این غار از گدازه های آتشفشانی و دهانه آن ساخته شده است بزرگترین دهانه غار آذرین ایران آیا عظمت او شگفت انگیز است و داستان هایی که از او نقل می شود در نوع خود بسیار جالب است.
غار ایوب کجاست؟
غار تاریخی کرمان واقع در شهر بابک کرمان به دلیل دهانه بزرگش به طول 60 متر و ارتفاع 80 متر شهرت دارد. این غار از سنگ آذرین غار ساخته شده است به همین دلیل این غار بزرگترین غار آذرین ایران محسوب می شود. بنابراین در واقع این غار از گدازه های آتشفشانی در سال های اخیر تشکیل شده و به دست ما رسیده است.
غار کرمان بر روی کوهی به همین نام قرار دارد که ارتفاع آن به ۳۲۰۰ متر می رسد و بخشی از رشته کوه مرکزی ایران است. این غار به دلیل اهمیت زمینشناسی و باستانشناسی، در تاریخ ۹ بهمن ۱۳۸۵ به شماره ثبت ۱۳۹۴۵ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
جالب است که غار ایوب کرمان به نام دیگری نیز شناخته می شود که در نوع خود خنده دار است و منحصر به فرد بودن این غار یعنی دهانه بسیار بزرگ آن را نشان می دهد و به همین دلیل. با صدای بلند خمیازه بکش به آن تاریخ نیز می گویند.
غار ایوب کرمان چند قدمت دارد؟
غارها معمولاً در سراسر کشور به دلیل عوامل مختلف مرتبط با عوامل زمین شناسی متولد می شوند. ترک خوردگی، فرسایش یا لغزش سنگ یکی از عواملی است که به آن اشاره کردیم. و از قدیم الایام، غارها همیشه اولین خانه طبیعی و پناهگاه مردم بوده اند.
این غار جدا از اینکه یکی از دیدنی های کرمان است، تاریخی عمیق در دل تاریخ دارد. غار Job از گدازه های آتشفشانی ساخته شده است. یعنی آب زیر گدازه داسیت پس از ادغام منفجر شد و این غار را در دل کوه تشکیل داد.
البته مدت ها پس از تشکیل بدنه اصلی غار، رطوبت و هوای سرد داخل غار ایوب باعث انبساط و جمع شدن دیواره های آن و جدا شدن قطعات سنگی بزرگ از دل شد که به مرور زمان باعث گسترش غار شد.
علاوه بر همه این انبساط ها و انقباضات، باد نیز به کمک فرآیند فرسایش غار کرمان آمد و برخورد ذرات ماسه به دیواره های غار باعث تشکیل دیواره های آشیانه ای در داخل غار شد.
البته با توجه به آثار باستان شناسی به جا مانده در غار و تحقیقات مختلف نشان داده شده است که غار ایوب کرمان زمانی محل سکونت مردمانی بوده است که زمان آنها به دوره اشکانی می رسد و همین امر غار ایوب را به یکی از محوطه های باستانی خاص تبدیل کرده است. در ایران.
چرا غار را ایوب می نامند؟
آیا می دانید چرا به این غار ایوب می گویند؟ او داستان جالبی دارد. همه ساله در فصل بهار و تابستان جمعیت زیادی از شهرهای اطراف کرمان مانند رفسنجان، سیرجان، یزد، مهریز و… برای زیارت و همچنین تفریح و طبیعت گردی به غار کرمان می آیند. حالا چرا زیارت؟ اعتقاد بر این است که حضرت ایوب مدتی در این غار سکونت داشته و امروزه اثر آن پیامبر به صورت ردپایی بر سینه صخره های غار باقی مانده است.
