به گزارش سلام نو به نقل از تریپ یار، باغ گلشن مربوط به دوره زند-قاجاریه و در طبس واقع شده است. این اثر در 20 آذر 1355 با شماره ثبت 1310 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.این باغ باشکوه یکی از مهم ترین باغ های ایرانی است. باغ گلشن توسط میرحسن خان سوم، یکی از خان هایی که نادرشاه به حکومت طبس منصوب کرد، ساخته شد.
باغ گلشن که یکی از باغ های کلاس است، حوض بزرگی دارد که پلیکان ها در آن شنا می کنند.
در این باغ انواع مختلفی از گیاهان سازگار با شرایط آب و هوایی مختلف وجود دارد.
تنوع نخل های زینتی، کاج، پرتقال، پرتقال، انگور و انواع گل های زینتی، این باغ را به یکی از بی نظیرترین و رویایی ترین باغ های کشور تبدیل کرده است.
این باغ نیز همه ساله به ویژه در ایام نوروز پذیرای تعداد قابل توجهی از میهمانان نوروزی به ویژه مسافران رهگذر است.
در دومین شماره از بخش باغبانی سایت دیلی تلگراف، باغ گلشن طبس در بین زیباترین باغ های جهان قرار گرفته است. باغ گلشن در منطقه ای بین دو کویر نمک ایران دشت لوت و دشت کویر قرار دارد، اما کیفیت معجزه آسای آب در این منطقه آبشارها و حوضچه های طبیعی زیبایی را به وجود آورده است که مراتع زیبایی را مزین می کند. بسیاری از درختان میوه در این بنای تاریخی هشت هکتاری طبیعت بی نظیری را خلق کرده اند. این باغ دارای انواع مختلفی از گیاهان سازگار با شرایط آب و هوایی مختلف است، از جمله درخت چنار که مخصوص مناطق سردسیر است و خرمایی آن فقط در مناطق گرمسیری رشد می کند. طراحی این باغ بر اساس نمونه چهاربه و برگرفته از آیات قرآنی درباره بهشت است که دو نهر در آن تلاقی می کنند. معمار اصلی باغ، طبیعت سبز آن را به صورت چهارخانه با توجه به نوع درختان طراحی و پرورش داده است. گردشگرانی مانند سان هدین سوئدی و آندره گدار فرانسوی که به طبس سفر کرده اند باغ گلشن را با درختان نخل و مرکبات، سایه خنک درختان خرما، آهنگ زیبای آب روان، علف های بین دو رودخانه، زمزمه توصیف کردند. . باد در میان درختان و بسیاری از فواره ها که آب را به عنوان هدیه به بهشت می فرستند بسیار مورد ستایش قرار گرفتند. خانم گدار، همسر معمار معروف فرانسوی آندره آ هوگار، باغ گلشن را اینگونه توصیف می کند: «در این باغ حوض بزرگی با فواره های متعدد وجود دارد که آب، یعنی این ماده گرانبها را به عنوان هدیه به آسمان می فرستد. … «تنها چیزی که در باغ گلشن که فقط در تاج محل هند تکرار می شود، مربع بودن باغ است، یعنی طول و عرض باغ برابر است و خیابان های موازی طول و عرض را به هم متصل می کنند. از باغ .. باغ گلشن طبس در فصل بهار یکی از جذاب ترین و دیدنی ترین جاذبه های شرق کشور است.
باغ گلشن در انتهای شرقی خیابان گلشن طبس توسط میرحسن خان، سومین فرمانروای طبس، از خاندان خان که نادرشاه افشار او را به حکومت طبس منصوب کرد، ساخته شد.
میرحسن خان در وقف نامه ای که در سال 1218 هجری قمری تهیه شد، این باغ و املاک بسیاری را وقف فرزندان و امور خیریه کرد. میرزا خانلرخان اعتصام الملک که در سال 1294 هجری قمری به طبس سفر کرده بود از احداث باغ توسط میرحسن خان یاد کرد. باغ گلشن، خیابان باغ گلشن، میدان مرکزی شهر جنب دروازه دشت غوران، تقدیم به آفریدگارانی است که می آیند و می روند و هر ده سال یکبار امیر حسنکنی باید وقف نامه بنویسد و با تایید آن را دریافت کند. علمای طبا.
