به گزارش سلام نو، مهم ترین منبع ذخیره یخ در مناطق کویری یخچال است که یکی از مهم ترین ویژگی های پیشینه معماری در نایین است. در شهر نایین و حتی در برخی مناطق غیر مسکونی، یخچال های قدیمی وجود دارد که مناظر مخروطی شکل شما را نوازش می دهد. یخچالهای طبیعی معمولاً از شهر و بهعنوان چشمه در آب حفر میشود و گنبدی مخروطی شکل در بالای آن ساخته شده و محل نگهداری یخ برای فصول گرم سال است. از مهمترین یخچالهای نایین که احیا شده می توان به یخچال بافران و یخچال محمدیه نایین اشاره کرد.
از آنجایی که شهرستان نایین در کویر واقع شده و همواره مشکل کمبود گرما و آب داشته است، ساکنان این دیار سعی کرده اند با بناها و بناهای مختلف بر سختی های طبیعت غلبه کنند. راه حل این بود که در فصل خشک آب انبارها، قنات ها و یخچال های طبیعی بسازند. یخچال های تاریخی شامل یک مخزن عمیق در حدود ده متر یا بیشتر، یک گنبد مخروطی بزرگ در بالای آب انبار و یک حصار بلند با ردیفی خاص است که بر روی گنبد سایه می افکند. مخزن یخچال را در زمستان از آب باران پر می کردند و پس از یخ زدن آب به دلیل سرمای زمستان، مقدار زیادی کاه روی آن می پوشاندند تا گرما در بهار و تابستان به داخل یخ نفوذ نکند. در تابستان مردم به اندازه نیاز یخ را می شکستند و جمع می کردند.
مصالح به کار رفته در این بنا بیشتر خشت خام، گل و گل است، زیرا علاوه بر اینکه مقاوم ترین مصالح و مصالح برای ساخت و ساز کویر هستند، بهترین عایق حرارتی از بیرون به داخل و سرما از داخل به داخل هستند. کاه عایق خوبی برای جلوگیری از رطوبت برف و باران است. علاوه بر مخزن، دیوارهایی در کناره های مخزن تعبیه شده است تا مخزن را تحت الشعاع قرار داده و از تابش نور شدید خورشید جلوگیری کند. یخ از سردخانه ها به شهرها و روستاها به الاغ ها و در کیسه مخصوص موی بز منتقل می شد. موی بز منبسط شد و رطوبت یخ را جذب کرد و از نفوذ گرمای فضای بیرون به کیسه جلوگیری کرد.
یخچال های معروف نایین
3 یخچال قدیمی در شهرستان نایین وجود دارد که بیش از 300 سال قدمت دارند و مربوط به دوره کاجار هستند. یکی از یخچال های مهم و زیبای شهرستان نایین، یخچال آبادی آبادی کلوان نایین است. در محمدی نیز یخچالی وجود دارد، پشت کوهی که بالای آن قلعه عاشوراگاه قرار دارد. این یخچال با کوه «کلیزه» در دوردست کویر هماهنگی شگفت انگیزی ایجاد کرد. یخچال بافران نیز یکی از جذاب ترین یخچال های منطقه است.
منبع: تریپ یار