بسیاری از ما در مورد خروپف نگرش آرامی داریم. اما چرا ما خروپف می کنیم و آیا خروپف می تواند خطرناک باشد؟
خروپف معمولاً یک مشکل جدی نیست و بسیاری از افراد ممکن است گهگاه در خواب خروپف کنند.
مردان 50 درصد بیشتر از زنان در معرض خروپف هستند. اما گاهی خروپف نشانه یک بیماری خطرناک است. جدی ترین این بیماری ها انسداد تنفس انسدادی در خواب است. در این بیماری ها، فردی که خروپف می کند ممکن است برای چند ثانیه تا دو دقیقه تنفس قطع شود. این امر منجر به کاهش اکسیژن خون می شود و بیماران تا دو روز پس از سردرد و خستگی رنج خواهند برد.
یکی از عوارض نادر اما خطرناک این بیماری، مرگ ناگهانی است. توقف تنفس در خواب می تواند عواقب دیگری از جمله فشار خون بالا، چاقی، بیماری قلبی و سکته داشته باشد. همچنین شواهدی وجود دارد که خروپف را با دیابت مرتبط می کند.
چه چیزی باعث خروپف می شود؟
خروپف در اثر لرزش کام نرم (قسمت نرم سقف دهان) هنگام مسدود شدن ریه ها در مقابل مجاری تنفسی و استنشاق هوا ایجاد می شود. این عارضه معمولاً زمانی رخ میدهد که ماهیچههایی که راههای هوایی را باز نگه میدارند در هنگام خواب بسیار شل میشوند یا زمانی که بافت اضافی در آن ناحیه وجود دارد. هر شرایط یا ماده ای که عضلات این ناحیه را شل کند یا بافت چربی ایجاد کند می تواند باعث خروپف شود، از جمله: نوشیدن الکل، مصرف داروهایی مانند قرص های خواب، داروهای سرماخوردگی یا آنتی هیستامین ها. خوابیدن روی پشت های خیلی نرم یا بزرگ، خوابیدن به پشت و اضافه وزن.
انسداد راه هوایی که منجر به خروپف می شود نیز می تواند به دلیل تغییر شکل ساختار بینی مانند کام نرم یا زبان کوچک یا خیلی بلند یا انحراف سپتوم میانی بینی ایجاد شود.
در کودکان بزرگتر، لوزه ها اغلب باعث خروپف می شوند. هر بیماری که راه های هوایی را در ریه ها مسدود کند، از جمله آسم، می تواند به دلیل انسداد باعث خروپف شود. سیگار کشیدن همچنین می تواند با تحریک مجاری تنفسی، خروپف را بدتر کند.
خروپف چگونه خود را نشان می دهد؟
خروپف به صورت صدای بلند و نامنظم با درجات مختلف شدت، فرکانس و رزونانس در طول خواب شنیده می شود.
اما در موارد زیر باید به پزشک مراجعه کرد:
– وقتی با فردی که خروپف می کند زندگی می کنید و متوجه می شوید که خروپف او بسیار بلند است و در فواصل زمانی یک دوره قطع کامل تنفس وجود دارد. چنین فردی ممکن است آپنه انسدادی خواب را تجربه کند که یک عارضه تنفسی جدی است.
اگر بعد از خروپف شبانه در طول روز خوابآلود و خسته هستید، ممکن است در حین خروپف به دلیل تنگی نفس از اکسیژن کافی برای بدن خود محروم شوید.
– اگر در موقعیت های نامناسب مانند رانندگی ناگهان به خواب رفتید، ممکن است در شب به دلیل انسداد تنفسی انسدادی هنگام خروپف، خواب شما سبک و تکه تکه شود و کمبود خواب ممکن است باعث این حملات خواب شده باشد. البته این حالت می تواند به دلیل نارکولپسی (حملات خواب) نیز رخ دهد.
چگونه می توان از خروپف جلوگیری کرد؟
اگر موارد زیر را انجام دهید، ممکن است بتوانید از خروپف جلوگیری کنید:
کاهش وزن را در نظر بگیرید:
اکثر افرادی که خروپف می کنند اضافه وزن دارند. کاهش وزن حداقل سه تا چهار کیلوگرم به دنبال کاهش وزن خواهد بود که می تواند خروپف را کاهش دهد.
از خوردن غذاهای سنگین و نوشیدن الکل خودداری کنید:
مصرف الکل یا خوردن مقدار زیادی غذا در شب باعث شل شدن عضلات مجاری تنفسی و افزایش احتمال خروپف می شود.
ترک سیگار:
سیگار باعث انسداد مخاط بینی و ریه ها می شود و با انسداد جزئی این کانال ها باعث خروپف می شود.
– به پهلو دراز بکشید:
افراد مبتلا به خروپف شدید در هر وضعیت خوابیدن خروپف می کنند. اما به استثنای این دسته از افراد، خروپف معمولا زمانی رخ می دهد که به پشت می خوابید و خروپف زمانی که به پهلو می خوابید کاهش می یابد. یکی از راه های خوابیدن به پهلو در شب این است که یک جیب پشت لباس خواب خود بدوزید و یک جسم سخت مانند توپ تنیس را در آن قرار دهید. به این ترتیب خوابیدن به پشت خسته کننده می شود و به پهلو خوابیدن عادت می کنید.
– بدون بالش بخوابید:
بالش ها به خصوص بالش های بسیار نرم باعث خم شدن گردن می شوند که منجر به انسداد راه هوایی و خروپف می شود.
همشهری