راهنمای انتخاب بهترین نوع لایه چسب و کاربرد آن در دوخت


آشنایی با انواع آستر و کاربرد آن در دوخت

استفاده از لایه مناسب لباس مهمترین قسمت انتخاب لایه است. در این صورت خیاط می تواند در برخی از قسمت های آن و یا در کل لباس از یک لایه پارچه یا لباس مناسب استفاده کند که نه تنها پایداری لباس را افزایش می دهد، بلکه باعث دوخت بهتر لباس می شود.
به طور کلی در برخی از قسمت های لباس از لایه ها بیشتر از بقیه استفاده می شود، مثلاً سجاف جلوی کت یا کاپشن، ژاکت، یقه انواع لباس مخصوصا کت و پیراهن مردانه، مچ دست و همچنین برخی دمپایی ها. لباس یا شلوار قسمت هایی هستند که به صورت لایه لایه دوخته می شوند.

مزایا و کاربردهای آستر در لباس

همانطور که گفته شد لایه بندی در قسمت های مختلف لباس استفاده می شود و در نتیجه نحوه تناسب و فرم دادن لباس را تغییر می دهد.
برخی از پارچه ها تراکم بافت کمتری دارند. معمولا این لباس ها مقاوم نیستند و در اثر فشار یا کشش از هم می پاشند. معمولا برای دوخت این پارچه از روکش استفاده می شود تا قوام و استحکام آن بیشتر شود.
در بیشتر موارد برای افزایش ماندگاری در دوخت پارچه های گران قیمت مانند پارچه ابریشمی یا برخی پارچه های رسمی از روپوش استفاده می شود.
در لباس‌هایی که از پارچه‌های ظریف تهیه می‌شوند، معمولاً از بالشتک برای تقویت لباس و افزایش پایداری آن استفاده می‌شود.
در لباس هایی که اندام بیشتری دارند مانند اکثر لباس ها بهتر است از آستر استفاده شود. در این صورت درزهای لباس هنگام حرکت فرد به راحتی باز نمی شود.


انواع لایه ها

اگر نیاز به گلدوزی یا کاردستی برخی از قسمت های لباس دارید، برای اینکه این تزیینات هر چه بیشتر برجسته شود، از یک لایه استفاده کنید.
برای دوخت پارچه های کشدار بهتر و راحت تر می توانید از تاشو استفاده کنید. در این صورت ثبات لباس افزایش می یابد و خاصیت ارتجاعی پارچه حاصل می شود.
برخی از پارچه ها مانند پنبه به راحتی چروک می شوند. در این نوع پارچه ها می توانید از آستری مناسب استفاده کنید تا از چروک شدن بیش از حد آنها جلوگیری کنید.


انواع پوشش ها را بشناسید

همانطور که گفته شد استفاده از بالشتک باعث می شود که کیفیت لباس افزایش یابد و همچنین لباس ظاهری ثابت و متناسب داشته باشد. در این صورت لایه بندی به عنوان یکی از نیازهای دوخت و تولید پوشاک شناخته می شود.
در انتخاب لایه مناسب برای دوخت لباس باید به میزان لایه چسب و انعطاف پذیری آن توجه کرد و بسته به نوع پارچه و نوع لباس، بهترین و مناسب ترین نوع لایه را انتخاب کرد.


خرید انواع لوازم خیاطی

لایه ها انواع مختلفی دارند مانند: لایه کاغذ، لایه زنجان، لایه پارچه، لایه یقه، لایه پودر سوزنی، لایه شل، لایه خشک، لایه چهارخانه، لایه یال، لایه تایوانی، لایه ابریشم و ایرانی، لایه زنفیک و همچنین یک کلاس لایه که شامل انواع لایه های خارجی و لایه های فرانسوی و شطرنجی است.


