فواید اهدای خون به بدن


فواید اهدای خون

فواید اهدای خون

همه ما همیشه به فکر کمک به هم هستیم و سعی می کنیم با برآوردن نیازهای دیگران (هر چه که هست) به هر طریقی شادی را به افراد خسته و فقیر برگردانیم. اهدای خون یکی از این روشها

در اواسط قرن هفدهم “دنیس جین باپتیست” او برای اولین بار توانست با اهدای خون خود به بیمار گامی بلند در جهت رفع نیازهای حیاتی یک فرد نزدیک بردارد. سه شنبه گذشته (18 مرداد) سالگرد تأسیس سازمان انتقال خون بود. در این مجال نگاهی خواهیم داشت به اهدای خون، فواید آن و نکاتی در رابطه با اهدای این هدیه ارزشمند.

بسیاری از ما معتقدیم اهدای خون تنها به نفع کسانی است که به این مایع حیاتی نیاز دارند و به این ترتیب به دیگران زندگی بخشیده ایم. اما این درست است که اهدای خون گام مهمی در حفظ سلامت اهداکننده قبل از تبدیل شدن به یک حرکت بشردوستانه است که هدف آن بازگرداندن زندگی به نیازمندان است.

یکی از دلایل تاثیر اهدای خون بر سلامت اهداکننده این است که قبل از هر اهدای خون، سلامت اهداکننده با اندازه گیری فشار خون، ضربان قلب و هماتوکریت اندازه گیری می شود. سلول های قرمز خون) بررسی می شود و سپس فرد مجاز به اهداء می باشد. به این ترتیب این آزمایشات به ظاهر ساده اما مهم بسیاری از بیماری های فرد مانند فشار خون بالا، مشکلات خونی، مشکلات قلبی و … را شناسایی می کند.

بنابراین وقتی خود را برای اهدای خون به دیگران آزمایش می کنیم، ناخواسته وضعیت خود را بررسی می کنیم. محققان دانشگاه کانزاس در ایالات متحده و کوپیو در فنلاند دریافتند که دلیل اصلی سلامتی آنها به ویژه عدم ابتلا به بیماری های قلبی عروقی به ویژه حمله قلبی، متعادل بودن سطح آهن خون آنها است.

بیشتر بخوانید  26 خاصیت کشمش پلویی و اثرات شگفت انگیز آن در بدن

مطالعه دیگری که وضعیت زنان یائسه را مورد بررسی قرار داد، نشان داد که زنان یائسه ای که به طور منظم خون اهدا می کردند، نسبت به اهداکنندگان غیر اهداکننده خون سالم تر بودند. علاوه بر این، عوارض یائسگی در این افراد کمتر بود.

فواید اهدای خون

گروه های خاصی مورد نیاز است

تحقیقات پزشکان دانشگاه کانزاس نشان می دهد که افراد غیر سیگاری که به طور منظم خون اهدا می کنند، 30 درصد کمتر به بیماری های قلبی عروقی مبتلا می شوند، به خصوص کسانی که در وضعیت مشابهی قرار دارند اما خون اهدا نمی کنند، دچار حمله قلبی می شوند. مجموعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات سلامت قلبی عروقی ایالات متحده به 3855 مرد و زن بالای 40 سال نشان داد که نیمی از آنها به دلیل اهدای خون منظم و تعادل آهن، بیماری قلبی عروقی ندارند، اما نیمی دیگر به دلیل عدم اهدای خون، بیماری قلبی دارند. دادگاه ها خفیف تا حاد هستند.

محققان معتقدند با افزایش رفتارهای نامناسب مانند سیگار کشیدن، رژیم غذایی نامناسب، عصبانیت و زمینه ارثی بیماری های قلبی عروقی، عادت مطلوب اهدای خون را ترک می کنند. خطر بیماری قلبی رگ های خونی به خصوص انفارکتوس میوکارد را تا 50 درصد افزایش می دهد. دکتر دیوید مایرز از دانشگاه نبراسکا معتقد است; زنانی که در مرحله پیش از یائسگی هستند دو برابر بیشتر از همتایان مرد خود در معرض ابتلا به بیماری های قلبی عروقی، به ویژه حملات قلبی هستند. دلیل اصلی آن کاهش ترشح استروژن در مرحله یائسگی است.

