به گزارش سلام نو، آرامگاه محمد بن احمدرضا الدین از نوادگان امام موسی بن جعفر به نام حیات الغیب یکی از آثار تاریخی استان لرستان است. این مقبره بر روی تپه های مشرف به روستای کلابی در شهرستان ویسیان چگنی قرار دارد. در کنار بقعه بنای کوچکتری به نام گنبد ایلیا قرار دارد که مقبره شهاب الدین الیاس لنبکی اتابکان لر کوچک است. این بناها مربوط به دوره قاجاریه و با شماره 1922 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
آرامگاه حیات الغیب یکی از جاذبه های استان لرستان است که دو بنای همجوار دارد و در روستای کلابی شهرستان چگنی قرار دارد. مقبره حیاط الغیب به نام محمد بن احمد رضی الدین مختی از نوادگان امام موسی کاظم (ع) و گنبد الیاس متعلق به شهاب الدین الیاس لنبکی است که از امرا به شمار می رود. از مالی لر. این گنبد به مقبره غیب چسبیده است اما از نظر معماری متفاوت است. بر اساس شواهد، ابتدا گنبد الیاس به طور جداگانه ساخته شد و بعدها آرامگاه حیات الغائب در کنار آن ساخته شد. نوادگان حیات الغیب خود را از طوایف حیات الغیب و پیرحیاتی و کریم پیرحیاتی می دانند.ساخت این بنا مربوط به دوره کاجار است که بر اساس کتیبه ای سنگی در بقعه است.
امامزاده حیات الغیب روزگاری ضریح چوبی زیبایی داشت که متأسفانه شکسته و ویران شد. این بقعه در بین مردم از احترام خاصی برخوردار است. این مقبره را در زبان محلی مردم گومه هایا گو می نامند و به آن سوگند یاد می کنند. در قدیم متهمان و دزدان و حتی کسانی که قانون شکنی می کردند برای قسم خوردن و اعتراف به این مقبره می بردند. شجره نامه این بقعه در دست سادات حیات لغب است و متن آن بر روی سنگ قبر جدیدی نوشته شده است که این شجره زندگی امام غیبی امام موسی کاظم (ع) را می رساند.
ویژگی های معماری
معماری این مقبره مستطیل شکل است که شامل یک ورودی برای جاکفشی می باشد. گنبد این بنا نسبت به سایر قسمت های آن قدیمی تر است و در دو پوسته انار به صورت کوتاه جای گرفته است. دیوار جنوبی این بقعه شامل یک گچبری ساده و محرابی به ابعاد ۲×۱ و ارتفاع دو متر در لبه آن است. مقبره در ابعاد 25 در 6 متر و 4.5 در 4.5 متر است که در فضای خالی بالای این مقبره نقاشی هایی در نقش کبوتر و تخت کشیده شده است. در ورودی مقبره هیأت الغیب در قسمت شمالی و جاکفشی آن، 5 پله بالای کف بقعه قرار داشت. در قسمت جنوبی محراب چهار دیوار آن تا پنج متر با گچ نقاشی شده و سپس دیوار به هشت ضلع تقسیم می شود که طاق اول هشت ضلعی است. گنبد بقعه حیاط الغیب دارای طاق دو طاقی است که از پنجره می توان فضای این دو دیوار را وارد کرد و در سمت شرق بقعه پله های منتهی به پشت بام قرار دارد. سطح بقعه حیات الغیب آجری است. به گفته مستاجرین این بنا، زمانی به دستور محمود میرزایی کجزار تعمیر شده و سنگ آن به صورت زیر تراشیده شده است:
گنبد الیاس
گنبد ایلیا یکی از اماکن مقدس و باستانی این منطقه است که بر خلاف حیات غیبی، گنبد ایلیا فاقد کتیبه های تاریخی است. ظاهر این بنا مستطیل شکل و دارای گنبدی مخروطی شکل است که به دو صورت می توان وارد آن شد. تاریخ، وفات و مشخصات آن بر تابلوی جلوی بقعه امامزاده در سال 875 هجری قمری درج شده است. وفات حیات الغیب 563 سال پیش و همچنین تاریخ وفات شهاب الدین الیاسی لنبکی در سال 694 هجری قمری یعنی 744 سال پیش است.
چالش ها و مسائل
فضا و ساختمان این آرامگاه باید به درستی بازسازی شود و هنوز آب آشامیدنی در این مکان وجود ندارد، حتی شرایط بهداشتی مناسبی نیز وجود ندارد.
محل
آرامگاه حیات الغیب در کنار رودخانه کشکان و جاده هرم آباد – پلدختر در ویسیان چگنی قرار دارد.
آثار تاریخی شهر
این شهر دارای آثار تاریخی از جمله دو امامزاده معروف به بابا عباس و حیات الغیب با قلعه ویران و پل مخروبه مهم کنگان است که پایه های آن باقی مانده است. پل تاریخی «کشکان» مربوط به دوره ساسانی است و غارهای مربوط به دوره پارینه سنگی و تپههای باستانی و قلعه تاریخی سزلاب نایکش (نایکش) از مکانهای تاریخی و فرهنگی به عنوان جاذبههای گردشگری این شهر هستند.
از دیدنی های منطقه می توان به بقعه امامزاده حیات الغیب، مقبره شهاب الدین الیاس لنبکی اتابکان لر کوچک، مزارع ویسیان پدی، سد دوغار خاکی، آبشار فصلی تین کالا، سراب باغله، ویسیان اولیا یا زهراکاد سیترو میراژه، سیترو میراژه، اشاره کرد.
منبع: تریپ یار