انواع لایه چسب و کاربرد آن

لایه ابریشم

لایه ابریشم در واقع مانند پارچه نازکی است که یک طرف آن چسب دارد و از این طرف به پارچه مورد نظر چسبیده است. آستر ابریشمی را می توان در انواع لباس استفاده کرد، اما بیشتر برای دوخت مانتو و لباس استفاده می شود. با استفاده از این لایه، انواع لباس ها به ویژه مانتوها ثبات بهتری پیدا می کنند و مناسب تر به نظر می رسند.
لایه ابریشم در سه نوع لایه ابریشم پیکاردی، لایه ابریشم ایرانی و لایه ابریشم ساده موجود است.
از نوع معمولی لایه ابریشمی می توان در انواع لباس استفاده کرد. لایه ای از ابریشم پیکاردی به دلیل ضخامتی که دارد معمولا در کت و انواع لباس های زمستانی استفاده می شود.
ضخامت لایه فارسی با لایه ابریشم معمولی برابر است و فقط چگالی چسب بیشتر از لایه ابریشم معمولی است. همچنین لایه ابریشمی در رنگ های متنوع در بازار موجود است و فرد می تواند با توجه به سلیقه و رنگ لباس خود رنگ لایه ابریشمی را انتخاب کند.
همچنین در اینجا لازم به ذکر است که لایه ابریشم ایرانی در حال حاضر تنها در دو رنگ مشکی و سفید در بازار موجود است اما در وزن های مختلف و با بافت های مختلف موجود می باشد. همچنین لایه پرشین باید قبل از استفاده از آب خشک شود زیرا بعد از اجرا تمیز می شود.

بیشتر بخوانید  مدل کیک عروسی زیبا


نحوه استفاده از لایه ابریشمی

اگر می خواهید از لایه ابریشمی در دوخت مانتو یا لباس استفاده کنید، توصیه می شود ابتدا لایه ابریشمی را به کل پارچه بچسبانید و سپس پارچه را مطابق با الگوی مورد نظر برش بزنید. در بیشتر مانتاها از لایه ابریشمی فقط در قسمت جلوی مانتاها استفاده می شود. لایه ابریشم به عنوان لایه جرسی نیز شناخته می شود.

برای اینکه لایه به بهترین شکل ممکن به پارچه بچسبد، توصیه می شود به هیچ وجه اتو را روی لایه نکشید. در این صورت ابتدا باید یک لایه از قسمتی که چسب دارد پشت پارچه قرار دهید و اتو بخار روی آن قرار دهید. استفاده از اتو بخار لایه روی پارچه را بهتر ثابت می کند. پس از مدت کوتاهی برای اینکه اتو روی لایه کشیده نشود اتو را جدا کرده و روی قسمت دیگری از لایه قرار دهید. پس از چسباندن آستر به تمام پارچه، می توانید لباس را برش دهید.

لای تایوان

لایه تابوان یک لایه بدون بافت و بدون چکرز است. این لایه ضخیم تر از لایه ابریشم است و خشکی آن نیز متوسط ​​است.
لایه تایوان معمولاً برای گلدوزی روی قسمت های مختلف لباس استفاده می شود. علاوه بر این، در کمر برخی از شلوارهای زنامه، ترمه دوزی و یا دیگر انواع کار دستی نیز استفاده می شود.


پارچه هایی با لایه چسب

لای لانگان

لای لانگان، مانند لای تایوانی، نوعی لای بدون بافت و بدون شطرنج است. اما این نوع لایه های بیشتری دارد و ضخیم تر و سخت تر است. همچنین چسب این نوع لایه هایلایت شده است.
این لایه در قسمت های مختلف برخی از لباس های ضخیم به خصوص لباس های زمستانی استفاده می شود. در کمر شلوار مردانه نیز استفاده می شود. برخی افراد از این نوع لا به جای لای تایوانی برای گلدوزی استفاده می کنند.
همچنین این نوع لایه با توجه به ویژگی هایی که دارد معمولا در جلوگیری از چروک شدن انواع پارچه ها موثر است.

یک لایه شن

این نوع لایه ها بافت شطرنجی دارد و همچنین بیشتر از انواع لایه چسب ساییده می شود، اما چسب لایه لایه عمقی برجسته نیست و در واقع روی خود پارچه زده می شود.
لایه باستینگ معمولا برای دوخت لباس یا مانتوهای رسمی که لایه لایه هستند و نسبتا ضخیم در نظر گرفته می شوند استفاده می شود. همچنین این نوع پارچه در ضخامت های مختلف در بازار موجود می باشد و نوار رنگی دور تای گلوله نشان دهنده ضخامت آن است. سه رنگ آبی، قرمز و سبز در نوار لایه دستبند نشان دهنده ضخامت بیشتر و کمتر است.