وی در ادامه می افزاید؛ «اگر کاهش ترشح استروژن، افزایش غلظت خون و افزایش سطح آهن خون را برای امتناع از اهدای خون اضافه کنیم، به راحتی می‌توانیم خطر حمله قلبی را در زنان یائسه یا قبل از یائسگی ارزیابی کنیم. بنابراین اهدای خون به مردان و زنان به ویژه زنان یائسه یا یائسه یکی از راه های مهم حفظ سلامتی است. با هر اهدای خون، سطح آهن خون به حالت طبیعی باز می گردد و غلظت آن در خون کاهش می یابد. به این ترتیب بدن به حالت عادی و خطر باز می گردد حملات قلبی به میزان قابل توجهی کاهش می یابد.

بیشتر بخوانید  ۹ روش خانگی برای افزایش قدرت شنوایی

یک سوال و چند جواب

به گفته محققان، برخی معتقدند اهدای خون تاثیر کمی در کاهش یا پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی یا حمله قلبی دارد. به عبارتی معتقدند اهدای خون تنها یک عامل ثانویه است و نمی توان از آن به عنوان شاخصی برای حفظ سلامت انسان یاد کرد. در پاسخ به این ایده ها چند نکته را یادآور می شویم:

کاهش سطح آهن در خون (فریتین) با اهدای خون ثابت شده است و این قاعده را «فرضیه آهن» می نامند. به این معنی که کاهش و تعادل سطح آهن در خون یکی از شاخص های کنترل بیماری های قلبی عروقی به ویژه سکته های قلبی است.

با هر اهدای خون، غلظت خون کاهش می یابد. تعادل غلظت در خون یکی دیگر از شاخص های کنترل بیماری های قلبی عروقی است.

قبل از هر اهدای خون، سلامت اهداکننده از نظر کمیت فشار خونضربان قلب، تعداد گلبول های قرمز و دمای بدن اندازه گیری می شود. به این ترتیب بسیاری از بیماری ها در مراحل اولیه قابل شناسایی و پیشگیری هستند.
در زنان یائسه، خون دادن جایگزین قاعدگی، حفظ غلظت خون، سطح آهن خون و هورمون ها در تعادل می شود. کنترل این شاخص ها از بیماری های قلبی عروقی به ویژه سکته قلبی جلوگیری می کند.

با اهدای خون سکته قلبی را کاهش دهید

بر اساس تحقیقات انجام شده توسط محققان دانشگاه آکسفورد، اهدای خون به طور مستقیم خطر حمله قلبی را کاهش می دهد. محققان این مرکز وضعیت 2682 مرد بین 42 تا 60 سال را مشاهده کردند. آنها دریافتند مردان این گروه سنی که هر دو ماه یکبار به طور منظم خون اهدا می کنند، نه تنها از سلامت عمومی بسیار خوبی برخوردارند، بلکه از وضعیت خونی خوبی نیز برخوردارند. آنها نیز بسیار مطلوب هستند.

بیشتر بخوانید  آشنایی با خواص و مضرات گیاه بادرنجبویه

محققان دانشگاه کوپی فنلاند نیز وضعیت 153 اهداکننده خون را در یک دوره پنج ساله زیر نظر گرفتند. در پایان دوره، آنها دریافتند که اهدای خون منظم خطر حمله قلبی را تا 86 درصد کاهش می دهد (در مقایسه با همسالان غیر خونی خود).

از میان این 153 نفر، تنها یک درصد به دلایلی مانند سیگار کشیدن دچار حمله قلبی شده اند. هیپرلیپیدمی خشم و استرس گزارش شده است. این رقم (یک درصد) در مقایسه با 9.8 درصد سکته های قلبی در بین افراد دارای این رفتار و خون دادن بسیار ناچیز است.

به این ترتیب می توان گفت افرادی که اهدای خون را در زندگی ضروری کردند، سلامت خود را تضمین کردند. اگر عادت اهدای خون، امتناع از سیگار، خوردن غذاهای کم چرب و کنترل اعصاب را به آن اضافه کنیم، به شرایط سلامت ایده آل دست خواهیم یافت.


دیدگاهتان را بنویسید