ام اس و داروهای گیاهی


در این مقاله سعی داریم با معرفی چند گیاه دارویی در زمینه بیماری ام اس با اثرات درمانی و نحوه مصرف آنها آشنا شویم.

ام اس و داروهای گیاهی

گیاهان

اگرچه در دنیای مدرن و پیشرفته امروز دارو و ماده موثری برای درمان کامل و قطعی ام اس کشف نشده است، اما علم پزشکی توانسته گام های بلندی در شناسایی و تولید داروها و مواد موثر در کاهش پیشرفت ام اس بردارد. این بیماری اکثر درمان ها توانسته اند به کاهش علائم این بیماری کمک کنند و به دلیل این ناامیدی از درمان نهایی این بیماری، آمارها نشان داده است که اکثر مبتلایان به ام اس در سراسر جهان به سمت طب مکمل و جایگزین روی آورده اند.

در این مقاله سعی داریم با معرفی چند گیاه دارویی در زمینه بیماری ام اس با اثرات درمانی و نحوه مصرف آنها آشنا شویم. لازم به ذکر است که همیشه قبل از استفاده از این سری از گیاهان دارویی، قبل از قطع مصرف دارو یا اضافه کردن یک درمان جدید به رژیم درمانی، باید با پزشک خود مشورت کنید. برخی از گیاهان، مکمل‌ها و درمان‌های جایگزین می‌توانند عوارض جانبی جدی و جبران‌ناپذیری را در صورت عدم مصرف صحیح در زمان مناسب یا عدم توجه به تداخلات دارویی آنها ایجاد کنند.

ام اس و داروهای گیاهی

گیاه ثافث

این گیاه در حال حاضر برای درمان طیف وسیعی از بیماری ها استفاده می شود، اما باید توجه داشت که گونه های مختلفی دارد که هر کدام دارای خواص دارویی مستقل هستند.

مطالعات و تحقیقات اخیر بر روی گیاه قفات به کشف خواص ضد ویروسی، آنتی اکسیدانی، ضد التهابی و متابولیک منجر شده است. امروزه تحقیقات انسانی روی این گیاه بر روی خواص درمانی مرتبط با ام اس متمرکز شده است. اگرچه انجام تحقیقات عملی بر روی انسان امکان پذیر نبوده است، اما نتایج تحقیقات فعلی کاهش علائم و نشانه های ام اس را در افراد مبتلا به این بیماری نشان می دهد.

ام اس و داروهای گیاهی

مقدار و ترتیب مصرف: 6-3 گرم گیاه را با کمی آب بجوشانید و مصرف کنید. از محصولات معادل این گیاه نیز می توان استفاده کرد.

احتیاط در مصرف دارو: این گیاه در صورت مصرف زیاد به دلیل وجود تانن باعث سوء هاضمه و یبوست می شود. دوزهای بالای این گیاه با مصرف داروهای افزایش یا کاهش فشار خون و داروهای ضد انعقاد تداخل دارد. در دوران بارداری و شیردهی به مقدار زیاد مصرف نشود.

بیشتر بخوانید  آیا درد شانه و گردن نشانه دیسک ستون فقرات است؟

بوزیدان

این گیاه دارویی با نام های مختلفی شناخته می شود که رایج ترین آنها جینسینگ هندی و آسانا است. نوع خاصی از گیاه توت است. از ریشه و عصاره آن برای درمان دردهای مزمن، رفع خستگی و التهاب، رفع استرس و اضطراب استفاده می شود. تحقیقات اخیر روی این گیاه برای درمان بیماران عصبی و کاهش علائم ام اس نتایج بسیار امیدوارکننده ای به همراه داشته است.

مهمترین اثر ذکر شده برای آن خاصیت ضد فراموشی این گیاه است.

بوژیدان گرم و خشک است و باید تحت نظر پزشک مصرف شود. در ایران به ریشه گیاه پنیر که در منطقه سیستان و بلوچستان می روید و به عنوان خمیر ترش استفاده می شود بزیدان می گویند در حالی که بوزیدن و پنیرباد دو گیاه کاملاً متفاوت و مستقل هستند.

مقدار و ترتیب مصرف: 5 گرم ریشه خشک این گیاه را در یک لیوان آب با کمی عسل بجوشانید. داروهای فرآوری شده این گیاه برای توصیه به مصرف در بازار موجود است.

احتیاط در مصرف دارو: مصرف مداوم و زیاد ریشه این گیاه برای فعالیت بیضه مضر است. مصرف این گیاه در دوران بارداری و شیردهی توصیه نمی شود.

ریشه و برگ قاصدک

در طب کره ای از قاصدک برای افزایش انرژی و حفظ سلامت عمومی بدن استفاده می شود، در حالی که از طب غربی مانند طب عربی برای درمان ناراحتی های گوارشی و بیماری های پوستی استفاده می شود. این گیاه به صورت وحشی در چمنزارها، یونجه‌زارها، مرداب‌ها در کنار نهرها، مراتع و زمین‌های بایر در مناطق معتدل می‌روید.

قاصدک گیاهی بی بو و بسیار کوچک و کوتاهتر از 40 سانتی متر است که شیرابه یا مایع سفید رنگ ترشح می کند. قاصدک را گاهی در مزارع، مراتع و دشت های اطراف شهرها علف هرز می نامند. اما می تواند به این معنی باشد که مردم از خواص مهم آن آگاه نیستند. قاصدک یک غذای مغذی است.

