غار اسپهبد هورشید در N355936 و E530412 در استان مازندران و در موقعیت جغرافیایی N355936 و E530412 قرار دارد. این غار به شکل یک تالار ساده و مدور است و این غار قوسی یکی از معروف ترین طاق های جهان است.
این غار همواره به عنوان قلعه طبیعی مورد استفاده سرداران طبرستان بوده است. این غار در آغاز اسلام و همزمان با قیام مردم طبرستان، مادر ونداد هرمز بوده است.
غار اسپهبد خورشید یا روز کرکیل در مسیر جاده تهران به فیروزکوه در منطقه دوآب سواد کوه در استان مازندران قرار دارد. این غار بر روی سینه لردکمار قرار دارد و در متون تاریخی به آن بندر روز عایشه گرگیلی نیز گفته می شود. این غار در زبان مردم منطقه سوادکوه به لپ کمر معروف است. مردم روستاهای اطراف غار را با نام «دیوکالی» به معنای «لانه دیو» نیز می شناسند.
طاق غار یکی از بزرگترین دهانه های غار طبیعی در جهان است. طول طاق طبیعی و عظیم غار چهل متر است و داخل غار تالار بیضی شکلی به طول 75 متر، عرض 25 متر و ارتفاع 15 متر قرار دارد. جلوی غار دیوار با سنگ و گچ اندود شده و تا ورودی آن ادامه دارد. تاریخ ساخت این دیوار به دوره ساسانی باز می گردد. جلوی غار پرتگاه وحشتناکی است که ورود به آن را بسیار سخت می کند. به دلیل وجود آب آشامیدنی در غار، در گذشته میتوانست برای مدت طولانی مقاومت کند.
در داخل غار اتاق هایی از دوره ساسانی وجود دارد. این غار در فهرست آثار ملی ایران قرار دارد و پرونده ای برای ثبت جهانی آن تهیه شده است. با این حال، تمرینات نظامی و حفاری فعال شن و ماسه در اطراف به آن آسیب می رساند.
تاریخ
این غار همواره به عنوان قلعه طبیعی مورد استفاده سرداران طبرستان بوده است. این غار در آغاز اسلام و همزمان با قیام مردم طبرستان، مادر ونداد هرمز بوده است.
در سال 761 میلادی، سپهبد خورشید، نوه سپهبد فرحان بزرگ از خاندان گاوبرگان، بر منطقه مازندران حکومت می کرد. در همین زمان مهدی پسر منصور عباسی حاکم ری شد و پس از سالها تصمیم گرفت مازندران را به دست اعراب فتح کند. مهدی فریب دوستی خود را با سپهبد هورشید داد و در حین فرستادن هدایا از او خواست که اجازه دهد بخشی از سپاهش از دریای رودخانه تالار عبور کرده و از طریق دریا به خراسان برود. سپهبد هورشید فریب این حیله را خورد و به او اجازه عبور داد. مهدی دو لشکر از گرگان و شکو فرستاد و آمل را تصرف کرد. سپهبد هورشید که تعجب کرده بود، همسر و ثروت خود را در این غار رها کرد و برای آماده سازی لشکر به دیلمستان رفت.
لشکر عرب سه ماه در انتهای غار بودند و راهی برای نفوذ به غار اندیشیدند. سرانجام با مسموم کردن منبع آب غار موفق شدند «خانم نیکولا» همسر ژنرال هورشید را به همراه دخترانش بکشند. ژنرال هورشید پس از بازگشت با 50 هزار سرباز، با شنیدن شایعاتی مبنی بر بازداشت همسر و فرزندانش خودکشی کرد.
در مورد نام «قضیه قلعه عایشه گرگیلی» آمده است که در دوره اسلامی زنی به نام عایشه در این قلعه محاصره شده بود که گروهی از دزدان و دزدان را دور خود جمع کردند که او را سرقت کردند. عایشه کرکیل گفت قلعه. همچنین در نزدیکی این غار بقایای قلعه ای به نام قلعه باجیگران وجود دارد.
منبع: تریپ یار