دکتر احمد لندی در خصوص منشاء ریزگردهای اخیر در خوزستان و سایر نقاط کشور گفت: همانطور که اعلام شد کانون ریزگردهای اخیر سوریه و عراق است. این ذرات بسیار ریز هستند و این باعث ماندگاری آنها می شود، زیرا میزان رسوب آنها کم است و مسافت های بسیار طولانی را طی می کنند و دیدیم که به استان های شمالی کشور رسیده اند.
وی افزود: با توجه به منشاء خارجی این گرد و غبار، گرد و غبار بیابان دیرتر به دلیل وزش باد ملایم بلند می شود، بنابراین شستشوی خیابان ها، درختان و قسمت های مختلف توصیه می شود.
آیا کانون های داخلی در طوفان گرد و غبار اخیر نقشی داشتند؟
عضو هیئت علمی دانشکده زمین شناسی دانشگاه شهید چمران اهواز در پاسخ به این سوال که آیا فعال شدن مراکز داخلی در ریزگردهای اخیر تاثیری دارد؟ وی گفت: تاثیر کانون های داخلی معمولا مقطعی است اما در حال حاضر منشا این گرد و غبار خارجی است. البته این هات اسپات ها می توانند در برخی مناطق توسط باد نیز تا حدی فعال شوند.
لندی افزود: کانون های داخلی گرد و غبار نیز فعال شده اند، اما اثر آن در حال حاضر مشهود نیست، زیرا جهت وزش باد به گونه ای نیست که از این کانون ها گرد و غبار بلند شود و بادهایی که از سمت جنوب و غرب می آیند غالب است. بادها.» هستند.
اعتبار ناکافی برای کنترل و کنترل کانون های گرد و غبار
این زمین شناس با اشاره به کمبود اعتبارات برای کنترل کانون های ریزگرد گفت: برای کنترل و کنترل کانون های ریزگردها شاهد کمبود بودجه بوده ایم. خشکسالی و کمبود آب از دیگر مشکلاتی است که بر ظاهر گرد و غبار تأثیر می گذارد، بنابراین نیاز آبی نهال هایی که برای جلوگیری از فعال شدن کانال های گرد و غبار کاشته می شوند باید تأمین شود.
پروژه های سدسازی ترکیه و کمبود آب
وی افزود: ریزگردهای اخیر نشان داده است که پدیده خشکسالی می تواند عامل مهم و موثری در توسعه این پدیده باشد. پروژه های سدسازی ترکیه باعث کم آبی شده است، بنابراین اگر بخواهیم آب را به بالادست انتقال دهیم، شاهد تشدید چنین پدیده ای خواهیم بود.
یکی از اعضای هیات علمی دانشکده زمین شناسی دانشگاه شهید چمران اهواز در پایان تاکید کرد: بنابراین نمایندگان نظارت داشته باشند و انتقال آب را متوقف کنند تا آب کافی از رودخانه ها عبور کند و از ریزگردها جلوگیری شود.