در بهار برگ های جوان را به عنوان سبزی چیده و استفاده می کنند زیرا برگ ها تلخ است و باید با آب لیمو ترش یا سرکه در سالاد مصرف شود. برگ های این گیاه حاوی مقادیر قابل توجهی ویتامین های A، C، D و گروه B و همچنین آهن، منیزیم، روی، پتاسیم، منگنز، مس، کولین، کلسیم، بور و سیلیکون است.

بیشتر بخوانید  فواید دارویی و درمانی خار مریم

ریشه این گیاه را در اواخر زمستان یا اوایل بهار از زمین خارج کرده و خشک کرده و مصرف می کنند. ریشه گیاه حاوی اینولین و اسانس های فرار و اسیدهای چرب (اسید میریستیک)، کاروتنوئیدها، ویتامین A، موکوس و پکتین است. قاصدک در سراسر جهان برای درمان بیماری های مختلف کبد و کیسه صفرا استفاده می شود.

از دیگر کاربردهای سنتی ریشه و برگ این گیاه می توان به درمان بیماری سینه، احتباس مایعات، سوء هاضمه، درد مفاصل، تب و بیماری های پوستی اشاره کرد. امروزه به دلیل محتوای بالای مواد مغذی، برگ های این گیاه به عنوان مکمل غذایی برای زنان باردار بسیار توصیه می شود. تحقیقات و آزمایشات اخیر روی این گیاه نشان داده است که این گیاه می تواند خستگی و ضعف بدنی را کاهش دهد و سطح سیستم ایمنی بدن را بالا ببرد.

این تحقیقات همچنین منجر به کشف خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی این گیاه شد. قاصدک امروز به دلیل کشف داروهایی برای درمان و کاهش علائم ام اس که نتیجه طیف وسیعی از ترکیبات گیاهی موثر موجود در آن است، توانست توجه متخصصان را به خود جلب کند.

مقدار و ترتیب مصرف: از ریشه قاصدک می توان به عنوان قهوه بدون کافئین استفاده کرد. برای این کار باید آنها را خشک کنید و سپس آسیاب کنید و به عنوان قهوه استفاده کنید. 2 تا 8 گرم ریشه خشک گیاه را می توان سه بار در روز به مدت 3 روز متوالی استفاده کرد و پس از آن یک هفته گیاه را قطع کرده و مجددا مصرف کرد. از برگ های این گیاه می توان در سالاد یا پخته نیز استفاده کرد.

مطالعات و تحقیقات اخیر بر روی گیاه قفات به کشف خواص ضد ویروسی، آنتی اکسیدانی، ضد التهابی و متابولیک منجر شده است. امروزه تحقیقات انسانی روی این گیاه بر روی خواص درمانی مرتبط با ام اس متمرکز شده است

احتیاط در مصرف دارو: ریشه ها و برگ های قاصدک کاملاً بی ضرر هستند و هیچ عارضه جانبی یا خطرات احتمالی دیگری به جز واکنش های آلرژیک که نادر هستند ندارند.

بیشتر بخوانید  ایزوترتینوئین دارویی برای آکنه های مقاوم

با این حال، به دلیل تأثیر ریشه قاصدک بر ترشح صفرا، اداره داروی آلمان استفاده از این گیاه را برای افراد مبتلا به انسداد مجرای صفراوی یا سایر بیماری های خطرناک کیسه صفرا و همچنین کسانی که سنگ کیسه صفرا دارند، ممنوع کرده است. این گیاه فقط تحت نظارت قابل استفاده است. دکتر

ریشه قاصدک می تواند ترشح اسید را افزایش دهد و در نتیجه درد ناشی از زخم در دستگاه گوارش را تشدید کند. افراد مبتلا به آلرژی شناخته شده به گیاهان کاسنی مانند بابونه و بومادران باید با احتیاط از این گیاه استفاده کنند. هیچ تداخل دارویی شناخته شده ای با قاصدک وجود ندارد. اما بر اساس اطلاعاتی که در مورد اثرات ریشه گیاه می دانیم، استفاده از آن در ترکیب با دیورتیک ها، انسولین یا داروهای خوراکی کاهنده قند خون می تواند کمی خطرناک باشد.

علاوه بر این، افرادی که لیتیوم مصرف می کنند باید از دیورتیک های گیاهی مانند برگ قاصدک فقط تحت نظر پزشک استفاده کنند، زیرا می تواند برای کم آبی خطرناک باشد. ایمنی گیاه در کودکان خردسال، زنان باردار یا شیرده و مبتلایان به بیماری شدید کبدی یا کلیوی ثابت نشده است.

ام اس و داروهای گیاهی

بابون ها

بابونه گیاهی است که قرن هاست برای مصارف خارجی و خوراکی برای درمان بیماری های پوستی، بی خوابی و اضطراب، مشکلات معده، اسهال و … استفاده می شود. بابونه یک گیاه آنتی اکسیدان و ضد باکتری است. توانایی گیاه در کند کردن رشد تومورهای سرطانی نیز در حال بررسی است.

در سال‌های اخیر مطالعات زیادی در مورد اثرات درمانی این گیاه در درمان و کاهش علائم ام‌اس انجام شده و نتایج امیدوارکننده‌ای داشته است، اما همچنان باید این موضوع را پذیرفت زیرا آزمایش‌های بالینی روی انسان امکان‌پذیر نیست. و آزمایش ها زمان بر است.

مقدار و ترتیب مصرف: این گیاه را ۲ تا ۳ بار در هفته بپزید.

احتیاط در مصرف دارو: از مصرف مداوم و زیاد این گیاه خودداری کنید. قبل از مصرف حتما با پزشک خود مشورت کنید. مصرف این گیاه در دوران بارداری و شیردهی توصیه نمی شود.


دیدگاهتان را بنویسید