معاون پژوهش و فناوری انستیتو پاستور گفت: تا جایی که به طبقه بندی مربوط می شود، ویروس آبله در زمره ویروس تبخال قرار می گیرد و هیچ ارتباط یا شباهتی ژنتیکی بین آن و آبله میمون وجود ندارد.
دکتر مصطفی صالحی وزیری، معاون پژوهشی و فناوری انستیتو پاستور در ایران درباره ویروس آبله میمون گفت: مربوط به آبله است.
معاون پژوهش و فناوری انستیتو پاستور با اشاره به تاریخچه الهه های بشری خاطرنشان کرد: ریشه کنی الهه های انسان در سال 1980 توسط سازمان جهانی بهداشت به طور رسمی اعلام شد. این ریشه کنی به دلیل واکسیناسیون گسترده در آن زمان بود. پس از ریشه کنی آبله در انسان، انواع دیگر آبله مطرح شد و این سوال که کدام نوع آبله ممکن است در آینده جهان را با چالش مواجه کند، روز به روز حادتر شد.
وی ادامه داد: بر همین اساس; تحقیقات در این زمینه انجام شده و ویروس ها شناسایی شده اند. مطالعات در آن زمان نشان داد که یکی از تهدیدات الهه میمون ها بود که در حال حاضر با آنها در حال مبارزه هستیم.
دانشیار ویروس شناسی پزشکی در مرکز تحقیقات بیماری های جدید و عود کننده گفت: این ویروس برای اولین بار در سال 1958 در میمون های آزمایشگاهی در دانمارک شناسایی شد. این میمون ها برای بررسی ویروس فلج اطفال به آزمایشگاه منتقل شدند.
وی با اشاره به اولین موارد ابتلا به آبله مرغان در انسان در سال 1970 گفت: این ویروس برای اولین بار تقریبا هر سال در آفریقا کشف شد و یک ویروس بومی در مرکز و غرب آفریقا بود. در سال های اخیر، این ویروس از آفریقا به کشورهای اروپایی، آمریکایی و آسیایی سرایت کرده است، اما موارد ابتلا در این کشورها بسیار محدود است.
وی ادامه داد: اخیراً مواردی از این بیماری در کشورهای مختلف و در قاره های مختلف به ویژه کشورهای اروپایی به تعداد زیاد کشف شده است.
منبع دقیق اپیدمی اخیر آبله میمون نامشخص است
صالحی وزیری درباره علت نگرانکننده بودن این موضوع توضیح داد: از آنجایی که مردم با الهههای میمون هیچ ربطی به آفریقا نداشتند، این اپیدمی کمی نگرانی ایجاد نکرد. در گذشته موارد کشف شده در کشورهای غیر آفریقایی معمولاً به کشورهایی مانند نیجریه و کنگو سفر می کردند و ارتباط اپیدمیولوژیک آنها با کشورهای بومی مشخص بود.
وی افزود: نکته جالب دیگر این است که بیشترین موارد در ماه های اخیر (در کشورهای دنیا) در مردان بین 20 تا 50 سال مشاهده شده که رفتارهای پرخطری با مردان دیگر داشته اند. در اپیدمی های قبلی، موارد در انسان هایی که با حیوانات در تماس بودند و از طریق تماس با تعدادی از جوندگان منتقل می شدند، بیشتر بود.
با توجه به اینکه در اختلال عملکرد جنسی رابطه پوست به پوست وجود دارد. این ویروس ممکن است از طریق تماس پوست به پوست منتقل شده باشد. با این حال، ویروس می تواند باعث عفونت های سیستمیک شود و همه اندام ها را تحت تاثیر قرار دهد و این انتقال می تواند از طریق ترشحات دستگاه تناسلی باشد.
دانشیار ویروس شناسی پزشکی در مرکز تحقیقات بیماری های جدید و عود کننده که نادیده گرفته شد و گسترش یافت، گفت: اولین نظریه ارائه شده این است که ویروس ممکن است از آفریقا وارد اروپا شده باشد، اما در طول همه گیری کووید-19. در نظریه دیگری؛ این اپیدمی در کشوری غیر از آفریقا شروع شد و ممکن است از بیماری های مشترک انسان و دام منشا گرفته باشد.
عوارض آبله میمون چیست؟
معاون تحقیقات و فناوری انستیتو پاستور در خصوص شدت آبله میمون گفت: بر اساس دانش ما تا کنون، این بیماری یک بیماری خود محدود شونده است نه یک بیماری جدی. علائم عبارتند از تب، سردرد، سردرد، خستگی مفرط، بی حالی، ضعف و تورم غدد لنفاوی (لنفادنوپاتی). اما می تواند عوارض دیگری نیز داشته باشد.
وی ادامه داد: پس از چند روز عوارضی به صورت راش روی پوست به صورت ماکول، پاپول، وزیکول، پوسچول و پوسته ظاهر می شود. کل دوره بیماری می تواند حدود دو تا چهار هفته طول بکشد، اما در برخی از افراد با سیستم ایمنی ضعیف تر، این بیماری می تواند شدید باشد.
