کوروش در استوانه اش خود را «پسر کمبوجیه، شاه بزرگ انشان، نوه کوروش، شاه بزرگ انشان، نوه چیسپیش، شاه بزرگ انشان، از خانواده ای که همیشه پادشاه بوده اند، معرفی می کند. نویسندگان، غیر از کاتسی، ماندانا، دختر آستیاگ را مادر کوروش دانسته و گزارش داده اند که کوروش پسر کمبوجیه اول و ماندانا است. برخی از مورخان جدید معتقدند که این روایت معتبر است، اما برخی دیگر معتقدند که هدف آن این بود که بنیانگذار امپراتوری هخامنشی را مردی نیمه مادی قرار دهد تا ماد را با حکومت پارسی آشتی دهد.
اسکندر مقدونی در زمان سلطنت داریوش سوم در آسیا به قلمرو هخامنشیان حمله کرد و ارتش ایران را شکست داد.آسیای صغیر به نام ظاهر شد. اسکندر از داردانل گذشت تا وارد آسیای صغیر شود. این نبرد در امتداد رودخانه گرانیک که به دریای مرمره می ریزد رخ داد. درگیری بین ایران و یونان سال ها ادامه داشته است. حمله اسکندر اوج این اختلافات بود. دوره ای که به این ترتیب پایان یافت حدود سیصد سال به طول انجامید.
اسکندر مقدونی که تخت جمشید را به آتش کشید و جنایات زیادی مرتکب شد. وقتی برای تخریب قبر کر رفت …
او به کتیبه ای برخورد کرد که با خواندن آن به گریه افتاد و از تخریب آرامگاه کوروش کبیر دست کشید! ای کسانی که از سرزمین من عبور می کنید …
بدان و آگاه باش که پا بر زمین کسى نهاده اى که تمام عمر پاسدار خیر بوده و جز با پندار و گفتار و کردار نیکو شفا نداده است! بدانید که شاهزاده من به هیچ انسان بی گناهی آسیب نرسانده است…
بدانید که کشور فارس بسیار بزرگ است و هیچ کس قدرتی ندارد که در کل این منطقه ناتوانی کند! بدانید که ارتش من ارتش رهایی همه مستضعفان و …
من بدون توجه به تاج و تخت و دارایی آنها همیشه یار و پشتیبان آنها بوده ام! پس به خاطر حسناتم این واجب را ببخش…
اسکندر مقدونی با استاتیر دختر داریوش سوم و پاروستاتید دختر اردشیر سوم (پادشاه قبل از داریوش سوم) ازدواج کرد، اما در سغد (شمال افغانستان امروزی) فهمید که عاشق دختری به نام رکسانا است. رکسانا، لاتین به معنای “روشنفکر” نامی محبوب در اروپای شرقی است. پس به بابل نقل مکان کرد، اما در 32 سالگی بر اثر تبی که از باتلاق های بابل او را فرا گرفت، درگذشت. جسد اسکندر مقدونی مومیایی شد و به مصر منتقل شد، اما محل نگهداری آن هرگز مشخص نیست.
شاید ایران دیگر هرگز چنین پادشاهی را نبیند…