لای رنجان

ویژگی های لایه زنجان مشابه لایه گرایوه است، اما استفاده از لایه زنجان نیاز به حرارت بیشتری دارد و از مقاومت و استحکام بیشتری برخوردار است.
به همین ترتیب از لایه گریوه و لایه زنجان نیز در دوخت انواع مانتو و لباس استفاده می شود.

بیشتر بخوانید  چگونه یک کولر گازی خوب انتخاب کنیم؟

لایه مو

برخی افراد این نوع پوست را با نام پوست سوزنی می شناسند. لایه مو از پشم است و در دو نوع ساده و چسبنده تولید می شود.
لایه موی نوع ساده به پارچه نمی چسبد و با آن دوخته می شود اما نسبت به نوع چسبی این لایه همانطور که از نامش پیداست مانند لایه های دیگر به پارچه و لباس می چسبد. یک لایه مو معمولاً در دوخت لباس هایی مانند مانتو یا کت استفاده می شود.

پوشش پودری سوزن

برخی افراد لایه ای از پودر سوزنی را به عنوان نمد پارچه می شناسند. این لایه در وزن های مختلف از 80 تا 1000 گرم موجود می باشد. وزنه های 400 و 500 این لایه بیشتر از وزنه های دیگر استفاده می شود و در واقع کاربرد بیشتری دارند.
همچنین روکش پودر سوزنی در دو نوع نمدی و پشمی در بازار موجود است. از این نوع نمد در قسمت کتیبه ای انواع پرده استفاده می شود و مدل پشمی آن بیشتر برای دوخت انواع مانتو، مانتو یا کاپشن استفاده می شود.


انواع لایه ها در دوخت

لای فرانسه

روکش فرانسوی دو نوع مختلف دارد: روکش نرم فرانسوی که به روکش فرانسوی کاغذی نیز معروف است و روکش فرانسوی دانه دار که همانطور که از نامش پیداست کمی ضخیم تر از نوع ظریف و دانه بندی آن بیشتر است.
معمولاً برای دوخت لباس هایی که نیازی به ثبات بالا ندارند و همچنین لباس های کوتاه از یک لایه فرانسوی نرم استفاده می شود. و از نوع فرانسوی Aharard Lai برای دوخت یقه، سرآستین و یا حتی سرآستین استفاده می شود.
تفاوت لایه فرانسوی با سایر لایه ها در این است که این لایه را نمی توان برای کل لباس استفاده کرد زیرا معمولاً از لایه ها برای افزایش پایداری و ظاهر لباس در سراسر لباس استفاده می شود اما لایه فرانسوی پایداری زیادی ندارد و باعث تغییرات می شود. شبیه لباس نیست برای دوخت تمام لباس ها با لایه لایه، ابریشمی یا ایرانی مناسب ترین گزینه است.

لای زنفیک

تمامی خیاط ها از لایه های زنفیک در دوخت انواع لباس استفاده می کنند. این نوع لایه ها دو طرفه هستند و در واقع هر دو طرف این لایه دارای چسب هستند. در نتیجه لایه Xenfik از دو طرف به پارچه می چسبد.
لایه زانفیک دو نوع دارد که از نظر عرض با یکدیگر تفاوت دارند. برای دوخت لبه های دامن، آستین و یا لبه های پایین مانتو از لایه های زانفیکس کوچکتر که معمولاً 5 تا 10 سانتی متر عرض دارند استفاده می شود. معمولا این از Zanfik به صورت نوار است و هیچ نسخه متریک در بازار وجود ندارد.

اما لایه های زانفیک عریض تر معمولا متر بوده و عرض آنها بین 90 تا 110 سانتی متر است. این نوع لایه ها معمولا برای دوخت، سجاف، یقه و سرآستین استفاده می شود.
در نتیجه نمی توان از لایه های زنفیک برای دوخت کامل لباس استفاده کرد و فقط برای قسمت های کوچکی که دو طرف چسبیده و یا به اصطلاح برعکس شده استفاده می شود.


 اعمال یک لایه چسب روی لباس

آستر ارگانزا

کسانی که مزون عروس یا خیاطانی دارند که لباس عروس یا لباس پفی می دوزند، بیشتر از بقیه با این نوع لایه ها آشنا هستند زیرا لایه ارگانزا بیشترین کاربرد را در دوخت این وسایل دارد.
لایه ارگانزا معمولاً برای تقویت لباس استفاده می شود و در واقع عمدتاً در لباس هایی استفاده می شود که بافتی ظریف و نازک دارند.