از آن زمان تاکنون نام جوو بر روی این غار باقی مانده است. در داخل غار ایوب کرمان چشمه ای گوارا وجود دارد که روستاییان دهنج چشمه را بستند و آب آن را از طریق لوله ای به بیرون غار و مخزن آب هدایت کردند زیرا معتقدند حضرت ایوب از بیماری پوستی رنج می برد و … آب در داخل آن است، پوست او بهبود یافت. مردم روستای دهنج از توابع شهرستان بابک کرمان به دلیل چنین اعتقاداتی نام این غار را ایوب گذاشته اند.
دیدنی های غار ایوب چیست؟
جدا از دیواره های آذرین دیوارهای غار ایوب کرمان و دیواره هایی که در اثر فرسایش بادی به لانه زنبوری تبدیل شده اند، قسمت های مختلفی در داخل غار وجود دارد که می تواند زیارتگاه بازدیدکنندگان و تفریح و استراحت باشد. .
به عنوان مثال، در قسمت شرقی غار یک جت آب وجود دارد که در حوضچه های کوچکی در پایین آن جمع می شود. اطراف این برکه محل استراحت و خستگی کسانی است که به بالای کوه آمدند و غار ایوب کرمان را دیدند. حتی بین حوض و چاله های حلال و حرام مکانی به نام خانه وجود دارد که برای استراحت زائران مناسب بود.
مردم محلی معتقدند روزگاری ایوب پیامبر در این غار زندگی می کرده است و کمی بالاتر از این خانه مکانی فرورفته است که شبیه پای انسان است و آن نقش ایوب نبی است.
آیا برای دیدن غار ایوب کرمان باید از غار بالا برویم؟
غار ایوب کرمان از آنجایی که در ارتفاعی قرار دارد برای رسیدن به آن باید کمی در طول مسیر پیاده روی کرد و از صخره ها بالا رفت. اما به محض رسیدن به دهانه غار متوجه بزرگی آن می شوید!
ورودی غار به محض اینکه وارد غار می شوید، نردبان سبز رنگی را در سمت راست خود می بینید که به اتاقی با پنجره ای بزرگ به سمت طبیعت منتهی می شود. منظره داخل اتاق خیره کننده و غیر قابل وصف است. کوه های روبروی دهانه غار ایوب کرمان طرح و رنگ های بسیار جالبی دارند و به همین دلیل مناظر کوهستانی و دست نخورده ای را پیش روی خود داریم.
در اطراف این اتاق بقایای یک سری دیوارهای دست ساز دیده می شود که نشان می دهد در گذشته از این غار استفاده زیادی شده است. عمق غار در نهایت به 200 متر می رسد و برای رسیدن به انتهای آن باید مسیری شیب دار را طی کرد، اما از میانه راه نرده های فلزی برای سهولت تردد گردشگران تعبیه شده است.
انتهای غار حس عجیب و مرموزی دارد، هرچند کمی شلوغ و پر است، اما با نگاهی به کتاب هایی که همه جا پخش شده و تزئینات داخل غار، به ناگفته های غار ایوب کرمان فکر می کنی که چه کسی باید خرج کند. ساعت ها و روزها در این غار ترک اشیا.
البته نقاشی دیواری دیوارهای غار ایوب کرمان خالی از لطف نیست، حفره های ایجاد شده در اثر فرسایش آب و باد، مناظر جالبی از دیواره ها ایجاد کرده است.
چه افسانه هایی در پشت غار ایوب پنهان شده است؟
درباره غار ایوب کرمان داستان های زیادی نقل شده است و هر قسمت از آن مربوط به افسانه ای است که هر کدام در نوع خود جذاب و شنیدنی است. حتی دلیل رفتن عده ای به این غار هنوز هم اعتقاد به این افسانه هاست!
در حیاط مرکزی غار ایوب کرمان قسمتی وجود دارد که به آن خانه نیز می گویند و معمولاً برای رفع خستگی اینجا می نشینند. حدود 150 متر بالاتر از این خانه، مکان کودکی است که توسط ماه روشن شده است. در این محل گودالی وجود دارد که نقش انسانی بر روی آن نقش بسته است که مردم محلی آن را به ایوب نبی نسبت می دهند.
