد: باید بدانیم همه ما در قبال سلامت یکدیگر مسئولیم و آن نادیده گرفتن حقوق سایر شهروندان برای سرماخوردگی دانستن بیماری خود، رعایت نکردن پروتکل ها و ابتلای دیگران است. البته اگر فرد مبتلا قبلاً بیماری زمینهای داشته باشد، عواقب بدتر و شدیدتر کرونا را در پی خواهد داشت.