دانشیار ویروس شناسی پزشکی مرکز تحقیقات بیماری های جدید و عود کننده گفت: در این افراد این بیماری می تواند با عفونت های باکتریایی ثانویه و عوارض ثانویه همراه باشد و در برخی موارد منجر به مرگ شود.
وی در خصوص اجداد ویروس آبله میمون و میزان مرگ و میر آن گفت: این ویروس دو نوع اجداد دارد. جد اول اهل غرب آفریقا است و میزان مرگ و میر او بین صفر تا 6 درصد و طبق برخی منابع از صفر تا 6/3 درصد تخمین زده شده است. نرخ مرگ و میر در جد آفریقای مرکزی ویروس آبله نیز می تواند از حدود صفر تا 11 درصد متفاوت باشد. مرگ و میر بیشتری در کودکان و افرادی که سیستم ایمنی ضعیف تری دارند گزارش شده است.
صالحی وزیری خاطرنشان کرد: خوشبختانه در اپیدمی کنونی که با آن مواجه هستیم فوتی بر اثر این بیماری گزارش نشده است و اکثر موارد به صورت خودبهخود بهبود یافتهاند که نگرانی را کاهش میدهد.
یکی از اعضای هیئت علمی انستیتو پاستور با اشاره به سایر عوارض آبله گفت: اگر ضایعاتی در قرنیه چشم بیمار ایجاد شود، می تواند منجر به نابینایی شود.
آبله میمون چگونه ایجاد می شود؟
انستیتو پاستور گفت: خوشبختانه در صورت افزایش ابتلا به آبله، به راحتی واکسن موثری بر علیه آن وجود دارد و می توان آن را در مقیاس وسیع تولید کرد و در اختیار گروه های پرخطر مانند کادر پزشکی و افراد مبتلا به این بیماری قرار داد. تحقیق و فناوری . .
وی افزود: داروهای ویروسی متعددی نیز به عنوان کاندیدای درمان این بیماری معرفی شده است که یکی از آنها Tecovirimat نام دارد که مورد تایید FDA و تایید اتحادیه اروپا است.
این دانشیار ویروس شناسی پزشکی گفت: معمولاً ویروس ها تغییر می کنند، اما میزان تغییراتی که در این ویروس ایجاد می شود بیشتر از ویروس های RNA مانند کووید-19 یا ویروس عامل ایدز یا ویروس است. . در مرکز تحقیقات بیماری های جدید و عود کننده. آنفولانزا ناچیز است و اعتقاد بر این است که هر سال یک تا دو جهش اسید آمینه برای ویروسهای ارتوپاکسیک از جمله آبله رخ میدهد.
صالحی وزیری در پاسخ به این سوال که آیا ویروس آبله مرغان شبیه ویروس آبله مرغان است و آیا آبله مرغان یا واکسن می تواند از ابتلا به آبله مرغان محافظت کند، توضیح داد: ویروس آبله مرغان از خانواده ویروس ها است، اینها آبله مرغان نیستند. بهتر است واریسلا را «واریسلا زوستر» بنامیم. از نظر طبقه بندی، ویروس آبله مرغان به عنوان ویروس تبخال طبقه بندی می شود و هیچ پیوند یا شباهتی ژنتیکی بین آن و الهه میمون وجود ندارد.
وی گفت: واکسن آبله می تواند تا 85 درصد از ابتلا به آبله میمون جلوگیری کند. البته الان در ایران افرادی که این واکسن را دریافت کرده اند 40 تا 50 سال از تزریق آن می گذرد و ممکن است در مقابل آبله مصونیت خود را از دست داده باشند.
وی با بیان اینکه نیازی به طراحی واکسن جدید آبله نیست، گفت: نیازی به طراحی واکسن جدید آبله نیست. اگرچه این واکسنهای آبله پس از اعلام ریشهکنی منقرض شدند. اما در صورت لزوم می توان آن را از شرکت های تولید کننده واکسن تهیه کرد.
وی درباره پلت فرم واکسن آبله در انسان توضیح داد: در حال حاضر چندین واکسن آبله وجود دارد که هم از ویروسی استفاده می کند که ویروس را کاهش می دهد و هم از ویروسی که تکثیر نمی شود و قادر به تکثیر نیست.
احتمال یک اپیدمی بزرگ چقدر است؟
دانشیار مرکز تحقیقات ویروس شناسی پزشکی بیماری های نوپدید و عود کننده احتمال شیوع آبله چقدر است؟ وی توضیح داد: معتقدم همیشه باید سه سناریو خوب، بد و متوسط تعریف کنیم و همیشه برنامه های خود را برای سناریوی بد بنویسیم تا کمترین آسیب را متحمل شویم.
وی ادامه داد: در حال حاضر در حال برنامه ریزی یک سناریوی بد هستیم. اما نظر شخصی من این است که شیوع آبله میمون در مقایسه با همه گیری کووید-19 زیاد نخواهد بود.