جالبتر از آن، افسانه ای وجود دارد که شب جمعه بسیاری از بچه ها بچه های مهتابی را صدا می زدند (چیزی شبیه روح!) آنجا قرآن می خوانند و حتی برخی می گفتند که صدای آنها را شنیده اند!
جاذبه های کرمان
برکه آرزوها
در قسمت دیوار شرقی غار ایوب کرمان نهر آب باریکی از پشت بام جاری می شود که در نهایت به حوض کوچکی در پای دیواره آن می ریزد. آب این برکه بسیار گوارا و سرد است. بالای این حوض مکانی هموار و مسطح است که می توانید سوراخ کوچکی به شکل هاوایی را ببینید. در واقع این حفره به حوضه آرزو یا جوکان معروف است.
اهالی معتقدند که اگر بخواهند در کنار این سوراخ نیت کنند و یک تکه سنگ در آن بیندازند. اگر سنگ پس از برخورد به این سوراخ به بیرون پرتاب شود، آرزوی شما محقق خواهد شد!
چاله های حلال و حرام
این قسمت از افسانه های غار بسیار جالب و در عین حال خنده دار است! اگر به غار ایوب بروید و به غرب دیوار آن نگاه کنید، می توانید حفره ای بزرگ و مدور، اما به قطر کمی را در دل صخره ببینید. این سوراخ به کت حلال و حرام معروف است. اهالی معتقدند اگر انسان حلال زاده باشد می تواند از این سوراخ عبور کند وگرنه نمی تواند!
چه چیزهایی را با خود ببریم؟
از آنجایی که غار توریستی است و حتی زیارتگاه است، پله ها و نرده هایی برای رفت و آمد آسان تر ساخته شده است، اما این از واقعیت غار بودن و کوهستانی بودن شما کم نمی کند. !
غار ایوب از سطح زمین بسیار بلند است و برای رسیدن به آن باید بخشی از مسیر را بالا بروید. بنابراین، لباس مناسب، کفش مناسب، کیف و کیف سبک از جمله چیزهایی هستند که باید همراه خود داشته باشید. همچنین آب همراه داشته باشید زیرا ممکن است آب چشمه غار ایوب کرمان قابل شرب نباشد.
چه چیزی را باید رعایت کنیم؟
از آنجایی که راه رسیدن به غار نیاز به صعود کوتاه دارد، بهتر است افراد مسن و ناتوان از غار ایوب کرمان دیدن نکنند زیرا ممکن است خطرناک باشد.
همچنین تجهیزات لازم و پوشش مناسب پیاده روی را فراموش نکنید. به یاد داشته باشید، هر چه راحت تر باشید، سفر شما آسان تر خواهد بود.
اقدامات احتیاطی برای غار ایوب
مهمترین نکته در عکاسی از غارها این است که به هیچ وجه از تیر استفاده نکنید زیرا خفاش ها می توانند به شما حمله کنند.
و نکته آخر اینکه برای حفظ طبیعت پاک و زیبای غار برای آیندگان، زباله های خود را روی زمین نریزید و روی دیوارهای غار یادگاری ننویسید.
بهترین زمان برای بازدید از غار ایوب کرمان
از آنجایی که غار ایوب کرمان در جغرافیای کویری واقع شده و دارای محیطی کوهستانی است، می توان گفت بهترین زمان برای بازدید از دیدنی های کرمان فصل بهار، اواخر تابستان و اوایل پاییز است.
در این زمان از سال، آب و هوای کویر معتدلتر است و خیلی سرد و گرم نمیشود و میتوانید سفری راحت و آرام را آغاز کنید. به یاد داشته باشید که شب ها در کوه ایوب و به طور کلی در غار هوا بسیار سرد است پس بهتر است برای رفتن به غار کرمان هوای یک روزه و صاف را انتخاب کنید.