بیشتر بخوانید  رایحه های خوش را در دکوراسیون خانه بگنجانید

یک لایه چسب کاغذ

این نوع پوشش نیز برای اکثر افراد آشناست زیرا کاربردهای زیادی دارد. در واقع نوع ضخیم این لایه همان لایه زنجان است.
نکته قابل توجه در مورد لایه چسب کاغذ این است که آب را جذب نمی کند و در واقع نیازی به تخلیه این لایه قبل از دوخت لباس نیست. لایه چسب کاغذ فقط در عرض 90 متر در بازار موجود است و برای دوخت پارچه های ظریف کاربرد دارد.
همچنین نوع ضخیم این لایه که به لایه زنجان معروف است در دوخت پارچه هایی مانند کتان که ضخامت بیشتری دارند کاربرد فراوانی دارد.

نحوه چسباندن لایه ها

ابتدا باید جنس پارچه را بررسی کنید و نوع لایه مناسب را انتخاب کنید. همچنین اگر مواد پارچه در آب خیس شد، آن را به مدت یک تا دو ساعت در آب قرار دهید و پس از خشک شدن از آن استفاده کنید. علاوه بر این، برخی از پارچه‌ها، مانند پارچه‌های کشدار، هنگام اتو کردن جمع می‌شوند، بنابراین قبل از چسباندن یا برش، این پارچه‌ها را اتو کنید و سپس پارچه‌هایتان را برای از بین بردن چین و چروک‌ها اتو کنید. .

پارچه را روی یک میز صاف پهن کنید و آن را برش دهید. پارچه باید کاملا صاف باشد تا لایه به درستی به آن بچسبد. سپس قسمت چسبنده لایه را روی قسمتی از لباس که نیاز به لایه لایه شدن دارد قرار دهید و اتو بکشید و پس از مدت کوتاهی آن را در بیاورید. بعد از اینکه کل تکه لایه لایه شد، یک بار دیگر آن را از کنار پارچه اتو کنید.


دوخت لباس


نکات مهم در مورد استفاده از انواع لایه ها

اگر می خواهید برای راحتی بیشتر لباس از آستر استفاده کنید، توصیه می شود ابتدا کل پارچه را پهن کنید و سپس پارچه را برش دهید.
هنگام چسباندن یک لایه به لباس یا پارچه، اتو را روی لایه فشار ندهید. فقط قسمتی از لایه قبلی را اتو کنید و بعد از مدت کوتاهی آن را بردارید.
اگر در هنگام چسباندن لایه، قسمتی از لایه یا پارچه قاب آسیب دید، باید آن قسمت از لایه را جدا کرده و دوباره بچسبانید. در این صورت بهتر است ابتدا آن قسمت را با اتو گرم کنید و به آرامی لایه آن را بردارید. برداشتن لایه از روی پارچه باید به آرامی و با احتیاط انجام شود، در غیر این صورت بافت پارچه به هم می ریزد. در نتیجه برای اینکه مجبور نباشید لایه را از روی پارچه جدا کنید، بهتر است در چسباندن لایه دقت کنید.


در انتخاب لایه به نکات زیر توجه کنید

انواع لایه ها در رنگ های مختلف در بازار موجود است که بسته به نوع پارچه و دوخت می توانید انتخاب کنید. در نتیجه هنگام انتخاب لایه مناسب با پارچه باید نکات زیر را در نظر بگیرید:

به ضخامت پارچه خود توجه کنید. در تمام موارد ضخامت پارچه باید بیشتر از ضخامت لایه باشد یا ضخامت آنها در یک سطح باشد. به هیچ وجه از لایه ای ضخیم تر از لباس استفاده نکنید.
هنگام انتخاب لایه مناسب باید به پارچه از جمله نرمی و زبری آن، میزان کشسانی و همچنین تراکم بافت آن توجه کرد. همچنین برای پارچه های گران قیمت روکش های محکم و بادوام تهیه کنید.
الگوی دوخت لباس نیز در انتخاب لایه مناسب موثر است. در واقع نوع لایه باید با نوع لباس و کاربرد آن مطابقت داشته باشد.


دیدگاهتان را بنویسید