این باغ قلعه ای است دو طبقه و زیرزمین کوچک، در جنگلی (2000 نفر) به ابعاد حدود 266 متر در 260 متر.
باغ گلشن در منطقه ای بین دو کویر نمک ایران قرار دارد، اما از کیفیت شگفت انگیز آب در این منطقه، آبشارهای زیبا و حوضچه های طبیعی که مادر طبیعت با چمنزارهای زیبا مزین کرده است. حس واحه این منطقه را درختان نخل قدیمی، انار و مرکبات با رایحه گل رز و گل ختمی کامل می کنند.
منطقه مورد توجه این باغ چشمه ها یا سطح زیرین آن است، یعنی محلی که سیستم آبرسانی از 3 فواره بیرون می پرد و به استخر نسبتا بزرگی می ریزد. آب از طریق چاه های آرتزین تامین می شود و از این حیث روش و پدیده آبیاری در بین باغ های ایرانی به شمار می رود.
در اطراف استخر خیابان هایی وجود دارد، اما تمرکز بر روی چیدمان خیابان ها نیست، بلکه بر تضاد بین آب و فضای سبز است. در اطراف استخر درختان سرو و بید فراوان و چند درخت نخل وجود دارد. چینش قسمت زیرین این درختان به گونه ای است که برگ های آن ها بریده شده و در زیر آن ها متناسب با فصول، بوته های گل اطلسی قرمز و سفید می رویند.
این باغ طرحی دارد که به احتمال زیاد در جنگل محقق شده است زیرا درختان خرما پراکنده هستند و نظم قابل توجهی در آنها وجود ندارد.
باغ دارای دو خیابان اصلی است که با هم تلاقی می کنند و در مرکز آن استخری با سه فواره وجود دارد که باغ را به چهار میدان بزرگ تقسیم می کند که هر کدام به چهار قطعه با راهروهای کوچک تقسیم می شود.(500 بوته). این باغ در امتداد جریان آب چشمه های آب گرم و سردی که به طبس می آیند شکل می گیرد و آب از انتهای مجموعه وارد باغ می شود و پس از آبیاری قطعات و حرکت در نهرها و فواره ها به زیر ایوان بنا وارد می شود. می گذرد و به شهر می رود. باغ گلشن طبس یکی از معدود باغ های ایران است که آب در آن مدام در جریان است.
ساختمان ورودی باغ گلشن از نظر معماری ساختمانی نسبتاً معمولی است و این بنا یکی از برجسته ترین بناهای شهر است. ساختمان دارای طبقه همکف و اول و دارای زیرزمین کوچک می باشد. در طبقه بالا ایوانی با 2 ستون وجود دارد که به میدان منتهی می شود. ورودی باغ در زیر این ایوان و در محور بنا و باغ است. در طبقه بالا تالار بزرگی وجود دارد که در آن دو ایوان باز می شود که رو به میدان ورودی است و در محور باغ تعبیه شده است. نمای باغ و شهر از این ایوان ها بسیار زیباست. این ویلای دو طرفه واقع در ورودی باغ تنها ساختمان این باغ است. بنای ورودی باغ گلشن در زلزله ویرانگر شهریور 57 طبس به کلی تخریب شد، اما اکنون ساختمانی با همین طرح در همان محل احداث شده است.
این باغ زیبا در قسمت شرقی شهر واقع شده است. نهر طبس از میان آن می گذرد و سرو زیبا و درختان پرتقال و پلیکان آن دیدنی است. این باغ برای رسیدن به آن ارزش چند ساعت رانندگی در کویر را دارد.
این اثر در تاریخ 20 آذر 1355 با شماره ثبت 1310 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
پلیکان از باغ گلشن طبس
در دهه پنجاه دو پرنده مهاجر به دلیل گم شدن راه به طبس رسیدند و در باغ گلشن ساکن شدند. این پلیکان ها مورد توجه مردم قرار می گیرند و حتی فیلمی از طبس بر اساس آنها ساخته می شود (مثل پلیکان). یکی از این دو پرنده در ویرانه های زلزله طبس در شهریور 1357 تلف شد. در حال حاضر تعدادی پلیکان به طبس آورده شده و با گردشگران آزادانه در باغ گلشن تردد می کنند.