به گزارش سلام نو؛ محمد مهاجری، وکیل دادگستری گفت: در مورد افراد تراجنسی قوانین مشخص و مدونی نداریم و حرف هایی که بیان می شود برگرفته از قانون کلی و نظرات فقهای شیعه است و ممکن است اختلافاتی وجود داشته باشد.
وی درباره آثار حقوقی افرادی که بعد از ازدواج تغییر جنسیت می دهند، توضیح داد: اگر زنی با فردی ازدواج کند و تغییر جنسیت دهد و مرد شود، طبق برخی نظرها عقد از ابتدا باطل است و برخی دیگر عقد آنها را باطل می دانند. .
این فقیه ابتدایی خاطرنشان کرد: تفاوت ها از جمله بحث مهریه بین باطل و فسخ نکاح بین آنها عقد وجود دارد و در صورت فسخ نکاح، در صورتی که بین زوجین نکاح برقرار نشده باشد، شاهد عدم وجود مهریه هستیم و یا ممکن است فرض مهریه (مهریه تعیین شده توسط کارشناس و نه مهریه تعیین شده توسط طرفین) ) ر.ک
مهاجری در ادامه افزود: در خصوص تعیین مهریه اگر طرفین 1000 سکه را به عنوان مهریه بدهند. مهریه مشخص کرده اند، اما اگر در مورد تغییر جنسیت مخترع انجام شود و نظر را بطلان احراز کند، 200 سکه مهریه تعیین می شود.
جزئیات بیشتر:
وی همچنین پاسخ داد که آیا زنی که تغییر جنسیت داده می تواند مهریه بخواهد یا خیر؟ ازدواج دائم مقرر شد با فرض عدم رضایت خود شوهر به تغییر جنسیت زن، مطالبه مهریه ممکن است اشکال داشته باشد. چون مهریه با فرض دائمی بودن عقد ثابت بوده ولی ناگهان باطل شده و زن سابق تغییر جنسیت داده و باعث فسخ عقد شده است بنابراین ممکن است مستحق مهریه نباشد.
این حقوق دان پایه تاکید کرد: یکسری حقوق برای تراجنسیتی ها وجود داشته است. مثلاً مردی را تصور کنید که قبلاً پدر بوده و دارای حق حضانت بوده و در مورد دخترش نیاز به اجازه دارد. ازدواج می داد و حالا تغییر جنسیت داده و تبدیل به جنسیت زن شده است و سوالات زیادی مطرح می شود. از جمله اینکه آیا ولایت او ساقط می شود و آیا اجازه ای که برای ازدواج دخترش باید بدهد از بین می رود و در پاسخ به این سؤالات برخی می گویند که حق ولایت ساقط می شود و لذا هیچ مرجعی برای اذن آن شخص وجود ندارد. برای ازدواج فرزند خود
مهاجری خاطرنشان کرد: میراث و در مورد افرادی که تغییر جنسیت می دهند فرضیاتی وجود دارد که به نظر من از مقوله ازدواج این گونه افراد آسانتر است و در مورد ارث نیز ملاک وضعیت فعلی افراد است و فرقی نمی کند که زن و یا زن باشند. به مذکر تبدیل شده و یا مذکر بوده و به زن تبدیل شده و ملاک ارث به تناسب موقعیت میت و ورثه در زمان فوت است.
وی افزود: از نظر فقهی مهریه زن و مرد تا ثلث یکسان است و از آن پس در بحث اعضا یا مهریه کامل مقدار آن متفاوت است و اما دیه همچنین طبیعتاً در فردی که تغییر جنسیت می دهد، ممکن است دی او کم یا زیاد شود و بر همین اساس و همزمان با معیارها و شرایط، دی برای آنها تعیین می شود.
این وکیل پایه یک دادگستری خاطرنشان کرد: برای افرادی که می خواهند تغییر جنسیت دهند مانند خانم شهره لرستانی سابق و آقای مازیار لرستانی فعلی، قانون حمایت از خانواده در فقه داریم که مورد توجه فقهای شیعه و مورد قبول آنهاست. یک عمل غیرقانونی نیست و نباید آن را با بسیاری از مسائل دیگر اشتباه گرفت.
مهاجری اضافه کرد: قانون به افراد اجازه تغییر جنسیت را در شرایط خاصی داده است که این شرایط آسانی نیست و این گونه افراد باید توسط متخصصان روانشناسی و روانپزشکی درمان شوند. پزشکی قانونی و پس از اثبات تناقض در ظاهر و باطن و تمایلات، اجازه لازم برای تغییر جنسیت صادر می شود.
وی تصریح کرد: پس از تغییر جنسیت افراد در حوزه حقوقی، در خصوص مهریه زنانه اختلاف نظرهای زیادی وجود دارد. حق حضانت پدران و … وجود دارد و موضوع بحث است و البته ما ضوابط قانونی داریم، اما باید در یک قانون مشخص وضعیت حقوقی روشن تری وجود داشته باشد که از اختلاف نظر جلوگیری کند.